Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
Referendum w Zabrzu. Prezydent miasta odwołana
Mieszkańcy Zabrza w niedzielnym referendum zdecydowali o odwołaniu prezydentki miasta Agnieszki Rupniewskiej. Wyniki oznaczają, że będą musiały się odbyć przedterminowe wybory prezydenta Zabrza.
Uprawnionych do głosowania było 116,9 tys. osób. Referendum jest ważne w przypadku prezydentki, bo do urn poszło w niedzielę ponad 3/5 wyborców, którzy wzięli udział w jej wyborze w drugiej turze w 2024 r. W jej przypadku ten próg wynosił 25,9 tys. głosów. W niedzielnym referendum oddano 29 207 głosów ważnych, z czego aż 27 161 głosujących było za odwołaniem Rupniewskiej, 2 046 - przeciwko.
Inicjatorzy referendum zarzucali Rupniewskiej m.in. zwolnienia grupowe w samorządowych jednostkach, podwyżki opłat lokalnych, rezygnację z organizacji cyklicznych wydarzeń kulturalnych, oraz przedłużający się proces prywatyzacji Górnika Zabrze.
zaglebie32 napisał(a):Masz rację Adam.Tylko to referendum pociągneli ludzie , którzy faktycznie chcieli aby cos się w tym zadłużonym klubie stało dobrego.I de facto tą kobitke odwołali kibice.W Zagłebiu natomiast jest stary, oklepany slogan czyli " na dobre i złe ".Nasi decydenci kibicowscy w dupie mają " na dobre i złe " z Zagłebiem. Liczą się układy, kasa. Jesteśmy chyba jedynym klubem w Polsce z mocną ekipa kibicowską , która nie protestuje widząć to co się odpierdala w klubie. A szczytem włażenia w dupę Chęcińskiemu był ten żałosny transparent , że kibice 100 procent za Saganem. Bo nikt kto śledzi losy naszego klubu w ostatnich latach chyba sie nie łudzi , że klubem rządzą te marionetki powstawiane jako prezesi itp.
Ja osobiście nie wierzę , że coś się w klubie zmieni i po klikudziesięciu latach przestałem chodzić na mecze jak i wiekszość moich znajomych. Klub zawsze mam w sercu bo zaczełem chodzić na mecze zabierany przez ojca w wieku kilku lat.Ale nie zamierzam popierać tych ludzi co sie kręcą koło Zagłębia , udając , że nie oni tym kierują.Mam nadzieję , że nim umrę doczekam się jeszcze paru fajnych chwil z udziałem Zagłebia.Pozdrawiam sosnowiecką brać.....
pyla napisał(a):Jeszcze tylko trzeba aby czaskowski zainstalowal sie w palacu prezydenckim a w calym kraju bedzie jak w naszym grajdole. od dlizszego czasu nie mieszkam w Sosnowcu/jestem rodowitym sosnowiczaninem-Pogon.,ale takiego wstydu dawno nie zaznalem.jestem z pokolenia Jarosika, Szyguly, Patoly czy Strzalkowskiego, Bazanai J Leszczynskiego kibice ktorzy sa blisko mojego peselu beda wiedziec ze jestesmy mentalnie z takim ZAGLEBIEM
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników