Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez maciek123 2008-02-16, 10:36 pm

znowu sie rozgadal heheh ;P ! Pozdro dla ciebie Blajpios ;D
maciek123

Postprzez Misaki 2008-02-17, 5:54 pm

mayday77 napisał(a):
Misaki napisał(a):Zawsze jeszcze zostaje Polonii stadion Ruchu, ciekawe, że nie biorą tego pod uwagę.

Nie mogą brać stadionu Ruchu pod uwagę bo i sam Ruch nie może grać na własnym obiekcie,dlatego przez cały marzec będzie grał na Śląskim.
Stadion na Cichej nie ma podgrzewanej murawy.

No tak. Zupełnie wyleciało mi to z głowy :) Za długa ta przerwa zimowa była.
Co do Blajpiosa to już się przyzwyczaiłem do tych wypracowań hehe.
Misaki

Postprzez tomeknh 2008-02-17, 10:50 pm

Z calym szacunkiem, ale posty Blajposa omijam, nie czytam. Moze i chlop ma racje, madrze gada, ale za duzo. Pozdrawiam.
tomeknh

Postprzez django 2008-03-01, 1:44 pm

Zakładając, że do startu nowego sezonu trzeciej ligi zostało około sześciu miesięcy proponuję, żeby zarząd podjął już kroki, pozwalające nam na powrót za dwa lata na zaplecze OE. Nie chciałbym, żeby było tak, że szefostwo klubu znowu obudzi się z palcem w dupie. I tak:

1. Sprawa zawodników - wiadomo, że większości naszych grajków kończą się kontrakty, tak samo pewne jest to, że ich nie przedłużą. Trzeba już zacząć aktywnie szukać piłkarzy na ich miejsce w 4, 3, a może i drugiej lidze. Jest trochę czasu, można zacząć prowadzić z nimi rozmowy, tak żeby latem podpisali tylko kontrakty. Według mnie nie do pomyślenia jest sytuacja, w której transfery są załatwiane na ostatnią chwilę (Chwalibogowski), lub kupuje się piłkarza, który od pół roku nie grał (znowu Chwalibogowski).

2. Sponsor. Nie może być tak, ze Szatan jest jedynym sponsorem klubu i od jego dobrej woli zależy ile będzie pieniędzy na transfery i inne potrzeby. W trzeciej lidze nie potrzeba tak dużo kasy, a co za tym idzie nie trzeba szukać jakiejś wielkiej firmy. Wystarczy koalicja kilku bądź kilkunastu mniejszych, które w zamian za banery na stadionie, miejsce na koszulkach czy biletach będą regularnie zasilać klubowy budżet. Panowie od marketingu, obudźcie się!

3. Zarząd i ludzie odpowiedzialni za marketing. Po sezonie muszą zostać rozliczeni za te pół roku pracy. Efekty są jakie są, ocena na razie jest negatywna, choć z osądami należy się wstrzymać do końca sezonu. Szatan powinien już teraz przeprowadzić z nimi ostrą rozmowę, tak by wzięli się do roboty. Jeżeli efekty ich pracy będą nadal tak mierne to do widzenia. Ja ze swojej strony proponuję albo przeproszenie się z Baczyńskim (zna się na rzeczy, poza tym ma w Sosnowcu i regionie dobre kontakty), albo ogłoszenie konkursu, w którym zaproponuje się nowym ludziom na tyle dobre warunki pracy, że przyjdą więcej niż dwie oferty. W przeciwnym razie znowu trzeba będzie szukać wśród kolegów, którzy niekoniecznie znają się na rzeczy. I niech Szatan przestanie wreszcie dobierać ludzi według klucza Bierny, Mierny, ale Wierny.

4. Trener. Tak jak w przypadku zawodników należy zacząć szukać już teraz. Idealnie by było gdyby zastąpił Orzeszka jeszcze w tym sezonie. Miałby wtedy czas na zapoznanie się z realiami i mógłby już typować zawodników do kadry na przyszły sezon. Wiadomo, że do trzeciej ligi nie przyjdzie żaden topowy szkoleniowiec, ale myślę, że dałoby się znaleźć kogoś z doświadczeniem ligowym, niezłego taktyka i motywatora, który objąłby drużynę. Na tym poziomie ligowym naprawdę nie jest potrzebny Mourinho.

5. Akademia Piłkarska. Panie Hytry to miało być pana oczko w głowie prawda? Co Pan zrobił w ciągu tego czasu? I niech to będzie Akademia z prawdziwego zdarzenia, a nie tylko zmiana nazwy dotychczasowych grup juniorskich. Niech zostaną zatrudnieni prawdziwi trenerzy, a nie wuefiści, którzy teraz prowadzą treningi. Tam jest prawdziwy potencjał i przyszłość Zagłębia, o czym świadczą wyniki naszych 14 i 15 - latków na międzynarodowych turniejach. Dobry wychowanek to w dzisiejszym futbolu prawdziwy skarb. Tu powinniśmy liczyć na pomoc miasta, bo przecież chodzi o wychowanie młodzieży według dobrych wzorców i takie tam. O ile na finansowanie klubu przez miasto to zły pomysł, bo są ważniejsze sprawy, to jakoś, nie widzę żadnego radnego, który zagłosuje przeciwko inwestycji pieniędzy z budżetu w młodzież.

To na razie tyle. Te sprawy w każdym profesjonalnym klubie są rzeczą normalną, u nas niestety stoją na głowie i dlatego jesteśmy w takiej sytuacji. Zastanawia mnie tylko ile jeszcze razy będziemy musieli upaść, żeby odpowiedzialni za to ludzie wreszcie to pojęli.
django

Postprzez maciek123 2008-03-01, 5:35 pm

Ja dodalbym jeszcze dalsza rozbudowe Ludowego o te boczne trybuny itp. Przeciez na ostatniej konferencji miasto powiedzialo ze stadion bedzie rozbudywowany !! Oni to by chcieli zeby Sosnowiec (Ludowy) na Euro 2012 był jako stadion treningowy , ale niewydaje mi sie zeby jakas druzyna chcialaby trenowac na takim stradionie ;/ !! Chyba ze Kosowo ;P

Pozdro !!
maciek123

Postprzez mike79 2008-03-01, 6:51 pm

Odnośnie najbliższej przyszłości ZAGŁĘBIA
Trzeba koniecznie zmienic ustawienie środka pomocy(Pach,Berliński) i dac szansę innym zawodnikom(np. sprowadzonemu i chwalonemu Demidience).
Brak kreatywności,podań,asyst,strzałów czegokolwiek do k... nędzy ze strony tych panów, doprowadzi w koncu iż naszą "radosc" będą powodowały nie strzelone gole ale oddane strzały na bramkę przeciwnika.
Żenujące...
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez Sir 2008-03-01, 10:16 pm

Jestem ciekaw co będę niektórzy pisać jeśli noż widelec pokonamy u siebie Legię?? W piłce oprócz umijętnosci ktore pilkarze mają MIERNE na I lige, to liczy się szczęscie...moze się do nas kiedyś uśmiechnie

django...poruszył kilka waznych kwestii...chociaż w paru mam inne poglądy
Sir

Postprzez daro 2008-03-01, 10:51 pm

[quote="Sir"] Jestem ciekaw co będę niektórzy pisać jeśli noż widelec pokonamy u siebie Legię?? W piłce oprócz umijętnosci ktore pilkarze mają MIERNE na I lige, to liczy się szczęscie...moze się do nas kiedyś uśmiechnie

Ale biednemu to zawsze wiatr w oczy i ....cholera wie co jeszcze.
daro

Postprzez MarcelZS 2008-03-01, 11:11 pm

Sir napisał(a):[b] Jestem ciekaw co będę niektórzy pisać jeśli noż widelec pokonamy u siebie Legię??

Konieczne są fundamentalne zmiany bo inaczej to III liga będzie dla nas zbyt wysoką poprzeczką ...skończmy z tym oszukiwaniem i udawaniem profesjonalnego klubu. Nie wiem jakie cele stawiał sobie Zarząd na tę rundę .... zarobić najwięcej ??? bo na pewno nie by powalczyć o pozostanie w II lidze. Dla mnie ta cała sytuacja naraża klub na śmieszność takim zarządzaniem na pewno nie pozyskamy przychylności sponsorów, kibiców a marka Zagłębie Sosnowiec poza tym że kojarzy się z korupcją to jeszcze kojarzyć się będzie z 100% amatorszczyzna.

Klub jest dobrem publicznym, wiec należy się kibicom prawda --- Zbieramy kasę na III ligę bo za rok już włosi i canal+ nic nie dadzą. ?????

Może i wygramy z Legią ... ale to nic nie zmieni ....

KOŃCZ WAŚĆ WSTYDU OSZCZĘDŹ .... to a propos tego sezonu ....
MarcelZS

Postprzez marcelino 2008-03-02, 6:06 am

Zgadza się.Trzeba przygotowywać się do III ligi i liczyć że kiedyś awansujemy do II ligi,bo w to że jeszcze kiedyś zagramy w OE jakoś nie wierzę.Po prostu konkurencja jest coraz silniejsza i musiałby wydarzyć się cud.Raczej skazani jesteśmy na stanie się klubem środowiskowym,opartym na wychowankach i zawodnikach z najbliższej okolicy jak np.Raków Częstochowa.
marcelino

Postprzez marcin___ 2008-03-02, 8:32 am

że jeszcze kiedyś zagramy w OE jakoś nie wierzę.Po prostu konkurencja jest coraz silniejsza
to ze staje sie coraz silniejsza to jeszcze nie znaczy ze jest silna, patrzac na poziom OE trzeba powiedziec ze jes mierny od 1 do ostatniej druzyny, wiec bylbym daleki od mowienia ze wszysyc juz sa tacy silni ze jak raz spadniemy to nie wrocimy;P chociaz sa oczywiscie inne wzgledy z powodu ktorych mozemy nie wrocic ale chyba wszyscy o nich wiedza i nie ma sie tu co rozwodzic.
marcin___

Postprzez Lars 2008-03-02, 11:14 am

nierozumiem toku myślenia niektórych kibiców.
około 2 miesiące temu, grzmiali że zmieniamy trenerów co kilkanaście tygodni, a teraz co poniektórzy sugerują, że już należy szukać następcy Orzeszka, który awansuje za rok z 3ciej ligi.
po to chyba zwyciężyła koncepcja Orzeszka aby on już sobie budował zespół na przyszłość, a nie po to żeby utrzymał 1 lige, w sytuacji gdzie ŁKS, Widzew, Jaga, Odra, Ruch się wzmacniają a my bierzemy Świdra, Komorowskiego bo mają karty na ręku noi że mamy dobre serce pomagamy odbudować forme i nazwisko Olszarowi, żeby po pół roku oddać go już w formie innemu klubowi. podobnie ma sie sytuacja z Bartkiem....a na transfer Małeckiego nie moge narzekać bo to przyszłosć nawet i dla reprezentacji, więc na tak dobrego zawodnika i tak nie było by nas stać a podczas tego półrocznego wypożyczenia może pomóc nam uniknąć kompromitacji po 15letniej przerwie w grze na boiskach polskiej pierwszej ligi.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez mike79 2008-03-02, 11:22 am

Dopóki "klimat dla piłki" będzie w Naszym mieście taki jaki mamy obecnie, to zawsze będziemy przeciętnym klubem na poziomie co najwyżej drugiej ligi. "Nasze" władze miasta tylko w koniecznym stopniu ograniczają swoją działalnośc na rzecz piłkarskiego ZAGŁĘBIA. Tylko zmiana pokoleniowa na najwyzszych stanowiskach urzędniczych jest jedyną mozliwością aby koniunktura piłkarska w mieście zaczęła się zmieniac. Zwykłym marnotrastwem a jednoczesnie brakiem kompetencji będzie niewykorzystanie najblizszego czterolecia. Niektórzy już zaczęli działac w odpowiednim kierunku(Śląsk Wrocław, Podbeskidzie,Piast). A My ?!?!

PS. Przepraszam za nieład powyższego tekstu, ale mamy niedzielne przedpołudnie... ;)
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez Król_Kur 2008-03-02, 8:34 pm

Król Kur nie lubi, kiedy się smucicie. Król Kur ma dla was story jeszcze z czasów przygotowań do obecnej farsy:

"Sparing z Rozwojem"

Między Dwiema Wieżami TOI TOI siedział na odwróconym wiadrze taki zgarbiony staruszek z trzema zębami i w okularach owiniętych taśmą klejącą. Kaszlał, charczał, odpluwał coś kolorowego i ciamkał suchą bułkę maczaną w kałuży. Zagadałem z nim, dałem zapalić. Myślałem, że to taki wieczny fanatyk-rencista, co jeździ na każdy sparing rowerem po całym regionie. A on mówi, że wchodzi na drugą połowę z Rozwojem bo ma być testowany w Zagłębiu... Pytam go, gdzie grał, jakie ma doświadczenie a on na to, że nie kopnął piłki od okupacji. No to zagaduję, na jaką pozycję go wystawią w tym sparingu a on mówi, że może tylko stać na obronie, bo ma jaskrę i dość wolno kuśtyka od czasu jak mu w kanałach szczur wyżarł piętę.
Tu zdjął gumofilca i zaczął odwijać szmaty ale go powstrzymałem, bo właśnie było po gwizdku kończącym pierwszą połowę a ktoś z ławki Zagłębia (elegant z wąsem i w t-shircie z nadrukiem kurczaka bez głowy) krzyknął "... Gdzie jest
ten doświadczony lewonożny obrońca do sprawdzenia!?". Pan Wiesiek zerwał się z wiadra, chwycił laskę, ściągnął się mocniej drutem w pasie, ja go pod ramię podtrzymałem i podprowadziłem do linii bocznej boiska. Jakiś asystent w dresach dał panu Wieśkowi dwa złote i pół kurczaka w foliowym worku, zabrał laskę i poprowadził dalej, na pozycję. Nie wiem, jak wypadł pan Wiesiek bo musiałem szybko zwiewać i zabarykadować się w TOI TOI-u, bo ktoś z ławki na mnie kiwał i wołał, żebym podał swoje nazwisko do protokołu, jako menedżer pana Wieśka...
Król_Kur

Postprzez emdżej 2008-03-02, 9:02 pm

No proszę....Pan kurzy_kuper wrócił, żeby pisać swoje mądrości
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna