Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez PawełK 2009-06-21, 10:15 pm

August napisał(a):Dzisiaj, w niedzielę urodziny obchodzi Grzesiu Waliczek. Hanys, który walnie przyczynił sie do naszego awansu do I ligi w 1989 r. Najlepszego.

W sumie na najwyższym szczeblu rozgrywek w Polsce to jako napastnik szału nie zrobił... 57 meczów i 1 gol.
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2009-06-21, 10:18 pm

PawełK napisał(a): sumie na najwyższym szczeblu rozgrywek w Polsce to jako napastnik szału nie zrobił... 57 meczów i 1 gol.

Prawdę powiedziawszy najlepszy okres gry miał u nas w 2 lidze. Razem z Mizią stanowili ciekawy i groźny duet napastników.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez PawełK 2009-06-22, 8:33 am

Piotr Bagnicki w Podbeskidziu Bielsko-Biała

Podbeskidzie Bielsko-Biała kupiło z Odry Wodzisław Śląski napastnika Piotra Bagnickiego.

Bielszczanie zapłacili za transfer 28-letniego snajpera około 115 tysięcy złotych. Piłkarz rozegrał w Odrze cztery mecze w ekstraklasie, nie strzelając w nich ani jednej bramki.

źródło: Sport, http://www.90minut.pl/news/95/news95284 ... Biala.html
PawełK
pyszałek

Postprzez emdżej 2009-06-22, 7:31 pm

Błażej Jankowski zagra w lidze Kazachstanu

Stoper Warty Poznań Błażej Jankowski podpisał kontrakt z szóstą drużyną ekstraklasy Kazachstanu FC Atyrau - poinformowała "Gazeta Wyborcza". W jego miejsce działacze Warty zamierzają sprowadzić Adriana Bartkowiaka i Macieja Mysiaka.

- We wtorek spotykam się z Błażejem, słyszałem, że podpisał już kontrakt w Kazachstanie - mówi dyrektor sportowy Warty Zbigniew Śmiglak. Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że 29-letni obrońca trafi do FC Atyrau, klubu położonego nad Morzem Kaspijskim, a więc na zachodzie kraju. Nowy zespół Jankowskiego zajmuje szóste miejsce w bieżącym sezonie ekstraklasy, która gra systemem wiosna-jesień. Rozgrywki trwają więc w najlepsze, poznański zawodnik będzie mógł wzmocnić FC Atyrau już za tydzień, gdy skończy mu się kontrakt z Wartą.

źródło: Gazeta.pl , http://www.90minut.pl/news/95/news95353 ... stanu.html
emdżej

Postprzez davidov83 2009-06-23, 2:08 pm

Panowie moze ktos wie co sie dzieje z Tochel trenejro?
davidov83

Postprzez August 2009-06-23, 2:22 pm

davidov83 napisał(a):Panowie moze ktos wie co sie dzieje z Tochel trenejro?

Pojechał na arbajt do Francji
August

Postprzez mario1 2009-06-23, 4:04 pm

- Powiem tak: dobrze się stało, że klub wypożyczył mnie do Zagłębia Sosnowiec. Tam się ograłem. Wiadomo, że gdybym został w Wiśle, to na sto procent grałbym w Młodej Ekstraklasie, a tam nie podnosiłbym swoich umiejętności. Poszedłem do słabszej drużyny, było już pewne, że Zagłębie spadnie, ale ja chciałem się przede wszystkim ograć i pomóc Zagłębiu zdobyć jakieś punkty. Myślę, że pokazałem się z dobrej strony, bo z tego co wiem, to w Sosnowcu mnie bardzo miło wspominają. Dużo zawdzięczam Zagłębiu. Przygarnęło mnie i to pomogło mi w moim rozwoju. :brawo: :brawo: :brawo: :brawo:
Szacunek za taka wypowiedz oby wiecej takich jak ON(a kto to powiedzial?)
mario1

Postprzez mm-misiek 2009-06-23, 4:10 pm

mario1 napisał(a):(a kto to powiedzial?)

Patryk Małecki, wygrałem piwo :lol:
mm-misiek

Postprzez mario1 2009-06-23, 4:18 pm

taaa do kupienia :brawo: :brawo:
mario1

Postprzez Smazu 2009-06-23, 4:50 pm

Nawet mi się nie śniło, żeby grać w pierwszym składzie i na dodatek zdobyć mistrzostwo Polski - przyznał w rozmowie z INTERIA,.PL Patryk Małecki. Skrzydłowy Wisły Kraków jest jednym z największych odkryć ekstraklasy w minionym sezonie.

INTERIA.PL: Patryk Małecki - jeszcze rok, półtora roku temu, krok po kroku przebijający się piłkarz ekstraklasy, a dziś okrzyknięty odkryciem mistrza Polski Wisły Kraków. Zrobiłeś niesamowity postęp. Czemu to zawdzięczasz?

PATRYK MAŁECKI: - Na pewno swojej ciężkiej pracy. Faktem jest to, że trener Skorża bardzo mi zaufał, z czego się bardzo cieszę. Grając w Zagłębiu Sosnowiec nie wiedziałem, że tak szybko moja kariera się potoczy, że zdobędę mistrzostwo Polski, że wywalczę miejsce w podstawowej jedenastce. Cóż, mogę powiedzieć? Jestem bardzo zadowolony, bo nawet mi się nie śniło, żeby grać w pierwszym składzie i na dodatek zdobyć mistrzostwo Polski. Jakąś tam cegiełkę od siebie dorzuciłem. Był to ciężki sezon. Każdy wskazywał, że to Legia albo Lech zdobędą tytuł, ale my pokazaliśmy charakter i udowodniliśmy, że jesteśmy najlepszą drużyną w Polsce.

Słyszałem, że w trakcie przygotowań do sezonu zawziąłeś się i zapowiedziałeś, że nikt Cię nie wygryzie ze składu na prawej pomocy, nawet reprezentanci Polski. Aplikowałeś sobie dodatkowe treningi. To prawda?

- Tak. Większość zawodników była na urlopach, a ja ciężko trenowałem przede wszystkim na siłowni, bo wiedziałem, że tylko ciężką pracą mogę dojść do tego co osiągnąłem. Tak jak powiedziałem, ciężką pracą można do wszystkiego dojść, ale inną ważną cechą jest cierpliwość. Wielu ludzi mówiło mi, że mam papiery na grę, ale muszę być spokojny, a ja chciałem wszystko mieć od razu. Tak się nie da.

Z kim pracowałeś na siłowni?

- Przede wszystkim sam, ale pomagał mi kolega, kibic Wisły, który jest instruktorem na siłowni. Pokazywał mi różne ćwiczenia, po których będę miał więcej siły i to się sprawdziło. Zawdzięczam mu bardzo dużo. Był przy mnie i pomagał mi.

Ciężko chyba filigranowemu zawodnikowi, jednemu z niższych w drużynie wywalczyć sobie miejsce na boisku? Dzisiaj futbol zrobił się strasznie siłowy.

- Ci mniejsi zawodnicy, tacy jak ja, mają lepiej, bo są zwrotniejsi. Wydaje mi się, że lepiej trzymamy się na nogach niż ci troszkę wyżsi od nas, ale wydaje mi się, że nie ma czegoś takiego, że jak ktoś jest mały, to nie będzie grał w piłkę, a jak jesteś wysoki, to będziesz grał. Liczą się przede wszystkim umiejętności, szybkość i przede wszystkim dobra technika i dynamika. Można podać przykład Zlatana Ibrahimovicia - jest bardzo wysoki, ale jednocześnie bardzo techniczny, dynamiczny, ale są też mali zawodnicy.

No właśnie! Wzór dla Ciebie to Wayne Rooney czy Leo Messi?

- Leo Messi to jest wielka gwiazda, podoba mi się jego gra, ale wolę styl Wayne'a Rooney'a, który jest innym typem zawodnika. Bardzo dużo biega, bardzo dużo walczy, nie boi się wziąć piłki na siebie. Może ma mniej klarowne sytuacje niż Leo Messi, ale podoba mi się przede wszystkim jego charakter, który pokazuje na boisku. Teraz w nowoczesnej piłce trzeba mieć przede wszystkim charakter. Dzięki niemu i umiejętnościom można bardzo daleko zajść.

Charakter miałeś zawsze. Nawet jeszcze przed przygodą z Zagłębiem Sosnowiec. Zawsze walczyłeś, ale wtedy brakowało Ci chłodu, spokoju, przeglądu sytuacji. Często zdarzało ci się wrzucać piłkę w pole karne do nikogo. Pamiętam, jak parokrotnie rozmawiał z Tobą na ten temat Ryszard Czerwiec, obecnie kierownik drużyny. Chyba jego rady pomogły, bo Twoje akcje są o wiele bardziej produktywne.

- Powiem tak: dobrze się stało, że klub wypożyczył mnie do Zagłębia Sosnowiec. Tam się ograłem. Wiadomo, że gdybym został w Wiśle, to na sto procent grałbym w Młodej Ekstraklasie, a tam nie podnosiłbym swoich umiejętności. Poszedłem do słabszej drużyny, było już pewne, że Zagłębie spadnie, ale ja chciałem się przede wszystkim ograć i pomóc Zagłębiu zdobyć jakieś punkty. Myślę, że pokazałem się z dobrej strony, bo z tego co wiem, to w Sosnowcu mnie bardzo miło wspominają. Dużo zawdzięczam Zagłębiu. Przygarnęło mnie i to pomogło mi w moim rozwoju.

Poczułem się pewniej. Teraz w Wiśle nie bałem się grać meczów przykładowo z Legią, bo grałem już takie w Sosnowcu. Stres miałem już za sobą i wystarczyło czekać już na tę jedyną szansę od trenera. Taka się zdarzyła po paru meczach. Dostałem szansę przeciwko Ruchowi Chorzów i od tamtej pory już nie oddałem miejsca w składzie. Bardzo się z tego cieszę, bo wygrałem rywalizację z reprezentantem Polski, który był na mistrzostwach Europy, grał bardzo dobrze w Zagłębiu Lubin i jest bardzo dobrym zawodnikiem. To cieszy, ale nie mogę spoczywać na laurach. Teraz ludzie będą już inaczej na mnie patrzeć i więcej wymagać, więc będę musiał jeszcze ciężej pracować i udowadniać im, że to nie przypadek, że zostałem odkryciem rundy w Wiśle.

Cofnijmy się parę lat w przeszłość. Trafiłeś do Krakowa za sprawą ówczesnego prezesa Wisły Bogdana Basałaja, który wypatrzył cię w Wigrach Suwałki. Sam pochodzi z tamtych rejonów. Za kadencji kilku trenerów byłeś przymierzany do gry w pierwszej drużynie. Pamiętam treningi w Skotnikach i za Tomka Kulawika, i Dana Petrescu, podczas których strzelałeś gola za golem. Któremu trenerowi, którzy byli w Wiśle, zawdzięczasz najwięcej?

- W Wiśle miałem dwóch takich trenerów. Gdy przyszedłem moim opiekunem był Andrzej Turczyński, którego zawsze bardzo miło wspominam. On był dla mnie jak tata. Zawsze mi pomagał, dużo że sobą rozmawialiśmy. Wierzył w moje umiejętności, zawsze powtarzał mi, że nadejdzie taki czas, że będę grał w pierwszej drużynie Wisły i odegram w niej ważną rolę. I tak się stało. Natomiast już w tej dorosłej piłce moim najlepszym trenerem był bez wątpienia Adam Nawałka. On uwierzył w moje umiejętności. Powtarzał mi, że dostanę szansę. Lubił młodych zawodników, którzy mają charakter i walczą na boisku, zostawiają serce dla drużyny. Rozegrałem pod jego kierunkiem jeden mecz z Górnikiem Zabrze. Trener wpuścił mnie na 30 minut. Strzeliłem bramkę, ale później dopadł mnie pech. Na drugi dzień złamałem nogę i moja współpraca z trenerem Nawałką zakończyła się.

http://sport.interia.pl/raport/wisla-li ... lo,1326992
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez August 2009-06-23, 10:47 pm

Fajny chłopak z tego Małeckiego. Nie wierzę, że gość ma jakiś szczególny sentyment do Sosnowca bo takiego mieć nie może. Ale sposób w jaki dotychczas wypowiada się o Zagłębiu budzi szacunek. Gość ma klasę w przeciwieństwie do takiego Drzymonta, co by nie powiedzieć (niestety) naszego wychowanka.
August

Postprzez August 2009-06-25, 7:36 am

W środę o godzinie 17:00 pierwszy zespół MKS-u Kluczbork pod wodzą trenerów Grzegorza Kowalskiego i Ryszarda Okaja rozpoczął przygotowania do nowego sezonu.

W treningu wzięli udział wszyscy piłkarze z kadry poprzedniego sezonu oraz wracający po wypożyczeniach: Daniel Wolny, Bartosz Kowalczyk i Mariusz Stępień. Pojawili się również nowi zawodnicy: Marcel Surowiak, Adam Orłowicz, Paweł Odrzywolski, Łukasz Szczepaniak, Tomasz Zieliński, Tomasz Twardawa, Sebastian Marzec, Markus Krawiec oraz bramkarz Marcin Starszak.
http://www.sportslaski.pl/Kluczbork-roz ... ,info.html
August

Postprzez peterrabit3 2009-06-25, 8:50 am

SO_1906 napisał(a):
Smazu napisał(a):Wiem że jeden klub to West Ham United ;-)

A drugi Newcastle ;-)

Newcastle to nie Premiership...
peterrabit3

Postprzez SO_1906 2009-06-25, 9:45 am

peterrabit3 napisał(a):
SO_1906 napisał(a):
Smazu napisał(a):Wiem że jeden klub to West Ham United ;-)

A drugi Newcastle ;-)

Newcastle to nie Premiership...

Fajnie że? Dzięki stary że mi powiedziałeś...
SO_1906

Postprzez August 2009-06-25, 9:29 pm

zespołem Młodej Ekstraklasy nadal trenuje do niedawna napastnik pierwszego zespołu Piasta Gliwice. - Do końca czerwca powinno się wszystko wyjaśnić - mówi Marcin Folc, który został wystawiony na listę transferową przez Dariusza Fornalaka. - Decyzja odnośnie przyszłości w Piaście Folca nie jest jeszcze do końca znana, mimo że... jest na sprzedaż - powiedział prezes Jacek Krzyżanowski, to komplikuję sprawę snajpera.

- Chciałbym rozwiązać tą sprawę, bo czas ucieka i będzie ciężej o pracodawce. Wiadomo, że jestem na liście transferowej, ale to klub, który by mnie chciał patrzy z korzyścią. Sprawdza czy mam kartę na ręku - tłumaczy były zawodnik Zagłębia Sosnowiec.
Wychowanek Kuźni Jawor czeka aż klub podejmie rozmowy. - Na razie konkretnych spotkań z klubem nie było, a na dziś mam kontrakt, który mnie obowiązuje. Obecnie trenuje z zespołem Młodej Ekstraklasy, ale myślę, że niebawem wszystko będzie jasne - pociesza się 28-latek.

Gracz nie ukrywa, że chciałby się rozstać z Gliwicami. - Mam nadzieję, że się dogadam z zarządem, bo wiadomo, że gra w Młodej Ekstraklasie nie jest szczytem moich marzeń, a tak mógłbym pograć w jakieś lidze - stwierdził.

- Skoro nie mam perspektyw gier w pierwszym zespole to wiadomo, że wole opuścić klub - zakończył Folc.

Źródło: Własne
http://piastgliwice.eu/news.php?id=1743 ... 447bc7f163
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna