Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez LucasUSA 2013-01-03, 1:02 pm

Odnosnie artykulu na stronie glownej z pania Agnieszka:

- W Sosnowcu prezesi nie próbują w ten sposób pozyskać sponsorów?

- Powiem szczerze, że nie wiem. Ja chcę mieć przygotowane informacje o tym, ile uzyskali ze środków zewnętrznych i pod tym kątem będziemy analizować sytuację Spółek.

Dysponuje pani takimi danymi?

- Tak, z tym że w tej chwili nie mam tych danych przed sobą. Wiadomo, że potrzeby klubów są duże, więc te dochody nie są do potrzeb proporcjonalne. I to jest też problem. W niższych ligach kluby zapewne bardzo by się cieszyły z 10 tysięcy złotych uzyskanych od sponsora. W przypadku obu naszych Spółek miesięczne przychody rzędu 20-40 tysięcy, bo o takich kwotach mówimy, nie są w stanie pokryć ich potrzeb.

- Są w Spółkach sponsorzy, którzy dają powyżej 10 tysięcy złotych?

- Nie chciałabym w tej chwili wprowadzać w błąd, bo nie jestem tego pewna w przypadku piłki. Jeśli chodzi o hokej, to na pewno jest dwóch, albo trzech większych, strategicznych sponsorów. Maksymalne miesięczne wsparcie wszystkich sponsorów oscyluje około 40-50 tysięcy, zarówno w hokeju, jak i w piłce.

Nie mam wiecej pytan! Jak w Zaglebiu ma byc lepiej, skoro baba nie ma pojecia o kluczowych problemach? Kto nadzoruje do jasnej cholery ten burdel? Innych banalow wypowiedzianych przez ta babe nawet nie chce mi sie cytowac - zero pojecia, zero konkretow!
LucasUSA

Postprzez novack 2013-01-03, 3:45 pm

Ona tutaj długo miejsca nie zagrzeje, teraz jest czas dla takich. Jak nic pójdzie w "ministry" może nawet wygryzie samą Muchę. Podobny poziom niekompetencji!
A zatem sprawa już się wyjaśniła, całą odpowiedzialnośc za rozwiązanie kontraktu z Lachą (bezgotówkowo) ponosi Pan Baczyński, bo przecież gdyby było inaczej, gdyby Pani Kopec mijała się z prawdą to z pewnością Pan Prezes pozwałby ją do Sądu. Teraz tylko naciskac na Baczyńskiego o wyjaśniena które należą się nam jak nie przymierzając psu kośc!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez novack 2013-01-03, 3:51 pm

Mirosław Kmieć trenerem Zagłębia Sosnowiec

Mirosław Kmieć został dziś oficjalnie trenerem Zagłębia Sosnowiec. W listopadzie został tymczasowym szkoleniowcem sosnowieckiego klubu, teraz związał się kontraktem. Jego asystentem został Artur Derbin.

Kmieć prowadził już samodzielnie Zagłębie w ostatniej kolejce rundy jesiennej, jego zespół pokonał wtedy Jarotę Jarocin 4-0. Pod jego wodzą wygrali także dwa sparingi, z GKS-em Katowice 3-1 oraz z LKS-em Czaniec - także 3-1.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2013-01-03, 9:41 pm

LucasUSA napisał(a):Jak w Zaglebiu ma byc lepiej, skoro baba nie ma pojecia o kluczowych problemach?

To, że Kopciowa jest w tej materii cieńsza niż tyłek wężą to jasne jak słońce. Ale też zdążyłem się zorientować, że w Mieście nie istnieje coś takiego jak nadzór włascicielski. Nie ma żadnych zasad w tym zakresie. Kopciowa nie musi znać wszystkiego na pamięć, ale mając w perspektywie wywiad, powinna mieć prsygotowane dane na podstawie sprawozdań Zarząądu i Rady Nadzorczej, dokumentów typu F-01. Podejrzewam, że kolega prowadzący wywiad miał lepszą wiedzę aniżeli przedstawicielka właściciela klubu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2013-01-04, 11:03 pm

Oto własnie portal "weszlo" wraz z Wyborczą, a własciwie bezmyślnie kopiując info z Wyborczej, udowodnili, że Zagłebie jest tylko jedno :brawo:

Na treningu Resovii pojawił się reprezentant Polski z Zagłębia Sosnowiec (!) ...
http://www.weszlo.com/news/13291-Na_tre ... osnowiec__
August

Postprzez August 2013-01-05, 6:36 pm

Nie wiem na ile takie ankiety na Wyborczej są rzetelne, faktem jednak jest, że negatywna informacja o klubie znów idzie w świat:
Sposób, w jaki radni - na wniosek władz miasta - dokapitalizowali Zagłębie Sosnowiec, zasłużył waszym zdaniem na miano absurdu 2012 roku.
O absurdalne wydarzenie 2012 roku zapytaliśmy w przedostatni dzień grudnia. Wyniki sondażu nie pozostawiają cienia wątpliwości: 44 proc. z ponad 1000 głosów otrzymało dokapitalizowanie Zagłębia, które odbyło się kosztem wykreślenia z budżetu miasta budowy wielofunkcyjnego boiska przy Gimnazjum nr 13.
(...)
Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... z2H7idYpR0
August

Postprzez KBB 2013-01-05, 6:40 pm

rzetelne, rzetelne
ale glosują kormelsyny z geyksy w wiadomym celu
KBB

Postprzez Tomcjo 2013-01-07, 8:43 pm

Ja pierdziu . GORSKI KING
- Patrzę na plac Papieski w Sosnowcu i oczom nie wierzę! Po trawie jeździ od rana traktorek i kosi trawę! W styczniu - kilka dni temu zadzwonił do redakcji mocno zdziwiony pan Grzegorz, mieszkaniec Zagórza.
Na dowód, że nie cierpi na posylwestrowe omamy, czytelnik przysłał nam wykonane przez siebie telefonem komórkowym zdjęcia, na których rzeczywiście widać, jak wzdłuż ulicy Rydza-Śmigłego uwija się zmechanizowana ekipa kosiarzy, a robotnicy widłami ładują świeżo ściętą trawę na przyczepę z wysokimi burtami. - Czy początek stycznia to naprawdę odpowiednia pora na takie miejskie sianokosy? - pyta sosnowiczanin.

Specjaliści z zieleni miejskiej wcale nie byli jednak zdziwieni widokiem kosiarki w styczniu. - Jeśli na trawie nie leży śnieg, nie ma deszczów ani mrozu, to pora roku jest jak najbardziej odpowiednia do cięcia trawników. Tak samo dobra, jak każda inna - ocenia Maria Kołodziej, szefowa referatu zieleni miejskiej w MZUK.

Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z2HJvy9QxG

Pada hokej . Pada pilka . Pada snieg i kosza trawe . Jak dlugo ci ludzie beda niszczyc wizerunek miasta
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Gascoigne 2013-01-08, 12:48 am

Gascoigne

Postprzez Łuki19 2013-01-08, 4:38 pm

powtarzam pytanie ponieważ niemoge znalesc działu sprzedam otóz sprzedam szalik Byliśmyu jesteśmy będziemy Zagłebie dorzuce do tego smycz na klucze kibicowska cena 12 zł jak coś to pw
Łuki19
Obserwowany

Postprzez August 2013-01-09, 10:15 pm

Łuki19 napisał(a):powtarzam pytanie ponieważ niemoge znalesc działu sprzedam otóz sprzedam szalik Byliśmyu jesteśmy będziemy Zagłebie dorzuce do tego smycz na klucze kibicowska cena 12 zł jak coś to pw

viewtopic.php?f=13&t=3301&start=990
August

Postprzez Lars 2013-01-22, 6:42 pm

Zimowe okno transferowe w Polsce, jak co roku zresztą, wstrząsnęło rynkiem piłkarskim w Europie. Zachodnie kluby, jak zwykle zabijały się o polskich zawodników, nie licząc się w ogóle z kosztami. Grube miliony euro i funtów, jakby wbrew kryzysowi panującemu na światowych rynkach, popłynęły przelewami do polskich klubów, a nasi zawodnicy z miejsca zyskali status gwiazd w nowych zespołach.
Piłka nożna

"Grzegorz Bonin w Górniku Zabrze! 30-letni pomocnik, który strzela średnio półtora gola na sezon, liczy na to, że wreszcie nadchodzi jego czas. W Zabrzu zacierają ręce, że ich były zawodnik wrócił na stare śmieci, a kibice już tłumnie ustawiają się po karnety, by oglądać popisy Grzegorza w rundzie wiosennej".

"To nie koniec powrotów. Paweł Buzała znów zagra dla Lechii! Świetne posunięcie klubu z Gdańska. Napastnik, który podczas poprzedniej przygody z Lechią strzelił 11 goli goli w trzy lata, będzie prawdziwym wzmocnieniem ataku. Po transferze młodego, obiecującego 28-latka nikt już nie będzie sobie zaprzątał głowy jakimś Traore".

Jak widać, polska piłka rośnie w siłę. Nie mamy powodów do zmartwień. Oddajmy głos Polskiemu Piłkarzowi, Którego Nikt Nigdy Nie Kupi, by przybliżył nam trochę kulisy karier takich, jak on i pozwolił zrozumieć mechanizmy rządzące polskim rynkiem transferowym. Nasz anonimowy gość, na potrzeby tekstu, zgodził się, abyśmy pieszczotliwie nazywali go Miernotą.

- Tak się ludzie śmiesznie denerwują przed telewizorem. "Co za palant, nie umie podać na dwa metry! Kiedyś to grali...". Chciałbym umieć więcej, ale tyle wystarczy. W sumie - po co być lepszym? - pyta retorycznie Miernota. Siedzi tyłem do nas, na głowie ma kaptur. Mówi przez chusteczkę. Nie chce, abyśmy poznali jego głos i zobaczyli jego twarz. Posłuchajmy go:

- Wczoraj przeczytałem w jakiejś gazecie, że "Sneijder już czeka na Piecha". No, na pewno Sneijder leci teraz do Turcji i myśli sobie: - Ach, nie mogę się doczekać starcia z drużyną Arka Piecha. Widziałem wszystkie mecze Ruchu i świetnie w nich grał. To będzie gratka. Ludzie, Sneijder to leci podpisać co trzeba, skasować, a umie tyle, że na resztę ma wyjeb...e.

Jak miałem siedemnaście lat, to mówili, że mam papiery na grę, ale wtedy chodziło się po różnych dyskotekach. Raz, jak mnie ochroniarz nie wpuścił i powiedział, żebym poszedł na dobranockę, to rzuciłem kuflem o ścianę. Na szczęście pustym, to się chociaż piwo nie zmarnowało.

Ale teraz to w ogóle nie chodzimy na dyskoteki, nuda jakaś. Mamy lepsze zabawy - takiego tajemnego laptopa, nazywamy go "służbowym", schowanego w jednej szafce i tam sobie zamawiamy różne dupy, a jednemu to się już znudziło i jeździ tylko do klubu swingersów. Normalnie tam można tylko parami, ale on, jako piłkarz, ma wstęp sam. Krzywo się na niego patrzą, ale co ma seksu za free to jego.

Transfer? Nigdzie się nie wybieram, człowieku, a na co mi to? Czterdzieści koła na miesiąc mi nie wystarczy? Jak miałbym gdzieś jechać to tylko jakaś Turcja albo Ukraina. Nikt tego i tak nie ogląda, a można przynajmniej skasować jak należy, nawet za siedzenie na ławce - to zresztą idealne rozwiązanie. Ławeczka, ciepło, wygodnie i kasujesz. Ja to chciałbym tylko na nowego merca, potem może dom u siebie we wsi wybudować i nic już nie robić.

Chociaż ostatnio odkładanie idzie mi z trudem. Przegrałem parę zakładów. Na treningach zakładamy się, kto trafi w poprzeczkę, różne stawki chodzą - w zeszłym tygodniu przegrałem cztery koła, potem odegrałem się w drodze na mecz w pokera, w autobusie. Byłem pięć stówek na plusie nawet, tylko wczoraj na treningu założyliśmy się, który kruk odleci pierwszy z gałęzi, no i ja powiedziałem, że ten z prawej, a Marian, że ten z lewej i jego nagle fruuuu, a mój siedzi jak kiep. Poszło o tysiaka, więc znów jestem na minusie. Reszta kasy też gdzieś mi rozeszła.

Jeszcze ten menedżer od siedmiu boleści, zdzierca. To ja gram, czy on? Gość chce kasę za nic, serio! Posiedzi w gabinetach, wypije kawkę i już mu zapłać. Żeby jeszcze załatwił jakiś dobry klub. No dobra, raz ściągnął skautów z Anglii i Niemiec, ale akurat dzień wcześniej byliśmy na mieście całą drużyną i wróciłem o piątej nad ranem. Dzwonię o szóstej, żeby przesunął tych skautów na następny tydzień, a ten mi pierdoli, że się nie da. No to co to za agent? Wiadomo - zagrałem masakrę. Więcej nie przyjechali. Zresztą i tak ich na mnie nie stać, klub woła cztery bańki euro, a oni powiedzieli, że jestem wart najwyżej pół miliona.

Zazdroszczę takiemu jednemu gościowi od nas, mniejsza o nazwisko. Leczy kontuzje od dwóch lat, różne urazy. Ciągle łazi od przychodni do przychodni, a w klubie wierzą, że się wyleczy. Nie gra w ogóle, a kasuje, to jest życie! Zero treningów, obozów, w domku, serialik, telewizor. Też bym tak chciał. Ale nie ma tak lekko - jestem zdrowy, więc trzeba trenować.

W ogóle ten nasz trener to frajer. Poprzedniego zwolniliśmy, bo za bardzo się sadził. Chciał zrobić nam taki karomierz jak w Arsenalu ustalił Wenger, że nie wolno tego i tamtego, naczytał się pierdół, to parsknęliśmy śmiechem i go usadziliśmy. Przegraliśmy trzy raz z rzędu i prezes go wywalił. Jak wychodził z klubu, nie podał nikomu ręki, a taki Józek pokazał mu środkowy palec, bo nie grał u niego za dużo i go nienawidził.

Zresztą kumpel poszedł właśnie do Niemiec, do drugiej ligi, a tam też taki sam beznadziejny trener jak nasz, tylko tamten jest gorszy, bo nie lubi Polaków. Tak mi mówił ten kolega. Chciał go nawet zwolnić, ale nie wiedział jak się dogadać w tej sprawie z innymi, bo nie zna języka. Wszyscy w Niemczech mu powtarzają: "Lewandowski", "Błaszczykowski", "Piszczek", no ale komu normalnie chciałoby się trenować tak ciężko, jak oni? Ja to ich w ogóle nie rozumiem. A do Niemiec bym nie chciał - tam ponoć trzeba strasznie ciężko pracować, więc wiadomo, że zostaję tutaj. Powiedziałem zresztą menedżerowi, że nigdzie na razie nie jadę. Przykitowałem mu, że żona się nie zgodziła, bo dzieci mają szkołę i tak dalej (...)

źródło: http://eurosport.onet.pl/blogi/osmy-dzi ... omosc.html

Kilku takich w obecnym Zagłębiu znalazłoby się z pewnością.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez LucasUSA 2013-01-28, 11:20 pm

"Bytom i Sosnowiec należą do miast o największych problemach społecznych i gospodarczych w Unii Europejskiej wśród aglomeracji powyżej 100 tys. mieszkańców - wynika z raportu, który jest efektem projektu badawczego poświęconego wyludniającym się miastom UE.

W Polsce, w ramach unijnego projektu pod nazwą Shrink Smart, badano od 2009 do 2012 r. Bytom i Sosnowiec. Oba miasta konurbacji katowickiej zostały negatywnie dotknięte przez transformację ostatnich dwóch dekad, w tym reformę górnictwa.

Autorzy raportu przypominają, że konurbacja katowicka - statystycznie największe w środkowej i wschodniej Europie skupisko miejskie - w ostatnich dziesięcioleciach drastycznie się zmniejszyło. W latach 1999-2008 zaludnienie woj. śląskiego zmalało z 4,882 mln do 4,646 mln osób, co daje ubytek 236 tys. osób - to porównywalne z potencjałem demograficznym Częstochowy.

Według dr Roberta Krzysztofika, kierownika projektu na Uniwersytecie Śląskim, Bytom, wśród dużych, liczących ponad 100 tys. mieszkańców miast, należy bez wątpienia do grupy tych o największych problemach w Unii Europejskiej. - Jego sytuacja jest zła, Sosnowca - niekorzystna - powiedział.

Krzysztofik podkreślił, że w Sosnowcu i Bytomiu jednym z głównych problemów jest bezrobocie, choć nie odbiega ono od poziomu w całym kraju. Według Krzysztofika, władze i mieszkańcy Bytomia i Sosnowca mają nadzieję na zahamowanie odpływu populacji.

Dla Sosnowca może istnieć szczęśliwe zakończenie - w ciągu ostatnich lat, dzięki polityce władz miasta i nowym inwestycjom, problem stracił na sile. Nie bez znaczenia było odpowiednie spożytkowanie funduszy UE oraz przynależność do Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Znajdujący się poza nią Bytom pozbawiony jest środków do ustabilizowania sytuacji odpływu mieszkańców.

Raport wskazuje też drogi wyjścia z kryzysu, takie jak: pozyskiwanie inwestorów i przeciwdziałanie negatywnym procesom poprzez rewitalizację zdegradowanych, pogórniczych terenów czy budynków, kreowanie przyjaznych centrów miast, ale też inwestowanie w tereny zielone czy obiekty sportowe.

1 marca sprawą wyludniających się miast ma się zająć Senat. Problem jest też przedmiotem zainteresowania instytucji europejskich.

Oprócz Bytomia i Sosnowca badano: Lipsk, Liverpool, Ostrawę, Timisoarę, region Doniecka oraz Genuę.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... z2JJJxehSj

Hehe, nasz "sprawdzony gospodarz" moze ma plan zainspirowany serialem "Alternatywy 4" - sprowadzic miasto na dno, przyjedzie miedzynarodowa, "junijna" delegacja, zalamie rece i euro poplyna szerokim strumieniem :lol: . A "sprawdzony gospodarz" moze nawet w wojewody pojdzie :lol: :lol:

Swoja droga, na tyle miast w aglomeracji padlo na Bytom i wlasnie Sosnowiec. Jakos mnie nie przekonuja ostatnie lata, gdzie niby cos zaczeto robic. Dlaczego Sosnowiec sie znalazl tam, gdzie jest? Fakt, ze miastem rzadzi nieprzerwanie ta sama ekipa mowi sam za siebie i ciezko zwalic wine na innych. Ktos tam nasze miasto poprowadzil i sie dobrze bawil przez wiele lat.
LucasUSA

Postprzez Sweetty 2013-02-18, 8:28 pm

Zbigniew Matuszczyk – autor Herbu Zagłębia Dąbrowskiego, cz. 2

Wywiad z dr. Zbigniewem Matuszczykiem, Zagłębiakiem ze Sławkowa, regionalistą, podpułkownikiem rezerwy Wojska Polskiego. Przeprowadziłem go z kol. Dawidem Kmiotkiem, dzisiaj druga część. Ze względu na wagę pytania, dotyczącego Herbu Zagłębia Dąbrowskiego dzisiaj tylko jedno pytanie i jedna, ale bardzo wyczerpująca odpowiedź! Przejdźmy zatem do meritum:

GJ: Czy zamierza Pan podjąć dalsze kroki, by zaprezentowana przez Pana 2 lata temu propozycja Herbu Zagłębia Dąbrowskiego uzyskała akceptację Komisji Heraldycznej przy Ministrze Administracji i Cyfryzacji? I czy nie należałoby dalej pracować nad ostatecznym kształtem symboliki zagłębiowskiej?

Zbigniew Matuszczyk: Moim zamysłem było opracowanie i zgłoszenie tylko propozycji do dyskusji. To kompleksowe opracowanie herbu, chorągwi, flagi i barw Zagłębia Dąbrowskiego. Zaproponowałem również zasady i okoliczności ich używania. Szeroko uzasadniłem znaczenie poszczególnych elementów godła i barw.

Podjęcie inicjatywy opracowania symboliki Zagłębia Dąbrowskiego ogłosiłem publicznie, na uroczystej sesji Rady Powiatu Będzińskiego w 2011 roku, podczas odbierania nagrody starosty będzińskiego „Za osiągnięcia w dziedzinie twórczości artystycznej, upowszechniania i ochrony kultury”.

Dwa miesiące później przedstawiłem również publicznie swoje propozycje w Internecie i prasie. Niestety, nie spodobały się one prezesowi Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego Dariuszowi Jurkowi. W tej sytuacji Starostwo Powiatowe w Będzinie zorganizowało spotkanie autorów konkurencyjnych symboli. Wiosną 2011 roku w siedzibie starostwa odbyły się rozmowy. Przedstawiłem własne propozycje. Prezes Jurek stwierdził, że herb i barwy autorstwa FdZD już funkcjonują i nie ma potrzeby ich zmiany.

Argumentował również, że tylko jego organizacja powinna być ich dysponentem, gdyż muszą one mieć ochronę prawną, którą może zapewnić wyłącznie FdZD. Przyznał jednak, że orzeł z ich herbu, nie jest najszczęśliwszy i może wziąć orła z herbu opracowanego przeze mnie, ale bez „młotków” na tarczy sercowej i koniecznie musi być umieszczony na dotychczasowej tarczy, czyli w polu czerwono-zielonym, dzielonej w pas.

Uważając, że funkcjonowanie dwóch herbów Zagłębia Dąbrowskiego jest co najmniej niepoważne, zgodziłem się na propozycje prezesa Jurka. Pan Prezes zobowiązał się do opracowania nowego wzoru herbu Zagłębia z moim Orłem Białym, a starostwo do wysłania tej propozycji do konsultacji w Komisji Heraldycznej. Władze starostwa pragnęły zasięgnąć opinii kompetentnych i niezależnych ekspertów co do zgodności wizerunku herbu zaproponowanego przez prezesa Jurka z zasadami heraldyki.

Czekając cierpliwie przez półtora roku na opinię Komisji Heraldycznej, do której jak mniemam zgodnie z ustaleniami, starostwo wysłało propozycję FdZD, w grudniu 2012 roku ze zdumieniem z prasy dowiedziałem się, że nasze ustalenia i zobowiązania starostwa będzińskiego i p. prezesa Jurka są nic nie warte. Z publikacji na stronie internetowej FdZD z 12 grudnia 2012 roku dowiedziałem się, że prowadzone z inicjatywy starosty powiatu będzińskiego Krzysztofa Malczewskiego rozmowy w sprawie herbu Zagłębia zostały zakończone. Wypracowano nowe rozwiązanie zaproponowane przez FdZD i zaakceptowane przez władze powiatowe. Starostwo wydało zgodę na użycie w zmodyfikowanym herbie FdZD orła z godła herbu powiatu będzińskiego.

Niestety, 28 grudnia 2012 roku starosta Krzysztof Malczewski w rozmowie ze mną, przeprowadzonej na ten temat, nie potwierdził tego faktu!

Trzeba bowiem wiedzieć, że zgodnie ze Statutem Powiatu Będzińskiego § 4 pkt 2 „Użycie herbu przez inne podmioty niż jednostki organizacyjne Powiatu wymaga zgody Zarządu”. Z tego co wiem, to takiej zgody Zarząd Powiatu nie wydał i wydać jej nie może, ponieważ herb powiatu stanowi integralną całość i nie można wyjmować z niego jakiegokolwiek elementu, by go komuś oddać do swobodnego nim dysponowania. A już całkowicie niezrozumiałe jest, jak władze powiatu mogłyby oddać prawa autorskie do orła ze swojego herbu członkom FdZD, którzy, jak twierdzą na swojej stronie internetowej posiadają do niego prawa autorskie i tylko oni mogą udzielać zgody na używanie swojego herbu z orłem z godła powiatu, do celów komercyjnych. Szkoda, że nie podają, czy pobierają za to jakiejś opłaty, np. datki na działalność organizacyjną. Zatem, moim zdaniem, nie jest prawdą, że FdZD posiada wyłączne prawa autorskie do herbu swojego pomysłu.

Uważam, że cała ta sytuacja wymaga wnikliwej analizy prawnej i porównawczej, ponieważ rysunek orła rzekomo przyjęty od władz powiatu będzińskiego przez FdZD jest również w herbach innych powiatów: uszczerbiony w powiecie chrzanowskim i myszkowskim oraz bez przepaski w powiecie białostockim czy bielsko-podlaskim. Niektóre z tych herbów zostały negatywnie zaopiniowane przez Komisję Heraldyczną, a uchwały Rad Powiatów w sprawie ich przyjęcia uchylone przez wojewodów.

Cytując stwierdzenia z „Uzasadnienia historyczno-heraldycznego” przedstawionego przez FdZD dla przyjęcia orła z herbu powiatu będzińskiego, można dodać: Odwieczne związki kulturowe i administracyjne Zagłębia Dąbrowskiego z Ziemią Krakowską, Ziemią Białostocką i Podlaską w pełni uzasadniają przyjęcie przez ten region za swój herb stylizowanego orła małopolsko-białostocko-podlaskiego.

Szkoda, że prezes Dariusz Jurek nie zdobył się na opracowanie własnego godła lub wzięcie Orła Białego, którego jestem autorem i którego mu dawałem. Wcześniej czy później może się okazać, że osobistych praw autorskich do godła FdZD będzie dochodził rzeczywisty jego autor lub jego spadkobiercy. Co wtedy zrobi wiceprezydent Sosnowca A. Chęciński, który osobiście zatwierdził wzór witaczy z herbami FdZD? Co zrobią kibice Zagłębia, którym prezes Jurek „wciska” jedynie słuszny herb Zagłębia, a którzy m.in. za pośrednictwem strony internetowej FdZD prowadzą jego „promocyjną” sprzedaż – w postaci flag i nalepek?

Uważam, że Herb Zagłębia Dąbrowskiego zaproponowany przez FdZD można najwyżej nazwać „herbem Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego”, a w żadnym wypadku Herbem Zagłębia Dąbrowskiego. Wymyślony wbrew zasadom heraldyki, jest świadectwem braku szacunku do odwiecznych polskich symboli narodowych, dlatego kompromituje wizerunek Zagłębia. Ustanowiony przez dogadanie się kilku Panów jest przykładem szukania taniego poklasku wyborców, w tym kibiców Zagłębia, których ogromnie szanuję i uważam, że nikt nie ma prawa „sprzedawać” im bubli.

Tę wypowiedź proszę potraktować, jako uzupełnienie poprzedniego pytania.

Na pytanie, czy zamierzam podjąć dalsze kroki, by zaprezentowana przeze mnie propozycja uzyskała akceptację Komisji Heraldycznej, odpowiem, że tak. Symbole Zagłębia Dąbrowskiego są dla mnie równie ważne jak polskie symbole narodowe. Pragnę zauważyć, że powinny one być pozytywnie zaopiniowane przez Komisję Heraldyczną, co zagwarantuje ich zgodność z zasadami heraldyki. Równie ważne, a nawet ważniejsze jest przyjęcie tych symboli za swoje przez mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego, bo dopiero wtedy można będzie powiedzieć, że jest to prawdziwy Herb Zagłębia Dąbrowskiego.

Wiem, że burmistrz Sławkowa przesłał do prezydentów i burmistrzów miast zagłębiowskich pismo inicjujące taką dyskusję. Zapewne dużo będzie zależeć od postawy rad gmin i miast. Mam nadzieję, że doprowadzi to do merytorycznej dyskusji na temat Herbu Zagłębia Dąbrowskiego. (skany pisma w części 1 wywiadu – przyp. GJ).

Wywiad autoryzowany w dniu 24.01.2013 r.

:niezle:
Sweetty

Postprzez KBB 2013-02-18, 10:30 pm

znowu ;-(
KBB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna