Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez emdżej 2010-09-24, 4:11 pm

W programie "Celownik" po Teleexpressie będą mówić o sprawie gruntów pod Ludowym
emdżej

Postprzez August 2010-09-24, 10:58 pm

emdżej napisał(a):W programie "Celownik" po Teleexpressie będą mówić o sprawie gruntów pod Ludowym

Widziałem Kolejna "darmowa" reklama jaką nam zza grobu zafundowali komuniści. Plus mający się dobrze Górski i jego ekipa. No i plakatay "Pełny Ludowy" w tle. Nad Zagłębiem nadal się unosi czerwone słoneczko.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez alisamyyen 2010-09-25, 3:17 pm

Dla Górskiego nie zółta tylko czerwona kartka.jak można budować klub a nie mieć uregulowanych najwazniejszych spraw takich jak grunt.i ja na miejscu właściciela posadziłbym tam jakieś iglaki i tulipany i jakąś altankę. wkońcu to jego działka.może wtedy Górski i jego pachołki obudzili by się.
alisamyyen

Postprzez GrubyPerez 2010-09-25, 8:38 pm

własność rzecz święta ! i nie ważne że ten gość z kormelowa, a właściwie to WAŻNE bo górski jest winien właśnie tego, że nasz ukochany klub gra na kormelskich gruntach. Istnieje przecież zagrożenie i to poważne , że nie będziemy mieli gdzie grać , bo wokół jednej z bramek wyrośnie kormelski ogródek piwny!

WYKUPIĆ TE GRUNTY !!!
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez jls 2010-09-26, 11:41 am

Panowie, nie obrażajcie człowieka dlatego, że kilku gamoni zawaliło sprawę.
Mimo, że ten człowiek pochodzi z Szopienic to nie oznacza,że jego winą jest to że stadion wybudowano na jego działce.
Jak mamy już kogoś winić za powstałą sytuację, to jest od tego właściciel obiektu wybudowanego na tym terenie. Tylko zwykła nieznajomość obowiązujących przepisów i arogancja tej osoby doprowadziła do tej niemiłej sytuacji. Każdy z nas w obecnej sytuacji postąpił by tak samo jak właścixiel tych gruntów.
Z artykułów prasowych jasno wynika, że chciał załatwić z miastem tą sprawę polubownie, ale postawa przedstawicieli miasta doprowadziła do obecnego paradoksu. Miasto lekką ręką wydaje pieniądze na inwestycje - murawa, oświetlenie, zadaszenie, monitoring itp. - na terenie nie należacym do niego.
Pieniądze pochodzą z naszych kieszeni, wydający je o tym zapomniał, należy wię go rozliczyć w pierwszej kolejności.
Dobry gospodarz zanim posadzi jakieś uprawy na jakimkolwiek terenie to wprzód sprawdzi, czy przyniesie mu to jakieś korzyści i czy teren uprawy jest jego własnością.
jls

Postprzez uzielone 2010-09-27, 5:24 pm

Prezes Cracovii Janusz Filipiak o nowym stadionie Cracovii:
"Nie chcę publicznie mówić za dużo. Dzisiaj na stadion przyszła cała moja rodzina, moje dzieci - córka i syn, żona. Nie chcę być tandetny, ale to był dla mnie duży wyróżnik, bardzo ważna sprawa, że cała moja rodzina była po raz pierwszy ze mną na meczu. Wcześniej żona mówiła, że nie przyjdzie na stadion ziemny, bo nie ma się gdzie na nim wysikać. Nowy stadion pozwala człowiekowi na załatwienie podstawowych potrzeb w komfortowych warunkach...Pytają mnie o wizję, a ja sześć lat temu absolutnie nie sądziłem, że dzisiaj będziemy mieli tak wspaniały stadion. On przerósł zdecydowanie moje oczekiwania i z tego powodu jestem bardzo szczęśliwy. Nowoczesny obiekt z wieloma kibicami. Ludzie chcą, żeby było fajnie, mają już dość syfu. Wydaje mi się, że ludzie mogą teraz czuć satysfakcję i powiedzieć: "Jest fajnie"! Okazuje się, że nie zawsze musi być syf, tylko może być fajnie i to sprawia dużą radość."

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/eks ... 536658,812
uzielone

Postprzez emdżej 2010-09-29, 9:17 am

Krótki artykuł i rozmowa z Rafałem Pietrzakiem ze strony Górnika:

Rafał Pietrzak: Pokazujemy, że warto stawiać na młodych

Rafał Pietrzak trafił do Górnika w ostatnich godzinach okienka transferowego. Uzdolniony skrzydłowy wypożyczony do Zabrza na rok z Zagłębia Sosnowiec szybko doczekał się ligowego debiutu w barwach beniaminka ekstraklasy. - Pokazujemy, że w Polsce warto stawiać na młodych - uważa młody skrzydłowy.
Latem Rafał Pietrzak był przymierzany do kilku klubów ekstraklasy. Zainteresowanie 18-letnim skrzydłowym Zagłębia Sosnowiec zgłaszały m.in. Lech Poznań, GKS Bełchatów i Cracovia. Ostatecznie jednak wielki talent trafił do Zabrza, gdzie szybko się zaaklimatyzował i podjął się wyzwania, jakie niesie za sobą walka o miejsce w pierwszym składzie Górnika.

Ligowego debiutu w barwach zabrzańskiej drużyny doczekał się stosunkowo szybko. W końcówce meczu Górnika z GKS-em Bełchatów zmienił bowiem Marcina Wodeckiego, a w meczu 1/16 finału Pucharu Polski wybiegł w wyjściowej jedenastce Trójkolorowych i był jednym z najlepszych zawodników gospodarzy.

- Debiut w Górniku mam już za sobą i jestem bardzo szczęśliwy. Być może moja gra nie powala jeszcze na kolana, ale powoli dochodzę do optymalnej dyspozycji i mam nadzieję, że trener będzie regularnie na mnie stawiał - powiedział w rozmowie z naszym portalem Pietrzak, który znalazł się w kadrze meczowej Górnika na mecz ligowy z Lechią Gdańsk.

Występ w meczu z Bełchatowem był dla młodego skrzydłowego ligowym debiutem w barwach Górnika, ale nie pierwszym meczem na boiskach ekstraklasy. Ten zaliczył jeszcze w barwach Zagłębia, mając nieco ponad 16 lat. Już wtedy Pietrzak został okrzyknięty wielką nadzieją polskiej piłki, a trener Michał Globisz regularnie powołuje go do młodzieżowej reprezentacji Polski.

- Gra w reprezentacji to wielkie wyróżnienie, ale też wielkie wyzwanie. Zgrupowania reprezentacji są bardzo często i mieć to zakłócić rywalizację o miejsce w kadrze Górnika. Wiem jednak, że trener Nawałka jest w stałym kontakcie z trenerem Globiszem i mam nadzieję, że jeżeli w meczach reprezentacji będę prezentował się z dobrej strony w Górniku również będę dostawał szanse - przekonuje młody gracz zabrzan.

Górnik ma jedną z najmłodszych kadr w ekstraklasie. W szatni zabrzańskiej drużyny aż roi się od młodzieżowych reprezentantów Polski takich jak Łukasz Skorupski, Bartosz Kopacz, Michał Jonczyk, Sebastian Leszczak czy właśnie Pietrzak.

- W Górniku nie boją się stawiać na młodych i to wielka szansa dla mnie i reszty chłopaków. Trzeba pamiętać, że we Włoszech czy Hiszpanii zawodnicy w wieku 18-19 lat grają w Serie A czy Primiera Division. Myślę, że przykład Górnika może świadczyć o tym, że warto stawiać na młodych. Choć przed sezonem wielu skazywało nas na ciężką walkę o utrzymanie na starcie rozgrywek jesteśmy w czubie tabeli, co pokazuje, że Górnik nie jest taki słaby, jakby się wielu mogło wydawać - uważa 18-letni skrzydłowy.

http://www.gornikzabrze.com/news/rafal- ... odych-1150
emdżej

Postprzez nexus7777 2010-09-29, 10:55 am

Bensz tropi węża

Występy sosnowieckiego bramkarza między słupkami przypominają poruszanie się węża. Raz w jedną stronę, raz w drugą. Raz popisuje się kapitalnymi interwencjami, by następnie niemile zaskoczyć wszystkich niepewną obroną. Nie ulega wątpliwości, że Adam Bensz nie jest w najwyższej formie i przytrafiają mu się „klopsy”, po których Zagłębie straciło już bramki w starciach z Turem Turek i Górnikiem Wałbrzych.

Sam bramkarz twierdzi, że nie sprzyja mu fortuna. - Ostatnio brakuje mi szczęścia i wpadają mi piłki do siatki, które nie powinny – stwierdza obiektywnie Bensz. – Chcę za to wszystkich przeprosić. Mecz z Górnikiem Wałbrzych był bardzo trudny. Udało mi się jednak wcześniej szczęśliwie odbić piłkę ręką i uratować jedno trafienie w sytuacji sam na sam.
Nie wiem dlaczego nasza gra siadła po strzeleniu dwóch goli, chyba już mieliśmy w głowach to, że spotkanie jest wygrane. Wiadomo, że każda drużyna walczy do końca, mogła być niespodzianka, dobrze, że się tak skończyło.

Formą swojego golkipera zmartwiony jest szkoleniowiec Zagłębia Marek Chojnacki. - To była kuriozalna bramka na własne życzenie, po raz kolejny – mówił poirytowany Chojnacki. - Mam pretensje o tego gola do Adama, bo to już nie pierwsza jego wpadka. Wypisz, wymaluj jak ten wpuszczony w starciu z Turem Turek. Nie można mieć jednak do niego uwag w innych sytuacjach, bo trudniejsze broni lepiej. Bramkarz jest ostatnią instancją w obronie, jeśli on się pomyli to automatycznie tracimy gola. Mam też pretensje do innych, bo dwóch zawodników było niepilnowanych i mogło się to źle skończyć.

Widać, że trenerowi Chojnackiemu kończy się cierpliwość. Jeśli tak dalej pójdzie, to postawi w końcu na Oleksieja Shlakotina, który przeszedł operację wyrostka robaczkowego i nadrabia stracony treningowy czas. W meczu z Górnikiem Ukrainiec siedział jeszcze na ławce, ale kto wie, czy w najbliższych tygodniach nie dostanie swojej szansy. Miejmy nadzieję, że Bensz w kolejnych meczach jednak „pokona siebie, udowodni, że można lepiej” i nie zmusi Chojnackiego do korekty między słupkami sosnowieckiej bramki.

http://www.sosnowiec.info.pl/sport/pilk ... ,1,4,18169

Czyżby szykowała się zmiana bramkarza ??
nexus7777

Postprzez nexus7777 2010-09-30, 2:33 pm

O dwóch takich, co „kradną” punkty dla Zagłębia
Paweł Swarlik / sosnowiec.info.pl
Zarówno Luka, jak i Bednar są w tym sezonie nie do zatrzymania i stanowią o sile swoich zespołów. Obaj bruneci, obaj zza południowej granicy. Obaj strzelają gole prawą częścią ciała. Obaj bezcenni dla Zagłębia, i co najważniejsze, obaj ratują skórę sosnowiczanom przed kompromitacjami i nikt nie wyobraża sobie sosnowieckich drużyn bez nich.

Liczby mówią same za siebie. Vladimir Luka w 5 meczach ligowych i 3 pucharowych zdobył już 4 bramki i 4 asysty, a przecież nie był jeszcze na początku sezonu dopuszczony do gry ze względu na zakaz transferowy nałożony na sosnowiecki klub przez PZHL. A co najważniejsze, sam zawodnik podkreśla, że wcale nie jest w wysokiej formie.
To co będzie, gdy w końcu zacznie grać na pełnych obrotach!? – Po tej przymusowej przerwie zarówno ja, jak i reszta niedopuszczonych do gry nie gramy na najwyższym poziomie – stwierdził Luka. – Potrzebujemy jeszcze kilku tygodni, żeby się rozkręcić, bo o naszej grze jeszcze lepiej nie mówić.

O ile Luka ma jeszcze wsparcie w postaci braci Kozłowskich i Radima Antonovica, to już Vladimir Bednar w piłkarskim Zagłębiu został sam z Marcinem Lachowskim i obaj muszą ciągnąć do sukcesów sosnowiecki „wózek”. Gdyby nie jednak jego niesamowite gole i asysty, Zagłębie nie byłoby na 3. miejscu, ale spadłoby z hukiem na dno na tabeli. Choć jest skrzydłowym, strzelił już dla Zagłębia trzy gole i odnotował pięć asyst! – Moim podstawowym zadaniem jest dogrywanie jak najlepszych piłek kolegom i przede wszystkim na tym się skupiam – przekonuje skromnie Bednar. – Cieszę się gdy mogę pomóc zespołowi, i tylko to się liczy, a nie to czy strzelam gole czy asystuję. Koledzy z drużyny zawsze mogą na mnie liczyć – dodaje słowacki prawoskrzydłowy.

Całą sytuację najlepiej skwitował jeden z pracowników klubu słowami: „Władek, aż strach pomyśleć co by się działo, gdybyś nie był w formie!”. Dlatego też lepiej o tym nie myśleć, jak wyglądałaby sosnowiecka piłka i hokej bez dwóch Władków…

http://www.sosnowiec.info.pl/sport/o-dw ... ,1,4,18177
nexus7777

Postprzez Łukaszew 2010-09-30, 7:25 pm

Co prawda sam artykuł może jeszcze nie do końca dotyczący Zagłębia... ;-)
Obrazek
większy tekst: http://img245.imageshack.us/img245/9471/zawiercie2.jpg
Łukaszew

Postprzez August 2010-10-01, 2:14 pm

Lista polskich ośrodków rekomendowanych przez UEFA na turniej Euro-2012:

Władysławowo, Gniewino, Słupsk, Gdynia, Gdańsk, Ostróda, Lubawa, Kołobrzeg, Międzychód, Opalenica, Legionowo, Warszawa, Józefów, Warka, Puławy, Kielce, Wrocław, Jelenia Góra, Tychy, Kraków, Wieliczka

Całość na:
http://www.sport.pl/euro2012/1,109222,8 ... owych.html

Raczej zgodnie z przewidywaniami Sosnowca nie ma.
August

Postprzez novack 2010-10-01, 3:36 pm

Sosnowiec jest jako baza sportowa przy hotelu w Tychach. Drużyna będzie miała do wyboru boisko w Tychach lub nasze.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2010-10-01, 6:40 pm

novack napisał(a):Sosnowiec jest jako baza sportowa przy hotelu w Tychach. Drużyna będzie miała do wyboru boisko w Tychach lub nasze.

Zgadza się. Chociaż tyle.
August

Postprzez nexus7777 2010-10-05, 6:55 am

Bez menedżera masz szanse na pół etatu w markecie

Tomasz Stolpa, który przez ostatnie lata konsekwentnie pracował na miano piłkarskiego obieżyświata, wrócił do Zagłębia Sosnowiec. Zawodnik przyznaje, że łatwiej znaleźć mu klub za granicą niż w Polsce.

27-latek wyjechał z Polski w 2004 r. Podpisał kontrakt z norweskim Tromsoe IL. Wielkiej kariery wprawdzie za granicą nie zrobił, ale po Norwegii grał też w Belgii, Szwecji, Islandii, a ostatnio w Azerbejdżanie.

Za ojczyzną zatęsknił dopiero tego lata. Wierzył, że umiejętności oraz zdobyte doświadczenie pozwolą mu podpisać kontrakt w ekstraklasie lub w czołowym klubie I ligi. A tu zaskoczenie. Stolpa kontynuuje karierę w drugoligowym Zagłębiu, w którym uczył się grać w piłkę.

- Postawiłem wszystko na jedną kartę. Postawiłem na Polskę. Przez pierwszy miesiąc szukałem klubu sam. Zacząłem jednak tracić cierpliwość, bo okazało się, że zderzam się z obojętnością, układami i znajomościami. Byłem bezsilny - wspomina.

Stolpa nie oczekiwał, że trenerzy będą się o niego bić, a działacze podbijać wysokość kontraktu. - Liczyłem na normalność. Że ktoś po moim telefonie powie: ?Przyjeżdżaj na testy. Zobaczymy, na co cię stać? - opowiada.

Tymczasem Stolpa częściej słyszał: ?Wiesz, te ligi, które reprezentowałeś, to nie są najmocniejsze?. - Ręce mi opadają, gdy coś takiego słyszę. Oczywiście, że nie są najmocniejsze, ale czy to nie reprezentanci tych lig ucierają nosa polskim piłkarzom w europejskich pucharach? Moim zdaniem ocenianie czyjegoś poziomu przez telefon jest głupie. Sport to czysta rywalizacja. Liczy się to co tu i teraz. Spotykałem na swojej drodze piłkarzy, którzy mówili: ?A ja to rozegrałem 200 spotkań w tureckiej ekstraklasie. Moje CV jest taaakie wielkie!?. I co z tego!? Teraz jesteś w tym samym miejscu co ja. Może się sprawdzimy na boisku? Tego właśnie oczekiwałem. Żeby ktoś mnie sprawdził - mówi rozżalony Stolpa, który po okresie bezskutecznych poszukiwań zwrócił się o pomoc do menedżera.

- Wtedy dotarło do mnie, że bez menedżera to w Polsce załatwię sobie co najwyżej pół etatu w Castoramie - uśmiecha się napastnik, który postawił na Arkadiusza Klimasa. - Okno transferowe już się wtedy zamykało. Trenerzy zgrywali drużyny. Zabrakło czasu, żeby znaleźć coś sensownego - wyjaśnia Klimas.

Stolpa z ciężkim sercem jeszcze raz uruchomił swoje kontakty za granicą. Pojechał m.in. na testy do szkockiego Kilmarnock. - Nic z tego nie wyszło, ale przynajmniej dostałem szansę. Telefony z zagranicznych klubów, od menedżerów zdarzają się i dzisiaj. Postanowiłem jednak, że do końca roku zostaję w Zagłębiu i zdania nie zmienię - dodaje.

Czy podpisanie kontraktu z drugoligowcem może obniżyć wartość Stolpy? Z takiego założenia wychodził kilka lat temu Grzegorz Kubica. Bramkarz - brat bardziej znanego Andrzeja Kubicy - podpisał kontrakt w Finlandii, a po powrocie długo nie decydował się na powrót do niższej ligi. Uważał, że łatwiej znaleźć dobry klub, jeżeli w piłkarskim CV na ostatnim miejscu znajdzie się fiński pierwszoligowiec.

- Jeżeli ktoś kieruje się takimi kryteriami, to gratuluję... - zawiesza głos Stolpa i podkreśla, że w Zagłębiu czuje się jak w siódmym niebie. - Nie wybrałem Zagłębia dla pieniędzy. Zapewniam, że mój kontrakt to średnia w drużynie. Chcę grać, żeby być w formie. Na powrocie zyskała też moja rodzina. Znowu mam czas dla córeczki, na spotkania z najbliższymi - uśmiecha się.

Kluby Stolpy: Zagłębie, Tromsoe IL (Norwegia), KSC Eendracht Aalst (Belgia), Enkopings SK, Gefle IL (oba Szwecja), Ungmennafelag Grindavikur (Islandia), Qabala FK (Azerbejdżan).

Wojciech Todur, Gazeta Wyborcza Katowice

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... kecie.html
nexus7777

Postprzez emdżej 2010-10-06, 12:44 pm

http://www.90minut.pl/news/136/news1367 ... Plock.html
Zarząd Wisły Płock nałożył na piętnastu zawodników pierwszego zespołu wysokie kary finansowe.

Powodem tej decyzji była niewłaściwa postawa piłkarzy na boisku w tym brak zaangażowania w grę oraz nierealizowanie założeń taktycznych określonych przez sztab szkoleniowy.

Brawa dla zarządu Wisły!
emdżej

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna