Elana Toruń - Zagłębie Sosnowiec 21 III 09 15.00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Elana Toruń - Zagłębie Sosnowiec 21 III 09 15.00

Postprzez Darian 2009-03-19, 12:40 am

Blajpios napisał(a):
Mam nadzieję, że ci tutaj, co na samą myśl o wodzie święconej reagują, jak... nie chcę pisać, kto - będą mieć na tyle dość tolerancji, by rozumieć, że nie tylko Kali ukraść krowę jest dobrze (czyt.: podworujmy sobie z wiary) - ale i także, jak Kalemu ją odbiorą, trzeba wytrwać. Czyli - ufam, że to nie jest kolejna prowokacja, by można sobie było "poujeżdżać na wierzących - ale im: wara od protestowania!". W każdym razie, jak dotąd, rozumiem to właśnie bardziej "przekomarzeniowo". Jeden Kolega napisał, że tak jest beznadziejnie, że teraz chyba tylko różańce - drugi odpowiada, że no, nie, to nie mieści się w tradycji, żeby już do kościoła lecieć, mężczyźni tak od razu w panikę nie wpadają... I tyle. Myślę, że to jest jeszcze zdrowe. Nie wyobrażam sobie bowiem, by Kol. Przemek26 zechciał sobie uzurpować, że kto wierzący, katolik, to został wyeksmitowany z Zagłębia. To Zagłębie prawdziwe, Czerwone, to znaczy robotnicze - wspierali i budowali Ks. Raczyński w Sosnowcu, troszczący się o robotników w najgorszych sytuacjach, Ks. Augustyniak to samo działający w Dąbrowie, Matka Teresa Zagłębia, wraz z Karmelitankami od samego powstania (radzę przeczytać jakąś biografię, tak lubicie bardzo blisko przechodzić a wielu po meczu burdy robić w pobliżu). Z rodzinnych przekazów pamiętam - jak wielu PPSowców na zebrania umawiało się... po niedzielnej Mszy. Owszem, Zagłębie "nie leciało od razu do różańca" - ale choćby pamiętam nawiedzenie Obrazu, jak nie jeden Ślązak wspominał, iż był zaskoczony, bo tak, szczerze pisząc, jechali trochę się "ponasycać", jak to w Zagłębiu będzie ubożuchno, skromnie - a tu zakasowało Zagłębie nawet pobożny Śląsk w wielu wypadkach. Nie przedłużając - tylko przypomnę obchody Millenium w Sosnowcu, bojówki sprowadzane także nawet z Opola - i walka ludu, dzieci, które pisały do Prymasa "pani w szkole kazała Ci napisać, że nie chcemy, byś przyjeżdżał, ale ja Ci piszę, przyjedź, bo my Cię kochamy" (radzę książkę Cz. Ryszki, "Matka Kościołów" przeczytać, o sosnowieckiej katedrze, jest tam i pasjonująca część o tych obchodach). To chyba tak zapadło K. Wojtyle w serce, ta "wojna prawdziwa o możliwość wiary" - że "uparł" się na diecezję w Sosnowcu, choć znaczna część zaangażowanych wierzących w Polsce się dziwiła. To komuniści ukradli termin, przywłaszczyli sobie, odarli Zagłębie gorzej, niż Śląsk, bo wykrzywiając prawdziwe oblicze Czerwonego Zagłębia, które Republikę Zagłębiowską robiło przecież m.in. pod hasłami wolności od rosyjskiego najeźdźcy. To stąd też miał był - przygotowywany parę lat - wymarsz słynny, Pierwszej Kadrowej, tak niosący niektórym chlubę, tyle że w Sosnowcu i Zagłębiu przygotowywany przez PPS (warto sobie przypomnieć przy Szkole Postawowej przy Legionów) - a pierwsza fala strajków w PRLu, co objęła kilka miast tylko, w r. bodaj 1947 - w Sosnowcu, czy nawet całym Zagłębiu, niebagatelne rozmiary miała. Tylko w Sosnowcu poważono się na dwa zamachy na notabli (pomijając pytanie, czy było to godziwe) sowieckich, raz na Chruszczowa, raz na Gomułkę (IPN teraz wydał książkę o S. Jarosie z Zagórza; w minioną środę była o nim prelekcja w Muzeum bodaj). W końcu - to w Sosnowcu "za Solidarności" - w kopalni chyba Kazimierz-Juliusz usunęli robotnicy siłą z terenu zakładu pracy organizację partyjną PZPRu jako pierwsi w Polsce. Tyle tylko, że do dzisiaj jeszcze trwa propaganda - i układy "władców i gospodarzy", którym nie przeszkadzało za PRLu przekrzywienie tej historii, choć niby z tej ziemi są - a teraz dalej jadą na koniku "uległego Zagłębia", "gospodarskiej władzy", "zrozumienia praw dziejowych" - nie odwołując całego zakłamania. Niestety, bardzo to boli, gdy patrzę, jak wielu młodych Zagłębiaków dało się zwieść i ciągle mają wpływy ci, co z tego systemu kastrującego niegdyś Zagłębie się wywodzą; a młodzi im wierzą, że tak było, jak prawią. Tymczasem naprawdę - to Czerwone Zagłębie znaczyło coś innego, przynajmniej w znaczącej części. Znacząca siła Czerwonego Zagłębia - to by się znalazła mniej więcej tak w poglądach Kaczyńskich, co to teraz "za straszną prawicę" robią. Interpretacja zaś, którą podał zmarły Biskup - choć spoza tej ziemi, ale może dlatego trafnie obserwował i stał się w końcu Zagłębiakiem - jak najbardziej mi pasuje, bo dobrze trafia w to, co "najbardziej szczerozłote" było w historii: gorącość serca, jednoznaczność zaangażowania we wspólnych działaniach - i jednocześnie jest to podane tak, że może być nośne na przyszłość. Bo tożsamości Zagłębia nie zbuduje się "odgrzewając kotlety robotniczego buntu w XIX w i pocz. XX". Trzeba wydobyć to co cenne, nauczyć się tym żyć i przekazywać to dzieciom tak, by i w połowie i w drugiej połowie XXI wieku mogło to być żywotne. Czyli - ta interpretacja, że Czerwone Zagłębie jest czerwone, bo tak rozgrzała je miłość serc, jest prawdziwe i do wspólnoty Zagłębia przeżywającego kolejny (od średniowiecza) etap swej historii na przełomie wieków XIX i XX: i dobrze wprowadzać może to, co istotne w tożsamości na XXI wiek!
Przepraszam za "spozatemacenie" - jak i wyjście nawet poza tę formułę "przekomarzania się" na temat, czy już padać na kolana czy nie. A naprawdę wierzę, że Kol. Przemek26 nie "poleciałby" w wyrzucanie z Zagłębia wierzących - tylko było to w formule przekomarzania. Wydaje mi się jednak, że pewne fakty muszą być przypominane często, jeżeli chccemy, by w końcu obudziło się Zagłębie Prawdziwe, Wielkie, Czerwone gorącością serca, umiłowania najbardziej podstawowych prawd. I jeszcze - by obudzić się... zdążyło. Zanim - po kawałku, czyli podzielone osobno Olkusz, osobno Zawiercie, osobno Jaworzno, osobno "dumni sami sobie, jak to Dąbrowscy są", osobno czczący robotniczą przeszłość bez oglądania się na XXI wiek: zostanie "zjedzone".

Mr Blajpiops apropo wiary to nie chce mi się wierzyć żebyś pisząc syntezy społeczno-historyczne (aczkolwiek ciekawe i zawierające kilka ciekawych informacji) wierzył w to że przeciętny użytkownik forum Zagłębia Sosnowiec będzie je przeczytać a co dopiero zrozumieć???
To nie to forum i nie ten poziom! Większość jego użytkowników ogranicza sie do zdawkowych jedno-dwuzdaniowych stwierdzeń i emotikon.Widać to jak na dłoni nawet w tym temacie.
Fajnie jest że chcesz coś więcej napisać ale moim zdaniem nie ma większego sensu z uwagi na poziom intelektualny większości odbiorców tego forum.

A żeby całkowienie nie rozmydlać to napiszę kilka zdań o najbliższym meczu.Najbliższego meczu raczej nie wygramy z uwagi na lichą obrone z bramkarzem na czele oraz słabiutki bezproduktywny atak.Remis z Elaną to coś co jest w zasięgu Zagłębia. Ta drużyna jeżeli mozna pisać tak o niej jest dopiero w trakcie zgrywania co sparingi dobitnie pokazywały.
Ciągłe zmiany kadrowe,w stabie szkoleniowym i taktyce tylko pogarszają sytuacje. Dopóki zatem nie będzie jakieś długofalowej polityki transferowo-szkoleniowej i stabilizacji to zapomnijmy o sukcesach i awansie do wyższej klasy rozgrywkowej.
Darian

Postprzez LucasUSA 2009-03-19, 1:42 am

Popieram kolege Dariana! :brawo: :brawo: Wygramy z Elana! :brawo: :brawo: (musze trzymac sie limitu "dwuzdaniowych stwierdzen" - skadinad ciekawa koncepcja lingwistyczna)

A tak powaznie mowiac, to chyba sie troche zagalopowales z tymi tekstami o poziomie intelektualnym uczestnikow tego forum. :kiepsko: :czerwona: :lol:

A poza tym forum to stracilo by swoj urok bez "spozatemacen" kol. Blajpiosa..
LucasUSA

Postprzez thornElana 2009-03-19, 2:44 pm

chcialem bardzo przeprosic za te zenujace smieszne prowokacje jakis zakompleksionych zjebow z Torunia. do zobaczenia w sobote.
(E)LANA TORUN .
thornElana

Postprzez yahaya 1906 2009-03-19, 2:49 pm

Jestem pewien że Zagłębie sie odkuje,dostali pewnie bure od Kudyby,to sie sprężą ;-)
yahaya 1906

Postprzez Borekk 2009-03-19, 5:10 pm

Większość widzę traci wiarę w swoją drużynę a to nie o to chodzi, jak myślicie co sobie pomyśli zawodnik 1wszego składu Zagłębia wchodząc na to forum i czytając "na wygraną nie ma co liczyć, najwyżej remis, będzie cienko" etc.Teraz powinniśmy zapomnieć o meczu z Rakowem i jeszcze bardziej motywować naszą drużynę tu, na forum i w Toruniu ;) Ja dalej wierze, ba wiem że chłopaki dadzą radę i w końcu wrócą do dawnej formy kiedy to awansowaliśmy do 1wszej ligi ; )
Borekk

Postprzez José 2009-03-19, 6:29 pm

Darian napisał(a):Większość jego użytkowników ogranicza sie do zdawkowych jedno-dwuzdaniowych stwierdzeń i emotikon.

Rozumiem rozgoryczenie z powodu braku osobników na forum, którzy byliby w stanie sprostać twoim oczekiwaniom intelektualnym w kwestii bardziej żywiołowej i nieco dłuższej polemiki. Aczkolwiek zauważ, iż także krótkie wypowiedzi mogą wyrażać bardzo wiele, tak jak i dłuższe mogą nie mieć żadnego sensu merytorycznego (patrz J. Gmoch, G. Lato, J. Engel).

LucasUSA napisał(a):A tak powaznie mowiac, to chyba sie troche zagalopowales z tymi tekstami o poziomie intelektualnym uczestnikow tego forum.

Sądząc po twoich wypowiedziach nie byłbym tego taki pewien...
José

Postprzez José 2009-03-19, 6:32 pm

Borekk napisał(a):Ja dalej wierze, ba wiem że chłopaki dadzą radę i w końcu wrócą do dawnej formy kiedy to awansowaliśmy do 1wszej ligi ; )

A możesz mi jeszcze napisać którzy piłkarze konkretnie mieliby do tej formy wrócić ? Bo nie wiem czy się zorientowałeś i być może będzie to dla Ciebie szok, ale od tamtego czasu z deczka zmienił się nam skład. :-)
José

Postprzez django 2009-03-19, 7:38 pm

Borekk napisał(a):Ja dalej wierze, ba wiem że chłopaki dadzą radę i w końcu wrócą do dawnej formy kiedy to awansowaliśmy do 1wszej ligi ; )

A możesz mi jeszcze napisać którzy piłkarze konkretnie mieliby do tej formy wrócić ? Bo nie wiem czy się zorientowałeś i być może będzie to dla Ciebie szok, ale od tamtego czasu z deczka zmienił się nam skład. :-)[/quote]

A ja bym chciał wiedzieć, czemu życzysz powrotu do formy piłkarzom Ruchu Chorzów? Bo przypominam Ci, że do ekstraklasy awansowaliśmy nie dzięki naszym ówczesnym gwiazdom, tylko dzięki piłkarzom Ruchu, którzy mając awans w kieszeni nie odpuścili ostatniego meczu i nie pozwolili wygrać Lechii Gdańsk.
django

Postprzez Borekk 2009-03-19, 7:41 pm

Chodziło mi o ogół, o dobrą gre zagłębia jako drużyny xd

@UP
Tsaa pamiętam ten moment przegranej z jagą 0:1 i ogłoszenie spikera po którym cały stadion wbił na boisko ;)
Borekk

Postprzez José 2009-03-19, 8:46 pm

Borekk napisał(a):Tsaa pamiętam ten moment przegranej z jagą 0:1 i ogłoszenie spikera po którym cały stadion wbił na boisko ;)

A ja pamiętam wypowiedź naszego trenera, który po tym meczu powiedział, że jeśli mamy w ekstraklasie tak grać jak w meczu z Jagą, to lepiej żebyśmy w ogóle nie wychodzili na boisko.
José

Postprzez Koterwa 2009-03-19, 9:03 pm

musimy im dowalic inaczej mogiła NAPRZÓD ZAGŁĘBIE :brawo:
Koterwa

Postprzez Borekk 2009-03-19, 9:12 pm

musimy im dowalic inaczej mogiła NAPRZÓD ZAGŁĘBIE

I takie nastawienie mi się zajebiście podoba :D
Borekk

Postprzez Blajpios 2009-03-19, 9:30 pm

Hm. Po ostatnim dość długim "spozatemaceniem", nastawiałem się na "zniknięcie" z tego tematu, bo raczej nie spodziewam się, by mi przyszło do głowy jakieś wyraźne odniesienie do meczu z Elaną, jako że nie znam konkretów za dużo... Tym bardziej tak myślałem, że ten mój głos w tym temacie, nie dość że długi, to mocno odchodził od problematyki meczowej i zastanawiałem się dość długo, czy interweniować wobec głosu, który samemu i odbierałem i chciałem odbierać jedynie jako przekomarzanie się a nie atak; przynajmniej do dziś mam taką nadzieję.
Niemniej - muszę znów coś napisać, choć znów praktycznie poza tematem ;-) "tekstylnym" (Elana). NIemniej bardzo nie chciałbym, by przy okazji mój tekst sprowokował jakieś poróżnienia niepotrzebne między Forumowiczami, by jakieś poruszone emocje powodowały, że chcąc coś przedstawić - ktoś się zagalopował w stwierdzenia, których pewnie chciałby unikać, jeżli ktoś je odbiera jako obrazę. Na pewno do takich "niebezpiecznych" tematów należą refleksje o poziomach intelektualnych.
Przede wszystkim więc - chcę podziękować wszystkim za cierpliwość. Szczególnie tym, którzy chcą czytać i zastanowić się, nawet nie zgadzając - ale myśląc, co do poruszanych tu spraw. Dzięki i za ten wysiłek, czy potem dyskusję. Również jednak w oczywisty sposób - i dziękuję tym cierpliwcom, co chcąc raczej krótkich, "emotikonalnych" wypowiedzeń - nawet nie czytając moich wpisów, jakoś z nimi żyją - a tym bardziej dziękuję tym "dwuzdaniowcom", co jednak zmęczą się i zajrzą. Dla nich przecież, pod pewnym kątem patrząc - szczególnie to piszę. Słusznie bowiem zauważał Kol. Darian, że jest dyskusyjny sens takich pisań - i za to dziękuję, bo to szczerość i uczciwość i jakaś troska z jego strony. Jak jednak wychodzi z tego, co napisałem powyżej, cieszę się i z tego, że przeczytają i Ci przywykli do tekstów bardziej złożonych, intelektualnych - i niektórzy z tych mniej patrzących na stronę intelektualną. Nie ma się co czarować, ludzie są różni. Tymi różnicami, także w poziomach intelektualnych, możemy sobie wzajemnie służyć - ale możemy też je obracać na niekorzyść, czyniąc jako narzędzia niechęci, nienawiści. To nie byłoby potrzebne. Natomiast, choć zdaję sobie, że to jest trochę gwałtem zadawanym naturze tych ludzi nie chcących przeciążeń intelektualnych: uważam jednocześnie, że takie staranie o "podrzucenie im" pewnych tekstów do myślenia, też może być dobre. Zwłaszcza w kontekście takim "podstawowo-życiowym" oraz w klimatach Zagłębiowskich ogólnie, regionalnie... Niedawno i tu na forum ktoś przedstawiał z entuzjazmem wypowiedź o kibciach bodaj socjologa, na którego artykuły w Gazecie Polskiej zwracałem już wcześniej uwagę. Wskazuje on na istotne walory kibiców, jako ludzie zaangażowanych emocjonalnie w swój region, wiążących go z jakąś miłością. Na pewno wiele może tu być zastrzeżeń. Na pewno są - gdy chodzi o chuligaństwo. Tak samo, gdy ludzie uciekają w kibicowanie jak w namiastkę głębszej odpowiedzi o sensie życia. Niemniej - nie można z tych powodów nie docenić tego - co z kolei w ich postawie jest autentycznym zaangażowaniem serca.
Wobec powyższego - warto w tym kontekście podrzucać "poważniejsze myśli", z którymi nie zetknęliby się być może w inny sposób. Choćby na przykład - warto przyczyniać się do rozbijania skojarzeń, choćby z samym Zagłębiem związanych, z jakimi mogli się gdzie indziej spotkać w wersjach przekrzywionych, zakłamanych, bądź niepełnych. Tym bardziej na to zasługują, by podrzucić im myśli, że "obowiązująca propaganda", np. na temat Zagłębia: jest zatruwaniem, które jest tym groźniejsze, że oni wiedzeni swoim zangażowaniem serca, w pełni chłoną to, co jest im poddawane. Pewnie, że czasem przydałoby się, by dla tych mniej nastawionych intelektualnie, "przepracować to jeszcze bardziej", dawać w formie "pisanego komiksu" (nie ma tu możliwości innego komiksu). Z kolei dla tych bardziej nawykłych do dyskusji - też można by w innym miejscu, podejmować bardziej złożone intelektualne spory. Jak to jednak kiedyś pisałem tutaj - niestety, czas! Czas - stoi na przeszkodzie. Toteż, wychodzi, jak jest. Dzięki więc, tak jak zacząłem, za te różne formy cierpliwości - a chcących przereflektować takie poruszane sprawy, cieszącym się nawet, że jest taki "oryginał": szczególne pozdrowienie.
By jednak całkiem nie sprowokować Modów, spozatemaceniem - choć nie jest to myśl odkrywcza, co do meczu - dodam, że liczę się jednak ze zwycięstwem, w Toruniu. Inaczej pisząc - byłaby totalna klapa: a jednak J. Kudybę cenię wyżej, ufam, że swego snajperskiego ducha jakoś "wmusi" piłkarzom - a oni, choćby zaglądając na forum, zobaczą, że nikt nie owija prawdy w bawełnę, jest opinia, że "straszną plamę dali", toteż poczują się zmobilizowani.
Obawiam się jednak - że to tylko będzie podkreślenie tej zagłębiowskiej niemocy, trochę zadufania, jaka to potęga - boleśnie potem weryfikowanego przez innych, gdy okaże się, że "znów ciutkę zabrakło", "znów łudziliśmy się i ośmieszyli". Bo znów - zakładając, że drużyna się przełamie i poderwie, zawalczy już do końca sezonu, idąc zwycięsko: to jednak "ciut braknie". Bo - ciut brakło menagerskich umiejętności i rozeznania jak poruszać się w tym świecie: i zamiast Zagłębia Nowaka ma Podbeskidzie a Zagłębie ma za to Huštavę i Sochę. Zamiast zdecydowanej polityki, co do korupcji i utraconych punktów, ani 4 punktów nie będzie ani poparcia, gdy przy najbliższych przetasowaniach, będą "wydobywani z bagna" np. Widzew, Lech czy inni. Zamiast awansu - braknie tych 4 punktów itd itp.
Tego, niestety, się obawiam - choć oczywiście, gdy wygrają w Toruniu (co nie jest pewne) - cieszyć się będę.
Blajpios

Postprzez ukryty 2009-03-19, 9:31 pm

Chłopaki nie przejmujcie się tymi niegrzecznymi opiniami.Trzeba mieć duzo pokory, żeby to zrozumiec.To tak jakby ktoś chcial zawsze byc mlodym, zdrowym bogatym, pięknym i musialoby to sprawdzic sie.Chyba nikt nie podejejrzewa, ze wychodząc na boisko chcecie przegrać. Głowa do góry i uwierzcie, że po złym nadejdzie dobre.Nie ma gorszej rzeczy jak duża presja, bo to paraliżuje.Ważny jest pozywny doping.Pozdrawiam wszystkich pozywnych kibicow i zawodnikow. Nie załamujcie sie.
ukryty

Postprzez SO_1906 2009-03-19, 9:36 pm

Do ch*j Blajpos czy musisz zaśmiecać to forum tymi bzdurnymi elaboratami!! Zrozum że nikt tego g**na nie czyta i nie ma zamiaru :twisted:
SO_1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna