przez PaprykarZ19 2007-04-21, 10:46 pm
Ktoś pisał, że Korona zbudowała swój stadion za 48milonów zł i jakby dodać do tego jeszcze 40 to by były pieniądze na nowy Stadion u na o pojemności na 20-25tys... Spójrz człowieku jak ten kielecki stadion wygląda... Sam beton i stal! Ten stadion jest zbudowany najprościej jak się tylko da, nie ma praktycznie żadnego ładnego wykończenia... A z tego co wiem to ponoć ten nasz ma być zajebiście nowoczesny, nawet z zasówanum dachem co jest w c*** drogie... Nie znam się zabardzo na budownictwie, ale w takim razie nasz stadion chyba byłby o wiele droższy...
Stadion jak najbardziej powinien być regionalnym obiektem Zagłębia Dąbrowskiego, nie wiem czy miasta ościenne powinny się "dorzucać" do jego budowy, ale jakby miały z tego nie mieć w przyszłości żadnych kożyści to chyba logiczne jest, że im się to zwyczajnie nie opłaca, bo byłaby to nierentowna inwestycja... A zbyt wiele drużyn chyba nie mogłoby na nim grywać ponieważ na nowej murawie aby jej nie zniszczyć piłkarze mogliby grać/trenować 2-3 razy w tygodniu... Korona na swoim codziennie trenowała i nawierzchnię zmieniali już bodajże 3 razy...
A co do zarabiania na nazwie obiektu.. Ja myślę, że jak najbardziej! Zwróćcie uwagę na to, że zza wschodniej kurtyny wydostaliśmy się 18 lat temu i jesteśmy w stosunku do krajów zachodniej Europy wstecz o ładnych kilka lat, przynajmniej z 15, ale biorąc pod uwagę to,że jesteśmy w Uni, dostaliśmy Euro i świat jest coraz bardziej otwarty, powinno nam się udać tę różnicę zniwelować szybciej... Polska gospodarczo zbliży się do zachodniej Europy i nie będzie już tak dużych różnic, dużo się zmieni itd... Więc uważam, że jak najbardziej nazwa stadionu jak nie od zaraz to po pewnym czasie mogłaby być niezłym sposobem na pozyskiwanie środków finansowych. I jak już wcześniej pisałem, jeżeli nie będzie realne żeby od razu zbudować stadion na 30tys. to oby była później możliwość rozbudowy do takich czy większych rozmiarów...
Kolega jurek1988mdc jest ciekawy gdzie będzie grać Zagłębie po awansie, bo nie na Ludowym i dopiero za rok na nowym stadionie moglibyśmy rozgrywać mecze...
Więc, Ludowy ma zostać przystosowany tak by spełniać minimalne wymogi, a później na nowy stadion by się przeniosło oświetlenie i podgrzewaną murawę. A jeżeli uważasz, że nowy stadion powstanie u nas w przeciągu roku to gratuluję Ci nadzwyczajnego optymizmu ;D