Zagłębie w latach 80

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Postprzez kamil 2005-02-28, 5:00 pm

szkoda,że mnie ominęły czasy gdy Zagłębie było potęgą! Kibicem stałem się ok 1992r. gdy miałem 10 lat.
Pamiętam tylko pod koniec lat 80 plakat który wisiał na przystanku na klimontowie koło szkoły nr 31: Mecz 1 ligi piłki nożnej Zagłębie Sc-Górnik Zabrze.pod napisem Zabrze ktoś dopisał "gówno w wiadrze"
a wracajęc do hokeja; jak doszło do zgody z Polonią i jak długo istniała?
aha i jaki klub hokejowy pochodził z Lodzi?
pozdro dla wszystkich
kamil

!

Postprzez ^m@rcin^ 2005-02-28, 5:24 pm

kamil napisał(a):aha i jaki klub hokejowy pochodził z Lodzi?

ŁKS
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez olo69 2005-02-28, 5:52 pm

mnie utkwiło w pamięci jak na jednym z meczów hokeja kibice LKSu których było mniej więcej tylu ilu ostatnio z Janowa zaczęli krzyczeć "do kopalni" reakcja była taka, że prawie wszyscy kibice wstali i zaczęli przesuwać się ich stronę (a stadion był jak zawsze pełen nie licząc drobnej przestrzeni buforowej pomiedzy nami, a nimi), sprawiało to wrażenie jakby przesuwał się cały stadion, oni chyba byli posrani łącznie z milicjantami w długich niebieskich płaszczach z długimi białymi pałami którzy zupełnie zgłupieli i nie wiedzili co maja robić.
Do rękoczynów jednak nie doszło (były to zupełnie inne czasy i raczej nie zdarzało się aby ktoś wyrywał się na solówkę do milicjanta - konsekwencje tego mogłyby być opłakane).
Do spięć dochodziło też zawsze podczas wchodzenia na stadion kibiców przyjezdnych, gdyż wchodzili oni tym samym wejściem, my staliśmy za bramką, a oni przechodzili obok nas górą w asyscie milicji (dzisiaj jest to nie do pomyslenia, no chyba, że w pobliżu stałyby ze 3 plutony egzekucyjne z bronią gotową do strzału :wink: )
olo69

Postprzez zgredos 2005-03-01, 1:19 pm

O zgodzie z Polonią chyba już pisałem. Ale jak was to nie nudzi to napisze jeszcze raz. W sezonie 1979/80 ktoś powiedział że Polonia chce z nami zgodę że to będzie fajny układ bo blisko itd. Pojechaliśmy więc do Bytomia na piłke oficjalinie w szalach (było nas 10-15 osób) Po wejściu na stadion zobaczyliśmy że z Polonią jest sporo kiboli Lecha, ale podeszło do nas kilku gości z Bytomia i powiedzieli żebyśmy się nie bali że będzie ok. I było do czasu aż Włodek Mazur strzelił 2 bramki, wtedy ruszył na nas Lech. Musieliśmy ewakuować się na boisko, a z Bytomia wyjechaliśmy klubowym autokarem pod eskortą milicji. Polonia wtedy spadła z ligi i urwał się kontakt. Póżniej Polonia awansowała do 1 ligi w hokeja, przyjechało wówczas do Sosnowca kilku gości z Poloni przeprosić nas (mówili że to tylko Lech nas gonił) i zaproponowali że byłoby fajnie żebyśmy razem jeżdzili do Katowic na hokej lać GKS i Ruch. pomysł spodobał się nam i klika razy zrobiliśmy niezły najazd na Katowice. Ale układ taki nie mógł trwać długo. Na meczu w Bytomiu były już nieśmiałe wyzwiska, w rewanżu w Sosnowcu w przerwie meczu doszło do słownej a póżniej ręcznej wymiany zdań. I było po zgodzie.
zgredos

Postprzez kamil 2005-03-01, 7:17 pm

dzięki za odpowiedzi
jeśli się Wam będzie jeszcze chciało to możecie o czymś ciekawym z historii kibicowania napisać, bo czytanie tego sprawia wielu młodszym kibicom frajdę
pozdro
kamil

Postprzez Leyton 2005-03-10, 9:41 pm

kamil napisał(a):dzięki za odpowiedzi
jeśli się Wam będzie jeszcze chciało to możecie o czymś ciekawym z historii kibicowania napisać, bo czytanie tego sprawia wielu młodszym kibicom frajdę
pozdro

Z historii kibicowania z lat 80-tych znalazłem coś takiego:
17 pażdziernika 1988 roku w Wiadomościach Zagłębia tak oto "podsumowano" kibicowanie na Zimowym.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek
Leyton

...

Postprzez Krawiec 2005-03-11, 12:42 am

Pomijając Święto MO i styl pisania za czasów PRL rzeczywiście to była głupaota z tym rzucaniem na taflę różnych przedmiotów. Co chwilę zawodnicy musieli zbierać monety , taśmy magnetofonowe, serpentyny słonecznik itd. zamiast koncentrować się na meczu.
Krawiec

Postprzez slawojka 2005-03-11, 9:26 am

A propos tego wycinka z gazety... to myśmy mieli w Sosnowcu także piłkę ręczną na najwyższym szczeblu rozgrywek? Miałem wtedy 13 lat ale w ogóle tego nie kojarzę...
slawojka

kamil

Postprzez Stasiek Cięciur 2005-03-11, 10:44 am

świetny artyk., o ręcznej też było ciekawe!
dzięki
Stasiek Cięciur

był też na najwyższym poziomie hokej na trawie i...

Postprzez Blajpios 2005-03-11, 3:00 pm

i boks, choć dla mnie to już od lat przynajmniej nie sport, bo jego zasadą jest wprost zmaltretowanie drugiego człowieka z powodów zresztą niegodnych (bo nie obrona siebie ani jakichś wartości). Niemniej i tu była I liga, hokeiści na trawie, niestety też padli ci hokeiści. Więcej - nie pamiętam, o ile pamiętamy, że w czołówce byli i są szermierze.
Blajpios

Postprzez Leyton 2005-03-11, 10:28 pm

A tak wyglądały bilety z "międzynarodowych" spotkań wyjazdowych jakich w latach 80-tych Zagłębie rozgrywało dość dużo. Po jednym z każdego lodowiska :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek
Leyton

Postprzez Banan 2005-03-11, 10:28 pm

Nie wydaje się Wam ,że teraz atmosfera na zimowym jest jakaś inna?Kiedyś było jakieś "ciśnienie" , po 5 minutach gry byłem czerwony jak burak ,a po 1 tercji nie wiedziałem jak się nazywam. A na wyjazdach-nie było haseł "sprężamy się","jedziemy wszyscy",poprostu jechał cały pociąg i już.
Banan

Postprzez Leyton 2005-03-11, 10:44 pm

Banan napisał(a):Nie wydaje się Wam ,że teraz atmosfera na zimowym jest jakaś inna?Kiedyś było jakieś "ciśnienie" , po 5 minutach gry byłem czerwony jak burak ,a po 1 tercji nie wiedziałem jak się nazywam. A na wyjazdach-nie było haseł "sprężamy się","jedziemy wszyscy",poprostu jechał cały pociąg i już.

No tak własnie było jak piszesz.
Heheeh. Chyba w tym samym czasie wrzuciłem te bilety powyżej. :P
Witam "starą gwardię" :piwo:
Leyton

Postprzez olo69 2005-03-11, 11:00 pm

Banan masz rację 100%, ale nie ma się co dziwić bo większość forumowiczów nie pamięta tej atmosfery
PS.
mam nadzieję, że na meczach z Polonią wreszcie frekfencja przekroczy 2000 tysiące, bo jak nie to chyba na zawsze bede juz przekonany, że duża część forumowiczów to gówniarze (tracący wzrok przed monitorkiem) którzy boja się po zmroku wyjść z domu
Ostatnio edytowano 2005-03-11, 11:11 pm przez olo69, łącznie edytowano 2 razy
olo69

Postprzez Banan 2005-03-11, 11:00 pm

Dokładnie! :) Ja pozbyłem się swojej kolekcji.Pozdrawiam.
Banan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej