Zagłębie Sosnowiec z licencją na ekstraklasę
Komisja Odwoławcza PZPN-u przyznała w środę drużynie z Sosnowca licencję na grę w Orange Ekstraklasie
- To była konkretna dyskusja, a wszystko co najważniejsze dotyczyło umowy na korzystanie ze stadionu Odry Wodzisław [tego dokumenty Zagłębie nie dostarczyło w pierwszym terminie - przyp.red.]. Powtarzałem, że po zmianie właściciela klub miał bardzo mało czasu by sprostać wymogom licencyjnym. Prosiłem by doceniono zaangażowanie nasze i władz miasta. Gdy usłyszałem, że nasz trud nie pójdzie na marne stałem się niezwykle szczęśliwym człowiekiem - mówi Grzegorz Baran, wiceprezes sosnowieckiego klubu, który przed komisją stanął jako pierwszy. W kolejce czekali jeszcze działacze Polonii Bytom i Ruchu Chorzów.
Odetchnął trener Zagłębie Jerzy Kowalik. - Działacze zapewniali mnie, że mają nad wszystkim kontrolę, ale dopiero teraz spadł mi kamień z serca. Lżej będzie też piłkarzom, którym na pewno kołatała się po głowie myśl, a co jeżeli licencji jednak nie będzie? - mówi.
Informacje z Warszawy wprawiły też w dobry nastrój władze miasta. - Małymi kroczkami zmierzamy w dobrą stronę. Podpisujemy umowę na montaż oświetlenia na Ludowym. Zaraz będą też remontowane szatnie, murawa, brama wjazdowa...- wylicza Zbigniew Drążkiewicz, dyrektor sosnowieckiego MOSiR-u.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,4322757.html
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice