TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez BuliMDC 2005-02-21, 9:54 pm

do kiedy sa zbierane podpisy ? do dzisiaj? dzieki za odpowiedz
BuliMDC

Postprzez marcin06 2005-02-21, 10:15 pm

Co do liczby podpisow to mysle, ze 10 tysiecy to minimum zeby cos zdzialac w UM, ale jesli podpisy beda caly czas zbierane i akcja nie skonczy sie na kilkuset podpisach to mysle, ze te 10 tysiecy albo wiecej jest jak najbardziej realne. Niestety dzis nie mialem czasu jechac do Sosnowca dostarczyc tych podpisow ktore mam, a mam kolo setki ale na dniach sie zjawie.

Niestety przykra sprawa jest to, ze wiele ludzi na haslo "mistrzostwa europy w Zaglebiu" lub "nowy stadion" reaguje smiechem, a ponadto zauwazylem ze wiele starszych (mam na mysli 40-50 lat) ludzi nie chce poprzez inicjatywy gdyz haslo "pilka nozna" kojarzy im sie tylko z rozrubami i wandalizmem.
Jeden gosc stwierdzil, ze w zyciu tego nie poprze, bo gdyby mistrzostwa byly u nas to bylaby to jedna wielka zadyma i balby sie wypuscic dzieci z domu.

Wiem, ze nie bedzie latwo uzyskac poparcia wladz, ale jestem na tyle optymista zeby wierzyc ze jest to mozliwe, a gdyby sie udalo cos osiagnac to bede mial satysfakcje ze mam w tym swoj skromny wklad :wink:

A propo sposobow zbierania podpisow to najlepiej byloby zbierac na jakichs imprezach sportowych (mecze kosza, hokeja, pilki noznej) bo wiadomo, ze tam wiekszosc osob bedzie za poparciem takiej inicjatywy, a wiele przypadkowo spotkanych osob odmawia podpisania i trzeba sie niezle prosic. Jedna dziewczyna zaczepiona przeze mnie nie chciala podpisac bo powiedziala "po co nam stadion, jak mamy piekna hale w Dabrowie" :? Ponadto na wiosne beda takie imprezy jak dni Dabrowy czy dni Sosnowca, to tez jest dobre miejsce na zbieranie podpisow, z tym ze to dopiero w maju/czerwcu czyli kupa czasu.
Najlepszym sposobem sa chyba znajomi, jeszcze zaden mi nie odmowil podpisu, a wrecz kilku rowniez zainteresowalo sie akcja i zaczelo zbierac rowniez.

Odnosnie targu to najwiekszy w Dabrowie jest w niedziele.
marcin06

Postprzez marcin06 2005-02-21, 10:16 pm

BuliMDC napisał(a):do kiedy sa zbierane podpisy ? do dzisiaj? dzieki za odpowiedz

Caly czas sa zbierane 8)
marcin06

Postprzez czeladzianin 2005-02-21, 10:44 pm

Mysle, ze dobrym miejscem mogl by byc mecz CKS-u w kosza tam na hale okolo 500 osob przychodzi, niestety ja sie tym zajac nie moge ale mysle, ze pomysl niezly, to samo na hali w Dabrowie G., na siatce w Sosnowcu. Pomysl z petycja swietny i mam nadzieje, ze nikt jej nie rzuci w kat.
czeladzianin

Postprzez marcin06 2005-02-21, 11:54 pm

Thomi napisał(a):I myslisz ze lotnisteczko w Pyrzowicach wystarczy na przyjece masy ludzi ?

Thomi, nie wiem kiedy ostatnio byles w Pyrzowicach, ale teraz to juz nie jest to samo lotnisteczko, ktorym byly Pyrzowice kilka lat temu. Od czasu wejscia Wizzair sporo sie tam zmienilo, powstala duza hala z pasazem handlowym, rowniez parking zostal poszerzony, naprawde dobrze wyglada teraz to lotnisko i nie ma sie czego wstydzic.
marcin06

Postprzez WOJTEK 2005-02-22, 9:40 am

LUDZIE. OPAMIETAJCIE SIĘ . CHYBA NIKT ZDROWY NA UMYŚLE NIE WIERZY , ŻE POLSKA DOSTANIE ORGANIZACJĘ MISTRZOSTW. A JEŚLI JUŻ JAKIMŚ CUDEM SIĘ TO WYDARZY TO NA PEWNO NIE SOSNOWIEC BĘDZIE ORGANIZATOREM JAKIEGOKOLWIEK MECZU. PODBIJANIE BĘBENKA NIC NAM NIE DA. ZAPYTAM WPROST : CO POLITYKÓW OBCHODZĄ OPINIE SZAREJ MASY ?? GDYBY SIĘ TYM PRZEJMOWALI TO JUZ DAWNO MIELIBYŚMY STADION, HALĘ I CHOLERA WIE CO JESZCZE. NAWET TAK "PRIORYTETOWA" SPRAWA JAK BUDOWA STADIONU LEKKOATLETYCZNEGO ŚLIMACZY SIĘ STRASZNIE. BEZ OBRAZY - DLA MNIE TO JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE PRÓBA WYPŁYNIĘCIA PRZED ZBLIŻAJĄCYMI SIĘ WYBORAMI.
FAJNIE , ŻE SĄ TE PETYCJE , PRÓBY, ALE NA MÓJ STETRYCZAŁY GUST DA TO TYLE CO ZWYKLE - PRZYKRYJE TO KURZ . :cry:
WOJTEK
Adventure Group

re

Postprzez Qba 2005-02-22, 10:27 am

a mnie sie Wojtek wydaje, ze jednak ta szara masa ma jakies znaczenie - w koncu moze dac o sobie znac w wyborach.. zaraz powiesz, ze obiecywali itd. ok, ale jednak poprzez te petycje kibice moga stac sie liczacym sie elektoratem, co da (miejmy nadzieje) naszym wlodarzom do myslenia
pozdro
Ostatnio edytowano 2005-02-22, 3:04 pm przez Qba, łącznie edytowano 1 raz
Qba

Postprzez zgredos 2005-02-22, 12:57 pm

WOJTEK napisał(a):LUDZIE. OPAMIETAJCIE SIĘ . CHYBA NIKT ZDROWY NA UMYŚLE NIE WIERZY , ŻE POLSKA DOSTANIE ORGANIZACJĘ MISTRZOSTW. A JEŚLI JUŻ JAKIMŚ CUDEM SIĘ TO WYDARZY TO NA PEWNO NIE SOSNOWIEC BĘDZIE ORGANIZATOREM JAKIEGOKOLWIEK MECZU. PODBIJANIE BĘBENKA NIC NAM NIE DA. ZAPYTAM WPROST : CO POLITYKÓW OBCHODZĄ OPINIE SZAREJ MASY ?? GDYBY SIĘ TYM PRZEJMOWALI TO JUZ DAWNO MIELIBYŚMY STADION, HALĘ I CHOLERA WIE CO JESZCZE. NAWET TAK "PRIORYTETOWA" SPRAWA JAK BUDOWA STADIONU LEKKOATLETYCZNEGO ŚLIMACZY SIĘ STRASZNIE. BEZ OBRAZY - DLA MNIE TO JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE PRÓBA WYPŁYNIĘCIA PRZED ZBLIŻAJĄCYMI SIĘ WYBORAMI.
FAJNIE , ŻE SĄ TE PETYCJE , PRÓBY, ALE NA MÓJ STETRYCZAŁY GUST DA TO TYLE CO ZWYKLE - PRZYKRYJE TO KURZ . :cry:

To co chciałem napisać w tej sprawie napisał WOJTEK Nic dodać nic ująć
zgredos

Postprzez CZaRnYY 2005-02-22, 8:08 pm

Niedawno wróciłem ze spotkania z prezydentem Górskim jakie odbyło się w klubie Kiepury na pogoni. W skrócie prezydent zapytany "jak widzi przyszłość stadionu ludowego" odpowiedział, że rozmawiają z dwoma śląskimi właścicielami działek, na których znajduje się część ludowego. Zapowiedział, że będzie się starał wykupić tereny, ale właściciele robią z tym problemy i zgadzają się na dzierżawę. Gdy nie będzię się dało wykupić terenów, na co będą nalegać władze S-ca, to zadeklarował, że w najgorszym wypadku będą dzierżawione. Zaznaczył jednak, że stadion ludowy jest starą konstrukcją (nieprzystosowaną do dzisiejszych kanonów > trybuny z dala od boiska, wał pod trybunami) i w moim zrozumieniu jego słów podważył sens większej jego modernizacji, skłaniając się przy tym do poparcia pomysłu powstania nowego stadionu, który jak powiedział mógłby powstać na miejscu obecnego lub powstać od podstaw w innym miejscu. Podał, że budowa 15tysięcznego stadionu kosztowałaby 40 mln zł, a 30tyś(takie minimalne wymagania wielkośći ma stadion na EURO) 100 mln zł i porównał to z rocznym kosztem finansowania oświaty lub utrzymaniem dróg.

Jak bym coś przekręcił lub o czymś zapomniał to niech mnie ktoś uzupełni :)
CZaRnYY

...

Postprzez Krawiec 2005-02-22, 8:21 pm

Wojtek, Zgredos

Sprawa nie jest związana tylko z ME 2012. Jak już kilka razy pisałem idea ME ma być "lokomotywą" dla Stadionu Zagłebia Dąbrowskiego. Nawet jeśli upadnie koncepcja ME w Polsce i na Ukrainie, sprawa stadionu pozostanie.

Poza tym nie Sosnowiec, a Zagłębie Dąbrowskie będzie zgłoszone na listę
miast/regionów aspirujacych do organizacji ME 2012.

To wszystko można od dawna przeczytać w petycji i na stronach , które patronują akcji - nie wspominając już o naszym forum.

Petycje złożone były dzisiaj w UM Sosnowiec, Czeladź , Będzin i Dąbrowa Górnicza. Jako umiarkowany optymista powiem tylko , że sprawa spotkała się z pozytywnym przyjęciem - nie chcę zapeszać i rozpisywac się ( jutrzejsza GW i DZ będzie to prezentować )

Teraz należy udowodnić, że nam na tym zależy więc zbieramy jak najwięcej podpisów ! Akcja potrwa do nadzwyczajnych sesji Rad Miejskich i oficjalnego zgłoszenia ZD na listę
Krawiec

Postprzez STACH PL 2005-02-24, 8:31 am

"Z ROCZNYM UTRZYMANIEN DRÓG" :lol: :lol: :lol: To ja wole nowy stadion :!:
STACH PL

Postprzez zgredos 2005-02-24, 10:18 am

Krawiec ja nie neguje tej akcji, sam jako jeden z pierwszych złożyłem podpis pod tą petycją. Pomysł jest dobry tyle tylko że ja nie widzę szans na jej realizacje. Gdyby Polska dostała organizacje ME (w co nie wierze) to i tak Zagłębie Dąbrowskie nie miało by szans w porównaniu z takimi miastami jak; Warszawa, Łódz, Kraków, Wrocław, Poznań, Szczecin, Gdańsk. Miasta te poza tym że są większe mają swoją historie, zabytki, hotele itd, a my co możemy pokazać Europie- pozamykane kopalnie :cry:
zgredos

...

Postprzez Krawiec 2005-02-24, 11:04 am

Zgredos byłem pierwszym, który to napisał na stronie euroentuzjastów ;-), że jesli chodzi o szansę Sosnowca, to są marne. Nawet jeśli pójdziemy jako Zagłębie Dąbrowskie szanse niewiele wzrastają ale zawsze wzrastają. Gdyby kiedyś Baczyśnki, Adamczyk i Tochel stwierdzili, że nie ma szans po upadku górnictwa na odbudowanie Zagłebia, to by nas tutaj nie było.

Powtórzę jeszcze raz, że celem gównym jest nowy "Stadion Zagłębia Dabrowskiego", a IDEA, POMYSŁ, KONCEPCJA ME 2012 ma być "lokomotywą" ciągnącą w świetle jupiterów cały temat. Jeśli odpadniemy z rywalizacji osiągniemy kilka małych celów :

1. Pokażemy się rodakom , przypomnimy że jest taki ambitny region na południu Polski i nie jest to Śląsk.
2. Poruszymy kwestię własności gruntów pod Ludowym.
3. Lobby nie przestanie działać i skupi się tylko i wyłacznie na stadionie.

Ps. Świeże info o akcji i nie tylko:

http://www.zaglebie.sosnowiec.pl/shown.php3?nid=1235
http://www.sosnowiec.naszemiasto.pl/wyd ... 51278.html
http://www.sosnowiec.info.pl/wiadomosci/news4.htm
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,2565456.html
Krawiec

Postprzez DaMi 2005-02-24, 3:28 pm

DaMi

Postprzez Ader 2005-02-24, 8:40 pm

Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Poprzednia stronaNastępna strona