Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Blajpios 2017-01-24, 11:19 am

Powtórzę, co napisałem kilka czy już dni czy raczej kilka tygodni temu... Zachowajmy spokój w sprawach transferowych, bo szkoda zdrowia choćby. W tej kwestii akurat, czyli ciszy wokół tych spraw - można nawet pochwalić Dyrektora Sportowego R. Stańka i jego politykę, przynajmniej w pewnej części. Zagłębie nie jest krezusem finansowym, więc przynajmniej części transferów faktycznie może zaszkodzić wcześniejszy rozgłos albo je wręcz uniemożliwić. Trzeba mieć cierpliwość i wyczekać, z kilku alternatywnie dla danego piłkarza prowadzonych pertraktacji (a być może zerwą je, jeżeli rozgłosi się fakt): w końcu któremuś nie wyjdzie lepszy transfer i chętnie skorzysta z opcji rezerwowej, która dla Zagłębia będzie oznaczać mniejsze pieniądze za lepszego gracza. Podobnie taka cierpliwość i nierozgłaszanie, by się "nie poślizgnęło i śliska rybka z rąk nie wyskoczyła" ważna jest, jeżeli chodzi o wynajdywanie takich perełek, jak w zeszłym roku było z V. Sanogo (fakt, że to był największy sukces a przy takiej taktyce mogą trafić się i skrajne niewypały).W tej dziedzinie więc - po prostu radzę cierpliwość i nie zaglądanie do wątków transferowych tu czy w prasie, jeżeli nie potrafimy przy tym nie zapłonąć emocjami od razu. Fakt, moje zastrzeżenie w tej dziedzinie budzi traktowanie jak idiotów kibiców przy tych kwestiach, gdzie można zastosować jawność, bo sprawy są znane, już rozegrane itp: a tymczasem czasem wręcz kłamstwo i dezinformacja wychodzi od Klubu nawet przy tych jawnych sprawach. Ogólnie rzecz jednak biorąc, rozumiem ciszę wokół tych spraw.
Tak więc - od początku też nie wykluczam, że na koniec okaże się, tak jak to niektórzy tutaj teraz odkrywają: nie będzie tak źle. "Nie będzie tak źle" - oznaczać może nawet i to, że skład będzie na tę drugą rundę bardzo dobry, zdolny faktycznie walczyć o Ekstraklasę. Ba, nawet - jeżeli np. nie będzie to oznaczało automatycznego wydłużenia okresu obciążenia budżetu Zagłębia wypłatami dla P. Mandrysza i nie będzie to przeszkadzać Decydentom Klubu w Warszawie i też być może nie będą się bać o pracę po awansie pp. Dudek, Markowski itp - to może być, że będzie to skład, który ten awans wywalczy!
Rzecz w tym, że różnimy się z niektórymi Kolegami - a może ze zdecydowaną większością? - w taki sposób, że dla niektórych tak naprawdę w zakresie patrzenia jest tylko to jedno: awans. Jeżeli awansuje Zagłębie, to furda wszystko inne, nieważna wasalizacja Zagłębia i faktycznie bycie własnością Legii, nieważne nie podejmowanie kwestii rozwojowych zawodników młodych Zagłębia kosztem układów, które obowiązują w drużynie obecnie, kto musi mieć pracę (a co tam nas ma obchodzić rozwój zagłębiowskiej młodzieży np. H.Tylec, D. Sadzawicki, I. Krzykowski, P. Mularczyk itp?). Podobnie nieważne trwanie i rozwijanie na bazie pozostałości po skorumpowanej w PRLu mentalności działaczy i układów, trwanie anachronicznego modelu własności "miejskiej", furda ze szczątkową publicznością na stadionach, sztucznie o 300 kibiców reanimowaną przed większym meczem. Podobnie nieważne wtedy - że nie ma tak funkcjonującego środowiska kibicowskiego, zorganizowanego w Klubach Kibica, że skutkiem tego, jak to jakiś tam czas temu przywołałem ze środowiska poznańskiego: kibice otrzymują sms od Klubu, że będzie nowy zawodnik jutro na testach... Tak, w takim układzie, gdy ktoś widzi tylko awans a cała reszta, o której tu piszę już nieważna jest: to i to jest nieważne, że to na Forum tu musi się toczyć a nie w Klubie Kibica dyskusja o sprawach fundamentalnych i nie może to być miejsce "wymiany prostych uczuć", jak przypomniał to Kol. Kwalifikator, tylko nie wszedł głębiej w analizę sytuacji. W tym układzie, gdy oślepienie błyskiem awansu powoduje, że nie widzi się nic innego - to i nieważne jest, że stadion i widowisko na nim nie stanowi miejsca życia miejskiego, społecznego dużej grupy mieszkańców, nawet niekoniecznie bardzo interesujących się sportem, nieważne jest też, czy prowadzony jest marketing stawiający Klub w szeregach Ekstraklasy faktycznie, nieważne jest też czy byt Zagłębie Sosnowiec rozwija się tak, by stawać się faktycznym partnerem dla biznesu, dla sponsorów i reklamodawców, bo wiadomo, że jest to rozstrzygane tu i dla tej ziemi a nie w Warszawie, więc chcący prowadzić biznes tu właśnie na poważnie traktują i ten podmiot biznesowy sportowy w Zagłębiu istniejący. Tym bardziej więc w takiej perspektywie jest nieważne choćby i to, w jakim znaczeniu rozumiemy, że to Miasto jest właścicielem Klubu... Itd. itp.
Przecież jako pointa, to nie można nawet "co mi tam, (...) byle polska wieś spokojna" napisać - bo nawet to takie minimalistyczne stwierdzenie krytykowane przez narodowego twórcę, to nawet "za wysokie loty". Tak więc - "Kogo kupić a kogo sprzedać" - to to może mieć różne wydźwięki.
W odniesieniu zaś do samej kwestii, jakiego piłkarza zatrudnić, to przypomnę, co na początku, także i w tym okienku podchodźmy do kwestii cierpliwie.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2017-01-24, 11:33 am

camilstone napisał(a):Terence Makengo - ciekawy gracz - na razie zdecydowanie niespełniony talent. Ale może u nas odpali. Jeśli będą w 2 z tym testowanym obrońcą - to możemy mieć francuską kolonię.

Z ciekawych wolnych grajków są m.in.:
http://www.transfermarkt.pl/yarouba-cis ... ler/182887
http://www.transfermarkt.pl/marian-plea ... ler/148206
http://www.transfermarkt.pl/jamarro-dik ... ler/446567
http://www.transfermarkt.pl/jeffrey-ket ... ler/107965
http://www.transfermarkt.pl/adham-el-id ... ler/337671
http://www.transfermarkt.pl/achille-vaa ... ler/241502
http://www.transfermarkt.pl/eli-babalj/ ... ler/137086
http://www.transfermarkt.pl/nathan-laze ... ler/342222
http://www.transfermarkt.pl/jonathan-ma ... ler/342210
http://www.transfermarkt.pl/furdjel-nar ... eler/64355
http://www.transfermarkt.pl/xabier-prie ... ler/289283
http://www.transfermarkt.pl/javi-noblej ... ler/126731

A teraz na przygodzie z Sanogo i opisaniu tematu nawet w L'Equipe:
http://www.lequipe.fr/Football/Actualit ... gia/771078

Łatwiej będzie ściągnąć zawodników - wizją ciekawej kariery i promocji :)

Tak jest, też takie mam nadzieję, co do obecnego kandydata T. Makengo. Zaś za odnośnik do sympatycznego artykuliku w L'Equipe - piękne dzięki. I faktycznie też, oczywiście popieram to myślenie, że taki choćby artykulik też przydaje się, bo przyczynia się do zachęty do przyjścia do Zagłębia młodych ludzi z wyżej cenionych piłkarsko środowisk, którzy to młodzi np. potrzebują się odbudować, siły do restartu zdobyć. Zresztą, sądzę, że w tym kontekście też warto docenić, co przecież wyraźnie pozytywnie mówił tu i tam V. Sanogo - takie jego wypowiedzenie się w wywiadzie do ludzi w podobnej jak on sytuacji znajdujących się, z pewnością przemawia. To dlatego, choćby jak "wybuchała" sprawa transferu J. Magiery, od razu pisałem: podejmijmy ją pozytywnie, bo nie ma co płakać skoro i tak nie ma siły do tego nie dopuścić. Jedynie od razu wołajmy, począwszy od Prezesa, którego głos by najlepiej był słyszany: proszę, Zagłębie to dobre miejsce do rozwoju; to tu trener, który w Warszawie został odstawiony - doszedł do pozycji, z której na ratunek w Lidze Mistrzów go ściągają... W tym samym duchu warto docenić - każdą okazję promocji.
Blajpios

Postprzez camilstone 2017-01-24, 11:43 am

Dokładnie to miałem na myśli. Nie jesteśmy w stanie konkurować na razie z czołówką Ekstraklasy na poziomie finansowym, z Legią pewnie nie będziemy w tym aspekcie konkurować pewnie nigdy. Ale.. pamiętajmy, że dzięki informacjom i darmowej - przy kwestiach transferów JM i VS - promocji medialnej, mamy szanse na zbudowanie pozytywnej marki. Marki klubu, z którego można się wybić, zrobić przeskok do dużego klubu, a z czasem ważnego na sportowej mapie najwyższej klasy rozgrywkowej.
Potrzeba zaangażowania wszystkich - od decydentów, przez miasto, trenerów, piłkarzy, a na kibicach kończąc. Żenującą frekwencją nie przyciągniemy sponsorów...
A co do piłkarzy bez kontraktów - to zawsze wielka niewiadoma. Ale pamiętajmy, że są dużo tańsi niż gwiazdy z Siarki Tarnobrzeg czy Rakowa, które słysząc o awansie ligę wyżej nagle żądają niebotycznych pieniędzy.
camilstone

Postprzez turku 2017-01-24, 12:13 pm

No własnie nasze porażki trzeba przekuć w sukcesy. Jest wielu utalentowanych piłkarzy bez kontraktu jak ci wymienieni powyżej, dla których kariera może być ważniejsza od pieniędzy.
A jak najłatwiej trafić do Legi A jak nie z Legii B znajdującej się w Sosnowcu.
Tylko czy nasz dupa prezes potrafi to wykorzystać.
Zamiast zachęcać piłkarzy wysokim kontraktem można zachęcić ich szybkim rozwojem kariery.

Skoro Sanogo teraz grać nie będzie może przez te pół roku zostać naszym ambasadorem.
turku

Postprzez bbartek 2017-01-24, 12:22 pm

Na pewno historia Sanogo to zacheta dla manadżerów do pójścia podoba scieżką.
Nie byłbym zdziwiony jeżeli menago tego nowego zawodnika z AS Monaco jest manadżerem Sanogo.
Ten nowy zawodnik to jednak wyższa półka niż Sanogo.
Nie wierze ,że to Stanley znalazł go i jest alternatywa:
- ten sam menadżer
- skuaci Legii.
Gdyby Legia była bezpośrednio zainteresowana takim zawodnikiem , cena byłaby kilkanaście razy wyższa i koszty utrzymania tez.
Czy nie lepiej „ przepuścić” takiego kandydata przez „ filtr” Zagłebia ?
Nie jest złe rozwiązanie korzystne dla wszystkich a wracając do Sanogo to co dla mnie jest upakarzajace to „przekręt” tłumaczony kontuzja.
bbartek

Postprzez slawekchicago 2017-01-24, 3:09 pm

bbartek napisał(a):Na pewno historia Sanogo to zacheta dla manadżerów do pójścia podoba scieżką.
Nie byłbym zdziwiony jeżeli menago tego nowego zawodnika z AS Monaco jest manadżerem Sanogo.
Ten nowy zawodnik to jednak wyższa półka niż Sanogo.
Nie wierze ,że to Stanley znalazł go i jest alternatywa:
- ten sam menadżer
- skuaci Legii.
Gdyby Legia była bezpośrednio zainteresowana takim zawodnikiem , cena byłaby kilkanaście razy wyższa i koszty utrzymania tez.
Czy nie lepiej „ przepuścić” takiego kandydata przez „ filtr” Zagłebia ?
Nie jest złe rozwiązanie korzystne dla wszystkich a wracając do Sanogo to co dla mnie jest upakarzajace to „przekręt” tłumaczony kontuzja.

I wlasnie w takich szczegolach tkwi diabel . Jedni :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: drudzy zauwaza to co niestety ja tez juz widze . Nawet za transfery juz nie odpowiadamy . Zawodnik wypali i siup do Legii za faktycznie niemale pieniadze ale .......w ratach . Ok zawdzieczamy duzo Legii i jesli tego bym nie zauwazyl to byloby nie fair ale https://www.youtube.com/watch?v=3ZpQHi12Dk0
Tak samo tyczy sie naszych panow J i S , zrobili duzo ale w tej calej wspolpracy zagalopowali sie tak daleko ze niektorzy kibice maja tego PO PROSTU DOSC , CZEGO FREKWENCJA JEST SWIADECTWEM NAJLEPSZYM .
Kol. Blajpios prosi o spokoj , w sumie racja ale jesli spokoj jest zachowany zarowno w ubyli i przybyli to i taka prosbe latwo spelnic, ale tu niestety zamieszanie w UBYLI zrobilo sie straszne , stad tez nerwy u kibicow. Skad , dlaczego , po co ???????? bo nie jest zadna tajemnica ze najwazniejsze pol roku od lat przed Nami , rok temu bylo podobnie ale wtedy akcje Arki i Wisly staly naprawde WYSOKO i choc bardzo chcialem wierzyc to tak naprawde nie liczylem na awans. Teraz jest inaczej i POPRZECZKA NIE JEST ZAWIESZONA WYSOKO .
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez novack 2017-01-24, 4:24 pm

Michalak, to pomocnik, ale na szczęście skrzydłowy i do tego młodzieżowiec, więc wstawienie go do składu pozwoli nie forsowć po trupach Najemskiego w dziurawej obronie, dając większe pole manewru w tyłach. Chłopak może być przydatny, szczególnie, że na wszystkich forach jest wyłącznie chwalony.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Adam1906 2017-01-24, 5:19 pm

novack napisał(a):Chłopak może być przydatny, szczególnie, że na wszystkich forach jest wyłącznie chwalony.

Akurat nie oglądałem żadnego meczu Legii w młodzieżowej LM, ale mój kolega oglądał spotkania w których grał Michalak (a grał we wszystkich) i gdy około 3 tygodnie temu zgadaliśmy się na temat poziomu tych młodych piłkarzy pod kątem ewentualnych wypożyczeń na wiosnę do Zagłębia, to zgadnijcie kogo mój ziomek wskazał jako najlepszego kandydata?... ;-)
Adam1906

Postprzez kriss68 2017-01-24, 6:19 pm

Michalak to zawodnik bardzo szybki, w młodej Lidze Mistrzów kluczowy na tle BVB i Realu , alternatywa na pozycji młodzieżowca i chimerycznego Ryndaka.
Spodziewany pomocnik z rocznika 1998 to zapewne Sebastian Milewski
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=29304
kadrowicz U-19 , spory talent .
Jeśli stać by nas było na wyciągniecie go , czy Francuzów tzn. że kasa w klubie pełna .
kriss68

Postprzez camilstone 2017-01-25, 8:59 am

Ale Milewski to ewidentnie chłopak na przyszłość.. Patrząc z jakiej jest stajni managerskiej - to możliwe, że łatwiej będzie negocjować.
Szkoda, że nie chodzimy koło Wieteski lub Hołowni - bo oni by dali też jakieś pole manewru w obronie.
Natomiast ja jak koledzy mam nadzieję, że oprócz Michalaka odpali któryś z testowanych piłkarzy z zagranicy.
camilstone

Postprzez Anakin 2017-01-25, 9:55 am

Adam1906 napisał(a):
novack napisał(a):Chłopak może być przydatny, szczególnie, że na wszystkich forach jest wyłącznie chwalony.

Akurat nie oglądałem żadnego meczu Legii w młodzieżowej LM, ale mój kolega oglądał spotkania w których grał Michalak (a grał we wszystkich) i gdy około 3 tygodnie temu zgadaliśmy się na temat poziomu tych młodych piłkarzy pod kątem ewentualnych wypożyczeń na wiosnę do Zagłębia, to zgadnijcie kogo mój ziomek wskazał jako najlepszego kandydata?... ;-)

Ale kiedy jakieś wzmocnienia w defensywie?
Anakin

Postprzez Adam1906 2017-01-25, 10:06 am

Anakin napisał(a):Ale kiedy jakieś wzmocnienia w defensywie?

A czy ja się nazywam Jaroszewski, że mnie o to pytasz? Od lat w klubie są zakochani w pomocnikach, więc ja również nie rozumiem, dlaczego nie wzmacniamy naszej dziurawej defensywy... :twisted:
Adam1906

Postprzez August 2017-01-25, 10:13 am

Adaś, a kto nam pozostaje?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2017-01-25, 10:30 am

django napisał(a):Dodatkowo strzelam, że testowanym napastnikiem z Portugalii może być niejaki Eusebio Gomes Bancessi

Jeszcze niedawno śmiałbym się na myśl o tym, że Jaroszewski ze Stankiem nie mogą nawet włosem pod pachą trzepnąć w sprawie przynajmniej co niektórych transferów a dzisiaj top niestety chyba prawda. Ktoś najwyraźniej zdecydował, że gość będzie jednak testowany w innej z legijnych filii
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna