Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez patrios91 2009-12-14, 7:51 pm

290 1906…
(mawa), 2009-12-14, 19:15

…pod tym numer już niedługo będzie można zamawiać Taxi Zagłębie. Działacze i dział marketingu uznali, iż data powstania klubu, wkomponowana w numer będzie łatwa do zapamiętania i przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
290 1906…

Każdy fan Zagłębia, o każdej porze dnia i nocy, na pewno zapamięta ten numer, wystarczy tylko po 290 wpisać historyczną datę powstania Zagłębia Sosnowiec.

Działania, mające na celu uruchomienie korporacji taksówkarskiej trwają pełną parą. Powstaje logo (na zdjęciu wersja robocza), trwają prace przy wizualizacji graficznej aut, na których znajdzie się sygnatura kojarząca się z Zagłębiem. Możliwe, iż na taksówkach pojawią się sylwetki, lub twarze piłkarzy.

Cały czas do klubu, w związku z pracą w korporacji, napływają kolejne CV. Swoje Curriculum Vitae przysłało już, bądź przyniosło osobiście 35 kierowców i jedna dyspozytorka. Osoby chętne do pracy w Taxi Zagłębie, proszone są o przesyłanie CV na sekretariat@zaglebie.eu. Podania można również składać osobiście w siedzibie klubu - ul. Kresowa 1 w Sosnowcu.

Trwa wybieranie firmy, która „uzbroi” taksówki w kaso-taksometry. Prowadzone są również rozmowy nad zamontowaniem masztu, niezbędnego do komunikacji między dyspozytornią, a autami z korporacji. Możliwości jest kilka. - Jutro otrzymamy odpowiedź, czy można zamontować tego typu urządzenie na maszcie oświetlenia Stadionu Ludowego. Dyrektor MOSiR-u, Zbigniew Drążkiewicz, przekazał nam, że dowie się u producenta, czy takie działanie nie będzie miało negatywnych skutków, np. utraty gwarancji - tłumaczy prezes Zagłębia, Paweł Hytry. - Alternatywą będzie dach budynku Uniwersytetu Śląskiego, Wydziału Nauk o Ziemi, bądź inny wysoki budynek, zlokalizowany blisko centrum Sosnowca - dodaje.

W styczniu na ulicach Zagłębia Dąbrowskiego i nie tylko, powinny pojawić się pierwsze taksówki Zagłębia. Miejmy nadzieję, że przyjmą je Państwo z radością i często będziecie korzystać z ich usług.
-> http://www.zaglebie.eu/-_2_180.html
Łatwy numer do zapamietania z pewnoscia przyniesie wiecej klientow ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez KBB 2009-12-14, 9:17 pm

już go wbiłem do komóry :)
i choćby miało to kosztować pare PLN więcej będę zamawiał!
czekam na start! szkoda że przed 24.12 nie wystartują :-(
KBB

Postprzez novack 2009-12-14, 9:30 pm

Mam nadzieję, że firmą która dostarczy kasy nie będzie były „właściciel” Zagłębia „firma” Kotrak Bis ze Stalinogrodu!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Blajpios 2009-12-14, 10:43 pm

novack napisał(a):Mam nadzieję, że firmą która dostarczy kasy nie będzie były „właściciel” Zagłębia „firma” Kotrak Bis ze Stalinogrodu!

a licho ich wie. Przecież co do tego, że najlepsze dla samego stadionu jest to, by wygodnie było Ślązakom i blisko - to głębokie takie przekonania u "decydentów" tkwią nawet w sferze mentalnej (co innego względy praktyczne, że stadion już tam jest - ale "czepiam się" tu warstwy mentalnej, że nawet w tej sferze nie potrafią dojść do rozważania, czy rzeczywiście dla Zagłębia "twierdza na granicy" jest najlepsza...) To w takim razie - i maszt jak budować, to chcą tak, by łatwiej pewnie było złapać sygnał w Szopienicach niż na Kazimierzu albo Małobądzu, Będzinie... To i może i ten sprzęt "lepszy" będzie stalinogrodzki (a jeszcze gdzieś "u kogoś ważnego" "punkty" za to się zarobi, że firma tak bliska sercu notabli, iż ją forowano do sprzedaży Zagłębia - przynajmniej kontrakcik dostała...)
Blajpios

Postprzez August 2009-12-16, 9:58 am

Śląski rozumiem, ale Tychy ?

Wiosną UEFA wybierze centra pobytowe, w których będą mieszkać finaliści ME i jest spora szansa, że jednym z nich będzie ośrodek na Śląsku. Aspirują między innymi Tychy - informuje Dziennik Zachodni.

- Bardzo chcemy gościć w Tychach jednego z finalistów ME. Naszym atutem jest hotel Piramida. Boisko obok niego na razie jest trochę za małe, ale planujemy je powiększyć. Spółka Euro 2012 Polska zasugerowała nam włączenie do naszej oferty Stadionu Śląskiego i wysłałem już w tej sprawie pismo do Marszałka Województwa Śląskiego - informuje prezydent Tychów, Andrzej Dziuba.

Ostateczny wybór baz treningowych ma zostać dokonany przez UEFA wiosną 2010 roku. - Analizujemy uważnie tę propozycję. Wybór Śląskiego wiązałby się bowiem z wyłączeniem na około miesiąc stadionu z eksploatacji - wskazuje Aleksandra Marzyńska, rzecznik Śląskiego Urzędu Marszałkowskiego, który jest zarządcą Stadionu Śląskiego.
http://sportslaski.pl/Stadion-Slaski-i- ... ,info.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Fazi 2009-12-16, 11:50 am

patrios91 napisał(a):290 1906…
(mawa), 2009-12-14, 19:15

…pod tym numer już niedługo będzie można zamawiać Taxi Zagłębie. Działacze i dział marketingu uznali, iż data powstania klubu, wkomponowana w numer będzie łatwa do zapamiętania i przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.
290 1906…

Każdy fan Zagłębia, o każdej porze dnia i nocy, na pewno zapamięta ten numer, wystarczy tylko po 290 wpisać historyczną datę powstania Zagłębia Sosnowiec.

Działania, mające na celu uruchomienie korporacji taksówkarskiej trwają pełną parą. Powstaje logo (na zdjęciu wersja robocza), trwają prace przy wizualizacji graficznej aut, na których znajdzie się sygnatura kojarząca się z Zagłębiem. Możliwe, iż na taksówkach pojawią się sylwetki, lub twarze piłkarzy.

Cały czas do klubu, w związku z pracą w korporacji, napływają kolejne CV. Swoje Curriculum Vitae przysłało już, bądź przyniosło osobiście 35 kierowców i jedna dyspozytorka. Osoby chętne do pracy w Taxi Zagłębie, proszone są o przesyłanie CV na sekretariat@zaglebie.eu. Podania można również składać osobiście w siedzibie klubu - ul. Kresowa 1 w Sosnowcu.

Trwa wybieranie firmy, która „uzbroi” taksówki w kaso-taksometry. Prowadzone są również rozmowy nad zamontowaniem masztu, niezbędnego do komunikacji między dyspozytornią, a autami z korporacji. Możliwości jest kilka. - Jutro otrzymamy odpowiedź, czy można zamontować tego typu urządzenie na maszcie oświetlenia Stadionu Ludowego. Dyrektor MOSiR-u, Zbigniew Drążkiewicz, przekazał nam, że dowie się u producenta, czy takie działanie nie będzie miało negatywnych skutków, np. utraty gwarancji - tłumaczy prezes Zagłębia, Paweł Hytry. - Alternatywą będzie dach budynku Uniwersytetu Śląskiego, Wydziału Nauk o Ziemi, bądź inny wysoki budynek, zlokalizowany blisko centrum Sosnowca - dodaje.

W styczniu na ulicach Zagłębia Dąbrowskiego i nie tylko, powinny pojawić się pierwsze taksówki Zagłębia. Miejmy nadzieję, że przyjmą je Państwo z radością i często będziecie korzystać z ich usług.
-> http://www.zaglebie.eu/-_2_180.html
Łatwy numer do zapamietania z pewnoscia przyniesie wiecej klientow ;-)

Zaje...ta sprawa :brawo:
Fazi

Postprzez novack 2009-12-16, 12:28 pm

Fazi, ten tekst jest wklejony cztery posty wyżej!

Czytałem gdzieś, że trwają ustalenia na temat marki pojazdów dla Taxi Zagłębie, bo jak rozumiem pojazdy będą własnością Zagłębia, a kierowcy będą pracownikami klubu. A może by tak teraz spróbować aktywizować Włochów i zaprosić ich do pomocy. Na początek niechby tylko pomogli wynegocjować korzystne rabaty z Fiatem, zawsze lepszy rydz niż nic. Później współprace można próbować rozwijać, o reklamy na samochodach, lub na stadionie.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez hellboyek 2009-12-16, 4:37 pm

Adam Bensz: Przeciwnicy się nas boją

Trwa okres rozluźnienia dla piłkarzy Zagłębia. Jednak jednemu z nich kilka tygodni temu doszły dodatkowe obowiązki. O podsumowanie rundy wiosennej poprosiliśmy bramkarza Zagłębia Adama Bensza.

Jak podsumowałby Pan rundę jesienną?
Jesteśmy w ścisłej czołówce naszej grupy i na pewno cieszymy się, że zaszliśmy tak wysoko. Oczywiście nigdy nie jest idealnie i naszymi zmartwieniami są głupie straty punktów, jak choćby u siebie z Lechią Zielona Góra czy na wyjeździe z Jarotą Jarocin. Teraz najważniejszym celem jest spokojne przepracowanie zimy i dobra postawa w rundzie rewanżowej, aby tego typu mecze się już nie zdarzyły. W kolejnych spotkaniach, w których straciliśmy punkty, musimy się odegrać. Myślę, że wtedy bez problemu awansujemy do I ligi.

Jaki był Pana najgorszy mecz w mijającym roku?
Zdecydowanie czkawką do dziś odbija mi się przegrane 3-2 spotkanie z Jarotą Jarocin. To było w zasadzie najgorsze spotkanie w całej mojej przygodzie z piłką nożną. Nawet przy mojej słabej postawie, mogliśmy ten mecz wygrać 6-3, bo mieliśmy wiele sytuacji. Ten mecz na długo zapamiętam. Podobnie było z Lechią Zielona Góra. Rywal przyjechał tutaj, jako ostatnia drużyna w lidze. Obawialiśmy się właśnie sytuacji, w której mogliśmy stracić bramkę przez rzut karny, ale niestety tak się stało. Całe szczęście, że uratowaliśmy ten remis (1-1 – przyp. red.), choć to żaden sukces, bo takie mecze bez problemu powinniśmy wygrywać.

A najlepszy mecz w wykonaniu Adama Bensza?
Ciężko jest mi samego siebie oceniać, bo cała drużyna pracuje na wynik. Zagraliśmy kilka naprawdę bardzo dobrych spotkań. W pamięci zapadł mi pojedynek z Ruchem Radzionków, który tutaj przyjechał, oddał może jeden strzał i w przekroju całego meczu nie istniał na boisku. To my prowadziliśmy grę i to cieszy. Nasi przeciwnicy się nas boją, a to efekt naszej pracy. Musimy to również pokazać w rundzie rewanżowej.

Defensywa w rundzie jesiennej wypadła świetnie. Co Pana zdaniem ma na to wpływ?
Cieszy mnie postawa drużyny, bo wiadomo, że broni się cały zespół. Jednak nasza defensywa jest bardzo dobra. Nie ma słabszych czy gorszych zawodników. To tez efekt rywalizacji, bo przecież każdy chce grać. Gdy ktoś z podstawowej jedenastki nie może wystąpić z powodu kontuzji czy wypada za kartki, to osoba, która pojawia sie na jego miejsce wcale nie gra gorzej, a czasem wręcz przeciwnie. Tu należy wyróżnić Tomka Balula, bo jestem bardzo dobrym zawodnikiem. Dotychczas było tak, że wchodził w miejsce Adriana Marka czy Dżenana Hosicia, ale wywiązywał się bardzo dobrze ze swoich zadań. Tomek nie narzeka na treningach, że nie gra, tylko ciężko pracuje.

Mówi Pan o swoich kolegach, ale rola bramkarza w defensywie też jest duża...
Można tak powiedzieć, choć to od całej drużyny wiele zależy. Cieszę się, że mam takich kolegów przed sobą, bo też dzięki nim w niektórych meczach mam mniej pracy. Jednak, gdy przychodzi czas interwencji, to daję z siebie wszystko.

Przez rok grał Pan w Odrze Wodzisław śląski. Jak bardzo ten okres wpłynął na rozwój piłkarski?
Ten czas na pewno mnie wzmocnił. Może nie grałem zbyt wiele, bo tylko w meczach pucharowych i w dwóch ligowych, ale same treningi, współpraca z ludźmi w Ekstraklasie oraz rywalizacja wiele mi dały. Wiadomo, że Adam Stachowiak był pewniakiem do gry. Nie zastanawiałem sie długo nad powrotem do Sosnowca. Wiedziałem, że jeśli będę mógł grać i swoją postawą przyczynię się do awansu Zagłębia, to decyzja jest jasna. Siedzieć kolejny rok w Ekstraklasie, ale nie grać, to nie wybór dla mnie.

Wracając do Pana korzeni. Skąd pomysł, aby grać zawodowo w piłkę?
Zacząłem grać w czwartej klasie szkoły podstawowej. Wtedy zorganizowano turniej w Świętochłowicach. Na nim pojawili sie różni "łowcy głów" oraz trenerzy ze Śląska Świętochłowice, gdzie się dostałem. Po pierwszym treningu bardzo mi się spodobało i tam już zostałem. Cieszę się, że po tym czasie trafiłem do takiego klubu, jakim jest Zagłębie Sosnowiec. Jest to marka znana w całej Polsce i nigdy tej decyzji nie będę żałował.

Od razu wiedział Pan, że chce zostać bramkarzem?
Na początku stanąłem między słupkami, jednak później chciałem grać w polu. Wtedy jednak szkolił nas trener, który pracował z bramkarzami i odradzał mi zmianę pozycji, bo uważał, że mam do tego talent i mogę bronić.

Jeden z chłopców nagrodzonych w ubiegłotygodniowym turnieju powiedział, ze marzy o pozycji bramkarza w drużynie Zagłębia. Jakie dałby Pan rady młodym adeptom gry między słupkami?
Cieszy mnie to, że chłopcy z Zagłębia często są wyróżniani i zdobywają nagrody. Sam pamiętam jak cieszyły mnie tego typu nagrody i turnieje. Najważniejsze jest, aby trenować dla siebie, nie dla rodziców, bo chce tego tata czy mama. Najważniejsze są treningi i ta wiara w siebie. Trzeba sobie udowodnić, że się potrafi osiągać pewne cele.

Teraz przyszedł miesiąc odpoczynku od treningów. Jak spędza Pan ten czas?
Dostaliśmy pewne wytyczne od sztabu szkoleniowego, które musimy zrealizować. Na pewno trzeba zostawić trochę miejsca na świąteczne potrawy, ale nie ma obaw, do treningów wszyscy powrócimy należycie przygotowani. Mamy na rozpisce trening biegowy czy siłownię. Ja osobiście bardzo lubię korzystać z basenu. Nie tak dawno urodził mi sie syn, więc to w tej chwili jest mój priorytet. Kto wie, może jeśli chłopak będzie miał pociąg do piłki, to pójdzie w ślady taty?

http://zaglebie.eu/adam-bensz-przeciwni ... 2_184.html
hellboyek

Postprzez Szakal 2009-12-16, 5:25 pm

Hotel PIRAMIDA - własciciel kolezka Engela , umowa była tak podpisana zeby reprezentacja Polski musiała tam grac nawet po tym jak Engel przestał byc trenerem reprezentacji .

:czerwona: Kolejny przyklad co to jest PZPN
Szakal

Postprzez camilstone 2009-12-17, 7:16 am

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... covii.html

Kaliciak kosztował około 100 tys. - ciekawe ile Stal faktycznie żąda za Grybosia...
camilstone

Postprzez YOOSHKY 2009-12-17, 7:25 am

Szakal napisał(a):Hotel PIRAMIDA - własciciel kolezka Engela , umowa była tak podpisana zeby reprezentacja Polski musiała tam grac nawet po tym jak Engel przestał byc trenerem reprezentacji .

:czerwona: Kolejny przyklad co to jest PZPN

Czy nigdy nie słyszałeś że piramida (kształt) kumuluje energię? Doładowuje organizm, powoduje że szybciej się regeneruje, leczy kontuzje, poprawia psychiczne samopoczucie? Dzieje się tak dlatego że czerpie energię z kosmosu.
:)

EDIT:
Zadzwoń pod 7zaglebie!
pl, 2009-12-17, 11:34

Trwają intensywne prace nad uruchomienie korporacji taksówkarskiej pod marką Zagłębia. Od dziś dostępny jest nowy numer telefoniczny.
Zadzwoń pod 7zaglebie!

Pod numerem 7zaglebie (792453243) udzielane są wszelkie informacje dotyczące przedsięwzięcia Taxi Zagłębie. Wkrótce również dzwoniąc pod 7zaglebie będzie można zamówić taksówkę! Taką możliwość będzie miał również każdy, kto zadzwoni pod numer 290 1906, który zapewne zapamięta każdy kibic zagłębiowskiej piłki.

Klub nadal oczekuje na Curriculum Vitae osób, które chcą jeździć pod szyldem Taxi Zagłębie. Chętni mogą swoje CV przesyłać na adres sekretariat@zaglebie.eu, lub składać osobiście w siedzibie klubu - ul. Kresowa 1 w Sosnowcu. Dotychczas chęć współpracy wyraziło 40 osób.
http://zaglebie.eu/zadzwon-pod-zaglebie_2_186.html
YOOSHKY

Postprzez django 2009-12-18, 12:09 am

Wyborcza znowu postanowiła umieścić nas na Śląsku:

Podsumowaliśmy jesienną rundę w śląskim futbolu. Dominacja niebieskich była ogromna. Wygrali we wszystkich kategoriach, w sumie sklasyfikowaliśmy aż dziewięciu reprezentantów Ruchu Chorzów.

W czołówce rankingu znalazło się również miejsce dla sześciu przedstawicieli Polonii Bytom, trzech GKS-u Katowice i Piasta Gliwice oraz po jednym - Górnika Zabrze, Podbeskidzia Bielsko-Biała, Ruchu Radzionków i Zagłębia Sosnowiec.

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... asku_.html
django

Postprzez Blajpios 2009-12-18, 12:26 am

django napisał(a):Wyborcza znowu postanowiła umieścić nas na Śląsku:

Podsumowaliśmy jesienną rundę w śląskim futbolu. Dominacja niebieskich była ogromna. Wygrali we wszystkich kategoriach, w sumie sklasyfikowaliśmy aż dziewięciu reprezentantów Ruchu Chorzów.

W czołówce rankingu znalazło się również miejsce dla sześciu przedstawicieli Polonii Bytom, trzech GKS-u Katowice i Piasta Gliwice oraz po jednym - Górnika Zabrze, Podbeskidzia Bielsko-Biała, Ruchu Radzionków i Zagłębia Sosnowiec.

http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... asku_.html

to pewnie tylko dlatego, żeby móc wstawić piękne zdanie "kolejny Ślązak, bez którego trudno sobie wyobrazić zagłębiowski zespół". Poważnie zastanawiam się, czy byliby w stanie wstawić choćby Bensza do tej rozpiski, któremu się bezsprzecznie wyróżnienie to należało, nawet gdyby prezentował jeszcze lepszą klasę: gdyby był rodowitym Zagłębiakiem? Niestety, takie absurdy, jakie się zdarzają, tego typu "nominacje na Ślązaków", które nieraz ta redakcja stosuje - powodują, że człowiek zaczyna być aż tak podejrzliwy, jak to napisałem... :-(
Ale, "na pociechę" urażony Zagłębiak, z Sosnowca, czy choćby Jaworzna oraz dalszych rubieży na północny wschód: może mieć fakt, że ani razu, o ile się nie mylę, nie pada tam nazwa GKS Tychy! A może już Tychy nie są na Śląsku? Choć bardziej, pewnie, to nie znaleźli, kogo by docenić.
Blajpios

Postprzez emdżej 2009-12-18, 9:11 am

Tak szczerze mówiąc to nieraz się nie dziwię mediom, że przedstawiają nasz region jako Śląsk, skoro nawet organizuje się tu śląskie imprezy, co już mnie ostatnio oburzyło, a CH "Pogoria" załapało wielkiego minusa.
emdżej

Postprzez Blajpios 2009-12-18, 10:18 am

emdżej napisał(a):Tak szczerze mówiąc to nieraz się nie dziwię mediom, że przedstawiają nasz region jako Śląsk, skoro nawet organizuje się tu śląskie imprezy, co już mnie ostatnio oburzyło, a CH "Pogoria" załapało wielkiego minusa.

Niektórym - tak. Zwłaszcza tym dalszym. Ale - to już inne sprawy, o których nieraz pisałem. Jak między innymi, że bez ofensywy w kierunku dotarcia do młodych po szkołach, reklamowania strategicznie oddziałujących nazw, konsolidacji wciągającej szerszy zakres społeczności w sposób atrakcyjny, w wymiarze Zagłębia Wielkiego, regionu zauważalnego, czyli około miliona ludzi - czyt. Wielkie Zagłębie z Jaworznem, Zawierciem Olkuszem i poza nie: bez tego wszystkiego, to nawet żarliwe protesty jakichś grupek przywiązanych do ideologii robotniczej w dodatku naznaczonej kradzieżą komunistyczną, nie na wiele się zdadzą! Pisałem nieraz - trzy drogi przed Zagłębiem. Mądre zgórnośląszczenie, do którego trzeba rozumu, by wywalczyć coś w rodzają "Zagląska". Druga, czyli głupie zgórnośląszczenie, czyli poddanie się dekretom i biegowi historii zupełnie biernie lub z niewystarczającymi przeciwdziałaniami, jak takie właśnie "częściowe" protesty, ale ludzi, którzy nie umieją zrozumieć, że tak samo porażką jest "wywalczenie" gdzieś (nawet, gdyby nie było na odczepnego), że będzie coś "śląsko-dąbrowskiego". Trzecia droga, najbardziej w duchu historii, ale najtrudniejsza: konsolidacja w Wielkie Zagłębie, region, który może być zauważany w kraju i wewnętrznie scalony w dużej części społeczeństwa - od Sosnowca, poza Zawiercie, Olkusz, Jaworzno. Czy jest na tyle szerokości horyzontów wśród ludzi?
Bez tych rozstrzygnięć - co da zżymanie się, że gdzieś tam jakiś redaktor w Pucku napisze o Śląsku. Co da wyzywani go, że nie zna historii? Tylko - zapamięta, że jacyś nieistniejący ludzie, Ślązacy jeszcze bardziej dziwni, bo mówiący, że nie Ślązacy - się handryczą. To są Zagłębiacy.
Z tym - że sprawa Mieszadła, czyli Gazety Wyborczej, to zupełnie inna sprawa - zwłaszcza w dodatku katowickim. To też i sprawa kilku innych mediów ogólnopolskich, które świadomie lub półświadomie dołączają się do siły zgórnośląszczania. Bo nawet nie wiedząc, to tak, jak wielkie tytuły prasowe na zachodzie piszące o polskich obozach: mają obowiązek wiedzieć. A jak po proteście dalej nie zrobią nic, by już u nich błędu nie było, by dziennikarze zmienili poglądy - to chcą jednak jakoś rozpowszechniać świadomość "polskich obozów". Tu jest podobnie, jeżeli chodzi o ogólnopolskie
A dodatek lokalny, zwłaszcza Wyborczej - to już tak działa na pewno z niemałą dozą świadomości, czym jest Zagłębie. Dlatego, jak pisałem - nie wystarczą nawet dumne pokrzykiwania "my jesteśmy Zagłębie" ale bez przekroczenia obrazu, z jakim się wyszło z PRLu, bez wytworzenia siły nowej Zagłębia.
Ale, ale, Kol. emdżej? A jak Kol. wypełnia formularze? Czy aby nie wpisuje w woj: Śląsk, względnie Śląskie? To to jest to samo - nie ma się co dziwić, że piszą potem w dalszych regionach Śląsk o Zagłębiu, że wykorzystują to śląskie media, lub się posługują siłą inercji...
Jeżeli nie będzie się pisać: województwo katowickie, skoro nie wprowadza się nazwy śląsko-małopolskie - to siłą faktu zgórnośląszczanie idzie. Muszą tylko przeczekać...
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna