Janusz Kudyba - były trener Zagłębia Sosnowiec

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Janusz Kudyba - nowy trener Zagłębia Sosnowiec

Postprzez Smazu 2008-12-16, 8:26 pm

Warto dodać , że od czasów Tochela był jeszcze Białek i Dworczyk, w sumie Kudyba jest 10-tym trenerem w przeciągu 3 lat... ?
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2008-12-16, 9:16 pm

Nowym trenerem Zagłębia Sosnowiec został Janusz Kudyba, który wcześniej prowadził drużynę wycofanego z rozgrywek lidera grupy zachodniej drugiej ligi. Przed Kudybą trudne zadanie stworzenia w Sosnowcu młodego zespołu, uzupełnionego kilkoma doświadczonymi piłkarzami. - Do wyboru tego właśnie szkoleniowca, przekonała nas jego wizja prowadzenia drużyny. Zagłębie ma teraz grać dużo bardziej ofensywnie i przede wszystkim skuteczniej - mówi dyrektor klubu Jerzy Lula. Pod wodzą Kudyby, drużyna z Królewskiej Woli skończyła rundę jesienną na fotelu lidera, strzelając najwięcej bramek spośród wszystkich drugoligowców. Została jednak wycofana z rozgrywek, bo właścicielowi, a zarazem jedynemu sponsorowi zespołu znudziło się samodzielne finansowanie futbolu w małej wsi.

Na taką okazję czekało Zagłębie. Zarząd w ekspresowym tempie rozwiązał kontrakt z dotychczasowym trenerem Miroslavem Copjakiem. Czechowi zarzucano zbyt defensywną taktykę i brak zadowalających zawodników. Co prawda drużynę, którą zastał w strefie spadkowej, wyprowadził na ósme miejsce, ale okazało się, że środek tabeli to za niska pozycja, by mógł zachować posadę. Razem z nim odejdzie najprawdopodobniej drugi trener Gerard Juszczak.

To nie koniec pożegnań. Szykują się spore przetasowania kadrowe. W klubie zwyciężył wariant oszczędnościowy, który zakłada rozwiązanie kontraktów z większością doświadczonych piłkarzy. Kilku z nich - zdaniem zarządu - zarabia zbyt dużo, jednocześnie nie grając na miarę oczekiwań. Ofiarą tej polityki został już obrońca Dawid Bartos. Dzięki temu na swoją nominalną pozycję może wrócić Arkadiusz Kłoda. Doświadczonym zawodnikiem interesują się Odra Wodzisław i KGHM Zagłębie Lubin, ale w klubie twierdzą, że jego odejście wcale nie jest przesądzone.

Wiosną w Sosnowcu nie zobaczymy prawdopodobnie trzech innych starszych piłkarzy. Tomasz Łuczywek od kilku miesięcy leczy kontuzję, natomiast Rafał Berliński i Artur Błażejewski, którzy mieli stanowić o sile środka pola, często nie mieścili się nawet w wyjściowej jedenastce. Być może ich miejsce zajmą młodzi piłkarze z Królewskiej Woli, bo trener Kudyba poważnie myśli o sprowadzeniu kilku byłych podopiecznych. W Zagłębiu pozostanie na pewno najskuteczniejszy jesienią Krzysztof Myśliwy. Zdobywca siedmiu bramek przedłużył swój kontrakt do 2011 roku.
http://www.sportowefakty.pl/pilka/2008/ ... sosnowiec/
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez arek 2008-12-16, 9:30 pm

Tchnęło trochę nadzieją po tych wszystkich ostatnich fatalnych doniesieniach. Mam nadzieję że wraz z trenerem do Zagłębia trafią wartościowi zawodnicy z Gawina. Mam nadzieję że będzie to trener który zagości na dłużej w Zagłębiu - już nie mogę słuchać o ciągłych rewolucjach w naszym Klubie. Oby nie było tylko żadnych gwałtownych ruchów ze strony Pana Szatana. I jeszcze jedno - jak bardzo brakuje właśnie teraz tych czterech punktów.
arek

Postprzez Raul75 2008-12-16, 10:42 pm

Smazu napisał(a):Warto dodać , że od czasów Tochela był jeszcze Białek i Dworczyk, w sumie Kudyba jest 10-tym trenerem w przeciągu 3 lat... ?

K. Szatan prawie jak Jesus Gil z Atletico Madryt. Oby kasy starczyło na jakiś obóz i parę sparingów. A trenerowi Kudybie sukcesów życzę w klubie, w którym nigdy nic nie wiadomo.
Raul75

Postprzez Przemek26 2008-12-17, 8:52 am

Chłop jeszcze nie odbył treningu a tu już 2 strony tematu.

Spokojnie poczekajmy do okresu przygotowawczego i pierwszych meczy wiosną.
Przemek26

Postprzez OLiver 2008-12-17, 10:20 am

Moze jakis wywiad z nowym trenerem......??
OLiver

Postprzez Lars 2008-12-17, 12:21 pm

Strasznie pewny siebie jest ten nasz nowy trener...
mam nadzieje ze nie zgdrywa cwaniaka...
...lecz słowa poprą czyny i wyniki.
Oby miał jaja a nie udawał że je ma okazując to słowami.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Raul75 2008-12-19, 6:43 pm

Lars napisał(a):Strasznie pewny siebie jest ten nasz nowy trener...
mam nadzieje ze nie zgdrywa cwaniaka...
...lecz słowa poprą czyny i wyniki.
Oby miał jaja a nie udawał że je ma okazując to słowami.

no najpierw musi mieć kim grać, bo w klubie totalna wyprz.Same jaja mu nie wystarczą a podejrzewam, że jaj może mieć aż za nadto. Gdzie to wszystko zmierza?
Raul75

Postprzez August 2009-01-09, 8:52 am

Wywiad z trenerem Kudybą. Osobiście bardzo mi się spodobało określenie , że "Zagłębie jest jednak klubem kultowym z bardzo bogatymi tradycjami i dużą ilością kibiców" :

Jako piłkarz występował m. in. w Lechu Poznań, Motorze Lublin, Zagłębiu Lubin i Śląsku Wrocław. W tym ostatnim rozpoczął także swoją karierę trenerską, gdzie pełnił funkcję drugiego szkoleniowca. W ostatnim czasie pracował w Gawinie Królewska Wola, z którym w II lidze w grupie zachodniej rundę jesienną zakończył na pierwszym miejscu.
O zimowym okresie przygotowawczym rozmawiamy z JANUSZEM KUDYBĄ, obecnym szkoleniowcem sosnowieckiego Zagłębia.

Długo się pan zastanawiał przed przyjściem do Zagłębia? Czy była to dla pana atrakcyjna oferta pracy?

Rozważałem różne oferty w związku z tym, że zespół Gawina Królewska Wola został rozwiązany. Zagłębie jest jednak klubem kultowym z bardzo bogatymi tradycjami i dużą ilością kibiców. Wiadomo, że presja wyników jest w takim przypadku większa, ale ja lubię grać dla ludzi i tworzyć widowisko. To przesądziło o tym, że zdecydowałem się tutaj przyjść. Wolę grać dla 5 - 6 tysięcy kibiców, nawet gdyby byli oni negatywnie nastawieni. Reakcje kibiców są raz lepsze, a raz gorsze, jednak wolę ewentualną mocną krytykę i niezadowolenie niż granie dla 300 osób. Widowiska tworzy się przede wszystkim dla kibiców i właśnie tego brakuje w małych klubach.

Jak długo jest pan już w Sosnowcu? Podoba się panu tutaj?

W mieście jestem od kilku dni. Wolałem przyjechać trochę wcześniej i na szczęście już udało mi się znaleźć mieszkanie. Sosnowiec jest na pewno mniejszym miastem niż Wrocław w którym mieszkałem wcześniej, ale jest tutaj naprawdę bardzo w porządku i spokojnie można tutaj egzystować. Poznałem już najważniejsze punkty i obiekty w centrum Sosnowca.

Ktoś pana oprowadzał po mieście?

Nie. Ja sobie sam doskonale daje radę. Nie było żadnego problemu z czymkolwiek.

Poznał pan także obiekty sportowe?

Tak. Jeździłem z kierownikiem drużyny i trenerem bramkarzy Grześkiem Kurdzielem i poznawałem poszczególne obiekty sportowe w mieście. Widziałem halę oraz stadion atletyczny, z którego będę korzystał podczas treningów interwałowych. Odwiedziliśmy również niedawno otwartego „Orlika". Jestem zadowolony, gdyż chciałem zobaczyć jak to wszystko wygląda.

Jak pan ocenia przydatność tych obiektów do treningów piłkarskich?

Myślę że spokojnie można tutaj trenować i przygotowywać się do nadchodzącego sezonu. Warunki nie są złe. Jutro mamy pierwsze zajęcia.

Czy zespół wyjedzie na obóz przygotowawczy?

Wszystko zależy od właściciela. W styczniu pracujemy u siebie, na własnych obiektach, a w połowie lutego najprawdopodobniej pojedziemy na zgrupowanie do Dzierżoniowa. Być może tam rozegramy również kilka sparingów.

Jak przepracujecie zimę? Czy będzie to głównie przygotowanie motoryczne?

Musimy zacząć od motoryki, ale na tym na pewno nie poprzestaniemy. Z pewnością odbędzie się dziewięć treningów interwałowych. Cały czas będą jednak również zajęcia z piłką. Różne rodzaje treningów muszą się ze sobą przeplatać. Niektórzy szkoleniowcy uważają, że lepiej najpierw zawodników pogonić, a później im odpuścić. Ja jestem trochę innego zdania. Chcę mieć zawsze dynamicznych graczy, bez względu na to czy to jest styczeń czy maj.

Jaki styl gry pan preferuje?

Dużo prawdy jest w stwierdzeniu dotyczącym szkoleniowców, którzy w przeszłości byli piłkarzami. Mówi ono, że jaki trener był na boisku taki styl gry preferuje. Ja byłem napastnikiem. Lubię system 4-4-2 i lubię grać ofensywnie. Nie znaczy to jednak, że w każdym meczu będziemy rzucać się na przeciwnika. Wszystko będzie uzależnione od opracowanej taktyki. Na zajęciach w czasie sezonu robię z piłkarzami dużo treningów strzeleckich oraz ćwiczę różne ofensywne warianty.

Czy Zagłębie posiada napastników, którzy będą odpowiedni właśnie do takiej koncepcji gry?

Na razie jest tylko jeden. Mówię tutaj o Krzysztofie Myśliwym. Chciałbym sprowadzić jeszcze przynajmniej dwóch napastników. Mam w głowie kilka nazwisk zawodników, którzy pasują do mojej koncepcji, ale na razie nie chcę ich podawać. Jest tyle czasu, że na pewno do rozpoczęcia sezonu w kadrze znajdzie się trzech napastników o w miarę zbliżonych umiejętnościach.

Jak oceniłby pan umiejętności Tomasza Balula, Grzegorza Dorobka i Michała Wróbla, którzy niedawno podpisali kontrakty z Zagłębiem. Są to gracze, którzy można powiedzieć do Sosnowca przyszli wraz z panem.

Uważam, iż są to wartościowi zawodnicy. Przyszli tutaj aby wzmocnić Zagłębie. Fakt, że do Sosnowca przybyli wraz ze mną nie gwarantuje im miejsca w pierwszym składzie. Będą musieli sobie to miejsce wywalczyć.

Jak wspomina pan mecz Zagłębia z Gawinem Królewska Wola, którego był pan wtedy trenerem? Ograł pan Zagłębie 5 - 4.

Oby na ligowych boiskach było więcej takich spotkań. Co prawda bramkarze obydwu zespołów wystąpili wtedy w negatywnej roli, ale w meczu padło aż dziewięć bramek i było dużo dramaturgii. Akurat nam udało się zdobyć piątą, zwycięską bramkę. Gdyby taki mecz odbył się w Sosnowcu i po takim pojedynku zakończył się zwycięstwem gospodarzy, to byłoby tutaj wielkie święto piłkarskie. Niestety, w Królewskiej Woli to spotkanie oglądało tylko 300 osób.

Czy pana zdaniem Zagłębie stać na awans w tym roku?

Ta liga jest taka, że każdy z każdym może wygrać. Mamy siedem punktów straty do miejsca premiowanego występem w barażach. To nie jest mało biorąc pod uwagę fakt, iż dwie wiosenne kolejki zostały już rozegrane. W trakcie 15 kolejek dużo się jednak może zdarzyć i ja osobiście jestem optymistą. Wiosną wyjdziemy na boisko z myślą o awansie.

Rozmawiał: Marcin Tulicki
http://www.e-sosnowiec.pl/index.php?dan ... 2329&num=1
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Darian 2009-01-09, 10:34 am

Wolę grać dla 5 - 6 tysięcy kibiców, nawet gdyby byli oni negatywnie nastawieni. Reakcje kibiców są raz lepsze, a raz gorsze, jednak wolę ewentualną mocną krytykę i niezadowolenie niż granie dla 300 osób. Widowiska tworzy się przede wszystkim dla kibiców i właśnie tego brakuje w małych klubach.

hmm to się nasz nowy treneiro zawiedzie. Raczej standartem będzie 1,5 -2 tysiące kibiców. Oczywiście wszystko zależy od wyników i przeciwnika. Z pewnością na meczu z Zawiszą Bydgoszcz będzie trochę więcej ludzi. Ale generalnie tłumów bym się nie spodziewał. No chyba że nasz treneiro jakieś cuda uczyni i zespół będzie wygrywał.

Lubię system 4-4-2 i lubię grać ofensywnie. Nie znaczy to jednak, że w każdym meczu będziemy rzucać się na przeciwnika. Wszystko będzie uzależnione od opracowanej taktyki. Na zajęciach w czasie sezonu robię z piłkarzami dużo treningów strzeleckich oraz ćwiczę różne ofensywne warianty.

Jakiś pozytyw i być może dobry prognostyk na przyszłość.

Swoją drogą szkoda Bałeckiego bo jednak potrafił zamykać akcję no i był typowym snajperem. No ale skoro nie ma ludzi niezastopionych to poczekamy na następców Bałeckiego.
Darian

Postprzez robert28 2009-01-09, 5:27 pm

:brawo:
robert28

Postprzez Smazu 2009-01-09, 11:22 pm

Warto dodać , że nawet te 1.5k-2k ludzi jest lepsze od 300 ;-)
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez KalF92 2009-01-10, 9:03 pm

Zmiana trenera naprawdę pozytywna. to był dobry pomysł zarządu:idea:
KalF92

Postprzez 321 2009-01-11, 3:02 am

Kudyba to trenerski diament, żeby tylko miał kim grać. A może by tak swojego synalka sprowadził? też napastnik... Paweł podajże.
321

Postprzez KalF92 2009-01-11, 12:53 pm

zastanamiam się tylko czy Kudyba nie odejdzie z Zagłębia zbyt wcześnie ?!
KalF92

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna