MarcelZS napisał(a):Tomczak ... pozytywnie go odbieram, trudno mieć do niego pretensje że chce nas ukarać, oby mu nie zabrakło determinacji do walki z "korupcją". Bardzo słuszna wypowiedz o Ujku, choć nazwiska nie wymienił ... bo ten lawirant ociera się o kadre Polski.
Widać z degradacją musimy się pogodzić... i w tym kontkście walczymy o najniższy wymiar kary.
Trudno się z Tomczakiem i Tobą nie zgodzić. Oby tylko faktycznie Tomczakowi nie zabrakło determinacji i ktoś nie uciął sprawie łba. Wtedy bylibyśmy jednymi z kozłów ofiarnych.
Tomczak podchodzi do tego tak, że skoro w Zagłębiu handlowano meczami na taką skalę to nie ważne czy to było na plus czy minus klubu to klubowi należy się degradacja. Uważa, że tego wymaga sprawiedliwość biorąc pod uwagę, że inne kluby zostały już zdegradowane.
Naszą szansę upatruję jedynie w podejściu władz naszego Zagłębia do walki z korupcją, oraz temu że handlowanie odbywało się bez zgody/wiedzy ówczesnego zarządu a osoby zamieszane w ten proceder zostały usunięte z klubu.
Nie wiem czy jest to w zakresie kompetencji WD ale powinien on również karać piłkarzy którzy organizowali ten cały proceder tego również wymagałaby sprawiedliwość.
Ciekaw jestem jakie będą kolejne kluby.
Z wypowiedzi Baczyńskiego w Piłkarskiej Trójce można wywnioskować, że on nie do końca był przekonany do strategii aby za wszelką cenę zatrzymać OE w Sosnowcu i chyba był za tym aby sprawę zakończyć jak najszybciej, posprzątać bałagan i skupić się już tylko na piłce. Jednak wola właściciela była inna.
Nie można jednak właścicielowi mieć za złe, że wybrał tak a nie inaczej. W końcu to on wykłada kasę na klub i on decyduje. W I lidze budżet klubu będzie zasilany dodatkowo przez sponsorów OE, a w drugiej już tego by nie było i mogłoby być różnie.
Jedno jest pewne jak powiedział Baczyński "Było, jest i będzie zawsze ZAGŁĘBIE".
Mam nadzieję, że nawet mimo możliwej degradacji ludzie Ci się od nas nie odwrócą i legenda będzie trwała.