JACEK MAGIERA - były trener Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: JACEK MAGIERA - Nowy trener Zagłębia

Postprzez RUDI 2016-09-19, 11:35 pm

pyla napisał(a):A tak po ludzku - tak zachowuje się zaprzyjazniony klub ? :redface:

Zaprzyjaźniony ? oprócz przyjaźni "kibicowskiej " istnieje jakaś inna ?
(żart)
Ps. Zobaczycie Panowie że jeszcze trochę a na Ludowym jedynymi zgodowymi przyśpiewkami będzie BKS i CZUWAJ .
ja pierdo..lę myślałem że tylko my jesteśmy internotowymi kibicami :redface: ,ale poczytajcie co piszą "słoiki" (bo chyba nie Warszawiacy)na forum "zaprzyjaźnionego" klubu na temat przejścia Magiery do Legii.
Ostatnio edytowano 2016-09-20, 12:17 am przez RUDI, łącznie edytowano 2 razy
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez pyla 2016-09-19, 11:56 pm

RUDI napisał(a):
pyla napisał(a):A tak po ludzku - tak zachowuje się zaprzyjazniony klub ? :redface:

Zaprzyjaźniony ? oprócz przyjaźni "kibicowskiej " istnieje jakaś inna ?

Myślałem że tak :-)
pyla

Postprzez bbartek 2016-09-20, 6:03 am

Nasze rozważania co do roli MJ w aspekcie odejścia lub pozostania Trenera sa bez sensu, bo przecież to nie zasługa MJ ,że JM przyszedł do Zagłebia i nie bedzie żadnej winy MJ, gdyby JM odszedł.
Te klocki tak jak inne ( transfery, Akademia) ustawiał, ustawia i bedzie ustawiał BL.
Są kluby( Ruch, Arka, Wigry, Siedlce...), które nie mają żadnej umowy o współpracy a , w wielu sytuacjach ,ą bardziej efektywne korzystając z kontaktów z Legia.
Nasza umowa to zasłona aby wprowadzić MJ jako Prezesa i obsadzić członków RN .
Z punktu widzenia BL zawsze jest wygodne aby mieć partnera w 100% podporządkowanego bo można wykorzystać aby znaleźć miejsce dla niechcianego trenera ( JM) czy też zawodników ( Bajdura, Matić).
bbartek

Postprzez robercik 2016-09-20, 6:37 am

Jezeli trener odejdzie to prezydent miasta jako wlasciciel powinien rozgonic to towarzystwo jednostronnej adoracji. Wywalic marionetke i rozwiazac umowe o pseudo wspoplracy.
Ciekawe co napisze brat trenera jak obejmie nikczemny klub na l.
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez ojcieczawodnika 2016-09-20, 7:09 am

robercik napisał(a):Jezeli trener odejdzie to prezydent miasta jako wlasciciel powinien rozgonic to towarzystwo jednostronnej adoracji. Wywalic marionetke i rozwiazac umowe o pseudo wspoplracy.
Ciekawe co napisze brat trenera jak obejmie nikczemny klub na l.

Przecież Prezydent sam jest w tym towarzystwie. On częściej przebywa MJ niż ze swoją żoną.
Nie bardzo w to wierzę, żeby Magierę zabrała Legia. Mam nadzieję, że traktują to jako kartę przetargową z innymi trenerami, żeby im pokazać, że jak się nie zgodzą na pewne warunki które chce podyktować Legia to zawsze mogą skorzystać z Magiery.
ojcieczawodnika

Postprzez MarcelZS 2016-09-20, 7:28 am

Nie bronie MJ... ale musimy sobie zdawać sprawę, że budżet Zagłębia i Miasta nie jest z gumy, a na dziś i tak żyjemy ponad stan ... jak nie będzie awansu w tym roku to w przyszłym będzie ciężko się utrzymać.

Ani MJ, ani Prezydent nie mają wpływu na to co się dzieje z Magierą ... kasa Bogusia, LM i co by nie było związanie Magiery z Legią ... to są bardzo silne czynniki... , które prawdopodobnie zdecydują o odejściu Trenera.

Niestety współpraca tak wygląda z silnym klubem jakim jest Legia, że dają zawodników ale mają do nich prawo ... korzystamy i korzystać będziemy, ale musimy się z tym liczyć, że tak jak w życiu nie ma nic za darmo...

Do zobaczenia na Ludowym w sobotę, co by nie było na DOBRE i NA ZŁE !!!
MarcelZS

Postprzez zaglebie32 2016-09-20, 7:29 am

A czego sie spodziewaliscie? kontrakty Matica,Szumskiego,Najemskiego opłaca Legia i cholera wie kogo jeszcze.Jeśli ktos sie łudził że ta współpraca z L pójdzie w dobrym kierunku to teraz niech teraz przetrze oczy.Jesteśmy malutkim klubem, z malutkim prezesikiem, bez kasy, bez ogólnie niczego.Teraz nawet honor tracimy . Na forach leją " pachołki legii " cos w tym jest niestety prawdy.Z całym szacunkiem dla zgód kibicowskich , zabranie Magiery przez Legie w sytuacji , kiedy po raz pierwszy od dawna , nie zadzieramy głowy do góry patrzac na szczyt tabeli jest czystym sq.........m w mojej ocenie.O prezesie , prezydencie nawet nie wspominam, po co? kazdy ma oczy kazdy widzi.I co dalej? Magiera nie ogarnie zmianierowanych i zestresowanych pikarzyków w L , a u nas nowy trener bedzie miał mega ciezkie zadanie.Ale.....wracamy na stadion panowie i panie aby wspomóc druzyne bo ona jest teraz najważniejsza i stawiamy sie w sobotę pomagac im w kolejnym dobrym meczu.
zaglebie32

Postprzez Tomcjo 2016-09-20, 7:41 am

Obawiam sie ze właśnie głównym efektem tej zadymy beda puste trybuny . Kibic chce dopingować najlepszy klub na swiecie nawet jak gra w III lidze . A teraz odarci ze złudzeń i jak tu kibicować jakiejś legijnej popierdułce . Czeka nas ciężki okres i zamiast cieszyć sie ze lejemy wszystkich dyskutujemy o tej całej aferze . Nie wspiera nas trener . Nie wspiera nas prezes i na wsparcie prezydenta miasta tez nie możemy liczyć .
Tomcjo

Postprzez sprechen 2016-09-20, 7:56 am

Przyznam, że nie mogłem sobie odpuścić napisania jeszcze kilku słów do wszystkich "Prezesów" którzy byli uprzejmi zabrać głos w dyskusji.
Po pierwsze - Jacek Magiera jako człowiek dorosły, samodzielny i będący w pełni władz umysłowych (co pokazał prowadząc Zagłębie) sam podejmie/podjął decyzje o swojej przyszłości, i żaden Prezes jeden czy drugi ani nawet Prezesowie z tutejszego forum czy Prezydent Sosnowca ani też proboszcz z jego parafii i biskup ani też najważniejszy Prezes z Nowogrodzkiej nie będą go siłą trzymać na Kresowej czy Łazienkowskiej. Decyzję Jacka Magiery należy uszanować jaka by nie była.

Po drugie Szanowni Panowie Prezesi, widzę że każdy z Was chętnie wszedłby w "buty" Marcina Jaroszewskiego, najlepiej by go jeszcze pogonił, zdzielił z bejsbola i wywalił tą całą umowę o współpracy z Legią. Szkoda tylko Panowie Prezesi, że nie dostrzegacie że: umowa z Legią dotyczy przede wszystkim współpracy na poziomie Akademii czyli szkolenia dzieci, nie dostrzegacie że Legia oddała nam (a mogła oddać do Pruszkowa, Suwałk, Siedlec czy nawet tfu ! chorzowa) Kubę Araka, Konrada Budka, Roberta Bartczaka, Kubę Szumskiego, Arka Najemskiego czyli zawodników, którzy w mniejszym lub większym stopniu pomogli nam awansować do I ligi i przyczynili się do wyników osiąganych przez Zagłębie w tej lidze. Gdybyśmy ich nie mieli pewnie gralibyśmy dziś z Niepołomnicami, Słupskiem czy Stargardem a Wasza ekstaza byłaby największa na myśl o przyjeździe pani lekkich obyczajów z miasta na literę b - ale wówczas byłoby też źle bo Prezes nie umie kasy na zawodników i klub załatwić bo to znowu źle i tamto. Po trzecie Panowie Prezesi przypominam, że Legia pokrywała i pokrywa co najmniej część o ile nie wszystkie wynagrodzenia zawodników wypożyczonych a całkiem nieźle spisujący się Konrad Budek jest chyba od 2 lat zawodnikiem Zagłębia. Tak więc jedyną na dzień dzisiejszy stratą jest urażona ambicja Panów Prezesów którzy gdyby dostali szansę poprowadzili by Zagłębie ku Mistrzostwu Polski i okolic. Jeżeli natomiast chodzi o Prezesa Zagłebia (tego urzędującego) to ja chłopu nie zazdroszczę, w Klubie zarabia 5 tys za te pieniądze ryzykuje własnym majątkiem odpowiedzialność z tytułu zobowiązań w stosunku do ZUS - o ile dziś sprawa jest prosta miasto pomoże jest plan spłaty o tyle co będzie za kilka lat nikt nie wie, a funkcję Marcin Jaroszewski sprawuje i ryzyko ponosi. Fakt, że ma umowę z Legią czy pokrewnymi stanowi dla mnie tylko odciążenie budżetu, nadto zapewne wykonuje jakieś obowiązki w związku z Akademią bo nie sądzę aby za darmo te pieniądze dostawał. A, że w sercu ma Zagłębie to widziałem nie raz osobiście na meczu, bo wystarczyło popatrzeć jak przeżywał mecze w zeszłym sezonie na wiosnę, uwierzcie Panowie Prezesi podobnie jak Wy z tą różnicą, że on nie mógł na forum wyładować swoich frustracji. Spójrzcie więc szerzej Panowie na klub i jego otoczkę, i niech Wasze frustracje zmienią się w chęć do działania jeżeli nie na rzecz Zagłębia to jest jeszcze wiele innych instytucji, które chętnie przyjmą Waszą pomoc a Wy będziecie mieli okazję wyładować złe emocje. Tymczasem trzymając kciuki za Zagłębie z Jackiem Magierą czy kimś innym na ławce pozdrawiam.
sprechen

Postprzez RUDI 2016-09-20, 7:57 am

zaglebie32 napisał(a):Ale.....wracamy na stadion panowie i panie aby wspomóc druzyne bo ona jest teraz najważniejsza i stawiamy sie w sobotę pomagac im w kolejnym dobrym meczu.

Dokładnie i na temat :niezle:
Tomcjo napisał(a):
Obawiam sie ze właśnie głównym efektem tej zadymy beda puste trybuny

Może nie :-( , tylko wreszcie tym kibicom co sobie robią "focie" z elką na Ludowym na meczu Zagłębia otworzą się oczy .Nigdy nie rozumiałem i do tej pory nie rozumiem "kibiców" którzy prężą się przed aparatem fotograficznym i pokazują elkę na stadionie podczas meczu Zagłębia Sosnowiec
RUDI

Postprzez Adam1906 2016-09-20, 7:58 am

bbartek napisał(a):Nasze rozważania co do roli MJ w aspekcie odejścia lub pozostania Trenera sa bez sensu, bo przecież to nie zasługa MJ ,że JM przyszedł do Zagłebia i nie bedzie żadnej winy MJ, gdyby JM odszedł.
Te klocki tak jak inne ( transfery, Akademia) ustawiał, ustawia i bedzie ustawiał BL.

Wszystko na temat. Poniżej masz wyjaśnienie, jak się stało, że Jacek do nas trafił. I bynajmniej nie było to wynikiem działań Zagłębia, tylko właśnie polecenia służbowego bossa bossów... :redface:

To już przesądzone. Zgodnie z naszymi informacjami, następcą Besnika Hasiego w Legii zostanie Jacek Magiera. Choć w piątkowym spotkaniu z Wisłą Kraków (godz. 20.30) zespół poprowadzi tymczasowy trener Aleksandar Vuković, to już do Lizbony, na mecz 2. kolejki Ligi Mistrzów ze Sportingiem (27.09, godz. 20.45), legioniści polecą pod wodzą wieloletniego zawodnika tego klubu. Obaj są legionistami z krwi i kości. Teraz wspólnie mają rozprawić się z gigantycznym kryzysem, w który drużynę wpędził ich poprzednik.

Dylematy Magiery

Plan był następujący. Magiera zbiera doświadczenie przez dwa lata w Zagłębiu Sosnowiec, awansuje z nim do ekstraklasy i jeśli przy Łazienkowskiej uznają, że jest gotowy, próbuje sił w Warszawie. Niewypał z Hasim szybko te założenia zweryfikował. Władze klubu uznały, że najlepszy do ugaszenia pożaru będzie człowiek, który spędził w nim pół piłkarskiego życia, zna go od podszewki, wygrywał z nim trofea, przechodził kolejne szczeble trenerskiego fachu. I nie oszukujmy się, ważny był także wątek finansowy. Legii nie było stać na ryzykowanie kolejnej wysokiej pensji zagranicznego szkoleniowca, bo przecież gwarancji powodzenia by nie było.

Na razie Magiera przebywa w Sosnowcu, poprowadził poniedziałkowy trening, spotkał się z prezesem Marcinem Jaroszewskim, załatwia też swoje sprawy. Ma usiąść na ławce jeszcze drużynę w meczu z Olimpią Grudziądz, choć w tym przypadku sytuacja jest dynamiczna. Weekend spędził w stolicy, gdzie z kolei doszło do rozmów z Bogusławem Leśnodorskim. Panowie dyskutowali o szczegółach.

Nie była to łatwa rozmowa, bo Magiera (prowadził rezerwy) rozstał się z Legią w niezbyt przyjemnych okolicznościach. Został poproszony do gabinetu przez Jacka Mazurka, który zakomunikował mu, że umowa nie zostanie przedłużona. 39-latek miał duży żal do obecnego dyrektora sportowego Akademii Legii (wcześniej był dyrektorem sportowym klubu). Dzisiaj trudno wyobrazić sobie ich współpracę.

Magiera musiał podjąć bardzo trudną decyzję. Gdyby odmówił, propozycja z Legii mogłaby już nigdy się nie przytrafić. Długo się zastanawiał, rozważał wszystkie za i przeciw. Nie chciał zostawiać drużyny Zagłębia, w której zjednał sobie szatnię i zdobył zaufanie zawodników. Nie karami i krzykiem – jak Hasi – a systematyczną pracą, która na razie daje prowadzenie na zapleczu ekstraklasy.

http://www.przegladsportowy.pl/pilka-no ... 1,721.html

Jedno, co chociaż troszkę cieszy, to owe dylematy Magiery, które wytłuściłem w tekście na samym końcu. Cóż, do Jacka pretensji nie będę miał. Ale mam je do właścicieli Legii i... :czerwona: zarządzających Zagłębiem Sosnowiec :twisted:
Adam1906

Postprzez robercik 2016-09-20, 8:11 am

Dla mnie pan trener ma wybiorcze pojmowanie wywiazywania sie z zaciagnietych zobowiazan. Przed sezonem musial dokonczyc prace dla innych podmiotow. Zaglebie widac nie jest podmiotem a chyba przedmiotem. No ale coz. Dzisiaj kasa sie liczy i tyle. Taki swiat. Wystarczy troszke wiecej dac i to widocznie wystarczy.
Ja i tak na Ludowym bede.
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez RUDI 2016-09-20, 8:23 am

sprechen napisał(a): a całkiem nieźle spisujący się Konrad Budek jest chyba od 2 lat zawodnikiem Zagłębia...

No widzisz kolego ,błąd ,bo my Prezesi wiemy na przykład że Budek jest "własnością" Zagłębia ,a z lenistwa nie będę Ci przytaczał treści umowy "współpracy" klubów (na czym ona miała polegać) ,a o tym "oddawaniu" nam piłkarzy przez Legie ,człowieku daruj sobie, bo my Prezesi widzimy to trochę inaczej i na pewno na Ł3 pielgrzymować nie będziemy .
Ps A np. Handzlika zaproś sobie na niedzielny obiad gdzie Arak będzie podawał rolady ,a nasi przeciwnicy z poprzedniego sezonu dadzą dorsza .
RUDI

Postprzez django 2016-09-20, 8:29 am

sprechen napisał(a): Tak więc jedyną na dzień dzisiejszy stratą jest urażona ambicja Panów Prezesów którzy gdyby dostali szansę poprowadzili by Zagłębie ku Mistrzostwu Polski i okolic. Jeżeli natomiast chodzi o Prezesa Zagłebia (tego urzędującego) to ja chłopu nie zazdroszczę, w Klubie zarabia 5 tys za te pieniądze ryzykuje własnym majątkiem odpowiedzialność z tytułu zobowiązań w stosunku do ZUS - o ile dziś sprawa jest prosta miasto pomoże jest plan spłaty o tyle co będzie za kilka lat nikt nie wie, a funkcję Marcin Jaroszewski sprawuje i ryzyko ponosi. Fakt, że ma umowę z Legią czy pokrewnymi stanowi dla mnie tylko odciążenie budżetu, nadto zapewne wykonuje jakieś obowiązki w związku z Akademią bo nie sądzę aby za darmo te pieniądze dostawał. A, że w sercu ma Zagłębie to widziałem nie raz osobiście na meczu, bo wystarczyło popatrzeć jak przeżywał mecze w zeszłym sezonie na wiosnę, uwierzcie Panowie Prezesi podobnie jak Wy z tą różnicą, że on nie mógł na forum wyładować swoich frustracji.

Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się dla naszego klubu przemęcza, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki!
django

Postprzez RUDI 2016-09-20, 8:32 am

django napisał(a):Czasem aż oczy bolą patrzeć, jak się dla naszego klubu przemęcza, prezes Ochódzki Ryszard, naszego klubu „Tęcza”. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy, wtykają mu szpilki. To nie ludzie – to wilki!

Ale dojebałeś :brawo:
RUDI

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna