TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez WAB 2004-11-12, 3:22 pm

W moim mniemaniu idziecie zbyt płytko ( Krawiec i Fabian) w swoich wnioskach. Bardzo niechętnie zabieram glos w sprawach polityki, ale może już czas wyjaśnić sobie kilka nieporozumień. Każdemu ugrupowaniu poza czerwonymi ( to nie jest określenie pejoratywne), nie uda się umocnić naszej subregionalnej tożsamości. Wynika to z naturalnego rozkładu preferencji politycznych w województwie śląskim. Prawica zagłębiowska, bez względu na wynik wyborczy, zawsze będzie musiała iść na pasku większości w województwie, bo w przeciwieństwie do SLD nigdy nie uzyska znaczącego wpływu na prace Sejmiku Wojewódzkiego ( vide obecna sytuacja). Dlatego też każda prwicowa władza w Zagłębiu będzie pośrednio lub bezpośrednio czynnikiem silenizacji naszego obszaru ( np. udział wspomnianego przez Fabiana Miklasińskiego w pracach Górnośląskiego Towarzystwa Gospodarczego) . Mówię to z bólem, jako zaprzysięgły liberał i libertyn, który nie znajduje dla siebie politycznego kienta. Jak Zagłębie wychodziło na rządach prawicy, to lata 89-93 i 97-01 jednoznacznie przekonują. Pewnie po najbliższych wyborach parlamentarnych nastąpi zmiana władzy i będzie rządzić w Polsce PO z kimś tam. Natomiast w odniesieniu do wyborów samorządowych, to będą one w półtora roku po parlamentarnych i nie postawiłbym swoich pieniędzy na to, że w nich też wygra prawica. Mniemam, że jak chcemy coś ze stadionem osiągnąć, to dalej powinniśmy wpływać na obecne władze, gdyż oni ( Górski albo jego następca) i tak będą dalej rządzić po 2006 roku. A twierdzenia Winarskiego, prominentnego jakby nie było przedstawiciela sosnowieckiej prawicy, wskazują na chęć przepędzenia Cimmenellego z Ludowego. Jak zbierze swoje zabawki i się przeniesie np. do Katowic, to nie stanie się tak bez powodu. A my znowu wylądujemy w piątej lidze.
WAB

no i znowu mnie podkusiło...

Postprzez Blajpios 2004-11-13, 12:58 am

Już rano kusiło - ale czas itd. Teraz też nie wiem, czy by skusiło, ale głosy przede mną "połowę" wypowiedziały. Także z racji, że to już czysto polityczne sprawy się stają. Niemniej - już głosy padły, zresztą chodzi w ogóle o Zagłębie. Przede wszystkim - w duchu WABa - myślałem już czytając rano wypowiedzi, że wniosek, iż to prawica Zagłębia jest środowiskiem silenizacji: jest chyba za daleko idącym, łącznie z Winiarskim. Naprawdę, mimo wszystko, to znaczy mimo jednoznacznego głosu Krawca, który to głos zawsze cenię i przyjmuję jako wskazówkę w moim oddaleniu - zastanawiam się, co do Winiarskiego: czy rzeczywiście należy mu się tytuł "Głównego Ześląszczacza"? Nawet "przeciętnego ześląszczacza", chyba nie. To sprawa wydaje mi się być taka, jak pisze WAB, że po prostu prawicowcy Zagłębia są słabym środowiskiem i "będą na pasku". Nawet jeżeli nie na pasku - to zależność na pewno duża. Faktem zaś jest, że i środowiska bliskie PO są środowiskom wprowadzającym reformę adm. więc będą szczególnie bliskie te środowiska i silenizacji czy ześląszczaniu. Dalej - to także odnosi się, jak pisze WAB, do innych partii. Tylko - poprawka mała. Wszystkich innych partii, nie tylko niektórych! Nie łudźmy się. Na swój sposób chodzi tu o SLD nawet szczególnie. Choć rzeczywiście miałaby szanse ta organizacja, bo silna w Zagłębiu - gdyby się takimi rzeczami przejmowali. Przecież lata ich - polegały na tym, by nie liczyć się z "miejscową ludnością", łącznie z rozumianym w tym sensie krajem, państwem czy narodem. Także fakty obecne najlepiej to pokazują. No, przyjrzyjmy się. Wojewoda. Marszałek. Organizacja w województwie znacząca. I co - nie są to ześląszczacze? Wypowiedzi Prezydenta o Śląsku jako miejscu Sosnowca - dokładnie to pokazują. Prawdę powiedziawszy, wyjściem byłoby szukać w partiach, które nie są po prostu entuzjastami tego podziału, które nie są entuzjastami "ślepego" wchodzenia do Unii. SLD i SlPL więc - nawet i będąc w tym regionie w Zagłębiu silniejsze i znaczące w skali wojewódzkiej - nie przeciwstawią się, bo należą do środowiska czy to oportunistycznego, czy to "lecącego na Unię". Szansa jakaś - te partie przeciwstawne ślepej ekstazie unijnej. Tyle - że one w Zagłębiu też słabe. Naprawdę, sytuacja jest trudna. Trzeba zdać sobie sprawę - Zagłębie jest po prostu słabe, bardzo słabe. Dlatego - trzeba mądrej polityki ("kamyczek" do Krawca: trzeba np. polityki "przyjaznego rozszerzania o innych marginalizowanych, jak Olkusz, Jaworzno, tym bardziej, że to z historii wypływa, to nie typowe naciąganie - oraz trzeba polityki przypominania, że Zagłębie to nie mała mucha znikąd, z robociarzy kopalnianych powstała, pryszcz przy Śląsku, tylko także znacząca historia za Zagłębiem stoi, bo Małopolska, choćby propagandowo tworząc to lobby). Kończę już z polityką, tylko jednym jeszcze wątkiem. Tak więc - wybory dla Zagłębia są w ogóle trudne - i tak naprawdę, to nie jest jakaś kwestia znalezienia partii, bo nie widać za bardzo tu perspektyw potęgi. Raczej chodzi o coś innego - system, który naprawdę będzie sprzyjał samorządności, odpowiedzialności danego regionu - wtedy Zagłębie ma szanse; jeżeli partie więc - to te, które idą w tym kierunku. Jeżeli chodzi o system, to system Jednomandatowych Okręgów Wyborczych jest naprawdę do rozważenia.
Skończyłem z polityką. Przypomnę, że czas jakiś temu pisałem tu, że należałoby określić granicę dla polityki, bo będzie się tu wdzierać.
Natomiast co do "polityki w sprawie stadionu" - to napiszę tak: te rozważania, które tu przeprowadza się polityczne - to raczej tylko w tle są istotne, choć istotne. Dlaczego? Ano, dlatego:
Nie pamiętam, niestety kto, ale ktoś bardzo sensownie napisał i tego "w tym temacie" trzeba się trzymać: po prostu wybory to po dwóch latach. W kwestii stadionu będą decydujące zaś - te 2 lata "przed". Mówiąc o działaniach na rzecz stadionu - trzeba po prostu to uwzględniać. Dotrzeć trzeba do tego układu, tego rozdania, tych ludzi. I wygrać to, co stanowią te układy, na co można grać u tych ludzi. Łącznie z zastanowieniem się, co może sensownego mówić np. K. Winiarski, by umieć wyhamować choćby i ten impet sprzeciwu, z którym w obecnej słabnącej pozycji SLD - SLD też musi się liczyć.
Blajpios

...

Postprzez Krawiec 2004-11-13, 12:29 pm

WAB ta ostatnia szansa to wiadoma rzecz . Pisałeś o tym już dawno, a na spotkaniach powtarzaliśmy to nie raz i dlatego nie wyciągam takiego wniosku teraz. Przyznam jednak, że trzeba taki wniosek stawiać cześciej.

Wiedza i kontakty są , wystarczy po prostu organizować spotkania, lobbowac ... działać dalej. Niestety czegoś brakuje żeby to pociagnąć - być może takich ludzi jak ty :roll:

Ps Blajpoios , rzeczywiście z oddalenia sprawy wydają się inne i proste. Z oswiadczeń Winiarskiego mogłoby się wydawać że czeka nas okres prosperity bo jak on dojdzie do władzy to wszystko będzie ok, a zwłaszcza inwestycje i przetargi.

Winaiarski ma sporo racji ale tak jak powiedziął WAB będzie na pasku hanysów . Nic się nie zmieni w kwestii finansowania inwestycji zagłebiowskich przez województwo (zakręcenie kurka od 89 roku do dzisiaj ) natomiast klka rzeczy w tym nasz klub może miec poważne kłopoty. Na przykłąd terminal w Sławkowie (potencjalne miejsce pracy dla kilku tysięcy Zagłębaików) dla PO będzie na 100% zbyteczny . Gliwice mają zaawansowany projekt terminalu samochodowego, a wiadomo Buzek, Widzyk, Steinhoff ( juz raz zatrzymali Sławków na sam koniec AWS )
Krawiec

ZEGAR i STADION

Postprzez GrzegorzBorowiecki 2004-11-13, 2:07 pm

Borowiecki
Nie czytałem dokładnie wszystkich postów wiec jesli juz o tym ktos doniósł to sorki ze powtarzam !!

ROZMAWIAŁEM W ŚRODĘ z Górskim !! zarzeka sie ze jest po stronie kibiców i ZAGŁEBIA !! ale to stara śpiewka ... ale najwazniejsze ....

podkresla ze zegar nie jest skończony i dyrektor stadionu zrobił prowizorkę ... wiec wsyztskie obawy sa przed wczesne ...

doniołem oczywiście ze prace na stadionie się ślimaczą w odpowiedzi usłyszalem ze gdyby nie GÓRSKI mecze by juz dawno na czas remontu przenieśli na SARMACJĘ ...

zgadzam sie z przedmówcami !!! PO nie ma polityków ktorzy by chcieli sie zająć SPORTEM !!! sosnowiec zawsze był miastem gdzie dominowała LEWICA !! do tej pory dosatjemy w dupę za GIERKA !!! bo wtedy spora kasa płyaneła z WAWY do SOsnowca !!!

Nienawidzi nas za to KUTZ i częściowo go rozumiem !! ale nie usprawiedliwiam !! W Sosnowcu tylko LEWICA ale nie taka jak SLD !!! a powoli forumująca się SDPL !!! moze bedzie alternatywą na lewicy !!

z nieoficjalnych źródeł wiem !! i to zostaje miedzy nami !! że z SDPL być moze związe się Hałasik !!! !!!

Pozdrawiam

Grzegorz Borowiecki !!!

sosnowiec.info
GrzegorzBorowiecki

Postprzez zgredos 2004-11-13, 2:10 pm

Hałasik jest chyba bliżej UP
zgredos

Hałasik i UP

Postprzez GrzegorzBorowiecki 2004-11-13, 2:18 pm

tylko , że u nas UP nie działa ...

wiem z dobrych źródeł, że twór jaki powstał czyli SKiL pormującyy Hałasika rozmawia o wejsciu do SDPL ... rozmowy trwają ... na razie jednak SDPL trochę się chyba boi charyzmy Hałasika !! z opowiadań wiem że Hałasik potrafił wyjść do 500 działaczy partyjnych i powiedzieć wy wszyscy jesteście POJEBANI !! facet ma jaja trzeba przyznać !!

wydaje mi sie ze na prezydenta sie nie nadaje jednak jako osoba która chce coś zrobić dla miasta !! ma przebicie !! chcoiaz wybory tego nie potwierdzają ....

pozdrawiam

Borowiecki
GrzegorzBorowiecki

Postprzez zgredos 2004-11-13, 2:25 pm

Z tego co wiem to Hałasik chciał inwestować w Zagłębie ale został ...wyproszony przez pana... Ciekawe czy będzie chciał wejść drugi raz do tej samej rzeki
Pozdrowienia
zgredos

Postprzez wieszczu 2004-11-13, 2:42 pm

Wszelkie dyskusje na temat budowy czy też modernizacji Stadionu Ludowego są oczywiście konieczne ale od tego Nasz stadion nie stanie się piękniejszy.Zacznijmy w końcu coś robić,aby nasze marzenia zaczęły być realizowane!Zacznijmy wywierać presję na właścicielach klubu,a przede wszystkim na władzach miasta organizując np.pikiety pod urzędem miasta i to do skutku!SKOŃCZMY ZE ZŁUDZENIAMI I WIARĄ W OBIETNICE LUDZI,KTÓRYM ZUPEŁNIE NIE ZALEŻY NA TYM,ABY NASZ STADION BYŁ PIĘKNY!
wieszczu
Żółta kartka

Postprzez Krawiec 2004-11-13, 6:36 pm

zgredos napisał(a):Z tego co wiem to Hałasik chciał inwestować w Zagłębie ale został ...wyproszony przez pana... Ciekawe czy będzie chciał wejść drugi raz do tej samej rzeki
Pozdrowienia

I ja o tym nie wiem ? Zgredos czemu nie pisałes o tym wcześniej , tylko mówiołeś o jakims tajemniczym panu.

Wieszczu mozna rozmawiac z decydentami i nie trzeba robić pikiet wystarczy zorganizowac lobby, no chyba, że chcesz zrobic pikietę przed domami włascicieli działek . Pikieta pod um to wg mnie wyważanie otwartych drzwi. Powtarzam, że problem tkwi w terenach.
Ostatnio edytowano 2004-11-14, 7:24 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez olo69 2004-11-13, 7:04 pm

olo69

Postprzez zgredos 2004-11-13, 7:13 pm

Krawiec nie pisałem nazwiska bo były wybory a pan Hałasik nie chciał żeby to było łączone
zgredos

Postprzez olo69 2004-11-13, 9:50 pm

własnie w tvp3 pokazywali manifestację kibiców Jagiellonii i to chyba jest właściwa droga bo dopóki decydenci nie poczują jakiegoś mocniejszego nacisku doputy bedą mieli nasze sprawy w dupie, a pisanie, że pan x jest za a pan y raczej też mija sie z prawdą. Gdyby chcieli zrobić cokolwiek, aby polepszyc nam warunki ogladania meczów to by to zrobili
olo69

Postprzez Carlos 2004-11-13, 10:12 pm

na stronce jagi jest ten film mozna sciagnąc . Pokazali sie dobrze zrobili manifestacje zebrali prawie 13 tyś podpisów a sprawa została nagłośniona przez media
Carlos

Postprzez WAB 2004-11-13, 11:46 pm

zgredos napisał(a):Krawiec nie pisałem nazwiska bo były wybory a pan Hałasik nie chciał żeby to było łączone

I w związku z tym Hałasik nie wydał kalendarza i ulotek specjalnie dla kibiców Zagłębia ( ze zdjęciem na tle Ludowego i w szaliku Zagłębia), które nie były rozdawane przed meczami - bo nie chciał, żeby to było łączone. I nie dał kasy na stowarzyszenie kibiców właśnie przed wyborami - bo nie chciał, zeby to było łączone.
A ja proszę o połączenie mojego posta z cytowaną wypowiedzią, bo może by tak wykazać więcej szacunku dla czytających te brednie, gdyż zaglądają tu czasami ludzie dla których 2+2 niekoniecznie się równa pięć.
WAB

re

Postprzez Qba 2004-11-14, 12:19 pm

]:->
Qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna