Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez uzielone 2010-05-09, 7:02 pm

"Głębszy oddech Zagłębia. Efektowna bramka Kłody"

- Dla takich chwil warto żyć - mówił po efektownym zwycięstwie nad Zawiszą Arkadiusz Kłoda. Pomocnik Zagłębia strzelił bramkę na wspomnienie, której będzie miał dreszcze jeszcze długo po zakończeniu sezonu!

http://www.sport.pl/pilka/1,82315,78591 ... Klody.html
uzielone

Postprzez Blajpios 2010-05-09, 8:27 pm

Coś z zagłębiowskiego portalu sportowego, dla odmiany. Jakkolwiek przyznam, że dla mnie jest pytanie, czy te relacje nie są nieco "przeszarżowane" (jakby pod publiczkę dla rozgrzania zagłębiowskiego serca), niemniej jest tam np taka perełka...
""Oliwa nie żywa, ale zawsze sprawiedliwa" - mawia stare przysłowie. Po błędzie arbitra długo nie trzeba było czekać na reakcję nabuzowanych sportową złością piłkarzy ze stolicy Zagłębia Dąbrowskiego. Marcin Lachowski "własnonożnie" wymierzył bydgoszczanom sprawiedliwość". A i tytuł ;-) "niezgorszy": Odesłali PseudoInter do Bydgoszczy"... http://www.sportowe-zaglebie.pl/pilka-n ... y,1,4,2336
Również w sprawie nie tak dawnych popisów sprawiedliwości Wydziału Gier PZPN też tam znaleźć można i redaktor nawet pofatygował się zadzwonić, ale wskórał tyle, co można się było spodziewać...
http://www.sportowe-zaglebie.pl/publicystyka/felietony/…a-pogon-zaplaci-tylko--tysiecy,1,4,2221
Są tam również ciekawet wywiady, ale z innych dyscyplin, więc tu nie wklejam. Na przykład - z W. Matczakiem obiecującym co do hokejowej drużyny "Zdejmę klątwę z Zagłębia"; albo - z Cz. Langiem, który zdaje się więcej wierzyć w to, że nie zabito zagłębiowskiego kolarstwa aniżeli redaktor portalu (przy czym nie tylko prezentuje tę wiarę, ale także zmysł geniuszu dowodzący, iż ma on prawo organizować Tour dogłębnie po Polsce, skoro się tej Polski niebywałą znajomością wykazuje, wiedząc, że bynajmniej z Sosnowca do Katowic nie jest blisko i że to przeszło 130 kilometrów trzeba jechać, by na tę "drugą stronę" dojechać).
Blajpios

Postprzez August 2010-05-10, 9:00 am

700 tys. na hokej i piłkę nożną
Janusz Lewanda / sosnowiec.info.pl
W tegorocznym budżecie Sosnowca zagwarantowano 700 tys. zł na promocję miasta przez sport, o 100 tys. zł więcej niż w 2009 roku.

Wzorem ubiegłego roku naczelnik Wydziału Informacji i Promocji Miasta zwrócił się do komisji Kultury, Sportu i Rekreacji Rady Miejskiej w Sosnowcu o zaopiniowanie propozycji objęcia przetargiem na promocję miasta przez sport dwóch najpopularniejszych w Sosnowcu dyscyplin: hokeja i piłki nożnej. Przypomnijmy, w 2009 r. za promocję miasta hokejowe Zagłębie otrzymało 250 tys. zł a piłkarskie Zagłębie S.A. 350 tys. zł.

Propozycję promocji miasta przez silny ośrodek tenisa stołowego zgłosił również radny Krzysztof Haładus. Plan autorstwa Stanisława Szydły miałby zostać zrealizowany na bazie UKS Huragan w ciągu 5 najbliższych lat.

W tym czasie klub awansowałby z IV do I ligi, a w roku 2015 nastąpiłby pierwszy występ klubu w Europejskiej Lidze Mistrzów. Na realizację tego planu miasto musiałoby wyasygnować w tym czasie kwotę 1 mln 245 tys. zł. Propozycja radnego Haładusa nie spotkała się z większym zainteresowaniem podczas posiedzenia Komisji.

Z propozycją Wydziału Promocji wytypowania dyscyplin do przetargu nie zgodzili się Arkadiusz Chęciński i Karol Winiarski. Obaj radni wyrazili pogląd, że przetarg na promocję miasta przez sport powinien być ogłoszony bez wskazywania w specyfikacji przetargowej konkretnych dyscyplin sportowych. Z kolei radny Aleksander Kalański przyznał, że nie miałby nic przeciwko promowaniu Sosnowca przez klasowy klub spoza Sosnowca. Natomiast Maciej Ornowski wymyślił alternatywny sposób na dofinansowanie piłkarskiego Zagłębia. - Zamiast kombinować, wystarczy kupić większy pakiet akcji klubu – zaordynował radny SLD.

Maciej Adamiec zaapelował do radnych, aby nie chowali głowy w piasek. - Głosujmy za propozycją Wydziału Promocji. To właśnie hokejowe i piłkarskie Zagłębia najbardziej promują miasto; mają najwięcej kibiców i są często obecne w mediach – przekonywał Adamiec.
Radny PIRS przypomniał też los Płomienia Sosnowiec, któremu władze miasta nie podały pomocnej dłoni.

Za pozytywną opinią ws. objęcia przetargiem na promocję miasta przez sport – piłki nożnej i hokeja głosowało 9 radnych, 5 było przeciwko, a 4 wstrzymało się. Z uzyskaniem takiego wyniku był jednak problem, ponieważ radny liczący głosy nie potrafił sobie z tą czynnością poradzić; zresztą nie po raz pierwszy.
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje ... ,1,4,17187
Pan Kalasiński błysnął prawdziwym intelektem. Czekam tylko jak zaproponuje Ruch Chorzów albo najlepiej Wisłę Kraków.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-05-10, 12:51 pm

Z bloga Niedzielana:

Bandytyzm na oczach sędziego

Niestety, znów mam złamaną kość jarzmową. Nie mam jej złamanej tak jak po meczu z Zagłębiem Lubin – przez przypadek. Wtedy nie mogłem mieć do nikogo pretensji. Teraz mam ją złamaną celowo, na skutek ataku z premedytacją mającego na celu wyeliminowanie mnie z gry. Wiem to na pewno i wie to każdy, kto gra (grał) w piłkę na wyższym poziomie. Potrafię odróżnić „zabłąkaną” rękę, potrafię odróżnić przypadkowe uderzenie łokciem, nawet silne, nawet od bardzo rozpędzonego rywala, od uderzenia celowego. Thiago Cionek w Białymstoku próbował mnie trafić trzy razy, zanim w dziewiątej minucie udało mu się przywalić mi tak mocno, jak to tylko możliwe. Szkoda, że kamery nie pokazały tej sytuacji z drugiej strony boiska – wówczas nikt nie miałby wątpliwości co do intencji Cionka.

Czytam niektóre komentarze w Internecie. Nie jesteś gotowy, to nie graj. Kość się nie zrosła, to po co wychodzisz? Liczysz na taryfę ulgową, nic z tego! Odpowiadam – byłem gotowy do gry w piłkę, kość dwa miesiące po poprzednim złamaniu była już zrośnięta i nie liczyłem na taryfę ulgową. Maksa kevlarowa, niezwykle wytrzymała, jest świetnym zabezpieczeniem. Ale jest zabezpieczeniem przed przypadkowymi uderzeniami, a nie przed uderzeniem z całej siły, wymierzonym na zrobienie krzywdy. Gdyby nie ta maska, nie skończyłoby się na jednej operacji plastycznej – to wiem na pewno. Ta maska, mimo złamania, uratowała mnie. No i jeszcze jedno – piłkarze w takich maskach wracają do gry znacznie wcześniej niż ja, ale w cywilizowanych ligach nie ma dzikusów, którzy starają się na siłę przez tę maskę przebić. Tam piłkarze się wzajemnie szanują.

Byłem gotowy grać w piłkę. Ale to prawda – nie byłem gotowy na bicie się. To nie MMA, nie na tym ten sport polega. Niektórzy jednak nie odróżniają zdecydowanej, bezpardonowej gry, od bandytyzmu. Cionek jest bandytą. Im więcej takich piłkarzy w polskiej lidze, tym gorzej. Mam go w dupie, nie chce mi się o nim pisać, nie chcę tracić na niego czasu. Chciał się zemścić za mecz w Chorzowie, gdzie podarował na zwycięstwo, to się zemścił. Napiszę tylko: nosił wilk razy kilka.

Niestety, ale to wszystko była wina sędziego. Co jest obowiązkiem arbitra? Chronić zdrowie zawodników. Do tego zdarzenia by nie doszło, gdyby Cionek dostał ostrzeżenie po pierwszym uderzeniu mnie w twarz lub po drugim. Ale sędzia nie widział problemu w tym, że ktoś chce wyeliminować zawodnika z gry. Czy jak teraz w Belgii do gry wróci Marcin Wasilewski, to rywal będzie polował na jego nogi, aż trafi za czwartym czy piątym razem, a sędzia będzie się przyglądał? Czy jak Łukasz Garguła zacznie grać, to rywal zacznie za nim biegać i kopać go z tyłu w kolano, w więzadła? I wtedy napiszecie, drodzy kibice, że jak nie jest gotowy, to niech nie gra w lidze? Sądzicie, że jak Beckham wróci na boisko, to przeciwnicy będą polować na jego ścięgno Achillesa?

Sędzia Siedlecki nie zna się na swojej pracy. Celowo – jeszcze raz podkreślę, nie mam co do tego wątpliwości, zupełnie inaczej uderza się przypadkiem i przypadkiem to dostałem w życiu kilkaset razy – połamano mi kość, a on nawet nie zauważył faulu. Potem widziałem tylko jego głupie uśmieszki. I żółtą kartkę. Później była taka sytuacja, że lewy obrońca Jagiellonii dał mi „z liścia”, na oczach sędziego liniowego. Spojrzałem się w kierunku liniowego, a on na to: „Tylko się odezwij, to dostaniesz czerwoną kartkę”. Kogo chronią sędziowie? Tych, których się uderza?

Sędzia Siedlecki śmiał się ze mnie, Cionek śmiał się i ze mnie, i z Siedleckiego. Brawo, grajmy tak dalej. Wspaniała liga. Pooglądam ze szpitala. Ale wrócę. Najwyżej połamie mnie ktoś po raz trzeci. I znowu dostanę za to żółtą kartkę.

Podobno Cionek został wybrany piłkarzem meczu. Świetnie – niech jeszcze złamie nogę Sobiechowi, udusi Janoszkę i skręci kark Grzybowi, to poznamy piłkarza sezonu. A pięć żonglerek potrafi?

PS Poprzednio rentgen nie wykazał złamania, widać je było dopiero po tomografii. Teraz już rentgen nie pozostawia złudzeń. Więcej będę wiedział w poniedziałek.
django

Postprzez uzielone 2010-05-10, 3:31 pm

To już jest piłkarski bandytyzm, Cionek i sędziowie powinni zostać zawieszeni za celowe dopuszczenie do takiego zdarzenia ale Lato i s-ka myślą już o ciepłym turnieju w RPA a nie będą sobie głowy zwracać pierdołami. Ruchu można nie lubić bo to nasz odwieczny wróg ale zawodników szkoda, Niedzielan ma absolutną rację.
uzielone

Postprzez dziejus 2010-05-10, 3:54 pm

Ruch choć wróg-ale nasz!!!Jak mawiał Kargul o Pawlaku.Przypadek Niedzielana to kolejne"zwycięstwo" tzw."ducha sportu".Bardzo obawiam sie tego "ducha" w środe!!
dziejus

Postprzez Sir 2010-05-10, 5:27 pm

onet.pl

Szkoleniowiec Cracovii przyznał, że różnie bywa ze wsparciem ze strony kibiców, którzy nie zawsze zapełniają stadion podczas meczów Cracovii u siebie. - Zazdroszczę klubom, które mają po 15-20 tysięcy kibiców na trybunach. Dla nas bardziej szczęśliwy był stadion w Sosnowcu, gdzie nawet bez kibiców lepiej graliśmy. Tutaj wyczuwam dziwną atmosferę w szatni, zawodnicy czują presję. Na trybunie VIP zasiada kilka kanalii, którzy prawdopodobnie wchodzą za "frajer" i mieszają piłkarzy z błotem. Szanuję tych, którzy jeżdżą na nasze wyjazdowe mecze i nas dopingują.
Sir

Postprzez August 2010-05-10, 8:21 pm

uzielone napisał(a):To już jest piłkarski bandytyzm, Cionek i sędziowie powinni zostać zawieszeni za celowe dopuszczenie do takiego zdarzenia ale Lato i s-ka myślą już o ciepłym turnieju w RPA a nie będą sobie głowy zwracać pierdołami. Ruchu można nie lubić bo to nasz odwieczny wróg ale zawodników szkoda, Niedzielan ma absolutną rację.

Komisja Ligi po analizie sytuacji z początku spotkania Jagiellonia - Ruch, gdy w powietrzu obrońca trafił łokciem Andrzeja Niedzielana, oraz wyjaśnieniach piłkarza, uznała że nie było to zagrania z premedytacją. Tak więc ten cały Cionek nie bedzie ukarany. Wychodzi na to, że Endrju jest sam sobie winien.

Sir napisał(a):nas bardziej szczęśliwy był stadion w Sosnowcu, gdzie nawet bez kibiców lepiej graliśmy.

Dobrze im tak. Niech żyje złośliwość losu. Mogliby w sumie stuknąć o klase niżej. Tyle, że Filipiak stanie na swoim żołędziu aby się Cracovia utrzymała. I prewnie tak sie stanie. Jak w zesżłym roku.
August

Postprzez nexus7777 2010-05-13, 11:55 am

"Śmierć garbatym nosom" na derbach
SKANDALICZNY TRANSPARENT KIBICÓW RESOVII

Piłkarskie derby drugoligowych Stali i Resovii zakończyły się zwycięstwem gości, ale sobotni mecz zapamiętano z powodu skandalicznego zachowania ich kibiców. W trakcie spotkania wywiesili transparent z napisem "Śmierć garbatym nosom", przedstawiający wielką karykaturę Żyda w jarmułce niebiesko-białego koloru. W strojach takiego koloru na murawę wybiegli piłkarze Stali.
W derbach Rzeszowa Resovia wygrała na wyjeździe 2:1, ale zachowanie kibiców gości pozostawiło wielki niesmak. Już na mecz maszerowali z transparentem "Nadchodzi aryjska horda".
W trakcie spotkania wywiesili kolejne płótna. Jedno z nich przedstawiała postać Żyda z charakterystyczną jarmułką w barwach Izraela. Sama jarmułka była stylizowana na pasiak obozowy z czasów Holokaustu. Nad karykaturą był napis: "Śmierć garbatym nosom". Kolory, jakie pojawiły się na transparencie - niebieski i biały - to również klubowe barwy Stali.

Ani organizatorzy meczu, ani obserwator PZPN nie zareagował na obraźliwy transparent. Zdjęcia dotarły do prezesa Resovii, który nie ukrywa oburzenia. - To jest skandaliczne, że nikt nie zareagował - mówi sternik rzeszowskiego klubu Aleksander Bentkowski, były minister sprawiedliwości. A sam pomysł kibiców ocenił jednoznacznie. - Totalny idiotyzm – stwierdził.

Żydzi oburzeni

Przeciw antysemickiemu incydentowi zaprotestowała już amerykańsko-żydowska Liga Przeciw Zniesławieniom (ADL). Liga skierowała w środę list z protestem do prezesa Esktraklasy SA, Andrzeja Rusko.

- Ten obrzydliwy pokaz antysemityzmu jest alarmującym przejawem ciągłego problemu w polskim społeczeństwie, gdzie według naszych badań opinii i innych sondaży utrzymują się antysemickie nastroje na niepokojącą skalę - stwierdził krajowy dyrektor ADL, Abraham Foxman.

W liście do prezesa Rusko szef ADL przypomina, że w czasie Holokaustu zginęli prawie wszyscy Żydzi w Rzeszowie: z 15 tys. przeżyło tylko 700. - Wzywanie do śmierci Żydów w tym samym miejscu nie może pozostać bez kary - oburza się Foxman.

twis/fac/k

http://www.tvn24.pl/-1,1656070,0,1,smie ... omosc.html

Bardzo mnie ciekawi jakie kary za to polecą, gdyby to było u nas to przypuszczam, że zamknęli by nam stadion na najbliższe 10 lat.
nexus7777

Postprzez dziejus 2010-05-13, 12:02 pm

Przykra sprawa ale......mecz odbył się zgodnie z"duchem sportu".Wszystko OK.Tak sie bawi tak sie bawi zpn!!!!
dziejus

Postprzez August 2010-05-13, 8:15 pm

Komisja Ligi ukarała siedem klubów w związku z incydentami, do jakich doszło podczas meczów 27., 28. i 29. kolejki piłkarskiej ekstraklasy. Najwyższą łączną grzywnę - 23 tysiące złotych złotych zapłaci Cracovia.

To kara za złą pracę służb porządkowych podczas meczu z Polonią Warszawa (8 tys. zł) oraz za wtargnięcie kibiców na płytę boiska po spotkaniu z Wisłą Kraków (15 tys. zł).

Ruch Chorzów będzie musiał zapłacić 20 tys. złotych za niewłaściwe zabezpieczenie meczu z Lechem Poznań (m.in. rzucenie butelką w zawodnika drużyny gości tuż po zakończeniu spotkania).

Ponadto drugi trener Arki Dariusz Mierzejewski został zawieszony na jeden mecz za niesportowe zachowanie w stosunku do sędziego technicznego spotkania z Piastem Gliwice, a Wisła Kraków nie będzie mogła zamawiać biletów dla zorganizowanych grup kibiców w jednym meczu wyjazdowym. Powodem jest niewłaściwa i naganna postawą fanów podczas meczu z Cracovią (wyrywanie siedzisk w sektorze gości oraz rzucanie nimi w pracowników służby ochrony).
http://www.sport.pl/pilka/1,65039,78808 ... lubow.html

Jestem baaardzo ciekawy jak Łukaszczyk zareaguje na incydent w Chorzowie.
August

Postprzez patrios91 2010-05-13, 8:17 pm

August napisał(a):Jestem baaardzo ciekawy jak Łukaszczyk zareaguje na incydent w Chorzowie.

Przeciez to Zaglebie jest kozlem ofiarnym w tym zasranym wojewodztwie. Dlaczego mialby zareagowac :-) ?
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez psv 2010-05-13, 8:35 pm

Chciałem zauważyć że to tylko butelka a nie raca. Przecież butelka nikomu krzywdy nie wyrządzi a niejaki Zbigniew Ł. stara K...A co się wojewodą zwie nie podskoczy bo tak jak napisał Patrios kozła już ma
psv

Postprzez nexus7777 2010-05-13, 9:58 pm

patrios91 napisał(a):
August napisał(a):Jestem baaardzo ciekawy jak Łukaszczyk zareaguje na incydent w Chorzowie.

Przeciez to Zaglebie jest kozlem ofiarnym w tym zasranym wojewodztwie. Dlaczego mialby zareagowac :-) ?

A może by tak wymusić na Kaziku Górskim, żeby napisał oficjalne pismo do wojewody ślunskiego oraz policji z prośbą o wytłumaczenie zdarzenia jakie miało miejsce na stadionie Ruchu Chorzów oraz bezpośrednie zapytanie do tegoż samego wojewody na jaki okres czasu ma zamiar zamknąć stadion Ruchu. W przypadku nie zamknięcia stadionu Ruchu żądać oficjalnych przeprosin klubu ZS oraz zawsze wiernych kibiców ZS. Uważam, że teraz trzeba pokazać temu pajacowi, że Zagłębie Dąbrowskie znacznie baczniej będzie patrzeć mu na ręce i nigdy nie zapomni tego jak zostało potraktowane a zwłaszcza klub jak i kibice ZS.
nexus7777

Postprzez YOOSHKY 2010-05-13, 10:16 pm

No pięknie Zagłębiacy... Chyba czegoś nie zrozumiałem....
Poprawiłaby Wam humory wiadomość że inni kibice muszą cierpieć tak samo jak my teraz??
Ja tam nikomu zamykania stadionu nie życzę.
Tu nie chodzi o to by zaczęto prześladować też innych ale o to żeby przestano prześladować nasz klub, przestano obarczać wszystkimi "chujami" tego świata nasze Zagłębie.
YOOSHKY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna