Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przyszłość Zagłębia

Postprzez mayday77 2009-07-24, 9:55 pm

ARL przejmie akcje Zagłębia?

Władze Sosnowca zastanawiają się, w jaki sposób pomóc klubowi
Za inicjatywą, by miasto przejęło klubowe akcje, stoi dwóch radnych Maciej Adamiec i Arkadiusz Chęciński. Krzysztof Szatan, właściciel Zagłębia, bardzo liczy na takie rozwiązanie. Adamiec w rozmowie z "Gazetą" stwierdził, że najlepszym rozwiązaniem byłoby przejęcie akcji przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Z nieoficjalnych informacji wynika jednak, że bardziej realnym scenariuszem jest uczynienie udziałowcem klubu Agencji Rozwoju Lokalnego, na czele której stoi Jan Szot, były prezes Zagłębia. - Słyszałem o tym pomyśle. Moim zdaniem rozwiązań jest przynajmniej kilka. Najważniejsze jednak, by przestano o tych pomysłach mówić, a zaczęto je realizować. Agencja Rozwoju Lokalnego była typowana do przejęcia akcji już w czasach, gdy klubem zarządzali Włosi. Skończyło się jednak na dobrych chęciach - przypomina Adamiec.

Źródło:www.Gazeta.pl

Może coś się ruszy w tej kwestii,dobrze by było żeby miasto przejęło jednak część akcji spółki żeby uwierzytelnić klub.
ARL to też dobre rozwiązanie,zresztą każde jest dobre byle by Szatan nie prowadził w pojedynkę (a najlepiej odsprzedał całość)klubu.
mayday77

Postprzez Koterwa 2009-07-24, 10:02 pm

mayday77 napisał(a):najlepszym rozwiązaniem byłoby przejęcie akcji przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji.

Chyba najgorszym z możliwych rozwiązań :twisted:
Koterwa

Postprzez SO_1906 2009-07-24, 11:12 pm

NHK12 napisał(a):Pan Adamiec - Prezes ???
Kolporter - tytularny sponsor ???
:niezle: :niezle: :niezle:

I jeszcze niech Cupiał wróci po niepowodzeniach Wisły i rzuci skromne 40 mln PLN :)
SO_1906

Postprzez LucasUSA 2009-07-25, 1:05 pm

Slyszalem, ze Cupial juz zapuszcza wasa - bedzie wchodzil do Zaglebia! :lol:

Moim zdaniem glownym plusem z wejscia miasta, tak jak juz August wspomnial - jest uwiarygodnienie klubu. Bo podejrzewam, ze poencjalni sponsorzy obawiaja sie wejscia do klubu, ktorego wlasciciel jest czlowiekiem porywczym i ciagle straszy wycofaniem sie.
Dobra informacja jest tez to, ze Szatan nie trzyma kurczowo akcji i jest chetny, by je oddac w calosci
LucasUSA

Postprzez Blajpios 2009-07-25, 4:24 pm

Przepraszam za zamieszanie, nie bardzo rozumiem, czemu to tyle odrębnych wpisów się porobiło - bo byłem przekonany, że edytuję a jednak nie. Ponieważ nie da się kasować swoich postów, toteż drogą edycji kolejnej wykasowałem treść, która i tak jest niżej - a wstawiam tylko niniejsze wyjaśnienie. Niżej jest cała treść, którą w tej dyskusji chciałem zamieścić i przykro mi, że jakieś dziwne działanie spowodowało tyle powtórzeń jednej treści.
Ostatnio edytowano 2009-07-25, 8:12 pm przez Blajpios, łącznie edytowano 1 raz
Blajpios

Postprzez Blajpios 2009-07-25, 4:56 pm

j.w.
Ostatnio edytowano 2009-07-25, 8:13 pm przez Blajpios, łącznie edytowano 1 raz
Blajpios

Postprzez Blajpios 2009-07-25, 4:57 pm

LucasUSA napisał(a):Slyszalem, ze Cupial juz zapuszcza wasa - bedzie wchodzil do Zaglebia! :lol:

Moim zdaniem glownym plusem z wejscia miasta, tak jak juz August wspomnial - jest uwiarygodnienie klubu. Bo podejrzewam, ze poencjalni sponsorzy obawiaja sie wejscia do klubu, ktorego wlasciciel jest czlowiekiem porywczym i ciagle straszy wycofaniem sie.
Dobra informacja jest tez to, ze Szatan nie trzyma kurczowo akcji i jest chetny, by je oddac w calosci

Cieszyłbym się, gdyby tak było, tylko że nie za bardzo jest pewne, że to miasto tak uwiarygodni niezbyt wiarygodnego, bo nerwowego właściciela. Rzecz w tym, że to miasto nie uwiarygadniało ani, gdy właścielami byli Polacy, ani gdy właścicielem był stabilny finansowiec (podówczas) mający fabryki w różnych częściach świata, czyli Włosi, ani wtedy, gdy "za Chiny" nie chcieli dopuścić Szatana - no i w końcu za K. Szatana też nie bardzo. Przecież we wszystkich tych okresach, które nakreśliłem - miasto niby bardzo wspierało poszukiwania sponsora, takie oficjalne deklaracje były co rusz - i jaki efekt? Sponsorów znalezionych dzięki temu "uwiarygodnieniu" miasta: 0. Czy objęcie akcji przez miasto uwiarygodni? Hm. Skoro nie jest to miasto, któremu słowom można wierzyć, przynajmniej w dziedzinie sportu, to akurat to, że parę akcji obejmie, trudno uznać za uwiarygodnienie. Przecież - jak odróżniać tego miasta eklaracje mające pokrycie w faktach od tych, które są kiełbasą wyborczą? Nie jeden już raz podawaną, przecież. Ale, ale. Bo jak na razie, już czas jakiś była mowa o akcjach - ale chyba w ogóle, jak na razie, nie objęli akcji, tylko obiecali sponsoring z miasta typowy, czyli kasa w zamian za promocję. Czyż nie? Choć mogę się mylić, mogłem przeoczyć, że były dwa akty, sponsoring i wykupienie akcji, nie jestem pewien. Przestrzegam jednak przed myleniem tych pojęć, bo niestety, jak uczy doświadczenie, czasem zdarza się robienie "wody z mózgu naiwnym". Cieszył się będę, jeżeli rzeczywiście było i podjęcie sponsoringu w jednym działaniu i w drugim działaniu - ale nie zdziwię się też, "znając życie" i prawdomówność, pardon, propagandę - że mogła być gadka o wykupieniu akcji a de facto podjęło się miasto tylko sponsoringu. Też cenny, tylko po co robić wodę z mózgu? Zresztą - nawet jeżeli to wykupienie akcji jeszcze nie nastąpiło: to przecież może nastąpić.
P.S.1 Co do Cupiała, to oczywiście fajnie by było, gdyby coś o Zagłębiu sobie przypomniał - ale myślę, że on i tak jest chyba nie najgorzej nastawiony, podtrzymuje współpracę. Skoro zaś wszedł w Wisłę - to obecnie i z zagłębiowskiej solidarności i z racji polskiego piłkarstwa i z życzliwości ludzkiej widząc, ile już wpompował tej kasy: trzeba chyba mu życzyć powodzenia i by się z tego kryzysu wygrzebał. Facet zrobił Wiśle najlepszą chyba dekadę w historii - a najwięcej to się podśmiewają z niego. Teraz na pewno trudny moment i chyba warto by zatrzymać Skorżę, bo nic nie da płacenie następnego odszkodowania. Warto - o ile Skorża jest na tyle zdecydowany, że przeprowadzi to, co Petrescu nie mógł, bo go "piłkarze" nie chcieli. Miałem nawet w Przeglądzie prasy pisać w przeglądzie prasy - ale w gruncie rzeczy w Przyszłości Zagłębia może jeszcze lepiej. Tak bowiem Cupiał, jak i Szatan mogliby sobie dokładnie przeczytać i wziąć do serca wywiad w dzisiejszym "der" Dzienniku, którego może i całość jest też na internetowych stronach dziennika: http://www.dziennik.pl/sport/pilkanozna ... ejsca.html
Nie wklejam tu całości, bo i tak wpis mój jest długi, ale jedna odpowiedź trenera, który po wyrzuceniu z Wisły za wypadnięcie z LM przejął beniaminka rumuńskiej ekstraklasy, doprowadził go już do mistrzostwa kraju i będzie grać w grupowych rozgrywkach LM. Mówi on podobnie jak Boniek, że trzeba się przygotować na dalsze takie niespodzianki Polaków i na pytanie "co ma na myśli" wyjaśnia:
Dan Petrescu napisał(a):Polscy piłkarze nie są przyzwyczajeni do ciężkiej pracy. A proszę mi wierzyć, że bez tego nigdy nie osiągnie się sukcesów. Kiedy prowadziłem Wisłę, zawodnicy krzywili się, gdy aplikowałem im mocne, wyczerpujące treningi. Chodzili nawet poskarżyć się na mnie prezesowi Cupiałowi. Mówili, że jestem katem, że tak nie powinno się trenować. Chcieli mieć trenera przyjaciela. A Cupiał popełnił poważny błąd. Uwierzył zawodnikom, że trenują za ciężko, i pozbył się mnie przy pierwszej nadarzającej się okazji. W normalnych klubach takie zachowanie jest nie do pomyślenia. Prawdziwy prezes ufa zatrudnionemu przez siebie trenerowi, a nie użalającym się nad sobą piłkarzom.

Czy to nie przypomina też trochę sytuacji z Zagłębia, gdzie przez parę lat piłkarzom nie pasowało zmęczyć się i awansować, woleli dorobić na boku w totku - i w moim odczuciu być może stawiali podobny opór do tego, o jakim mówi Dan Petrescu. Jak to jest powszechny stan polskiej piłki - może też pokazywać niedawny przypadek Piechny, który chociaż był na tyle uczciwy, że jak się zmęczył za bardzo, to spasował a nie starał się wedrzeć do klubu i "od środka przywracać polską normę". Poniekąd - jest też radosne, że tak to odczuł, bo świadczy o tym, że P. Pierścionek jednak chce inaczej drużynę prowadzić i Piechna poza tym uznał, że jest Pierścionek na tyle konsekwentny iż nie warto próbować. Oby było właśnie tak - a nie tak, że dlatego chcieli piłkarze Pierścionka, iż liczą, że da się go ustawić (tylko dlatego, że choć daje w kość, to rzeczywiście są to ciekawe treningi i jest sznansa na jakiś rozwój). W każdym razie - dlatego właśnie warto by było, by tak Cupiał, po osobsitej nauczce, jaką daje mu historia z Petrescu i Szatan (po starej zagłębiowskiej przyjaźni, ucząc się na błędach rodaka Cupiała): przemyśleli ten wywiad...
P.S.2. Kol. LucasUSA - a dowcip z wąsami, które zapuszcza Cupiał, by móc się wkupić do klubu Szatana: bardzo fajny, dzięki!
Ostatnio edytowano 2009-07-25, 8:12 pm przez Blajpios, łącznie edytowano 1 raz
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2009-07-25, 6:59 pm

Ciekaw jestem ile jest faktów w stwierdzeniu iz Pan Cupiał zamierza przyjsc ze swoimi finansami
do Zagłebia Sosnowiec. Jestem swiezo po obejrzeniu meczu Lech - Wisła w ramach SUPER PUCHARU.
Chciałem uzyskac odpowiedz na pytanie Czy przegrana w Tallinie to był przypadek ? Odpowiedz jest
jedna WISŁA jest w głebokim kryzysie i to głebszy niz Panu SKORZA sie wydaje. Napastnik Brozek
bez formy a Cwielag nadaje sie do druzyny grajacej w III lidze.
Powiem tak- solidaryzuje sie z Panem CUPIAŁ bo nie po to płaci sie zawodnikom pensje, premie i
Bóg wie co, aby lekcewazyli dobrą wole Własciciela Klubu. Zawodnicy WISŁY pozbawili swój Klub
bardzo duzych wpływów do Kasy Klubu, Media podawały iz mogła to byc kwota 7 mil. EUR.
A Pan Kapitan Głowacki przeprasza Kibiców za nie najlepszy wystep w Tallinie - Dziekuje Panie
Kapitanie - a kto do Kasy Klubu wplaci Pieniązki by sie bilansowało.
Przepraszam ale najlepiej by było gdyby Pan CUPIAL przyszedl do Zagłebia Sosnowiec - tutaj
wszystko powstaje od nowa - Nowa druzyna - Nowy Stadion - mozna to wszystko ogarnąc lepiej.
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Smazu 2009-07-29, 5:14 pm

Jeśli tak wygląda te "ekstraklasowe Zagłębie" to chyba w PESie...
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Przemek26 2009-07-29, 6:47 pm

Panie Tadeuszu, Brożek to w AKS Niwka powinien robic linie na boisku a Skorża zawieszać siatki.Ale to inny temat. A za Cupiała w Sosnowcu dziękuję bo wiadać jak facet wzmacnia zespół.
2 lata z rzędu Mistrz , dwa razy eleiminacje do LM i co transferami wisły po zdobyciu Mistrza i przed meczami w el. LM to wyprzedaż najleszych a ściagnięcie co najwyżej wzmocnień do ME
Skisła odpadła z pucharów w pizdu ale teraz na współę z kurwami lajkonikami będa sie panoszyć po Sosnowcu i HAŃBIĆ NASZ STADION. :twisted: :twisted: :twisted:
Przemek26

Postprzez łoś 2009-07-29, 10:21 pm

Przemek puknij się w łeb-takimi postami to Ty hańbisz siebie i nasze ZAGŁĘBIE
łoś

Postprzez Landryn 2009-07-29, 10:53 pm

łoś napisał(a):Przemek puknij się w łeb-takimi postami to Ty hańbisz siebie i nasze ZAGŁĘBIE

A co miał napisać ? Tak cieszę się że Nasz stadion będzie gościł takie barwy jak Cracovia oraz Wisła Kraków ?
Taka jest niestety prawda , że musimy znosić tych nożowników w Naszym mieście .
Landryn

Postprzez August 2009-08-02, 7:26 am

No cóż, najbliższy sezon zapowiada się raczej nienajgorzej zarówno pod względem sportowym jak i finansowym. Fakt, że w przypadku tego drugiego musimy znosić krakusów, no ale mówi się trudno. Mam nadzieję, że ten czas i kasa bedą równiez spożytkowane na podjęcie działań mających na celu wzmocnienie marki "Zagłębie Sosnowiec".
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez greno37 2009-08-02, 8:00 am

Landryn napisał(a):
łoś napisał(a):Przemek puknij się w łeb-takimi postami to Ty hańbisz siebie i nasze ZAGŁĘBIE

A co miał napisać ? Tak cieszę się że Nasz stadion będzie gościł takie barwy jak Cracovia oraz Wisła Kraków ?
Taka jest niestety prawda , że musimy znosić tych nożowników w Naszym mieście .

Nożowników? Zastanów się co piszesz! Czy jeśli ktoś z nas zrobiłby to co "misiek" to też byś uważał że wszyscy jesteśmy ...
Nie jestem zwolennikiem Wisły lecz nie czarujmy się gdyby nie oni to skąd wzięlibyśmy kasę?
Od kurczaka? Śmieszne takie....!
greno37

Postprzez PawełK 2009-08-02, 8:09 am

greno37 napisał(a):Nożowników? Zastanów się co piszesz! Czy jeśli ktoś z nas zrobiłby to co "misiek" to też byś uważał że wszyscy jesteśmy ...

Jeżeli uważasz, że Wisła nazywana jest nożownikami tylko po ów wymienionym przez Ciebie incydencie, to Ty się zastanów co piszesz...
PS. Wróćcie do tematu!
PawełK
pyszałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna