Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez drewinio 2007-07-26, 5:10 pm

Jakby nas mieli zdegradować to już by to dzisiaj zrobili. Troche optymizmu ludzie. Ja też myślałęm ze nas zdegradują dzisiaj bo wszytko na to wskazywało. Ale po dzisiejszym zagraniu ze strony nasztch władz i po samym fakcie ze odłożyli decyzje co do kary moze świadczyć tylko ot ym iż chcą podwyższyc karniaki i grzywne. Jesteśmy pierwszym klubem który wpadł an taki pomysł walczenai z korupcją. Na naszą korzyść przemawia tez to iż mamy zupełni nowy zarząd, włąścicieli, działączy. Nie ma w naszych szeregach żadnej osoby związanej z korupcją bynajmniej nie ma ządnje o której wiemy.

Teraz moge to powiedzieć: Wierzmy w to iz wszystko sie dobrze rozstrzygnie. Bo jak nie my mamy wierzyć wklub to kto?
drewinio

Postprzez fan78 2007-07-26, 5:54 pm

"Naszym celem od początku było doprowadzenie do rozstrzygnięcia tej sprawy przed rozpoczęciem ligi. Nie było to jednak możliwe. Klub zaproponował dobrowolne poddanie się karze, ale zabrakło zgodności co do jej wysokości" - powiedział Tomczak.

REKLAMA Czytaj dalej

W jego ocenie WD nie mógł podjąć decyzji w czwartek, bowiem większość członków wydziału materiały z prokuratury poznała dopiero przed posiedzeniem. Z kolei dobrowolne poddanie się karze wymaga dłuższej dyskusji obu stron, w celu wypracowania odpowiedniego stanowiska.

"Zaproponowaliśmy pozbawienie klubu licencji z warunkowym zawieszeniem na trzy lata, karę pieniężną w wysokości 70 tysięcy złotych i odjęcie ośmiu punktów w sezonie 2007/08. Wnieśliśmy również o zastosowanie kar dodatkowych, ale chcemy uniknąć degradacji" - wyjaśnił reprezentujący Zagłębie Sosnowiec mecenas Tomasz Damięcki.

"Chodzi o to, by osobom nie uwikłanym w proceder korupcyjny dać możliwość zapracowania na dobre imię klubu. Równocześnie zarząd chce wykazać, że te działania, które podjął w celu wyeliminowania jednostek zamieszanych w proceder korupcyjny, nie miała charakteru jednorazowego. Degradacja byłaby niesprawiedliwa, wobec osób, które nie brały udział w działaniach korupcyjnych" - dodał Damięcki.

W ocenie mecenasa Tomczaka do zaakceptowania jest jedynie odjęcie ośmiu punktów, co uznał za "karę dolegliwą". Szef WD nie zgadza się z wymiarem pozostałych kar, a także z linią obrony przedstawioną przez Zagłębie.

"Jeśli podzielić korupcję na dyktatorsko-zarządczą i ludowo- demokratyczną, to Zagłębie jest tym drugim przypadkiem. Piłkarze zrzucali się na łapówki i czynnie uczestniczyli w procederze korupcyjnym. Wchodzą w to również dyrektor i trener. Karanie klubu jest niezwykle uzasadnione w takim przypadku. Zarząd bowiem bardzo rzadko angażuje się w korupcje - ma od tego innych ludzi. Należy pamiętać, że w świetle prawa zarząd spółki odpowiada za jej działania" - wyjaśnił szef WD.

"Zagłębie Sosnowiec nie jest ostatnim klubem zamieszanym w aferę korupcyjną. Nadal musimy wypracować modelowe rozwiązanie karania takich klubów. Sprawiedliwości w polskiej piłce nożnej osiągnąć się nie da. Przy braku idealnych rozwiązań najlepszym jest stosowanie kary degradacji od kolejnego sezonu - o ile są takie przesłanki" - ocenił Tomczak.

Kolejne posiedzenie Wydziału Dyscypliny z udziałem Zagłębia Sosnowiec odbędzie się w przyszły czwartek.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,wid,9 ... caid=142ba

[ Dodano: 26-07-2007, 7:59 ]
Zbigniew Koźmiński, rzecznik prasowy PZPN: - Nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby Zagłębie zostało wyrzucone z ligi w przyszłym tygodniu, już po rozegraniu meczu z Lechem Poznań. Możliwy jest jednak scenariusz, że kara degradacji dosięgnie klub z Sosnowca po sezonie. W takim przypadku Zagłębie będzie grać o drugą ligę, bo jeżeli spadnie, to automatycznie zostanie zdegradowane do ligi trzeciej. Zaznaczam jednak, że są to tylko moje przemyślenia, które w żaden sposób nie przesądzają o przyszłości klubu.

Remont Stadionu Ludowego będzie kontynuowany

Zbigniew Jaskiernia, wiceprezydent Sosnowca odpowiedzialny m.in. za sport mówi, że gdyby miała zapaść decyzja o degradacji Zagłębia, to najpewniej zapadłaby już w czwartek. - Korupcja to patologia i kara jest nieunikniona. Myślę jednak, że niezwykle istotny jest fakt, że działacze klubu nie czekają na karę z założonymi rękami. Więcej, sami chcą wskazywać winnych! To nowe podejście do sprawy, które na pewno nie było obojętne dla członków Wydziału Dyscypliny. Ze swojej strony podkreślam, że remont Stadionu Ludowego (Zagłębie zgłosiło do rozgrywek stadion Odry Wodzisław- przyp. red.) będzie bezwzględnie kontynuowany.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
fan78

Postprzez Bongo(zz) 2007-07-26, 6:08 pm

Ciekawy wywiad z Tochelem:
- Korupcja dotknęła niemal wszystkich ludzi związanych z futbolem. Śmieszą mnie ci, którzy mówią, że są czyści. Ja kupowałem?! W życiu! - mówi trener Krzysztof Tochel
Krzysztof Tochel po sezonie żegna się z klubem z Bielska-Białej. Niemal zaraz zaczęto plotkować, że wróci do Zagłębia lub przejmie zespół Odry Wodzisław.

Aha...

"Jeśli podzielić korupcję na dyktatorsko-zarządczą i ludowo- demokratyczną, to Zagłębie jest tym drugim przypadkiem. Piłkarze zrzucali się na łapówki i czynnie uczestniczyli w procederze korupcyjnym. Wchodzą w to również dyrektor i trener. Karanie klubu jest niezwykle uzasadnione w takim przypadku. Zarząd bowiem bardzo rzadko angażuje się w korupcje - ma od tego innych ludzi. Należy pamiętać, że w świetle prawa zarząd spółki odpowiada za jej działania" - wyjaśnił szef WD.
Bongo(zz)

Postprzez Osman 2007-07-26, 6:12 pm

W ocenie mecenasa Tomczaka do zaakceptowania jest jedynie odjęcie ośmiu punktów, co uznał za "karę dolegliwą". Szef WD nie zgadza się z wymiarem pozostałych kar, a także z linią obrony przedstawioną przez Zagłębie.

i wszystko panowie jasne! Dość tych spekulacji, koniec głupich docinków..!!

Gramy w ORANGE!!

Wiadomo że sie nie zgodzili na te zaledwoe 70 tys. kary :D
No baa, innym dawali kilkakroś więćej to i na nas muszą sie wzbogacić :)

No piłkarze teraz tylko trza GRAĆ!! :)
Osman
Żółta kartka

Postprzez eric 2007-07-26, 6:15 pm

fan78 napisał(a):"Naszym celem od początku było doprowadzenie do rozstrzygnięcia tej sprawy przed rozpoczęciem ligi. Nie było to jednak możliwe. Klub zaproponował dobrowolne poddanie się karze, ale zabrakło zgodności co do jej wysokości" - powiedział Tomczak.

REKLAMA Czytaj dalej

W jego ocenie WD nie mógł podjąć decyzji w czwartek, bowiem większość członków wydziału materiały z prokuratury poznała dopiero przed posiedzeniem. Z kolei dobrowolne poddanie się karze wymaga dłuższej dyskusji obu stron, w celu wypracowania odpowiedniego stanowiska.

"Zaproponowaliśmy pozbawienie klubu licencji z warunkowym zawieszeniem na trzy lata, karę pieniężną w wysokości 70 tysięcy złotych i odjęcie ośmiu punktów w sezonie 2007/08. Wnieśliśmy również o zastosowanie kar dodatkowych, ale chcemy uniknąć degradacji" - wyjaśnił reprezentujący Zagłębie Sosnowiec mecenas Tomasz Damięcki.

"Chodzi o to, by osobom nie uwikłanym w proceder korupcyjny dać możliwość zapracowania na dobre imię klubu. Równocześnie zarząd chce wykazać, że te działania, które podjął w celu wyeliminowania jednostek zamieszanych w proceder korupcyjny, nie miała charakteru jednorazowego. Degradacja byłaby niesprawiedliwa, wobec osób, które nie brały udział w działaniach korupcyjnych" - dodał Damięcki.

"Zagłębie Sosnowiec nie jest ostatnim klubem zamieszanym w aferę korupcyjną. Nadal musimy wypracować modelowe rozwiązanie karania takich klubów. Sprawiedliwości w polskiej piłce nożnej osiągnąć się nie da. Przy braku idealnych rozwiązań najlepszym jest stosowanie kary degradacji od kolejnego sezonu - o ile są takie przesłanki" - ocenił Tomczak.

Kolejne posiedzenie Wydziału Dyscypliny z udziałem Zagłębia Sosnowiec odbędzie się w przyszły czwartek.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,1740,wid,9 ... caid=142ba

[ Dodano: 26-07-2007, 7:59 ]
Zbigniew Koźmiński, rzecznik prasowy PZPN: - Nie wydaje mi się prawdopodobne, żeby Zagłębie zostało wyrzucone z ligi w przyszłym tygodniu, już po rozegraniu meczu z Lechem Poznań. Możliwy jest jednak scenariusz, że kara degradacji dosięgnie klub z Sosnowca po sezonie. W takim przypadku Zagłębie będzie grać o drugą ligę, bo jeżeli spadnie, to automatycznie zostanie zdegradowane do ligi trzeciej. Zaznaczam jednak, że są to tylko moje przemyślenia, które w żaden sposób nie przesądzają o przyszłości klubu.

Remont Stadionu Ludowego będzie kontynuowany

Zbigniew Jaskiernia, wiceprezydent Sosnowca odpowiedzialny m.in. za sport mówi, że gdyby miała zapaść decyzja o degradacji Zagłębia, to najpewniej zapadłaby już w czwartek. - Korupcja to patologia i kara jest nieunikniona. Myślę jednak, że niezwykle istotny jest fakt, że działacze klubu nie czekają na karę z założonymi rękami. Więcej, sami chcą wskazywać winnych! To nowe podejście do sprawy, które na pewno nie było obojętne dla członków Wydziału Dyscypliny. Ze swojej strony podkreślam, że remont Stadionu Ludowego (Zagłębie zgłosiło do rozgrywek stadion Odry Wodzisław- przyp. red.) będzie bezwzględnie kontynuowany.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

To nie są dobre wiadomości :(
Nic nadal nie jest pewne a wręcz zanosi się na mój (i nie tylko) najczarniejszy scenariusz.
Mam nadzieję, że to wszystko skończy się dobrze...
k***a, aż nie wiem co pisać... Cały tydzień znów zjebany, czekając na werdykt. Niech Adam po zapoznaniu się z wiadomościami z naszego sztabu napisze coś optymistycznego lub przedstawi na stronie wypowiedzi członków naszej delegacji i jakie oni mają spostrzeżenia po spotkaniu. Co za niefart...
eric

Postprzez Osman 2007-07-26, 6:19 pm

Eric - chlopie ty chyba czytać ze zrozumieniem nie umiesz...

W ogole zrozumcie...!!

Jeżeli by nas mieli zdegradoać to za cholere nie wierze żę dali by nam grać sezon w Orange tak dla picu!
Przecież to by bylo nie normalne, żę klub gra sobie w I lidze i, i tak wie żę bedzie zdegradowany...

Jestem niemal przekonany że czekają nas minusowe punkty, bardzo możliwe że właśnie te -8 zaproponowane przez nas :)
Ostatnio edytowano 2007-07-26, 6:26 pm przez Osman, łącznie edytowano 1 raz
Osman
Żółta kartka

Postprzez eric 2007-07-26, 6:25 pm

Osman napisał(a):eric - chlopie ty chyba czytać ze zrozumieniem nie umiesz...

Czytam, czytam ale nadal nie widzę tam powodów do optymizmu. Chciałbym Osman mieć Twoje spojrzenie, ale jak dla mnie to szef WD powiedział, że jak karać to karać a Zagłębie jest umoczone po samą szyję.

Acha i powiedział, że nie zgadza się tylko z minus ośmioma pkt, a przecież jest tam też napisane, że my nie chcemy degradacji...
eric

Postprzez Osman 2007-07-26, 6:30 pm

Czytaj uwanie i ze ZROZUMIENIEM...

"Naszym celem od początku było doprowadzenie do rozstrzygnięcia tej sprawy przed rozpoczęciem ligi. Nie było to jednak możliwe. Klub zaproponował dobrowolne poddanie się karze, ale zabrakło zgodności co do jej wysokości" - powiedział Tomczak

Jak nic widać żę chcą współpracy!
Jakby tego nie chceili dziś bylibyśmy w II lidze!!
Osman
Żółta kartka

Postprzez eric 2007-07-26, 6:35 pm

Osman napisał(a):Czytaj uwanie i ze ZROZUMIENIEM...

"Naszym celem od początku było doprowadzenie do rozstrzygnięcia tej sprawy przed rozpoczęciem ligi. Nie było to jednak możliwe. Klub zaproponował dobrowolne poddanie się karze, ale zabrakło zgodności co do jej wysokości" - powiedział Tomczak

Oby Osman, oby.
Czekam na to co powie Nasz Zarząd.
eric

Postprzez Osman 2007-07-26, 6:42 pm

eric napisał(a):
Osman napisał(a):Czytaj uwanie i ze ZROZUMIENIEM...

Oby Osman, oby.
Czekam na to co powie Nasz Zarząd.

więcej optymizmu :)
Osman
Żółta kartka

Postprzez Gilardino 2007-07-26, 7:30 pm

Mam nadzieje, że wynegocjują bez tej degradacji. Bo jak miałaby nas jednak dopaść to wolę teraz i ciosać ostro w drugiej Lidze. Do awansu jest mniej chętnych chyba niż było w zakończonym sezonie. A jeżeli nam dowalą po sezonie, a nie daj Boże będziemy na spadkowym, to spadniemy do 3 dywizji.

A tak nawiasem mówiąc to ciekawe co porabia nasz kochany trener stulecia ???
On nigdy nie brał, nie dawał, czysty jak... nasza deszczówka.
Zagłębie zamoczone w korupcje za jego kadencji, KSZOki to samo. Interesująca statystyka...

OZI ołłł jeeeaaa

Do boju Zagłębie !!! Oby przy Bułgarskiej jutro był taki sam wynik jak po pierwszym awansie do drugiej. Czyli...??? Kolejorz - Rossoverdebianchi 1:2 !!!!!!!!!!!!
Gilardino

Postprzez LucasUSA 2007-07-26, 7:48 pm

Genialne, genialne posuniecia Zarzadu! I zgodne ze zrowym rozsadkiem! Nie zgadzam sie z Tomczykiem, ze korupcje "ludowa" nalezy karac mocniej niz "dyktatorska" czyli sterowana przez Zarzad. Przeciez w kazdym klubie graja najemnicy, ktorzy dbaja tylko o wlasne interesy, a nie o dobro klubu. O wiele grozniejsza jest systematyczna korupcja w ktora zamieszany jest zarzad - wtedy jesli nawet pilkarze sa "uczciwi", narzuca im sie rozwiazania z gory.

Zamiast skakac pod sufit, kilku gosci na tym forum dalej by degradowalo. Poszukajcie posadki w WD. Jeczenie, co by bylo gdyby. Mamy caly sezon przed soba i mam w d..., czy polecimy do drugiej czy nawet trzeciej ligi. Bedzie stadion, pokazemy sie w Polsce, a co bedzie za rok to nikt nie wie. Pomyslcie, ze lecac do drugiej klub moze zostac calkiem rozwiazany - po prostu sie nie wyplaci!!! I wtedy w swietle nowych jupiterow beda chodzic kozy tych hanysow, co maja dzialki pod Ludowym! Bez odbioru, lamenciarze.
LucasUSA

Postprzez rossoneri 2007-07-26, 8:16 pm

nie wiem z czego wielu tutaj jest zadowolonych dla mnie jest to najgorzej jak moglo byc ,,dostaniemy na starcie -8 pkt, ktorych raczej nie odrobimy w trakcie sezonu, zeby nie zajac miejsca spadkowego ,a oni nam w trakcie sezonu doloza degradacje po sezonie i jestesmy w 3 lidze, ciekawe czy wtedy zespol sie nie rozpadnie i optymizm coponiektorych tutaj uwazam za glupote ,choc wielu sie ze mna nie zgodzi, bo sa szczesliwi ze zagramy ten sezon w 1 lidze ,pytam sie co z tego ,co potem, to najgorsze roztrzygniecie jakie dzisiaj moglo pasc trzeba, bylo zgodzic sie na degradacje bez zabierania minusowych pkt, teraz PZPN moze zrobic wszystko ,a my nie mamy nic do powiedzenia dla mnie katastrofa i czarny dzien 26 07 2007, ktory zawazy na naszej dalszej przyszlosci ,choc wielu tego nie rozumie
rossoneri

Postprzez Osman 2007-07-26, 8:22 pm

rossoneri napisał(a):nie wiem z czego wielu tutaj jest zadowolonych dla mnie jest to najgorzej jak moglo byc ,,dostaniemy na starcie -8 pkt, ktorych raczej nie odrobimy w trakcie sezonu, zeby nie zajac miejsca spadkowego ,a oni nam w trakcie sezonu doloza degradacje po sezonie i jestesmy w 3 lidze, ciekawe czy wtedy zespol sie nie rozpadnie i optymizm coponiektorych tutaj uwazam za glupote ,choc wielu sie ze mna nie zgodzi, bo sa szczesliwi ze zagramy ten sezon w 1 lidze ,pytam sie co z tego ,co potem, to najgorsze roztrzygniecie jakie dzisiaj moglo pasc trzeba, bylo zgodzic sie na degradacje bez zabierania minusowych pkt, teraz PZPN moze zrobic wszystko ,a my nie mamy nic do powiedzenia dla mnie katastrofa i czarny dzien 26 07 2007, ktory zawazy na naszej dalszej przyszlosci ,choc wielu tego nie rozumie

ejj koleś i w ogole wy wszyscy nie może być tak żę nas karają dwa razy za to samo!!

Nie po to sie dobrowolnie karze poddaje!

Albo będą pkt minusowe albo degradacja...

Ciekawe ile jeszcze razy trzeba będzie to wypowiadać aby do tych ciężkich makówek dotarło :)
Osman
Żółta kartka

Postprzez marcin___ 2007-07-26, 8:26 pm

ja nie wiem o co chodzi z ta 3 liga;/ duzo ludzi tutaj sobie nawbijalo do glowy ze jak nas nie wywala przed sezonem to mamy 3 lige nie wiem z czym to jest zwiazane, poczekajcie jeszcze ten tydzien, musimy zachowac spokoj, dobrze pokazac sie w poznaniu bo mysle ze to jest rowniez wazne i czekac a zagrania ze strony zarzadu sa bardzo dobre akurat w to ze nam dadza 8 nie wierze mysle ze bedzie to 10 i kara finansowa bedzie sporo wieksza, oczywiscie to tylko moje gdybnie ale napewno te stawki byly obnizone po to by moc negocjowac. Jedyne co mozemy zrobic to poprzec zarzad we wszystkich dzialaniach i czekac;)
marcin___

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna