Korupcja w Polskiej piłce

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez hugon 2008-07-30, 7:32 am

Prowadzenie Klubu piłkarskiego to nie chodowla brojlerów , nieustanno mowa trawa z której nic nie wynika . To że się posiada prawo jazdy nie predysponuje to do prowadzenia auta wyścigowego. Nie ten styl format zdolności.......
KLUB Z PIĘKNA TRADYCJA Z WIERNYMI KIBICAMI PROWADZONY NA POZIOMIE GMINNEGO LKS !!!!
hugon

Postprzez kret75 2008-08-04, 3:50 pm

PZPN przekazał dokumenty

PZPN dostarczył w poniedziałek wszystkie dokumenty wymagane przez Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu przy PKOl i niezbędne do wydania decyzji w sprawie apelacji KGHM Zagłębia Lubin i Korony Kielce od kar degradacji za korupcję do niższej klasy rozgrywkow
"Wszystkie niezbędne dokumenty trafiły w poniedziałek do Trybunału. Nie ma przeszkód, by arbitrzy w obu przypadkach orzekali w oparciu o komplet akt" - poinformowała PAP opiekująca się Trybunałem ze strony PKOl Katarzyna Grabska.

"W środę o godz. 11.30 rozpocznie się posiedzenie Trybunału w sprawie KGHM Zagłębia, a godzinę później rozpatrzona zostanie sprawa Korony Kielce" - dodała Grabska.

Na wyrok w sprawach obu klubów czekają PZPN i Ekstraklasa SA. Od decyzji Trybunału zależy, czy kluby z Lubina i Kielc zagrają w najbliższym sezonie w ekstraklasie, czy w pierwszej lidze.

Cały artykuł; http://sport.interia.pl/news/pzpn-przek ... ty,1156920
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez OLiver 2008-08-04, 4:17 pm

Decyzja jest jedna.Degradacja!! Innej nie widze ,ale ze to jest polska to tu sie wszystko moze zdarzyc.
OLiver

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-08-04, 5:12 pm

Nie wiem czy zwrociliscie uwage na info otóz córka nie zyjacego juz współzałożyciela
Górnika Zabrze od lat 80- tych ojciec nie chodzil na mecze Górnika ze wzgledu na korupcje jaka miała miejsce w Górniku wówczas.

A w Prokuraturze we Wrocławiu czeka jeszcze kilka druzyn - dlaczego nikt nie pona-
gla nikt nie przyspiesza tych spraw - My Kibice chcemy wiedziec, chcemy znac
szczegóły - KTO TO TAKI.
Pozdrawiam tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez flex 2008-08-06, 1:35 pm

Bardzo dobrze, że się stało jak się stało i ostatecznie Zagłębie Lubin i Korona odpokutują winy za korupcję.
Szkoda tylko, że udało się Widzewowi i być może jeszcze paru innym klubom, ale wreszcie sprawiedliwość zwycięża.

http://http://90minut.pl/news.php?id=761402
Trybunał Arbitrażowy przy PKOl oddalił apelację Korony Kielce w sprawie degradacji z ekstraklasy. Korona, podobnie jak Zagłębie Lubin, zagra w rozgrywkach I ligi.

http://90minut.pl/news.php?id=761358
Trybunał Arbitrażowy przy PKOl oddalił apelację Zagłębia Lubin, co oznacza, że klub pozostaje w pierwszej lidze.
flex
Administrator

Postprzez koniu1906 2008-08-06, 2:05 pm

A ja mam pytanie do kogos bardziej zorientowanego-Czy decyzja w sprawie Widzewa jest ostateczna czy tez jest jeszcze szansa ze ta druzyna bez honoru zagra lige nizej lub zostanie zdegradowana po obecnym sezonie? Chodzi mi o jakies odwolania PZPN-u gdzies wyzej czy poprostu klamka zapadla?
koniu1906

Postprzez psv 2008-08-06, 7:35 pm

koniu1906 napisał(a):A ja mam pytanie do kogos bardziej zorientowanego-Czy decyzja w sprawie Widzewa jest ostateczna czy tez jest jeszcze szansa ze ta druzyna bez honoru zagra lige nizej lub zostanie zdegradowana po obecnym sezonie? Chodzi mi o jakies odwolania PZPN-u gdzies wyzej czy poprostu klamka zapadla?

Fragment artukułu w odpowiedzi na twoje pytanie:

Ale czy Widzew rzeczywiście jest zwycięzcą? - Moralnym na pewno nie - ocenia Gilarski. - Teraz ten klub będzie postrzegany jako jedyny nieukarany w aferze korupcyjnej. A i formalnie nie jest powiedziane, że nie zastosujemy wobec łodzian degradacji za rok, kiedy Sąd Najwyższy rozpatrzy naszą kasację w tej sprawie, którą złożymy natychmiast po otrzymaniu pisemnego uzasadnienia orzeczenia trybunału

Ręce zacierał też związany z PZPN prawnik Jacek Kryszczuk. - To oznacza, że te piętnaście klubów ekstraklasy i pierwszej, na które prokuratura już wkrótce ma nam zacząć dostarczać papiery, również zostaną ukarane. I myślę, że jeszcze w tym sezonie. Czyli w czerwcu 2009 roku powinniśmy mieć zamknięto aferę korupcyjną - twierdzi.

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,55601 ... otest.html

Oby tylko byli słowni
[/quote]
psv

Postprzez Strooś 2008-08-06, 8:49 pm

Jeśli chodzi o widzew to myślę, że kibice z obecnych pierwszoligowych drużyn powinni zbojkotować ten klub i nie jeździć do Łodzi na wyjazdy - tak jak to kiedyś było z kujawiako-zawiszą (wszyscy wiemy jak ten klub skończył).

pozdrawiam
Strooś

Postprzez Przemek26 2008-10-22, 12:04 pm

Janusz Wójcik oraz obserwator pzpn Perek, zatrzymani przez wrocławską prokuraturę.

Wójcikowi maja być pozstawione zarzuty za sezon 03/04 w ilości 11

Co ciekawe w niedzielę czy poniedziałek juz nie paomiętam dokładnie, Szpakowski kończąc magazym piłkarski na tvp sport "4-4-2" powiedział że czas do wyborów w pzpn wypełnią spektakularne zatrzymania w sprawie korupcji w piłce.

Wygląda na to że do 30 paźdizernika będzie ciekawie.

Dziś we Wrocławiu tłoczno.
Od 11 przesłuchiwany jest kręcina niby za wajchy gospodarcze w pzpn. Ma mieć zarzuty.

Również wcześniej skazany kolator też jest dzisiaj we Wrocławiu w sprawie korupcyjnej.

Co do obserwatora pznp zatrzymanego. On był wcześniej skazany za korupcję przy sprawie Arki . Teraz został zwinięty w sprawie Świtu.Recydywa.

Wczoraj wieczorem CBA zatrzymało trzech działaczy Świtu a dziś po nocnych rozmowach, Wójcika i Perka.
Tak jak napisałem wczesniej że chyba będzie ciekawie.

A co powiedział Koźmiński po zatrzymaniu Wójcika

JESTEM w szoku.

Był taki materiał pokazywany w 3 z takim kadrem z boiska. Na którym byli Wójcik, Kręcina Listek i Kręcina .Ja go w tym kontekście uważam za proroczy.
Przemek26

Postprzez August 2008-10-22, 12:15 pm

Mnie to nie dziwi. Drzewiecki z kumplami powiedzieli, że nie odpuszczą i mamy efekty. Nie wierzę w to , że "przypadkowo" im bliżej zjazdu tym więcej takich akcji. Ale brutalnie swierdzając, fajnie że chłopcy z Miodowej sa wykańczani. Zasłużyli sobie na to.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez mario1 2008-10-22, 3:21 pm

moim zdaniem dziadki powinni isc na ugode odsuwamy sie od koryta a wy dajecie nam spokojna emeryture no i nowi ludzie w zwiazku ale to tylko moje marzenia oni pojda w zaparte (jak cie zlapia za reke to mow ze to nie twoja reka)
mario1

Postprzez YOOSHKY 2008-10-22, 3:48 pm

mario1 napisał(a):moim zdaniem dziadki powinni isc na ugode odsuwamy sie od koryta a wy dajecie nam spokojna emeryture no i nowi ludzie w zwiazku ale to tylko moje marzenia

Chyba sobie żarty robisz. A za ich przekręty niech cierpią inni ludzie, kluby etc...
To może ja okradnę bank, przyznam się do winy i będę mógł zachować łupy, a że okradłem wielu klientów banku to wielki ch...
To za naszą krzywdę mają takie opasłe gęby...

DO KLATKI Z NIMI BEZ ZBĘDNEGO P... !
YOOSHKY

Postprzez August 2008-10-22, 3:54 pm

Kręcina za sam wygląd powinien dostać z 10 lat.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez jls 2008-10-22, 5:25 pm

22 października 2008, 15:18:16 - MichalMKS
Zdzisław K. usłyszał dwa zarzuty
Sekretarz generalny PZPN Zdzisław K. usłyszał w środę w Prokuraturze Krajowej we Wrocławiu dwa zarzuty dotyczące niegospodarności. Mężczyzna miał przekazać ok. 350 tys. zł zajętych przez komornika na poczet Widzewa Łódź. Grozi mu do pięciu lat więzienia.

Jak poinformował Edward Zalewski szef Prokuratury Krajowej we Wrocławiu, Zdzisław K. co prawda nie przyznał się do zarzutów, ale złożył obszerne wyjaśnienia i poprosił prokuratora o wyznaczenie kolejnego terminu przesłuchania.

Najprawdopodobniej mężczyzna jeszcze dzisiaj opuści prokuraturę. Będzie musiał wpłacić poręczenie majątkowe w wysokości 50 tys. zł.

Wcześniej przesłuchiwany był w środę Zbigniew Koźmiński rzecznik PZPN, ale w charakterze świadka. Pytany, czy po postawieniu zarzutów Zdzisławowi K. mężczyzna nie będzie mógł startować na prezesa PZPN Koźmiński nie chciał jednoznacznie się na ten temat wypowiadać. Powiedział jedynie, że zarzuty to jeszcze nie jest skazanie.

źródło: PAP

Coraz lepiej.
jls

Postprzez kret75 2008-10-23, 2:57 pm

Drzewiecki nie jest zdziwiony zatrzymaniami
http://sport.onet.pl/74331,1248675,1849 ... omosc.html

Minister sportu Mirosław Drzewiecki nie jest zdziwiony wczorajszymi zatrzymaniami w Polskim Związku Piłki Nożnej. Minister powiedział w Programie Trzecim Polskiego Radia, że osoby zamieszane w korupcję w futbolu powinny zrezygnować z ubiegania się o kierownicze stanowiska w Związku.
Drzewiecki wyjaśnił, że o korupcję podejrzane są 162 osoby, a więc nie można się dziwić wczorajszym ani kolejnym zatrzymaniem. Dodał, że walka z korupcją świadczy o determinacji rządu w dążeniu do oczyszczenia polskiego futbolu. Świadczy też o sprawnym działaniu prokuratury, policji i Centralnego Biura Antykorupcyjnego. Mirosław Drzewiecki podkreślił, że organa państwa nie spoczną, dopóki nie postawią zarzutów wszystkim podejrzanym.

Minister Drzewiecki przyznał, że zarzuty, postawione sekretarzowi generalnemu PZPN Zdzisławowi K., nie uniemożliwią mu kandydowania na prezesa Związku. Minister podkreślił, że to zarząd PZPN ponosi odpowiedzialność za sytuację w organizacji. Dodał, że międzynarodowa federacja piłkarska FIFA jest informowana o wydarzeniach.

Mirosław Drzewiecki wypowiedział się przeciwko przesunięciu terminu zjazdu wyborczego PZPN, planowanego na 30 października. Nie ma bowiem żadnej gwarancji, że przed późniejszym terminem nie będzie kolejnych zatrzymań. Minister podkreślił, że ludzie zamieszani w korupcję nie powinni kandydować do władz PZPN, gdyż inni podejrzani mogą ich obciążyć.

Mówiąc o przygotowaniach do Euro 2012 minister powiedział, że Polska będzie gotowa na wypadek, gdyby Ukraina musiała się wycofać z organizacji mistrzostw z powodu kryzysu gospodarczego. Dodał, że przygotowania przebiegają zgodnie z planem, a Stadion Dziesięciolecia w Warszawie został już całkowicie rozebrany.
kret75
Osiedle Piastów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna