Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez August 2013-06-27, 9:21 pm

novack napisał(a):Warto porównać z zachowaniem Pietrzaka

Lepiej porównaj to z zachowaniem Drzymonta
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2013-07-01, 3:24 pm

Jak widzę jak tu się pie*doli bez sensu to mi się słabo robi. :-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Adam1906 2013-07-01, 6:17 pm

patrios91 napisał(a):Jak widzę jak tu się pie*doli bez sensu to mi się słabo robi. :-)

Bo koledzy chyba tematy pomylili ;-) Pisze jak byk "Przegląd prasy". Od dywagacji na tematy związane z tym kogo kupić, kogo sprzedać, o byłych zawodnikach czy o nowym sezonie nawijajcie w odpowiednich miejscach :-)
Adam1906

Postprzez Anakin 2013-07-04, 8:49 am

Krwi !!!
Rafał Pietrzak, który ostatni sezon spędził na wypożyczeniu w pierwszoligowym Kolejarzu Stróże, uda się na testy do GKS-u Katowice.

21-letni pomocnik w ubiegłym sezonie wystąpił w 24 spotkaniach w I lidze. Dziś lub w piątek ma się pojawić na treningu GKS-u.

http://www.90minut.pl/news/215/news2151 ... owice.html
Anakin

Postprzez RUDI 2013-07-04, 8:52 am

Zagłębie chciało pozyskać "młodzieżowca" ?
-"Miałem bardzo dobrą rundę, więc pojawiły się różne oferty, choćby ze Stróż, Polonii Bytom czy Zagłębia Sosnowiec. Ale czekałem - mówi Piotr Rocki w dzienniku "Sport".

A Stefańskiemu Ruch szuka klubu .
-"Patryk stracił niemal cały ostatni sezon z powodu kontuzji. Wrócił do pełni sił dopiero na końcówkę rozgrywek. W jego sytuacji najważniejsze są regularne występy. W Ruchu nie ma na to szans. Zostanie wypożyczony. Najlepiej, gdyby trafił do pierwszej ligi - mówi Mirosław Mosór, dyrektor sportowy niebieskich."
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez mily 2013-07-06, 12:55 pm

mily

Postprzez RUDI 2013-07-09, 8:55 am

"Patryk Stefański, napastnik Ruchu Chorzów, może kontynuować karierę w trzecioligowym Ruchu Radzionków - informuje "Sport"."
-> http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... bylby.html

Przymierzano go do jakiegoś pierwszoligowca ,teraz będzie dochodził do formy w 3 lidze .
Nie chciano go w Zagłębiu ? czy ktoś, coś, przegapił ? .Według mnie nie był najgorszym zawodnikiem
jaki był ostatnio w Zagłębiu ,a na pewno lepszym od niejednego którego ujrzymy w tym sezonie .
RUDI

Postprzez Anakin 2013-07-11, 12:15 pm

Michał Grunt o transferze do Sportingu Braga: - To dla mnie dar od Boga11 lipca 2013 - 10:13

Jeden z najdziwniejszych transferów letniego okienka w Polsce. Chłopak z Zagłębia Sosnowiec, były król strzelców Młodej Ekstraklasy przechodzi do czołowej drużyny portugalskiej. Co prawda na razie tylko do rezerw, ale jednak. W rozmowie z Weszło Michał Grunt szerzej opowiedział, w jaki sposób trafił do Sportingu Braga i jakie sobie teraz stawia cele.

O co właściwie chodzi z tym transferem?
Wszystko zaczęło się rok temu, temat nakręcił mój menedżer Jarosław Kołakowski i można powiedzieć, że to jemu wszystko zawdzięczam. Zaprosił portugalskich skautów na dwa-trzy mecze do Sosnowca, jakoś tam się pokazałem, nie zagrałem kupy, że tak powiem i do transferu miało dojść już zimą. Niestety po kilku meczach zerwałem więzadła w kolanie i już myślałem, że będzie po temacie, ale na szczęście wrócił i przeszedłem do Bragi. A wtedy, po tej kontuzji, muszę przyznać, podłamałem się najbardziej. Czytałem sporo książek o podświadomości i pozytywnym myśleniu, obserwowałem przykłady zawodników, którzy wrócili po czymś takim, jak np. Baszczyński i to mnie wzmocniło.

W Polsce kompletnie ci się nie wiodło poza Młodą Ekstraklasą, gdzie zostałeś królem strzelców.
No tak… Ludzie będą mi wypominać, że w Polonii się nie przebiłem, a w Zagłębiu zbytnio nie strzelałem. Ale co mogę powiedzieć, mają do tego podstawy. W Ekstraklasie nie dostałem jednak żadnej szansy, także dlatego że trafiłem na Polonię za czasów pana Wojciechowskiego. Ściągali gotowych zawodników i nie miałem żadnych szans się przebić. Wszołek wtedy wchodził z ławki, Przybecki nie grał w ogóle… Trener Zieliński co prawda zaprosił mnie do pierwszego zespołu, ale de facto szansy nie dostałem. Trochę mi tych występów w Ekstraklasie brakuje, a wydaje mi się, że gdybym trafił na klub typu Jagiellonia, Widzew czy Lechia, to pewnie grałbym regularnie.

Nie obawiałeś się, że jak wrócisz do Sosnowca, to możesz kompletnie przepaść i zapomnieć o jakiejkolwiek karierze?
Powiem ci, że tego bałem się najbardziej. Miałem ważny kontrakt z Zagłębiem i musiałem wrócić, chociaż Polonia miała pierwszeństwo. Ale czekałem, czekałem, pojawił się temat Arki, dzwonił też trener Dźwigała z Jagiellonii, ale trener Stokowiec powiedział, że jak przejmie pierwszy zespół Polonii, to weźmie mnie od razu. Wojciechowski się wycofał, przyszedł Król bez pieniędzy i nie miał kto mnie wykupić, a okienko się zamknęło. Trudno, Stokowiec nie wydałby przecież na mnie prywatnych pieniędzy. Słowa uznania dla mojego agenta, który podziałał teraz na Zachodzie, ale ja też musiałem się pokazać z dobrej strony, bo w przeciwnym razie nie wzięliby mnie na testy medyczne. Dużo nie ryzykują, bo mogą tylko zyskać, a dla mnie ten transfer to dar od Boga. Poza tym jestem typową dziewiątką, a potrzebowali zawodnika o takich parametrach.

Zawodnik tego typu pasuje do piłki portugalskiej?
Po tygodniu treningów z drużyną B na pewno nie odstaję… Mówi się, że Portugalia to piłka techniczna, a sam jestem zaskoczony jak ostro jest tu na treningach. Nikt nogi nie odstawia i wpierdzielają się tak, że szok.

Jak wygląda twoja pozycja w hierarchii napastników? Jesteś piąty-szósty?
Dokładnie nie wiem, nawet nie patrzyłem, z kim miałbym rywalizować. Wolę się skupiać na codziennej pracy i jeśli trenerzy mnie dostrzegą, to awansuję. Podpisałem czteroletni kontrakt, czyli mam czas, żeby się przebić do pierwszej drużyny. Na razie to dla mnie za wysokie progi, bo goście niedawno grali w Lidze Mistrzów z Manchesterem. Gra na zapleczu ekstraklasy jak najbardziej mi odpowiada. 22 zespoły, cztery spadają, dwa awansują – super liga. Z meczami ruszamy za miesiąc, fajnie, że gramy o 21. i trzeba po prostu się pokazać.

A jak podoba ci się Braga poza boiskiem? Zbyt wielu dyskotek tam nie znajdziesz, raczej kościoły.
Nawet nie miałem czasu się przekonać, bo nie mam siły. Jestem trochę przyjechany. Wstaję wcześnie rano, o ósmej jestem już w klubie na wspólnym śniadaniu, potem trening, obiad w restauracji, regeneracja i sen, kolejny trening, kolacja i wracam do domu spać. Miasta więc jeszcze nie poznałem, ale słyszałem, że jest spokojnie. Podobno Porto jest za to piękne, 50 kilometrów dalej i tam będę chciał się wybrać. Podoba mi się za to, jak przyjęli mnie w klubie. Bardzo wnikliwie zbadali mi serce, kości i kolano, które miałem operowane. Byłem pozytywnie zaskoczony całą organizacją. Teraz, po podpisaniu kontraktu, też od razu dostałem sprzęt i nie musiałem się o nic martwić. Wiadomo, to są szczegóły, ale Braga to przy Polsce mega profesjonalny klub. Dbają o wszystko – koszulki, Powerade’y, owoce po treningach…

Mieszkanie, samochód?
Na razie mieszkam w hotelu, ale kilka apartamentów już oglądałem i na dniach mam któryś dostać. A z samochodem sprawa jest otwarta. Dorosły zespół ma umowę z Mercedesem, ale nie wiem, czy mnie to dotyczy. Chyba na początku jeszcze nie. Warunki finansowe mam dużo lepsze niż w Polsce, ale z zawodnikami pierwszego zespołu nie mogę się porównywać. Wszystko jednak zależy ode mnie. Mogę się tylko cieszyć, że dali mi szansę. To dla mnie wielka szansa, żebym ułożył sobie przyszłość. Zacząłem się już uczyć języka, daję sobie na to pół roku. Brazylijczycy i Portugalczycy raczej tu po angielsku nie mówią. Ostatnio przyszedł tylko jeden Holender, który jak się dowiedział, że jestem Polakiem, to od razu powiedział: „k***a mać”. Grał w Grecji z Aleksandrowiczem.

A na pierwszy skład ile dajesz sobie czasu?
Rok.

To realne?
Nie mówię, że jestem tego pewny, ale jeśli zdrowie dopisze, to myślę, że tak.

http://www.weszlo.com/news/15563-Michal ... ar_od_Boga
Anakin

Postprzez novack 2013-07-14, 5:33 am

Zagłębie Sosnowiec rozpoczęło sezon od zwycięstwa z Concordią Elbląg w ramach rozgrywek o Puchar Polski.

W ostatnich tygodniach wiele się na Stadionie Ludowym działo (zmiana prezesa, rozpoczęcie współpracy z Legią Warszawa), ale na szczęście zespół pozostał ten sam, co wiosną. Nie myślimy o zestawieniu drużyny, ale raczej o sposobie gry. Pomysłach na budowanie akcji, a w konsekwencji przewagi. Nieustępliwości, która cechowała Zagłębie w minionym sezonie.

Zagłębie rozstrzygnęło losy pucharowej rywalizacji już w pierwszym kwadransie. Koncertowo zagrał wtedy Tomasz Szatan. Pomocnik mógł dziś grać w koszulce GKS-u Tychy, ale odrzucił propozycję pierwszoligowca, by w Sosnowcu powalczyć o awans na zaplecze Ekstraklasy. Szatan dużo widzi (znakomite prostopadłe podania), precyzyjnie strzela z dystansu - te atuty pomocnika przyniosły Zagłębiu dwubramkowe prowadzenie.

Ozdobą meczu na pewno była pierwsza bramka, gdy Szatan, a potem Hubert Tylec i Łukasz Matusiak zupełnie zmylili obronę zespołu z Elbląga. - Przerwa letnia była bardzo krótka, więc nie ma możliwości, żebyśmy stracili to, na co tak ciężko pracowaliśmy zimą. To dalej wciąż to samo, żądne zwycięstw Zagłębie - mówił Szatan.

Mirosław Kmieć, trener Zagłębia podkreślał, że w tym meczu najważniejszy był awans. - Tym spotkaniem zakończyliśmy obóz dochodzeniowy, w którym trenowaliśmy dwa razy dziennie. Z czasem na pewno przyjdzie dynamika i świeżość - podkreślał Kmieć, który przesądził, że w Sosnowcu nie będzie dłużej grał Dawid Ryndak.

W pucharowym meczu trener Kmieć wystawił jednego młodzieżowca (Hubert Tylec). W lidze będzie musiało grać dwóch takich piłkarzy. - Nie będzie z tym problemu. Mamy w kadrze świetnego chłopaka. To będzie objawienie tej ligi - uśmiechał się Kmieć.

- Gratuluję Zagłębiu fajnej, dojrzałej drużyny. My zebraliśmy się dopiero w poniedziałek. Dla nas to dopiero początek przygotowań - próbował wyjaśnić przyczyny porażki Arkadiusz Matz, trener Concordii.
.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... LokSosnTxt#ixzz2YzVxyse9
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez RUDI 2013-07-14, 11:13 am

-"Mamy w kadrze świetnego chłopaka. To będzie objawienie tej ligi - uśmiechał się Kmieć."

Bardzo mnie ciekawi ,kto ma być tym objawieniem .
-Patryk Fahrenholt ?
-Filip Kazimierczyk ?
A może jest w "zanadrzu" jakiś bramkarz ? Może znowu wyłowimy jakiś talent ?
RUDI

Postprzez novack 2013-07-14, 11:23 am

RUDI napisał(a):-"Mamy w kadrze świetnego chłopaka. To będzie objawienie tej ligi - uśmiechał się Kmieć."

Bardzo mnie ciekawi ,kto ma być tym objawieniem .
-Patryk Fahrenholt ?
-Filip Kazimierczyk ?
A może jest w "zanadrzu" jakiś bramkarz ? Może znowu wyłowimy jakiś talent ?

Stawiam na Grzesika.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez patrios91 2013-07-14, 2:09 pm

Raczej trener miał na myśli Tylca ;) Ryndak niech się buja. Dla mnie jest jednym z lepszych średniakow w II lidze,a w I to może maksymalnie grać "ogony".
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Adamek182 2013-07-14, 5:05 pm

Jest jeszcze Paweł Domański który regularnie dostaje szanse gry i widać że trener widzi w nim potencjał. Fakt że jeszcze nie błysnął tak żeby zaraz skandować jego nazwisko wynika tylko z tego że brakuje mu spokoju i pewności siebie. A jak wiadomo obie te umiejętności da się zdobyć grając. Paweł talent ma, reszta przyjdzie z czasem i myślę że wcale długo nie trzeba będzie czekać.
Adamek182

Postprzez RUDI 2013-07-16, 10:30 am

"Marek Adamczyk, który był prezesem Zagłębia Sosnowiec przed Leszkiem Baczyńskim, od dziś rozpoczął pracę w Podbeskidziu Bielsko-Biała. Będzie pracował w dziale marketingu."

-> http://sportslaski.pl/byly-prezes-zagle ... ,info.html

Pewnie byli pod wrażeniem jego "osiągnięć" w Zagłębiu ;-)

Post traci swój sens ;-) .
W pierwszej wersji artykułu było Marek Adamczyk ,nawet zamieszczono jego zdjęcie .
Ostatnio edytowano 2013-07-16, 5:27 pm przez RUDI, łącznie edytowano 1 raz
RUDI

Postprzez jls 2013-07-16, 3:38 pm

RUDI napisał(a):"Marek Adamczyk, który był prezesem Zagłębia Sosnowiec przed Leszkiem Baczyńskim, od dziś rozpoczął pracę w Podbeskidziu Bielsko-Biała. Będzie pracował w dziale marketingu."

-> http://sportslaski.pl/byly-prezes-zagle ... ,info.html

Pewnie byli pod wrażeniem jego "osiągnięć" w Zagłębiu ;-)

Mała poprawka : nie marek lecz Waldemar.
jls

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna