przez gala85 2008-12-02, 7:21 pm
Towarzyski mecz pomiędzy Zagłębiem Sosnowiec a Górnikiem MK Katowice zakończył się wysoką wygraną sosnowiczan 6:0. W spotkaniu zaprezentowało się kilku testowanych zawodników, którzy na tle IV-ligowego przeciwnika prezentowali się bardzo korzystnie.
Pierwsza bramka padła już na początku meczu. Tomasz Szatan wrzucił piłkę z rzutu rożnego, przejął ją Michał Skórski i wycofał do nadbiegającego Piotra Smolca, który precyzyjnym strzałem pokonał bramkarza gości. Drugiego gola zdobył Talchekin. Testowany Senegalczyk wykorzystał rzut karny, a chwilę później po jego strzale piłka trafiła w słupek. Zawodnik ten dysponuje bardzo dobrymi warunkami fizycznymi i świetnie potrafi zastawić piłkę. W pierwszej połowie z bardzo dobrej strony pokazał się sprawdzany bramkarz Tomasz Libera (23 lata, ostatnio występował w cypryjskim PAÉE Kerýnias, wcześniej grał w Unii Tarnów), który kilkukrotnie pokazał, iż dysponuje niezłym refleksem. Pierwsza odsłona spotkania zakończyła się wynikiem 2:0.
Po przerwie sosnowiczanie zdominowali plac gry, przez co drugi z „przymierzanych” do Zagłębia bramkarzy nie miał szans na pokazanie swoich umiejętności. Za to trzy bramki zdobyli testowani gracze z pola. Na 3:0 podwyższył najlepszy strzelec IV-ligowych boisk, Artur Nowak. Wychowanek AKS-u Niwka wykorzystał podanie z rzutu wolnego i strzałem głową posłał piłkę do siatki. Kolejną bramkę zdobył Piotr Piskuń, który wykorzystał zamieszanie pod bramką i strzelił nie do obrony tuż obok lewego słupka. Na 5:0 strzałem z około 30 metrów podwyższył Rafał Strojek. Wynik spotkania ustalił jeden z sosnowieckich „Holendrów”, Dariusz Bernaś. Artur Nowak, pomimo asysty obrońców, kapitalnie podał w tzw. uliczkę do uciekającego Bernasia, który nie zmarnował sytuacji „sam na sam”.
Zawodnicy Górnika nie mieli za wiele do powiedzenia na boisku. Zagłębie, pomimo, iż grało w testowym zestawieniu zaprezentowało się na tle IV-ligowca bardzo dobrze, jednak trener jeszcze nie chce wyróżniać poszczególnych graczy. - Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony umiejętnościami testowanych zawodników. Z oceną poszczególnych graczy poczekamy do kolejnego spotkania. W czwartkowym sparingu z GKS-em Tychy będziemy sprawdzać dwóch Słowaków oraz Czecha, Tomasa Pesira* - mówił po meczu trener Zagłębia, Miroslav Copjak.
* Tomas Pesir rozegrał w tym sezonie w barwach Jagiellonii 9 spotkań (8 w lidze i 1 w Pucharze Polski, łącznie 595 min.). W ligowym meczu przeciwko Śląskowi Wrocław wpisał się na listę strzelców (2:2).
Zagłębie Sosnowiec - Górnik MK Katowice 6:0 (2:0)
Bramki: 1:0 - Smolec (5.), 2:0 - Talchekin (25.), 3:0 - Nowak (55.), 4:0 - Piskuń (65.), 5:0 - Strojek (67.) 6:0 Bernaś (89.).