Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez patrios91 2010-06-07, 12:04 am

7 czerwca 2010, 0:09:04 - qmichal
Čopjak odejdzie z Ruchu Wysokie Mazowieckie

- Dłużej nie mogę funkcjonować z tym zespołem. Został jeden mecz. Nie uciekam. Dokończymy sezon i odchodzę - zapowiedział trener Ruchu Wysokie Mazowieckie Miroslav Čopjak po porażce 1-4 z GKS-em Jastrzębie.

Do niedzieli Freskovita zachowywała jeszcze cień szansy na awans do I ligi. Teraz nie ma nawet matematycznych nadziei na sukces. Z kolei Čopjak już zimą, kiedy tylko pojawił się w Wysokiem Mazowieckiem, mówił wyłącznie o awansie. - Jeśli nie będzie pierwszej ligi, nie będzie mnie w tym klubie - powtarzał.

źródło: Gazeta Współczesna

-> http://www.90minut.pl/news/125/news1254 ... eckie.html
Ten to chociaz slowny jest :)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-06-12, 9:16 am

Trzecia drużyna ligi, Ruch Chorzów prowadzi zaawansowane rozmowy z napastnikiem Piasta Gliwice Sebastianem Olszarem, który kuszony jest lepszymi zarobkami w Cracovii i Arce Gdynia.

- Mówi się o mnie, że przy podpisywaniu umowy patrzę głównie na pieniądze. To nieprawda. Zmarnowałem już w swojej karierze dosyć lat. Dlatego też priorytetem jest dla mnie to, o co dany zespół będzie walczył w przyszłym sezonie - mówi Sebastian Olszar.

Olszar w ostatnich rozgrywkach zdobył siedem goli, a 30 czerwca kończy mu się kontrakt z Piastem. W Gliwicach zarabiał niecałe 20 tys. złotych netto miesięcznie. - Na zapleczu ekstraklasy na pewno już nie będę grał. Poza polskimi klubami mam także propozycję występów zagranicą, ale na ten temat były luźne rozmowy. Konkretnej oferty mi nie przedstawiono - wyjaśnia napastnik, mający za sobą grę w lidze austriackiej oraz na Wyspach Brytyjskich. W Ruchu 29-letni piłkarz, który ma być następcą Andrzeja Niedzielana, mógłby liczyć na lepsze warunki finansowe niż w Piaście. Jednak w Cracovii i Arce oferują mu jeszcze wyższą pensję. - Nie jestem już młodzieniaszkiem. Chcę w futbolu coś jeszcze osiągnąć i dlatego obecnie najbardziej liczy się dla mnie cel sportowy - zaznacza. W chorzowskim zespole będzie miał możliwość występowania w Lidze Europejskiej. Poza tym jeśli pozostaną w zespole czołowi zawodnicy, Niebiescy w kolejnym sezonie mogą być mocni. Cracovia, zdaniem jej prezesa Janusza Filipiaka, ma walczyć o czołowe miejsca. Inaczej wygląda sytuacja jedynie z Arką Gdynia. Ich celem będzie spokojnie utrzymanie się w ekstraklasie.

- Najpóźniej w przyszłym tygodniu będzie wiadomo, gdzie zagram - twierdzi Sebastian Olszar.

http://www.goool.pl/ekstraklasa/2563-ol ... elana.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez patrios91 2010-06-12, 9:57 am

Niech zgadne....zmarnowane lata za ogromne pieniadze to chyba w sezonie 2007/2008 czego teraz sa efekty :)
patrios91

Postprzez August 2010-06-12, 10:24 am

patrios91 napisał(a):Niech zgadne....zmarnowane lata za ogromne pieniadze to chyba w sezonie 2007/2008 czego teraz sa efekty

Ale nie w rundzie wiosennej, dzięki której Sebek niexle się po ciężkiej kontuzji odbudował
August

Postprzez patrios91 2010-06-14, 1:06 pm

14 czerwca 2010, 13:46:42 - MichalMKS
Olszar rozwiązał umowę z Piastem

Napastnik Piasta Sebastian Olszar rozwiązał dziś umowę z klubem. Najlepszy strzelec "niebiesko-czerwonych" miał ważną umowę z gliwiczanami do końca czerwca.

Olszar obecnie trenuje z Ruchem Chorzów, z którym ma podpisać kontrakt.

źródło: PiastGliwice.eu

-> http://www.90minut.pl/news/126/news1261 ... astem.html
Se pogra w Lidze Europejskiej :-)
patrios91

Postprzez August 2010-06-14, 1:57 pm

patrios91 napisał(a):14 czerwca 2010, 13:46:42 - MichalMKS
Olszar rozwiązał umowę z Piastem

Napastnik Piasta Sebastian Olszar rozwiązał dziś umowę z klubem. Najlepszy strzelec "niebiesko-czerwonych" miał ważną umowę z gliwiczanami do końca czerwca.

Olszar obecnie trenuje z Ruchem Chorzów, z którym ma podpisać kontrakt.

źródło: PiastGliwice.eu

-> http://www.90minut.pl/news/126/news1261 ... astem.html
Se pogra w Lidze Europejskiej :-)

Ano se pogra. Podpisał już dwuletni kotrakt z Ruchem.
August

Postprzez August 2010-06-14, 4:10 pm

Robert znów się za długo nie napracował:
Klub z Bukowej rozwiązał właśnie kontrakty z Robertem Moskalem, pierwszym trenerem, oraz Januszem Stawarzem, trenerem bramkarzy. Podobny los spotka część zawodników.
Moskal objął GKS w zimie. Podpisał wówczas 1,5-roczny kontrakt. Początek jego pracy z zespołem wyglądał całkiem obiecująco. Po wygranych z ŁKS-em Łódź i Wartą Poznań zaczęto nawet mówić o włączeniu się do walki o awans. Stało się jednak zupełnie inaczej. Drużyna przegrała sześć ostatnich spotkań sezonu, nie strzelając w nich ani jednej bramki, i ledwo zdołała uchronić się przed spadkiem do II ligi.

http://www.sportslaski.pl/Moskal-nie-je ... ,info.html
August

Postprzez August 2010-06-15, 9:28 pm

Dzisiaj w godzinach popołudniowych trener Miroslav Čopjak podpisał roczną umowę z Resovią z możliwością przedłużenia. Jego asystentem został znany rzeszowskiej publiczności Artur Łuczyk.

Čopjak, który ostatnio prowadził Ruch Wysokie Mazowieckie, na stanowisku trenera zastąpił Mirosława Hajdo.

http://www.90minut.pl/news/126/news1262 ... sovii.html
August

Postprzez patrios91 2010-06-16, 12:19 pm

16 czerwca 2010, 13:02:46 - prof
Andrzej Orzeszek trenerem drużyny Młodej Ekstraklasy Górnika

Prezes Górnika Łukasz Mazur na środowej konferencji prasowej przedstawił nazwisko trenera, który w nadchodzącym sezonie poprowadzi zespół Młodej Ekstraklasy. Będzie nim były piłkarz klubu z Zabrza, a ostatnio szkoleniowiec Stali Poniatowa Andrzej Orzeszek.

Dla 43-letniego Andrzeja Orzeszka to piąte podejście do Górnika. - To człowiek, któremu zależy na Górniku. Cieszę się, że przyjął naszą propozycję. Jego doświadczenie powinno nam bardzo pomóc w tym, aby nasi juniorzy przez drużynę Młodej Ekstraklasy trafiali do pierwszego zespołu - powiedział Tomasz Wałdoch.

Na razie nie wiadomo jeszcze, kto będzie asystował Orzeszkowi w prowadzeniu drużyny.

Wiadomo też, że drużynę rezerw, która najprawdopodobniej wznowi rozgrywki od B klasy, poprowadzi duet Marek Piotrowicz - Marek Kostrzewa. Orzeszek i Piotrowicz będą także czynnie pomagali w pracy trenerskiej Adamowi Nawałce.

źródło: Górnik Zabrze
-> http://www.90minut.pl/news/126/news1263 ... rnika.html
patrios91

Postprzez August 2010-06-16, 10:57 pm

To chyba już tutaj pasuje najlepiej:

(...)
Do tej pory Henryk Kasperczak mógł liczyć tylko na Andrzeja Bahra (trener przygotowania fizycznego) oraz Artura Łaciaka, który szkolił bramkarzy. Ten ostatni najprawdopodobniej zostanie przesunięty do zespołu Młodej Ekstraklasy, a jego miejsce zajmie Grzegorz Kurdziel, który ostatnio trenował bramkarzy drugoligowego Zagłębia Sosnowiec.

Kurdziel w karierze borykał się z ciężką kontuzją i w ekstraklasie rozegrał tylko jedno spotkanie przeciwko... Wiśle, w którym puścił cztery bramki. Już wtedy pełnił funkcję trenera, ale musiał wystąpić, bo inni zawodnicy byli kontuzjowani. - Rzucony na głęboką wodę? Jeśli podpiszę umowę z Wisłą, to na pewno się w niej nie utopię, tylko spróbuję wypłynąć - podkreśla Kurdziel, który rozwiązał już umowę z Zagłębiem i czeka na podpisanie kontraktu z wicemistrzami Polski.
(...)
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35800, ... erami.html
August

Postprzez patrios91 2010-06-17, 9:32 am

17 czerwca 2010, 10:29:04 - MichalMKS
Kurdziel trenerem bramkarzy Wisły

Grzegorz Kurdziel został nowym trenerem bramkarzy Wisły Kraków. Zastąpił na tym stanowisku Artura Łaciaka - informuje "wisla.krakow.pl".

Kurdziel ostatnio pracował na tym samym stanowisku w drugoligowym Zagłębiu Sosnowiec. Ponadto był trzecim bramkarzem tego klubu.

-> http://www.90minut.pl/news/126/news1263 ... Wisly.html
patrios91

Postprzez August 2010-06-17, 9:38 am

Gratulacje dla Greśka i życzenia wszystkiego co najlepsze. To już trzecia , po Kulawiku i Czerwcu osoba związana kiedyś z Zagłębiem Sosnowiec, a pracująca na chwałę klubu z Krakowa.

EDIT: oficjalny komunikat BP WIsły:
Grzegorz Kurdziel został nowym trenerem bramkarzy pierwszej drużyny Wisły Kraków. Zastąpił na tym stanowisku Artura Łaciaka.

Grzegorz Kurdziel ma 34 lata. Jest wychowankiem Karpat Krosno. W latach 1998-2004 był związany z Zagłębiem Sosnowiec, jednak jego karierę bramkarską przerwała kontuzja. Od 2006 roku Kurdziel pracował w sosnowieckim klubie jako trener bramkarzy, szkolił również zawodników w kadrze U-16.

Grzegorz Kurdziel jako bramkarz Zagłębia miał okazję zagrać przeciwko Wiśle Kraków. W ostatnim meczu sezonu 2007/2008 sosnowiczanie z Kurdzielem w bramce przegrali przy Reymonta 0:4.

Biuro Prasowe Wisły Kraków SA
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnos ... bramkarzy/
Powodzenia Grzesiek
August

Postprzez August 2010-06-17, 6:14 pm

Czwartkowy trening na boisku bocznym był pierwszym dniem pracy Grzegorza Kurdziela z bramkarzami Białej Gwiazdy. „To dla mnie nowe wyzwanie” – przyznał szkoleniowiec.
Na porannych zajęciach zawodnicy ćwiczyli przez większość czasu w parach, z piłkami. Potem przebiegli kilka razy wokół boiska bocznego, a na koniec odbyli serię ćwiczeń z Danielem Michalczykiem, trenerem przygotowania kontroli motorycznej.

Zobacz zdjęcia z treningu.

Osobno trenowali bramkarze. Milan Jovani, Filip Kurto i Łukasz Jarosiński ćwiczyli pod okiem nowego szkoleniowca – Grzegorza Kurdziela. Ciekawostką jest to, że całkiem niedawno, bo dwa lata temu Kurdziel zagrał w Krakowie w barwach Zagłębia Sosnowiec przeciwko Wiśle. Goście przegrali wtedy 0:4. „Ten mecz to był epizod, który miał miejsce zupełnym przypadkiem. Inni bramkarze byli kontuzjowani, ci z Młodej Ekstraklasy też. Można powiedzieć, że sam siebie wystawiłem w tym meczu tutaj z braku odpowiedniego kandydata. Splot takich wydarzeń sprawił, że trener bramkarzy musiał stanąć w bramce” – wspominał.

„To dla mnie nowe wyzwanie. Jak się zmienia miejsce pracy zawsze jest jakieś podekscytowanie. Jak się spędza na boisku ponad 300 dni w roku, to ono jest moim miejscem pracy i tam się czuję najlepiej” – opisywał wrażenia po pierwszym treningu Kurdziel. Czy długo zastanawiał się nad podjęciem pracy w Wiśle? „Zawsze są jakieś za i przeciw. Więcej było plusów. Po długiej rozmowie merytorycznej z trenerem Kasperczakiem i dyrektorem Jaroszem zdecydowałem się podjąć pracę” – odpowiedział. „„Nie boję się presji. To naturalna rzecz związana z tym zawodem i jeśli ktoś się na to decyduje, to nie może tego odczuwać. Ja uważam, że ona jest potrzebna, bo mobilizuje człowieka do jeszcze lepszej pracy. Mam zaplanowaną pewną pracę, którą bramkarze muszą wykonać. I oni ją wykonają podczas treningów w Krakowie, Zakopanem i Barsinghausen” – dodał trener bramkarzy.
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktualnos ... y_w_akcji/
August

Postprzez nexus7777 2010-06-18, 9:49 am

Jerzy Kowalik zostanie trenerem Kolejarza

Jerzy Kowalik zastąpi na stanowisku trenera Kolejarza Stróże Jarosława Araszkiewicza, który nieoczekiwanie złożył rezygnację po wywalczeniu awansu do I ligi. Tak zadecydował wczoraj zarząd klubu.

Kandydatami byli m.in. Janusz Białek, Mirosław Hajdo oraz szkoleniowcy ze Słowacji. Wybór padł jednak na Kowalika, byłego piłkarza Wisły i Hutnika Kraków, później szkoleniowca m.in. Hutnika, Kmity Zabierzów i Zagłębia Sosnowiec. - Chcieliśmy zatrudnić fachowca z Małopolski, kogoś związanego z naszą ziemią - uzasadniał senator Stanisław Kogut, najważniejsza osoba w Kolejarzu.

Asystentem Kowalika będzie Józef Stefanik, pracujący już kiedyś w Stróżach, zaś trenerem bramkarzy pozostanie Waldemar Piątek. Dyrektorem sportowym klubu mianowany został Tadeusz Kantor, dotychczasowy koordynator pracy trenerów grup młodzieżowych.

- Pozostało już tylko dopracowanie szczegółów i złożenie podpisów pod kontraktem. Nastąpi to w piątek. Przedstawię wówczas swoją wizję zespołu. Teraz mogę tylko powiedzieć, że wzmocnienia personalne będą konieczne. Pierwsza liga stawia przecież przed klubem nowe, znacznie wyższe wymagania. Przy ustalaniu kadry pierwszego zespołu konsultował się będę z ludźmi pracującymi już w Stróżach, bowiem nie znam umiejętności poszczególnych zawodników - powiedział wczoraj Jerzy Kowalik.

źródło: Dziennik Polski / http://www.90minut.pl/news/126/news1264 ... jarza.html
nexus7777

Postprzez patrios91 2010-06-21, 1:01 pm

Moze i troche nie w temacie bo Piechna u nas nie zagral,ale jestem mega zaskoczony. :)

Piechna będzie testowany przez ŁKS

Grzegorz Piechna będzie testowany przez Łódzki Klub Sportowy. Zawodnik ostatnio grał w greckim zespole AÉ Dóxa Kranoúlas.

Piechna swoje umiejętności będzie mógł pokazać w jutrzejszym spotkaniu sparingowym Łódzkiego Klubu Sportowego.

źródło: własne / ŁKS / lkslodz.pl
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna