Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez czamar75 2007-07-26, 7:49 am

Zagłębię "dobrowolnie" nie da się zdegradować
Sport | 2007.07.26 06:04
(fot. zaglebie.sosnowiec.pl) Dobrowolne poddanie się karze? Tak. "Dobrowolna" degradacja? Nie. Z takim stanowiskiem pojadą do Warszawy działacze sosnowieckiego Zagłębia.

Tak, jak poniedziałek był sądnym dniem dla chorzowskiego Ruchu i bytomskiej Polonii, które walczyły o pierwszoligową licencję, tak czwartek, 26 lipca, ma być kluczową datą dla sosnowieckiego Zagłębia. Na posiedzenie Wydziału Dyscypliny, który rozpatrywać będzie sprawę Zagłębia, a ściślej jego udział w aferze korupcyjnej, udają się: właściciel klubu Krzysztof Szatan oraz wiceprezes Grzegorz Baran. W domu na werdykt będzie czekał Leszek Baczyński.

REKLAMA Czytaj dalej

Prezes Zagłębia przed kilkunastoma dniami poddał się operacji usunięcia wyrostka robaczkowego. - Przechodzę rehabilitację. Trudno jednak, żebym nie był na bieżąco ze sprawami klubu - rozpoczął Leszek Baczyński.

- Czego oczekuje pan po dzisiejszym posiedzeniu Wydziału Dyscypliny? - zapytaliśmy prezesa sosnowieckiego klubu.

- Normalności i prawdy... Niczego więcej. Już tyle przeżyłem w futbolu - jako trener i działacz - że nic nie jest w stanie mnie zdziwić. Byłem przy spadkach i przy awansach Zagłębia. Przyjmę więc i decyzję Wydziału Dyscypliny. W każdym razie - nie denerwuję się.

- Co więc zaproponuje klub?

- Punkty ujemne, poddanie się karze finansowej, stworzenie i przyłączenie się do programu pod hasłem "Stop korupcji"... Rzucam tylko przykłady. Różne pomysły chodzą nam po głowie.

- A "dobrowolna" degradacja do II ligi?

- Tego na pewno nie zaproponujemy.

[ Komentarz dodany przez: flex: 26-07-2007, 9:03 ]
Jeśli już cytujesz to podaj źródło informacji:
-> http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75920,wid, ... 433320.849
czamar75

Postprzez tymin 2007-07-26, 9:37 am

http://90minut.pl/news.php?id=591640

Choć decyzja w sprawie ewentualnej degradacji za korupcję Zagłębia Sosnowiec zapadnie dopiero dziś, już rozpoczęły się przygotowania do zastąpienia sosnowiczan w Orange Ekstraklasie przez Lechię Gdańsk. Dziś o 9:00 stadion w Gdańsku mają wizytować przedstawiciele Canal+.

Na spotkaniu obecni będą także m.in. dyrektor klubu Błażej Jenek oraz prezes Maciej Turnowiecki.

- Z tego co wiem, przedstawiciele Canal+ chcą obejrzeć oraz ocenić stan boiska MOSIR-u, czyli stadionu Lechii Gdańsk - wyjaśnia prezes Lechii Maciej Turnowiecki.

- Na spotkaniu pojawi się dyrektor MOSIR-u, pan Leszek Paszkowski, zastępca prezydenta Gdańska, Maciej Lisicki oraz Błażej Jenek - wymienia prezes, który sam również pojawi się na spotkaniu.

Zgodnie z uchwałą PZPN z 10 maja miejsce w Orange Ekstraklasie w przypadku zdegradowania Zagłębia Sosnowiec zajmie kolejny zespół II ligi, czyli piąta w tabeli Lechia Gdańsk.

źródło: 90minut.pl / Lechia.gda.pl

Bezczelni! Co za ...... argh, nawet szkoda słów. Mam nadzieję, że nas nie zdegradują i oni się posrają ze wstydu :)
tymin

Postprzez YOOSHKY 2007-07-26, 9:43 am

Już bijemy Arkę i Górnik Ł. na głowę!!! Pewnie razem wziętych :) Ciekawe co napiszą za godzinę :)
"Nie wyobrażam sobie powrotu do II ligi"
2007.07.26 07:31

Pod względem liczby zarzutów korupcyjnych Zagłębie bije na głowę Arkę Gdynia i Górnika Łęczna - drużyny, które karnie zdegradowano z ekstraklasy. W przypadku klubu z Sosnowca lista "załatwionych" meczów jest tak długa, że kierownictwo PZPN nie ma najmniejszych wątpliwości: Zagłębie nie może grać w ekstraklasie!

Działacze Zagłębia sami zdają sobie z tego sprawę.

- Są bardzo grzeczni, układni i chcą współpracować - dowiedzieliśmy się w PZPN. - Jedyne, co mogą zrobić, to poddać się dobrowolnie karze. Zostaną wtedy przesunięci do II ligi. To dla nich rozsądne wyjście. Jak wystartują w ekstraklasie, to na pewno z minusowymi punktami i jeżeli na koniec sezonu zajmą miejsce objęte degradacją, to wtedy spadną dwie klasy niżej. To im się nie opłaca.

Na razie działacze z Sosnowca nie chcą wiele mówić. Wiceprezes klubu Grzegorz Baran tylko tajemniczo się uśmiecha. Propozycja w czwartek

- Co zrobimy, to nasza słodka tajemnica - mówi. - Swoją propozycję przedstawimy w czwartek na Wydziale Dyscypliny. Wcześniej ani pary z ust.

Bardziej rozmowny jest prezes Leszek Baczyński. - Kara finansowa, minusowe punkty - wymienia Baczyński. - Czy w grę wchodzi degradacja? Wszystko jest możliwe, choć prawdę mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby Zagłębie grało znowu w II lidze.

Więcej w "Super Expressie"

-> http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75920,wid, ... omosc.html
Kolejna "markowa" gazeta :) :)

EDIT:
to samo na onecie tylko wypowiedź Baczyńskiego już inna :)
[...]
Bardziej rozmowny jest prezes Leszek Baczyński. Od ubiegłego tygodnia przebywa w szpitalu, po zabiegu usunięcia wyrostka robaczkowego.

- Jeżeli lekarze mi pozwolą, to w czwartek pojadę do Warszawy - wzdycha. - Zdaję sobie sprawę ze stawianych nam zarzutów. Jest ich mnóstwo, dużo nazwisk... Jeżeli trzeba będzie, poddamy się karze, o ile będzie ona rozsądna. Przecież nie damy sobie ściąć głowy.

Więcej w "SuperExpressie"

-> http://sport.onet.pl/74331,1248675,1578 ... omosc.html
YOOSHKY

Postprzez Przemek26 2007-07-26, 10:05 am

h*** człowieka trafia na miejscu jak czyta te ścierwo. Skoro mamy tyle zarzutów to k***a powinniśmy byc conajmniej od 10 lat w I lidzę w tym czasie miec ze 4 tytuły Mistrza Polski i 6 PP.
Przemek26

Postprzez vixen 2007-07-26, 10:08 am

Przemek26 napisał(a):h*** człowieka trafia na miejscu jak czyta te ścierwo. Skoro mamy tyle zarzutów to k***a powinniśmy byc conajmniej od 10 lat w I lidzę w tym czasie miec ze 4 tytuły Mistrza Polski i 6 PP.

I kilka razy LM.
Zastanawiam się czy tylko mecze były kupowane czy też nie.
Ujek lubił pograć w profesjonalu to może wiedział czasami jak obstawić i kasa sie zwracała. Ale to tylko może.
vixen

Postprzez Kolumb 2007-07-26, 10:08 am

Przemek26 napisał(a):h*** człowieka trafia na miejscu jak czyta te ścierwo. Skoro mamy tyle zarzutów to k***a powinniśmy byc conajmniej od 10 lat w I lidzę w tym czasie miec ze 4 tytuły Mistrza Polski i 6 PP.

:056: :056: :056:

Przemek,wiem ze ciezko ale najlepiej sie wylaczyc od wszelkich informacji do godz 13.Szkoda serca :594:

Czuje ze bedzie dobrze :D
Kolumb

Postprzez bolo73 2007-07-26, 10:15 am

No kuźwa nie mogę.Teraz już wstawiają gadkę,że jeżeli chodzi o korupcję i wałki to jesteśmy number one w naszym kraju.Pamiętacie jak swego czasu mówili,że najbardziej umoczonymi klubami są Arka,Lęczna i Polkowice?Teraz k***a nagle zmienili front i tak oto proszę Państwa pragniemy wszem i wobec zakomunikować,że na czele peletonu wyszło sosnowieckie Zagłębie!Halo!Halo!Słuchaj cała Polsko!To nie Gdynia ani żadna z dwóch prowincji-Lęczna,Polkowice- tylko Sosnowiec jest przodownikiem jeżeli chodzi o korupcję w Polskiej piłce! Są po prostu the beściakami i nikt ich w tej materii nie prześcignie!Jest to żenujące i powoduje u mnie nagły skok ciśnienia.k***a jakbym dorwał tych gości co rozpowszechniają takie bzdury to nie wiem co bym im zrobił.Pojebusy i tyle.Pozdro dla wszystkich Zagłębiaków.
bolo73

Postprzez czamar75 2007-07-26, 10:18 am

K.... ale zamieszanie. Już niewiadomo ile to meczów kupiliśmy?
A tak wogóle to niewyobrażam sobie jak można zaczynać sezon i cieszyć się z gry wiedząc, że nieważne od wyników gry i tak się spada do 2 ligi!!!!
Najgorsze rozwiązanie z możliwych.
Jeszcze 2 godziny do rozwiązania czy leśne dziady znów coś wymyślą.
czamar75

Postprzez eric 2007-07-26, 10:21 am

Jeszcze kilka godzin i będzie wszystko jasne. Co by nie było, właściciele i zarząd zachowuje sie jak dotąd perfekcyjnie. Sam bym tego lepiej nie wymyślił. Brawo. Teraz tylko nie dąc się zrobić papagajom w ch***(!) Nabieram przekonania dzięki niektórym wypowiedziom, tu na forum, że może faktycznie nie warto znowu zrobić z siebie kozła ofiarnego i walczyć o start w OE. Co prawda cały czas czuję atmosferę jaką wytwarzałyby te brukowe gazety a za nimi 70% tępych głów z hanysowa i nie tylko. Szkoda też tego, żeby przez cały sezon wypowiedzi działaczy spędzałyby mi sen z powiek. Ale z drugiej strony, dzięki temu zyskamy czas na przekazaniu dalszej partii akt do WD PZPN i wtedy ta GRUBA KRECHA mogłaby nam życie uratować i przy tych kilku innych klubach uwaga odwrócona zostałaby od nas. W każdym bądź razie już mnie nosi czekając na "wyrok".
Ale na prawde fajnie byloby oglądać sezon w spokoju nie martwiąc się o nic i oglądając mecze OE z udziałem Zagłębia.
Pzdr
eric

Postprzez Przemek26 2007-07-26, 10:27 am

Obrazek
Przemek26

Postprzez marcin___ 2007-07-26, 10:39 am

przemek a nie daloby sie tego jakos tak zeby bylo czytelne bo niestety tuni moge powiekszyc a w jakims programie to nie jest czytelne;/ moze masz link do tego artykulu;>
marcin___

Postprzez Przemek26 2007-07-26, 10:43 am

marcin___ napisał(a):przemek a nie daloby sie tego jakos tak zeby bylo czytelne bo niestety tuni moge powiekszyc a w jakims programie to nie jest czytelne;/ moze masz link do tego artykulu;>

Nie dadzą sobie ściąć głowy
Zagłębie szykuje zaskakującą odpowiedź na zarzuty PZPN

Obrazek
Prezes Baczyński (po prawej): - Poddamy się karze, o ile będzie ona rozsądna. Szef Zagłębia, K. Szatan (w środku): - Jeszcze nie żałuję, że zostałem właścicielem klubu. Wiceprezes Baran: - Co zrobimy, to nasza słodka tajemnica. Wcześniej ani pary z ust.
FOTO: MICHAŁ SZALAST
Pod względem liczby zarzutów korupcyjnych Zagłębie bije na głowę Arkę Gdynia i Górnika Łęczna - drużyny, które karnie zdegradowano z ekstraklasy. W przypadku klubu z Sosnowca lista "załatwionych" meczów jest tak długa, że kierownictwo PZPN nie ma najmniejszych wątpliwości: Zagłębie nie może grać w ekstraklasie!

Działacze Zagłębia sami zdają sobie z tego sprawę.

- Są bardzo grzeczni, układni i chcą współpracować - dowiedzieliśmy się w PZPN. - Jedyne, co mogą zrobić, to poddać się dobrowolnie karze. Zostaną wtedy przesunięci do II ligi. To dla nich rozsądne wyjście. Jak wystartują w ekstraklasie, to na pewno z minusowymi punktami i jeżeli na koniec sezonu zajmą miejsce objęte degradacją, to wtedy spadną dwie klasy niżej. To im się nie opłaca.

Tajemnicze uśmiechy
Podobnie wypowiada się przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN Michał Tomczak, który nie ukrywa, że po tym jak zapoznał się z przekazanym przez wrocławską prokuraturę materiałem dowodowym, nie wyobraża sobie, żeby Zagłębie nie zostało zdegradowane.

Na razie działacze z Sosnowca nie chcą wiele mówić. Wiceprezes klubu Grzegorz Baran tylko tajemniczo się uśmiecha.

Propozycja w czwartek
- Co zrobimy, to nasza słodka tajemnica - mówi. - Swoją propozycję przedstawimy w czwartek na Wydziale Dyscypliny. Wcześniej ani pary z ust.

Bardziej rozmowny jest prezes Leszek Baczyński. Od ubiegłego tygodnia przebywa w szpitalu, po zabiegu usunięcia wyrostka robaczkowego.

- Jeżeli lekarze mi pozwolą, to w czwartek pojadę do Warszawy - wzdycha. - Zdaję sobie sprawę ze stawianych nam zarzutów. Jest ich mnóstwo, dużo nazwisk... Jeżeli trzeba będzie, poddamy się karze, o ile będzie ona rozsądna. Przecież nie damy sobie ściąć głowy.

Minusowe punkty
Teraz pozostaje tylko pytanie, jaka kara będzie satysfakcjonowała działaczy z Sosnowca.

- Finansowa, minusowe punkty - wymienia Baczyński. - Czy w grę wchodzi degradacja? Wszystko jest możliwe, choć prawdę mówiąc, nie wyobrażam sobie, aby Zagłębie grało znowu w II lidze. Ale wstrzymajmy się do czwartku. Musimy znaleźć jakieś rozwiązanie, choć to nie my nawarzyliśmy tego piwa, ale poprzednie władze klubu.

Spokój Szatana
Spokój zachowuje właściciel klubu Krzysztof Szatan. To on przejął niedawno od Włochów pakiet akcji SSA i dziś może sobie pluć w brodę, że dał się wpuścić w maliny. Miała być spokojna ekstraklasa...

- Na razie jeszcze nie żałuję, że zostałem właścicielem klubu - uśmiecha się Szatan. - W tej chwili na temat afery nie chcę rozmawiać, bo zamienia się ona w zwykłe gdybanie. Pogadać możemy po decyzji Wydziału Dyscypliny.
Przemek26

Postprzez drewinio 2007-07-26, 10:50 am

Jednego nie możemy zaprzeczyć. Emocji przez te nie spełna dwa miesiące wakacyjne było i nadal jest więcej niż przez dwa ostatnie sezony w drugiej lidze. Cieszy mnie to iż klub przejeli profesjonalni ludzie, dla których najważniejsze jest dobro klubu i kibica a nie własne korzyści tak jak miały wcześniejsze władze. Cieszą mnie relacje na lini Właściciele , działacze klubu - Kibice. Nareszcie ktoś zrozumiał że piłka nożna jest dla kibiców. Z tego należy się tylko cieszyć. Teraz trzeba robić wszystko zęby oczyścić swoje dobre imie i udowodnić wszytkim ze Zagłębie Sosnowiec to klub z tradycjami a nie jakieś tam powsinogi.
Nie zaleźnie od wyroku tych nie kompetentnych ludzi z WD i PZPN BYŁO JEST I BĘDZIE ZAWSZE ZAGŁĘBIE.
drewinio

Postprzez vixen 2007-07-26, 11:22 am

Jeżeli zatrzymywani są dziady z pzpn i listkiewicz twierdzi że nie ma odpowiedzialnosci zbiorowej to taką samą kartą może zagrać nasze Zagłębie. Zarzuty zostały postawione nie właścicielowi Zagłębia tylko osobą zatrudnianym na jakiś stanowiskach. Skoro te osoby popełniły przestępstwo to je należy ukarać i to właśnie chce uczynić nasz klub. Jeżeli zaskakują nas miłymi rzeczami mam głęboką nadzieję że zaskoczą czymś WD.
Może mają jakieś teczki na Tomczaka ;)

Mam prośbę do jakiejś osoby czy mogła by mi wysłać SMS z werdyktem WD o 13 wychodzę do pracy i nie wytrzymam do 22. Nr tel. na priv. Już nie aktualne
Dzięki
Ostatnio edytowano 2007-07-26, 11:53 am przez vixen, łącznie edytowano 1 raz
vixen

Postprzez slawojka 2007-07-26, 11:36 am

Czy wiadomo o której mniej więcej godzinie ma zapaść decyzja? Przewalone tak czekać...
slawojka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna