PIŁKARZE, KTÓRZY UTKWILI CI W PAMIĘCI

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez bidzej 2005-07-21, 8:18 am

Popieram wypowiedz Mike79 - Sierzega tez utkwil w mojej pamieci mial niesamowicie silny strzal (byc moze Lacha zacznie czesciej strzelac z dystansu bo na pewno tez dysponuje silnym kopytem) a z innych na pewno Karol Kordysz - wiele lat gral u nas - podstawowy gracz skladu, Z pewnoscia Kucz ktory najlepsze lata kariery mial u nas - super dryblingi a nie w jakims tam Dospylu czy jak to sie tam nazywalo. Janek Urban - trzon druzyny, Marek Beben - no comment, Greda i wielu innych ....
bidzej

Postprzez loocash 2005-07-21, 8:24 am

Sebastian napisał(a):Wielu zawodników Zagłębia w akcji nie widziałem i w pamięci utkwił mi tylko jeden grajek ( w sumie to tylko nazwisko bo imienia nie jestem pewien ) Wojtek :?: Sączek. Pamiętam jego występy w Zagłębiu z czasów kiedy graliśmy w V lidze. Jak dla mnie był numerem jeden w Zagłębiu w tamtym okresie. Jestem ciekaw czy komuś jeszcze przypadł ten zawodnik do gustu...

Tez pamietam Wojtka Sączka chyba najlepszy zawodnik Zaglebie w czasach tułaczki po niższych ligach a z piłkarzy, których jeszcze warto wymienic to Bęben oraz Karol o którym co dziwne jakoś nikt jeszcze nie napisał a napewno każdy go pamięta
loocash

Postprzez CZaRnYY 2005-07-21, 2:22 pm

Józefowicz, Fasindoh, Rosiński, Sączek, Klata
CZaRnYY

Postprzez SCORPARO 2005-07-21, 3:44 pm

Karol Kordysz - strzał w poprzeczkę z ... POŁOWY bioska(dosłownie ze środka), Maciej Mizia - był niezły trzeba przyznać, Gręda - wpaniale wykonywał rożne (wiele bramek z rogali), no i oczywiście Marek Bęben - na tamte czasy nie widziałem lepszego bramkarza :-) było by jeszcze paru - ale ci utkwili w mojej pamieci najbardziej, byli charakterystyczni...
SCORPARO

Postprzez adas 2005-07-21, 5:52 pm

CZaRnYY napisał(a):Józefowicz, Fasindoh, Rosiński, Sączek, Klata

Józefowicz, faktycznie utkwił chyba większości z nas w pamięci, ale jednak nie są to raczej wspomnienia pozytywne.
adas

Postprzez twari 2005-07-21, 6:43 pm

Józefowicz... zapomnialem o nim! :) On byl jak Ujek! Jedna runda zajebiscie a druga do dupy! Gdzie on teraz gra?
twari

Postprzez adas 2005-07-21, 7:13 pm

Józefowicz jest teraz gwiazdą. Gra w grecji w zespole GS Pamisos Messinis, ale nie wiem która to liga
adas

Postprzez zentrum61 2005-07-21, 8:53 pm

Narbutrowicz - wyrzut z autu atomowy ,b.dobry technik pomocnik
walczak
Zbyszek Sączek - znacznie lepszy od Wojtka moim zdaniem , pomocnik
opanowany twardziel, dobre warunki fizyczne
Janusz Koterwa - obrońca jak wino im starszy tym lepszy
Edek Maleńki , śp.WŁODEK MAZUR , Mikołajów - atak trzech panów "M"
śp. ZDZISIEK KOSTRZEWA , Bęben , Słabik - moim zdaniem równorzędni bramkarze
Janek Urban - pomocnik , krążyła legenda że gdyby wówczas dokupiono
2-3 graczy( z Wisły IWAN) ZAGŁĘBIE szłoby na mistrza
zentrum61

dwie refleksje "starucha"

Postprzez Blajpios 2005-07-21, 9:03 pm

zentrum61 napisał(a):Narbutrowicz - wyrzut z autu atomowy ,b.dobry technik pomocnik
walczak
Zbyszek Sączek - znacznie lepszy od Wojtka moim zdaniem , pomocnik
opanowany twardziel, dobre warunki fizyczne
Janusz Koterwa - obrońca jak wino im starszy tym lepszy
Edek Maleńki , śp.WŁODEK MAZUR , Mikołajów - atak trzech panów "M"
śp. ZDZISIEK KOSTRZEWA , Bęben , Słabik - moim zdaniem równorzędni bramkarze
Janek Urban - pomocnik , krążyła legenda że gdyby wówczas dokupiono
2-3 graczy( z Wisły IWAN) ZAGŁĘBIE szłoby na mistrza

zgadzam się z powyższą wyliczanką, jak i z większością głosów, ale dodam:
co do J. Urbana, (hm, Zagłębiaka przecież z Jaworzna), to pamiętam, jak za plus poczytywałem mu właśnie w tamtym czasie, iż czekał lojalnie (panie U!) "na klub" aż "wzmocni się" - nie skorzystał, o ile pamiętam jednego sezonu z oferty przejścia do "lepszych", czyli bodaj Górnika. Za rok to samo, ale postawił "ultimatum", że albo jednak klub się rozwinie, by mógł się rozwijać - albo jednak będzie musiał odejść, bo stać go grać o większe rzeczy (choć uczciwie mówiąc, chyba był ciut młodszy nawet przy tym ultirmatum niż p. M.U - z tym, że jednak "format" też miał "większy"). Po roku rzeczywiście, jak działacze zwodzili - jednak odszedł.
dwa: jak ten rep, tak sabie myślę - cieszą te wszystkie wyliczanki mistrzów. Jeszcze bardziej, gdy to nie sama wyliczanka, ale jakieś wspomnienie. Jeszcze fajniej by było - jakieś anegdoty, spotkania, ciekawe postawy. Niemniej, hm. Przy całym szacunku dla tych, co grali później, zwłaszcza wiernie jak W. Sączek nawet w niskich ligach, ale w ogóle dla wszystkich związanych z Zagłębiem: o ileż ciekawsze te lata 60te, 70te, o ileż lepsza klasowo jedenastka marzeń byłaby z tych lat. Żądajmy (w znaczeniu "stwarzajmy klimat, doping") od obecnych, by takie horyzonty i ambicje mieli przed sobą, by już rodziły się ich "zajadłości" na grę w pucharach europejskich, w czołówce I ligi, w walce o Mistrzowstwo pierwsze czy kolejny Puchar!
Znów paru osiwieje, że więcej do czytania, przepraszam. Mam jednak nadzieję, że też coś - do myślenia tu się znajduje :-))
Blajpios

Postprzez zgredos 2005-07-22, 11:21 am

Przez kilkadziesiąt lat chodzenia na Zagłębie utkwiło mi szczególnie w pamięci kilkunastu piłkarzy; bramkarze Grotyński i Kostrzewa ten pierwszy "indian" niesamowity na polu karnym nie było napastnika który skoczyłby z nim w walce o górną piłke, śp Kostrzewa b. dobry na lini refleks, szybkośc. Zawodnicy z pola Leszczyński, Bazan,Rudy, Szaryński,Tochel,Urban, Jarosik, Mazur
zgredos

...

Postprzez Krawiec 2005-07-22, 12:51 pm

Po kolei wg własnej pamięci :

K. Tochel
W. Mazur
W. Rudy
W. Sączek
M. Bęben
L. Rycek
K. Kordysz
J. Urban
R. Czerwiec
R. Gałuszka
R.Waliczek
K.Kulawik
Kubica
Gręda
Wojciechowski
R.Stanek
A.Kucz
M.Witkowski
I.Krupa :-)
M.Koniarek

Później to juz jak dla mnie teraźniejszość.
Ostatnio edytowano 2005-07-22, 5:12 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-22, 1:31 pm

Kol. Zgredos przypomnial jedno Nazwisko Zawodnika- a mianowicie Wladyslaw Grotynski - bramkarz Legii Warszawa, a kiedy przechodzil do
Zaglebia to cala Warszawa mowila JAK TO PAN EDWARD RATUJE ZAGLEBIE PRZED SPADKIEM. Otoz podloze przejscia Pana Wladyslawa bylo zupelnie inne. Zawodnicy wracali z rewanzowego meczu z Rotterdamu noi kilku zatrzymaly sluzby celne, zaczely sie problemy. No coz W. Grotynski przeszedl do Zaglebia jako, ze prawie zawsze obie druzyny przyjaznily sie a Kibice rowniez.
Najwiecej radosci sprawilismy Kibice Zaglebia K.Deynie witajac go na LUDOWYM po meczu w Chorzowie gdzie niezbyt ladnie przyjeli go Kibice z tamtej strony Brynicy.
A Pan Wladyslaw Grotynski bardzo chwalil sobie gre w ZAGLEBIU - to byl jeden z lepszych bramkarzy w tamtych latach.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-22, 1:48 pm

Nazwisko Ryszarda Czerwca zawsze kojarzy mi sie z Markiem Koniarkiem
bo wydaje mi sie ze owczesne ZAGLEBIE sprzedawalo ich do Widzewa w pakiecie - bo suma wowczas za tych dwoch zawodnikow nie byla imponujaca a Pan Sobolewski - Prezes Tego Wielkiego Widzewa potrafil kupowac zawodnikow.
A prosze mi powiedziec czy w czasach KT gral na lewym skrzydle SZAREK
zawodnik z broda, wasami nie wysoki, pamietam takowego bo skubany na Lazienkowskiej z 3 metrow nie trafil do bramki Legii na 3 min przed koncem meczu. Zaglebie wowczas zremisowalo z legia 1-1.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez gothblack 2005-07-22, 2:06 pm

Panie Tadku pamiętam Szarka jak na Ludowym bodajże z Motorem z pół metra do pustej bramki trafił w słupek więc ten wyczyn co Pan pisze to pestka........,ale najpiękniejszą bramkę widziałem jak Włodek Mazur huknął z woleja Legii na 2-0 to były czasy.........
gothblack

Postprzez Banan 2005-07-22, 3:55 pm

Myślę że :K.Kordysz,Marek Bęben,R.Czerwiec,A.Kucz i inni.
Banan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna