PrzeglÄ…d prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: PrzeglÄ…d prasy

Postprzez August 2009-11-26, 8:10 am

Pod okiem trenera Jurija Szatałowa ćwiczyło trzech piłkarzy z niższych lig.
Na treningu bytomskiego zespołu pojawiło się trzech nowych piłkarzy. Chodzi o 23-letniego pomocnika Radosława Pruchnika z II-ligowego Tura Turek, 22-letnich obrońców Adriana Bartkowiaka z Warty Poznań i Piotra Szkolnika z Resovii. W orbicie zainteresowań bytomskiego klubu wciąż pozostaje także napastnik rzeszowskiego klubu 24-letni Sebastian Hajduk. Możliwe, że piłkarz pojawi się na testach w Bytomiu dopiero w styczniu.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... karzy.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez YOOSHKY 2009-11-26, 9:19 am

August napisał(a):W orbicie zainteresowań bytomskiego klubu wciąż pozostaje także napastnik rzeszowskiego klubu 24-letni Sebastian Hajduk. Możliwe, że piłkarz pojawi się na testach w Bytomiu dopiero w styczniu.

Ale my testujemy Sebastiana Hajduka z Orlicza Suchedniów a nie z Resovii!!
To nie ten sam Sebastian Hajduk.

Testujemy TEGO: http://www.90minut.pl/kariera.php?id=9411
a nie tego: http://www.90minut.pl/kariera.php?id=9168
YOOSHKY

Postprzez emdżej 2009-11-26, 12:13 pm

I pomyśleć, że ten Hajduk z Resovii był kiedyś w Zagłębiu na testach. Wtedy nie przekonał do siebie sztabu szkoleniowego.
emdżej

Postprzez patrios91 2009-11-26, 1:59 pm

Dopiero w styczniu ma testy w Polonii ..jak wogole ma...to mozna go na testy do nas zaprosic ;-) ;-) Jak mu bedzie wszystko pasic ,a Polonia go oleje....to kto wie :)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez SO_1906 2009-11-26, 3:10 pm

patrios91 napisał(a):
SO_1906 napisał(a):Pierścień przełam się i powiedz w końcu kto to bo ludzie nie wytrzymują z ciekawości 8)

To chyba nie o ten ten temat ci chodzilo :lol: :)

Legia uzupełniła stawkę

Autor: (mw)
Legia Warszawa wygrała w 1/8 Remes Pucharu Polski z Cracovią 2:0. Warszawiacy obie bramki zdobyli dopiero w dogrywce.

Na listę strzelców wpisali się w 100. minucie Sebastian Szałachowski, a w 117. Maciej Rybus. W ten sposób Legia awansował do ćwierćfinału, gdzie czekały na nią takie zespoły jak: Zagłębie Sosnowiec, Jagiellonia Białystok, Pogoń Szczecin, Wisła Kraków, Ruch Chorzów, Korona Kielce i Lechia Gdańsk.

Losowanie 1/4 finału Remes Pucharu Polski odbędzie się 30 listopada. Pierwsze mecze zaplanowano na 16-17 marca, a rewanżowe na 23-24 marca.

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... -,1,4,1862

No to jak panowie...final z Legia :) ;-) ?

Teraz nie wiem o co tobie kaman...
SO_1906

Postprzez django 2009-11-26, 8:25 pm

Komisja Ligi surowo ukarała Wisłę Kraków w związku z zajściami podczas meczu 14. kolejki Ekstraklasy z Cracovią.

Na Wisłę została nałożona kara zamknięcia dla publiczności stadionu na dwa mecze Ekstraklasy oraz kara finansowa w wysokości 50 tys. zł w związku z poważnymi zaniedbaniami w zabezpieczeniu należytego porządku podczas derbowego meczu z Cracovią. Spotkanie zostało rozegrane na stadionie Zagłębia w Sosnowcu.

W uzasadnienie Komisja Ligi podała następujące powody:
- bójka kibiców Wisły Kraków z służbami ochrony oraz ugodzenie dwóch pracowników ochrony nożem przed rozpoczęciem spotkania,
- wznoszenie okrzyków o treściach antysemickich,
- wniesienie i odpalenie środków pirotechnicznych,
- spalenie flag i szalików Cracovii,
- opóźnienie rozpoczęcia drugiej połowy meczu w związku z wywieszeniem transparentu niezwiązanego z klubem i rozgrywkami.

http://www.90minut.pl/news/109/news1093 ... Wisle.html

No i przy okazji dowiedzieliśmy się kto jest organizatorem. A kolega bimber był taki pewny swego :lol:
django

Postprzez bimber 2009-11-26, 9:23 pm

django pomimo tego co tu czytam dalej obstaje przy swoim ;-) i zaufaj mi wiem co mówię a ta informacja wcale mnie nie pociesza, wprost przeciwnie...(nie żebym był sympatykiem lajkoników) i zwróć uwagę na fakt że w artykule nikt nie roztrząsa kwestii prawnych gry wiślaków na Ludowym, Wisła gra - Wisła nabroiła - Wisła płaci, logiczne. Prosta decyzja prosty opis bo to czyta normalny kibic a nie prawnik. Ale jak to się ma do KC i KPC oraz umów o tym dziennikarz nie pisze bo nie ma o tym pojęcia. Na tym kończę polemikę bo niektórzy nie rozumieją że na forum o pewnych rzeczach nie pisze się otwartym tekstem :!:
bimber

Postprzez August 2009-11-26, 9:35 pm

django napisał(a):No i przy okazji dowiedzieliśmy się kto jest organizatorem. A kolega bimber był taki pewny swego

Oby nie było tak, że Wisła w[ierw zabuli, a o zwrot kasy upomni sie do Zagłębia. Umowy nie widziałem, ale również słyszałem, że organizatorem meczu jest nasz klub.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2009-11-26, 10:38 pm

bimber napisał(a):django pomimo tego co tu czytam dalej obstaje przy swoim ;-) i zaufaj mi wiem co mówię a ta informacja wcale mnie nie pociesza, wprost przeciwnie...(nie żebym był sympatykiem lajkoników) i zwróć uwagę na fakt że w artykule nikt nie roztrząsa kwestii prawnych gry wiślaków na Ludowym, Wisła gra - Wisła nabroiła - Wisła płaci, logiczne. Prosta decyzja prosty opis bo to czyta normalny kibic a nie prawnik. Ale jak to się ma do KC i KPC oraz umów o tym dziennikarz nie pisze bo nie ma o tym pojęcia. Na tym kończę polemikę bo niektórzy nie rozumieją że na forum o pewnych rzeczach nie pisze się otwartym tekstem :!:

Jeżeli rzeczywiście miałeś jakiś wglad do umowy, to napisz tylko, czy zgodnie z nią Wisła gra na wykupionej przez siebie polisie OC, czy korzysta z polisy właściciela stadionu (MOSiR) lub dzierżawcy (Zagłębie). Jest to kluczowe, bo z niej wypłacane będą gwarantowane pieniądze np. wobec ochroniarzy, którzy ucierpieli. Co do konsekwencji dyscyplinarnych, zgodnie z regulaminem każdy klub odpowiada za swoich kibiców, więc tutaj jestem spokojny, że Zagłębie nie ucierpi.
Ten sam regulamin mówi, że zawody organizuje drużyna będąca gospodarzem. A gospodarzem była Wisła. Czy słowo "organizuje" jest równoznaczne ze słowem "organizator"? Na logikę tak, ale prawnikiem nie jestem, więc nie będę się upierał.
django

Postprzez patrios91 2009-11-27, 1:38 am

Hej ludzie czy ja nie pisalem ze kiedys byl juz podobny temat. Jeden z uzytkownikow tego forum znalazl w jakims artykule fragment umowy jesli chodzi o wynajem stadionu przez nozownikow. Przeczytajcie sobie wszystkie posty w temacie STADION LUDOWY ,a bedziecie mieli potwierdzenie :)
Zaglebie tylko wynajmuje stadion Lajkonikom. Za wszystko odpowiada Wisla i Cracovia. Cala organizacja meczy spoczywa na lajkonikach. Konsekwencje niedopilnowania pewnych spraw przechodza na konto Lajkonikow. Nawet w meczach tych druzyn pokazywanych w TV pan(glos) przy mikrofonie w "budce" jest inny :-) To tak jak bym wynajal Augustowi mieszkanie. On odpowiada za porzadek w nim,za zniszczenia,lub inne nieciekawe przypadki. Ja mu sprzatal nie bede :) Django ma racje ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez bimber 2009-11-27, 10:02 pm

Żeby zakończyć te dywagacje proponuje przeczytać Protokół ze wspólnego posiedzenia Komisji Bezpieczeństwa i Porządku Publicznego 48/09 oraz Komisji Spraw Obywatelskich, Administracji
oraz Inwentaryzacji Mienia Komunalnego w dniu 18.08.2009r. (godz. 15:15 – 17:30)
http://www.bip.um.sosnowiec.pl/plik.php?id=23168 i zwrócić uwagę na cytat z wypowiedzi

"Dyrektor MOSiR Z. Drążkiewicz wyjaśnił, że jeżeli zostaną spełnione warunki umowy zawartej z klubem na wynajem stadionu, to w sobotę krzesełka zostaną zamontowane.
W umowie zawarty jest zapis, że po meczach Wisły i Cracovi, gdzie organizatorem jest Zagłębie..."

Idąc dalej i biorąc pod uwagę hierarchie aktów prawnych RP gdzie ustawy po konstytucji pełnią rolę nadrzędną proponuje zapoznać się z obowiązkami jakie nakłada na organizatora Ustawa o Bezpieczeństwie Imprez Masowych z 20.03.2009 http://www.nettax.pl/dzienniki/du/2009/62/poz.504.htm

No i trochÄ™ z archiwum prasowego:
"Organizatorem meczu eliminacyjnego jest Zagłębie Sosnowiec i to ono będzie musiało zapewnić spokój podczas spotkania..."
http://e-sosnowiec.pl/index.php?dane=gl ... 36&num=214
i jeszcze trochÄ™ o zyskach i organizacji:
"Pierwszy test, mecz eliminacji Ligi Mistrzów, Wisła - Levadia Tallin, od strony organizacyjnej wypadł całkiem nieźle. - Tak naprawdę te wszystkie rzeczy związane z szatniami czy odnową, czy na przykład z umieszczeniem kamer, dostępem do internetu, kawiarnią, to wszystko jest w porządku - stwierdza Adrian Ochalik, rzecznik Wisły Kraków. Zgadza się także kasa. Zarówno ta Zagłębia, jak i miasta. - To są stawki od 50 do 100 tysięcy w zależności od rangi meczu - mówi Zbigniew Jaskiernia, wiceprezydent Sosnowca. I chociaż z tej kwoty trzeba opłacić organizację meczu, to według nieoficjalnych szacunków, Zagłębie zarobi na czysto co najmniej 20, a MOSiR 15 tysięcy na każdym spotkaniu." http://www.tvs.pl/informacje/13882/

To tyle co mogę zrobić dla niedowiarków pozdrawiam 8)
bimber

Postprzez django 2009-11-28, 12:00 am

Ok, mnie przekonałeś. Tylko pozostaje pytanie, jakiego rodzaju konsekwencje może ponieść Zagłębie? Ze strony PZPN nic nam nie grozi. Nie wiadomo co z wojewodą, ale infrastruktura jest raczej w porządku i jeśli zostały dochowane wszystkie procedury, to stadionu nam nie zamkną. Pozostaje odpowiedzialność finansowa, która zostanie pokryta z OC, stąd moje pytanie na czyjej polisie gra Wisła.
django

Postprzez bimber 2009-11-28, 9:34 am

Nie mam wiedzy na temat polis ale ubezpieczyciel też nie jest w ciemię bity a szczególnie jeśli musiałby wypłacać niebagatelne pieniądze za szkody powstałe w wyniku zamieszek na stadionie i jestem przekonany że jeśli znajdzie błędy organizacyjne i proceduralne odszkodowań nie będzie a jak do tej pory imprezy wisły w Sosnowcu nie mają na przykład pozytywnej opinii policji. PZPN nałożył karę na klub wisły i wisła zapłaci tyle tylko że Zagłębie nie wywiązało się z należytego przygotowania spotkania pod względem bezpieczeństwa. Gdybym to ja wynajmował stadion za duże pieniądze i płaciłbym za kompleksową usługę a usługodawca nie wywiązał się ze swoich obowiązków co naraziłoby mnie na koszty to albo są klauzule umowy precyzujące taką sytuacje tzw. kary umowne albo sąd... ;-( Jest jeszcze jedna ewentualność że prawnicy wisły przy konstruowaniu umowy dali d..y i Zagłębie ma wszystkie asy w ręce a my nie mamy się czym przejmować:)
bimber

Postprzez YOOSHKY 2009-11-28, 8:55 pm

bimber napisał(a):PZPN nałożył karę na klub wisły i wisła zapłaci tyle tylko że Zagłębie nie wywiązało się z należytego przygotowania spotkania pod względem bezpieczeństwa.

Tyle że to ochrona Wisły. Więc nie wiem za co mamy kary płacić. Mało tego, to nam powinni zapłacić kary za zniszczenia, za gorszącą opinię, za ryzyko zamknięcia obiektu przez wojewodę (bo wtedy i my gralibyśmy bez publiki) i tego też mało, Zagłębie powinno mieć możliwość rozwiązania takiej umowy w trybie natychmiastowym choć pewnie i tak nikt by z tego nie skorzystał. Za wszystko co działo się w Wodzisławiu odpowiadaliśmy my i my wszystko organizowaliśmy od A do Z.
Widzę ze bardzo podnieca Cię ten temat, tylko że rozmywasz właściwy wątek.
Gdzieś coś wyczytałeś, coś usłyszałeś i robisz afery.
Nie wiem jaka jest rola Zagłębia jako organizatora ale chyba tylko papierowa żeby np. ładnie na fakturze wyglądało bo niby za co ma dostawać kasę skoro wynajmuje nie swój stadion? Wisła również jest organizatorem i to jej ochrona pilnuje porządku, to oni dystrybuują bilety to oni wpuszczają na stadion itp. Nie wiem na czym polega rola Zagłębia jako Głównego Organizatora bo niby takim jest...
YOOSHKY

Postprzez Blajpios 2009-11-28, 10:14 pm

a ja tak "ni z gruszki ni z pietruszki" - ale chyba nie jak Filip z Konopii. Mianowicie, Kol. bimber tak tu zdaje się chcieć przedstawiać, jak poważny kontrahent, człowiek obeznany z biznesowym myśleniem, reprezentujący szacunek dla myślenia ekonomicznego jednak trzymającego się jakichś kanonów uczciwości, umów, "rozgarnięty" w tym myśleniu itp... Mam pytanie - dlaczego permenentnie pisze nazwę klubu Wisła "z małej litery"? Wydaje mi się, że niejeden raz tutaj przypominano na tym forum: nazwy klubów piszemy "z dużej litery"... Czyli - weźmy choćby sam ten punkt widzenia: to brak szacunku wobec reguł tego forum, w których mieści się szacunek dla innych, na poziomie choćby właśnie tej "dużej litery". Po drugie - wydawało mi się, że szacunek dla kontrahenta jest podstawą podstaw biznesu zasługującego na jakieś uznanie, poważanie...
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników