Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez Blajpios 2009-10-17, 5:31 pm

Oczywiście, że należy rozróżnić między tym, co realnie teraz da się robić, czyli kwestia modernizacji Ludowego - a tym, co jest jedynie w fazie marzeń, lub w najlepszym wypadku - planów dalekoterminowych. Tak więc - także i budowa jakiegoś centrum handlowego w pobliżu Ludowego, w rachubę wchodzić może albo i powinna (jeżeli będzie "z głową", czyli z uwzględnieniem mądrze dostrzeżonych wszystkich aspektów a nie tylko niektórych)... No, właśnie - z uwzględnieniem mądrych aspektów... Tak więc - czy można i powiedzieć, że dyskusja o nowym stadionie, to dyskusja akademicka? A, kto wie, może i można! Zależy - jak rozumieć. Jeżeli rozumieć ją w rozumieniu terminu jednym z możliwych a de facto w odbiorze społecznym cieszącym się monopolem: to niestety, będzie to tylko potwierdzenie fatalnego stanu umysłowego "przeciętnych dyskutantów", jakkolwiek i wtedy będzie to prawdziwe. Chodzi mi o to, że "dyskusja akademicka" znaczyć też może - i powinna: dyskusja bardziej dogłębna, zauważająca mądrze wiele aspektów, których niektórzy nie zauważają itd. Ba - oby więc taka była i ta dyskusja o nowym stadionie! Niestety, oby nie była, aczkolwiek pewnie będzie - postrzegana jako "dyskusja akademicka czyli niepotrzebna, nic nie dająca". Niestety. W Polsce wciąż chyba jeszcze, przynajmniej w firmach polskich - ośrodki do dyskusji, ośrodki badawcze, opracowujące nowe projekty nie należą do najważniejszych w firmach. Ano, dlaczego?: "a bo w nich toczą się takie "dyskusje akademickie". Tymczasem - to od nich zależy rozwój. Niewygodny co prawda zastałym układom, spadkobiercom "geniuszu genialnego językoznawcy i jego dziedziców". Także w skali państwa ta tragedia się pokazuje, jakkolwiek to zasługa nie tylko postkomunistów albo wręcz oni wychodzili tutaj nie najgorzej, tyle że ludzie wywodzący się z tamtych ukształtowań we wszystkich partiach myślą podobnie - no i górę bierze "doraźna konieczność", czyli bieda, kryzys i "nas nie stać w tej chwili" (za to będzie stać potem ponosić nadal konsekwencje zapóźnienia). Myślę tu o przykładzie najdonoślejszym "państwowym": jednostka rządu o studiach strategicznych nad przyszłością Polski. Kiedyś bodaj w randze nawet ministerstwa czy prawie ministerstwa. Dziś - departament w Kancelarii Premiera.
Otóż - takie dyskusje mogą przyczyniać się do "budzenia myślenia", do zastanawiania się ludzi nad aspektami, które niektórym niewygodne - albo które mogą być ważne w przyszłości, jeżeli uda się je uruchomić. Jeżeli zaś "pozostanie po staremu", to dalej jeszcze będą i w przyszłości "pokutować" ograniczenia mentalności sięgające jeszcze czasów lat pięćdziesiątych zeszłego stulecia. Zwłaszcza teraz, gdy chwieje się koncepcja metropolii w Polsce - jest szansa wzmocnić sprawę Zagłębia. Tyle - że kto to zrobi? Tyle - że jest i pytanie, czy skorzysta się z tego, co już się udało wywalczyć np. w sprawie projektu nazwy metropolii - ale jednocześnie "zapatrzeni w przeszłość" będą potrafić się wycofać ze swoich anachronicznych pomysłów forowania nazwy "śląsko-dąbrowska" i naciskać na samorządowców, by budować jedno Zagłębie? Kto wie, czy ich opór przeciw Ludowemu w nowym miejscu - nie jest spowodowany i tym, że bynajmniej nie chcą budować jednego Zagłębia? Albo może - nie rozumieją po prostu tych spraw? Ba. Przecież i teraz, jak w poprzednim rządzie czy układzie partii rządowej na "szczytach" jest co najmniej dwoje eksponowanych Zagłębiaków (w tym minister odpowiedzialna właśnie za sprawy metropolii) - czy ktokolwiek spróbował przedrzeć się z myśleniem zagłębiowskim tak daleko?
Tak więc - to nie są błahe sprawy, dyskusje otwierające na zrozumienie znaczenia nowego stadionu, jego lokalizacji itd. Tyle - że oczywiście, nie spowodują one, iż realia i możliwości "na teraz", są takie a nie inne, czyli jedynie "modernizacyjne". Z tym - że nawet i dla nich to jest konieczne, by mieć szerszy horyzont myślowy. Koncepcja bowiem, czy stadion nowy jest potrzebny, czy należy zadbać o niego w innej lokalizacji - może mieć wpływ (i powinna) na to, jak modernizować - i jakie centrum handlowe budować wokół... Co nie zmienia faktu, że tak ten fragment wypowiedzi M. Adamca, jak i kilka innych oceniałem jako ciekawe, sensowne czy też warte propagowania. Tak było - a moja wypowiedź po prostu, w dużej mierze z racji czasowych, odnosiła się tylko do jednego aspektu, "najbardziej strategicznego" - na inne nie bardzo miałem w tym momencie możliwości (jak i teraz zresztą). Na pewno jednak i cieszy - że radny trochę sensownych rzeczy powiedział, więcej chyba niż np. Pan Prezydent Górski, w relatywnym swoim wywiadzie... Nie chcę też jednak i tego rozstrząsać, bo po pierwsze, by powiedzieć to na pewno, musiałbym na nowo przeczytać tamten wywiad i uzmysłowić sobie, jaki to był czas - a po drugie, oznacza to wchodzenie na teren walki politycznej przed wyborami samorządowymi, co nie za bardzo mnie tu interesuje.
Blajpios

Postprzez August 2009-10-23, 10:01 am

August napisał(a):Zapomniałem dodać, że to samo dotyczy Zarządu. Przy ponad 50% pensja musi być ograniczona do maksymalnie zaledwie 6 średnich (6 X 3 tys. zł). Jeśli chodzi o inne knify dotyczące spółek miejskich, choćby z własnej ciekawości rozeznam sprawę.
A przepisy, o których pisałem są zawarte w ustawie o wynagradzaniu osób kierujących niektórymi podmiotami prawnymi z 3.03.2000 r.

I jeszcze jedno. Na mój gust do zbycia akcji / udziałów należacych do samorządu z całą pewnością sotsuje się takie same przepisy(procedury) jakie mają zastosowanie jak w przypadku Skarbu Państwa. A tu moim zdaniem Pan Prezydent Jaskiernia mija się z prawdą twierdząc, że w przypadku posiadania przez Gminę mniej niż 50% akcji ich ewentualne zbycie będzie "łatwiejsze". Moim zdaniem wręcz przeciwnie. Bo gdyby pojawił się nie wiadomo jak zajebisty inwestor chcący odkupić akcje trudno przyp[uszczać, że będzie zainteresowany pakietem mniejszościowym . Wręcz przeciwnie. Musiałby dogadać się z Szatanem. A to moim zdaniem czyni ewentualny pakiet , który będzie należał do Gminy mniej atrakcyjny.

Udało mi się porozmiawiać dzisiaj z osobą, która ma tego typu sprawy jak procedury związane z nabywaniem, zbywaniem akcji/udziałów czy też nadzorem właścicielskim z tytułu posiadanych akcji/udziałów przez Gminę i potwierdził on moje słowa da mianowicie,iż Pan Prezydent Jaskiernia próbował wprowadzić nas w błąd twierdząc, że w przypadku posiadania przez Gminę mniej niż 50% akcji ich ewentualne zbycie będzie "łatwiejsze".
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2009-10-28, 8:42 pm

Żywię wątłą może naiwną nadzieję, że nasze władze klubowe wykorzystają udane występy w Pucharze Polski w rozmowach z kolejnymi sponsorami.
August

Postprzez django 2009-10-28, 9:23 pm

Pojawiły się ostatnio jakieś plotki o sponsorze, ale nie wiem ile w nich prawdy...
django

Postprzez KalF92 2009-10-28, 9:44 pm

Mam nadzieję że Szatan i spółka mają świadomość tego że bez sponsora to daleko nie zajedziemy.
Jeśli w tym sezonie nie znajdziemy jakiegoś ambitnego sponsora to nawet jeśli awansujemy to długo w pierwszej lidze nie pogramy.
KalF92

Postprzez bbartek 2009-10-29, 5:37 am

Napewno nie wykorzystaliśmy szansy marketingowej jaką stworzyli piłkarze.
Pisałem na Forum, że jeżeli nie mamy dzisiaj sponsora stałego to należy rozważyć opcję zadaniową np. sponsor na jeden lub kilka meczy co może przybliżyć nas do stałego sponsoringu. Nie wiem czy osoby odpowiedzialne za marketing (?) w Klubie rozważały taką rozwiązanie, ale obawiam się, że jedyny komentrz to " napewno się nie uda ".
Obym się mylił....
Dzisiaj należy już myśleć o sponsorze na kolejne dwa, minimum, mecze w kolejnej rundzie PP.
Planowane wejścia Miasta do Spółki+ środki od Wisły i Cracovii pozwalają na pewien, tymczasowy, komfort, ale to jest cisza przed burzą.
Jeżeli wejdziemy do I ligi , czego jestem pewien, to brak aktywnego i skutecznego marketingu , nawet z Miastem jako udziałowcem, spowoduje ogromne problemy sportowe i organizacyjne.
Udział Miasta w Spólce nie można traktować jako lekarstwo na całe zło i czekać, że Miasto przyprowadzi sponsora do Klubu. To może się zdarzyć ( Vide ERGOM/ERSI), ale konieczna jest inicjatywa ze strony obecnych Właścicieli.
bbartek

Postprzez uzielone 2009-10-29, 5:41 pm

W 1/4 finału PP odbędą się 4 spotkania oraz rewanże więc na pewno wszystkie będą transmitowane przez tv i to zapewne przez TVP Sport. Będzie więc to druga transmisja (pierwsza w Orange info z Górnikiem), w której nasz zespół wystąpi przed kamerami telewizji i tysiącami telewidzów. Jest to doskonała okazja dla klubu aby pozyskać sponsorów, którzy mogą zareklamować się w skali ogólnopolskiej. Dzięki transmisji telewizyjnej powinno być łatwiej, więc klubowi działacze do dzieła! Poza tym jeżeli awansujemy do 1 ligi to wtedy szansa na zaistnienie w TVP Sport czy TVP Info będzie większa ponieważ najciekawsze mecze każdej kolejki są również transmitowane.
uzielone

Postprzez bbartek 2009-11-03, 2:58 pm

cd. w sprawie marketingu i sponsoringu.
Na Mireckliego jest supermarket NETTO. Ta sama firma (prawdopodobnie ) jest sponsorem tytularnym VFL Bochum.
Może warto nawiązac kontakt z Kentem Petersenem, Dyrektorem Sieci Handlowej Netto Polska i porozmawiać n/t wspólpracy.
Można zacząć od bezpłatnej reklamy na jednym meczu, umieszczenia banerów...,zaproponowanie współpracy już na zasadach komercyjnych na mecze pucharowe.
Potencjalny sponsor musi widzieć, że Klub ma pomysł na budowanie wizerunku KLubu i Sponsora i że nie oczekuje "darowizny" , ale ma to być współpraca oparta na zdrowych zasadach obowiązujacych w tym segmencie rynku.
Proponuje aby Klub zainwestował w współpracą sponsoringowa z NETTO lub innym potencjalnym sponsorem.
bbartek

Postprzez August 2009-11-03, 4:32 pm

bbartek napisał(a):cd. w sprawie marketingu i sponsoringu.
Na Mireckliego jest supermarket NETTO. Ta sama firma (prawdopodobnie ) jest sponsorem tytularnym VFL Bochum.
Może warto nawiązac kontakt z Kentem Petersenem, Dyrektorem Sieci Handlowej Netto Polska i porozmawiać n/t wspólpracy.
Można zacząć od bezpłatnej reklamy na jednym meczu, umieszczenia banerów...,zaproponowanie współpracy już na zasadach komercyjnych na mecze pucharowe.
Potencjalny sponsor musi widzieć, że Klub ma pomysł na budowanie wizerunku KLubu i Sponsora i że nie oczekuje "darowizny" , ale ma to być współpraca oparta na zdrowych zasadach obowiązujacych w tym segmencie rynku.
Proponuje aby Klub zainwestował w współpracą sponsoringowa z NETTO lub innym potencjalnym sponsorem.

Jeśli chodzi o NETTO to dość spóżniony pomysł bo kolegę Kenta na współpracę już dość dawno temu namówiła Pogoń Szczecin. Natomiast ciekawa srpawa, że do Rady Nadzorczej Zawiszy zaproszono Pietryszyna.
August

Postprzez KalF92 2009-11-03, 8:39 pm

NETTO NETTEM, ale czy w Polsce jest tylko jedna firma zainteresowana sponsorowaniem klubu sportowego? Niemal każdy klub z ligi I i II ma jakiegoś sponsora, który jest jakąś bardziej znaną firmą niż budowlana firma Budecon. Moje pytanie jet takie; Dlaczego inni mogą mieć sponsora a my nie? Na pewno nie jest tak że nikt nie chce sponsorować Zagłębia.
Pisałem to już raz napiszę i drugi BEZ PORZĄDNEGO SPONSORA TO DALEKO NIE ZAJEDZIEMY!
Pozdrawiam.
KalF92

Postprzez pyla 2009-11-03, 10:12 pm

KalF92 napisał(a):NETTO NETTEM, ale czy w Polsce jest tylko jedna firma zainteresowana sponsorowaniem klubu sportowego? Niemal każdy klub z ligi I i II ma jakiegoś sponsora, który jest jakąś bardziej znaną firmą niż budowlana firma Budecon. Moje pytanie jet takie; Dlaczego inni mogą mieć sponsora a my nie? Na pewno nie jest tak że nikt nie chce sponsorować Zagłębia.
Pisałem to już raz napiszę i drugi BEZ PORZĄDNEGO SPONSORA TO DALEKO NIE ZAJEDZIEMY!
Pozdrawiam.

Witam- z tymi sponsorami to nie taka prosta sprawa , nie jest tak prosto jak piszesz że niemal każdy klub ma sponsora popatrz co dzieje się w Żaganiu ,Ślęzie a z większych miast w Tychach. Masz racje że bez sponsora strategicznego będzie bardzo trudno, ale mam nadzieje mało jestem pewny że jak awansujemy to napewno pozyskanie kolejnego sponsora będzie łatwiejsze, z tego napewno zdają sobie sprawe zarówno właściciel jak i zawodnicy. Należe do optymistów i to do tych niepoprawnych. :-)
pyla

Postprzez August 2009-11-04, 11:19 am

POsiadanie porządnego sponsora strategicznego to oczywiście fajna rzecz, ale jest tu również i niebezpoeczeństwo, którego sami doświadczyliśmy. Przecież jak skończyły się pieniądze od ER.SI zaczęły się kłopoty. Sądzę więc, że nie byłoby złym pomysłem gdyby klub posiadał 10 mniejszych sponsorów. W sytuacji gdy jeden odpada to jest jeszcze 9. A jak jest jeden i ten odpada od razu jest problem.
August

Postprzez Adamek182 2009-11-04, 5:08 pm

Troszke z innej beczki,takiej bliższej przyszlości....
W końcu mamy sytuacje w której skończyły się humorki gwiazd w Zaglębiu. Drużyna w końcu prezentuje jeden organizm działajacy sprawnie. Pierwszy był Konrad Koźmiński,jak to powiedział pierścień"osiadl na laurach"po okresie przygotowawczym,teraz zapieprza na treningach i wykożystuje szanse jakie otrzymuje.Dodam jeszcze że wcześniej pisałem wielokrotnie że zasługuje ten chłopak na szanse,bo jest tak naładowany chęcią gry że na boisku powinien eksplodowac-i tak sie stalo.Pan NR 2 to Krzysiu Myśliwy.Piłkarz ktorego podziwiam,potrafi bardzo dużo,ale i jego dopadl wirus Gwiazdora. Konflikty z Pierścieniem,i inne nieprofesjonalne zachowania.Teraz czytamy w wywiadach że przed zimą Krzyśkowi sie poukladało w glówce,chce zimą mocno przepracowac przerwe zeby wrocic do formy z poprzedniego sezonu.
Czy u obu panów są to tylko chwilowe zmiany mające na celu utrzymanie kontraktów w Zagłębiu?Mam nadzieje że nie,choc pojawiaja się głosy ze zima ktos z naszego napadu bedzie musial odejśc. Może lepiej juz nie szukac nikogo do tego ataku,rywalizacja jest.Każdy walczy o miejsce,na ta chwilę mamy 5 równowartościowych napastników.Każdy zasługuje na dalsza gre w naszych barwach.Konrad się wział w garśc i jest skutecznym zawodnikiem,Myśliwy? Nawet jak nie gra zbyt dobrze i nie strzela bramek to ciągle potrafi przyjąc,zastawic sie,podcholowac pilke na skraj pola karnego i pięknie ją wyłożyc do nadbiegajacego partnera. Jaromin też prezentuje się ciągle na dośc wysokim poziomie z ktorego nie schodzi.Filip i Lacha,to pewniaki ktore moga ponadto zagrac w pomocy.
Może nie warto szukac nikogo wiecej-skład mamy bogaty i co wazniejsze-poukładany...
Adamek182

Postprzez django 2009-11-04, 5:15 pm

Brakuje nam przede wszystkim młodzieżowca. Marek gra nierówno, Pietrzak przegrywa konkurencję z Pajączkowskim, Szatan i Ryndak to nie są zawodnicy, którzy wezmą na siebie ciężar gry. Potrzebny jest młodzieżowiec, który będzie grał nie tylko dlatego, że tak wymyślił PZPN, ale będzie znaczącym wzmocnieniem wyjściowego składu.
django

Postprzez Adamek182 2009-11-04, 10:40 pm

Myślę że spokojnie takimi pilkarzami są i Marek i Pietrzak i będzie Szatan. A na dzień dzisiejszy.....Wszystkiego najlepszego i gradu bramek Krzysiu!!!!!
Adamek182

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników