TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

re

Postprzez Qba 2005-05-05, 6:30 pm

no i to jest wlasnie bledne kolo.. niestety :( inwestowac w cos, co nie ma przyszlosci.. a potem brak srodkow na nowe.. polskie realia... ech
Qba

Postprzez problematyk-ziom 2005-05-06, 8:58 am

no ale co zrobić w takiej sytuacji? za 1,5 roku (sierpień 2006) Zagłębie będzie w pierwszej lidze... powiedzmy że dostaniemy 6 miesięcy dodatkowo na otrzymanie licencji albo będzie grać warunkowo czyli maksymalnie mamy 2 lata... 2 lata na... wybudowanie nowego stadionu który istnieje tylko marzeniach kibiców a konkretów nie ma... jest tylko chęć pana Górskiego... czy lepiej wtopić 4 mln na samo oświetlenie + 500 tyś. (które już są) + 4 mln na remonty żeby spełnić te wymogi... wybierając 1 opcje stadion może być gotowy za 2, 3, 4 lata, ale wybierając 2 opcje możemy zdąrzyć na I lige tylko marzenia o pięknym stadionie możemy odłożyć na poźniej...
problematyk-ziom

Postprzez slawojka 2005-05-06, 9:31 am

Kwestia stadionu w Sosnowcu staje się coraz bardziej skomplikowana.
Sam też jestem zmieszany i biję się z myślami która opcja byłaby lepsza. Wewnętrze rozdarcie między Stadionem Ludowym a Stadionem ZD. Sentyment kontra nowoczesność. Ale nasze dywagacje, a zwłaszcza moje gówno znaczą w polityce miasta. I nie dziwi mnie to. Nie znam się na polityce, na budżetach etc. I nie chcę się znać - żygać mi się chcę na tych wszystkich urzędasów, ale to od nich w zasadzie wszystko zależy.
Stadion Ludowy to jest coś co mamy i czego jesteśmy pewni. SZD z kolei jest póki co w sferze dalekowirtualnej będącej do czasu wyborów łakomym kąskiem. I ja to tak postrzegam, po prostu nie wierzę w szybką budowę ZSD. I nawet awans do ekstraklasy tego nie przyspieszy tylko jeszcze bardziej skomplikuje. Spójrzcie na to z tej strony - Sosnowiec w zaokrągleniu liczy 245 tys mieszkańców + Dąbrowa G. Będzin, Czeladź - razem ca. 500 tys. Ilu mieszkańców wśród nich chce nowego stadionu SZD? Oprócz nas kilku tysięcy kibiców - powiedzmy nawet 10 tys.
Stanowimy ledwo 2% tego ogółu. Dla pozostałych 98% SZD jest zbędny.
Dlatego ciesze się na każdą wieść o remoncie starego poczciwego Ludowego, bo wiem, że to mi/nam nie ucieknie i to musimy dbać i póki co na tym bazować przyszłość Zagłębia - przyszłość pierwszoligową.
A plan ZSD po wyborach może prysnąć jak bańka mydlana. Spośród mnóstwa innych obietnic tą jedną "można sobie darować".
"...stołek mam na kilka lat, dajcie mi spokój!..."
slawojka

Postprzez Krawiec 2005-05-06, 11:57 am

Robson_sc napisał(a):Jak dla mnie moze dac na Stadion ZD ale realia sa takie, ze on w ciagu roku nie powstanie a Zagłebie jesli bedzie awans gdzies grac musi.

To jest odpowiedź dla Ciebie i dla Wieszcza. Pisałem o tym wcześniej ale powtórzę. Wg mnie należy jak najszybciej rozpocząć budowę Stadionu ZD. Jest teren, jest wola przynajmniej 3 miast .

Jeśli rozpoczniemy budowę na początku 2006 i potrwa ona 2 lata to na Ludowym wystarczy zrobić wylewkę i jakiś prowizoryczny daszek. PZPN da nam wówczas prolongatę (przedłużenie terminu spełnienia wymogów licencyjnych). Tak będzie na Koronie już latem . Stadion jest do bani jak widzieliscie ale ze względu na to że buduje się nowy PZPN popatrzy przez palce i dopuści Koronę do rozgrywek 1 ligowych.
Krawiec

Postprzez Robson_sc 2005-05-06, 12:06 pm

Racja Krawiec tylko sam wiesz najlepiej , ze od deklaracji( zwlaszcza w okresie przedwyborczym )do czynow droga daleka. Teren faktycznie jest ale z kasa moze byc juz wg mnie roznie. A co do Ludowego niech na razie zrobia te trybuny kolo krytej i wszystko to co zwiazane jest z uzyskaniem licencji na przyszly sezon. Zobaczymy co dalej bedzie sie dzialo w spr SZD

P.S. Naprawde wierzysz, ze postawia SZD w 2 lata?? Ja jestem sceptykiem
Robson_sc

Postprzez problematyk-ziom 2005-05-06, 1:34 pm

tak wogóle najlepiej to by było gdyby Ludowy był remontowany a SZD budowany ale to już na pewno jest nie możliwe!
trzeba się na coś zdecydować, ktoś napisał że Ludowy jest nasz... wcale nie grunty nie należą od mista tylko prywatnych właściceli i tu jest największy problem! jeżli 3 czy nawet 4 miasta dały by pieniądze do tego dotacja z góry (urzędów) i z Unii Europejskiej to moze by coś z tego było... ale tego nie mozna zacząc w 2011 roku
problematyk-ziom

SL a SZD

Postprzez GrzegorzBorowiecki 2005-05-10, 7:25 pm

generalnie nie jestem zwolennikiem wydawania kasy na darmo !! uklad jest prosty nie nasz stadion nie ma co inwestowac nie w swoj biznes ! jednak sprawa gruntow i wlasnosci jest dosc skomplikowana ... i mam nadzieje ze nie jako obok sprawy SZD tez sie rozwiaze na nasza korzysc !!

zastanawia mnie jednak co bedzie PO powstaniu SZD !! i wyjasnieniu sprawy gruntow !! wiem ze jest koncepcja stadionu LA ale ja coraz czesciej mysle czy nie zrownac tego z ziemia i nie zrobic tam czegos innego ....

mozna tez rozwazyc czy nie przeniesc tam pilkarzy Czarnych Sosnowiec a stadion Czarnych przeznaczyc pod inwestycje bo sa to tereny w samym centrum MIASTA i dosc atrakcyjne grunty ... ciezko bedzie maistu utrzymac DWA STADIONY nie mowiac juz o 3 lub 4 !! wiem ze w Londynie jest ich nascie ale tam jest 12 mln ludzi czyli 1/3 POLSKI !!

wracajac do tego czy pwostanie STADION ZAGŁĘBIA DĄBROWSKIEGO !! jestem pewny ze tak .... wiele osob pisze tutaj o obietnicach i mydleniu oczy !! ja jestem pewny ze to sie uda ... mysle ze Krawiec i Grzegorz SKóra o ktorym tutaj coraz głośniej tego dopilnują .... ja rowniez jako dziennikarz a nie polityk jak dwie wymienione wczesniej osoby mnie widza ... mysle ze takze .... POWINIEN TEGO PILNOWAC Kazdy kibic ... a jak bedziemy razem patrzyli wladzom na rece to na pewno tego nie spieprza !!! pozdrawiam wszyskich serdecznie ...

na koniec mała mysl odnosnie tych co to ostatnio czesto pisza tutaj o mnie a watki posty zostaja ....

człowiek Mały pisze i mowi o innych, przecietny o biezacych wydarzeniach .... czlowiek madry o POMYSŁACH ... ja nie boje sie mówic głośno o pomysłach ... czasami jednak cos zasłyszane nie zawsze musi byc moje ... ale na pewno argumentacja ktora prezentuje jest tym co mysle ... niech BANK pomysłów ktory kiedys ktos załzyl nadal sie rozwija poprzez to forum ....

pozdrawiam
GrzegorzBorowiecki

Postprzez SCORPARO 2005-05-13, 6:39 pm

Cóż - miło się czyta "jak by to było gdyby...", ale uważam że władze miast o których była mowa (a zwłaszcza naszego miasta) niemyślą o stadionie wogóle, za wyjątkiem dni w których Zagłębie rozgrywa jakieś spotkanie na Ludowym (boją sie o zachowanie kibiców po meczu), a nie wspomnę już o zamysłach na budowanie SZD. Oczywiście uważam to budowa nowego SZD)za dobry pomysł, tylko że patrząc na szybkośc prac remontowych na "Ludowym" i nakłady finansowe jakie idą na ten cel z "miasta" ( wiem wiem - nie twoje nie ma sensu ładować kasy...), mam pewne obiekcje czy udało by się taki stadion wybudować do 2015 r. Może to chore co pisze, ale według mnie, obojętnie czy za budową było by 2% czy 50 % społeczeństwa naszego regionu i niezależnie od kilku ton petycji, różnych podań, projektów ,itp... to włodarze zarówno sosnowca jak i miast przyklejonych (D.G. , Czeladź, Będzin...) mają to głęboko w d****. Uważam że dopóki nie zwietrzą szansy szybkiego zarobkowania na takim obiekcie, dopóty nie bedzie w UM nawet planów rozmów na temat budowy takiego stadionu.

Myślę że jeżeli władzom Zagłębia (jako region), zależało by choć trochę na pożądnym obiekcie (czytaj stadion), najpierw rozwiązali by kwestię prawną gruntów na którym on leży, następnie krok po kroku (nie mówie wszystko na raz ale powoli do przodu - oczywiście nie w takim tępie jak teraz) modernizacja tego już istniejącego ( wcale nie jest taki PRL - owski, i było by co modernizować) - stadionu.

Jeżeli w późniejszym terminie mieliby ochotę "wybudować" coś jeszcze - chwała im za to !!

Może się mylę, może piszę głupoty - jeżeli tak, to nie rugajcie mnie mocno - ale ostateczne zdanie moje brzmi tak : W ZAGŁĘBIU DĄBROWSKIM, STADIONU NA EUROPEJSKIM POZIOMIE, NIE DOCZEKAJĄ SIĘ MOJE DZIECI - A TEN KTÓRY JUŻ ISTNIEJE, (mam na myślu "LUDOWY") JEŻELI BĘDZIE REMONTOWANY W TAKIM TEMPIE, TO PRĘDZEJ SIE CAŁY ROZSYPIE NIŻ ZAKOŃCZĄ SIĘ NA NIM PRACE REMONTOWE.

ZAGŁĘBIE 4EVER
SCORPARO

Postprzez GrzegorzBorowiecki 2005-05-23, 8:17 pm

SCORPARO napisał(a):
Może się mylę, może piszę głupoty - jeżeli tak, to nie rugajcie mnie mocno - ale ostateczne zdanie moje brzmi tak : W ZAGŁĘBIU DĄBROWSKIM, STADIONU NA EUROPEJSKIM POZIOMIE, NIE DOCZEKAJĄ SIĘ MOJE DZIECI - A TEN KTÓRY JUŻ ISTNIEJE, (mam na myślu "LUDOWY") JEŻELI BĘDZIE REMONTOWANY W TAKIM TEMPIE, TO PRĘDZEJ SIE CAŁY ROZSYPIE NIŻ ZAKOŃCZĄ SIĘ NA NIM PRACE REMONTOWE.

ZAGŁĘBIE 4EVER

to smutne co piszesz ... powiem Ci jednak ze sprawy poszly juz bardzo daleko i dzieki walce o EURO 2012 ... mysle ze kazdy sie z tym zgodzi ... nabraly tempa ... ja pamietam jak kiedys spotkalem sie z pewnym kibicem i ten mial pomysl na NOWY stadion ... wtedy sie to wydawalo szalone ... powiedzialem ze to nie jest dobry moment ... EURO 2012 byly swietnym momentem i KIBICE go swietnie wykorzystali .... i chociaz bitwa przegrana ... to walka trwa dalej ... w sobote robilem zdjecia na LUDOWYM i trzeba niestety powieziec ze tam CIAGLE jest wiecej do zrobienia niz ZOSTALO ZROBIONE ... pozdrawiam
GrzegorzBorowiecki

Postprzez SCORPARO 2005-05-23, 9:02 pm

Być może smutne - ale zauważ jakie prawdziwe - wcale nie jest tak, że nie życzyłbym sobie powstania takiego obiektu, lecz biorąc pod uwagę zapał w podejmowaniu decyzji jak i rychliwośc władz (mówie teraz o naszych miejskich - a mam na myśli wszystkich biurokratów w Polsce - są jednakowi), mogę powiedzieć że takiego obiektu baaardzo długo nie będzie nam dane oglądać.
Po mojemu to ludzie którzy wpadli na ten pomysł, i tak wytrwale dażyli do jego realizacji (naprawdę jestem pełen podziwu i uznania), zasługują na dokończenie sprawy... wiem wiem, rola pomysłodawców jak i uczestników wielu spraw związanych z załatwianiem "czarnej roboty" tego przedsięwzięcia jest ograniczona "niemocą" prawną, ale WIERZYŁ BYM W TO ZDECYDOWANIE MOCNIEJ, gdyby problemem tym zajęli sie ludzie którym zależy na zamknięciu sprawy - czyli doprowadzeniu do rozpoczęcia budowy w/w obiektu. NALEŻY IM SIĘ TO ZA TRUD I WŁOŻONY SWÓJ WOLNY CZAS W COŚ CO POWINNO BYĆ PROBLEMEM WŁADZ MIEJSKICH.
Licząc na naszych panów prezydentów, wójtów i innych .............. nie łudził bym się (ja się zresztą nie łudzę), że bez ciągłej ingerencji kogoś z zewnątrz ( myślę o kibicach) nic nie drgnie, sprawa wcześniej czy później spocznie na jakimś regale i tyle z tego bedzie.
Zresztą przykładem może posłużyć stadion Zagłębia ( wiem że nie do końca wyjaśnione są prawne stany posiadania), którego remont trwa już chyba od 2 sezonów (wiem, wiem ... pieniądze ...). Co do finansowania remontu, to kwotę wydaną na ten "zegar", można było przeznaczyć na modernizację przynajmniej 1 sektora... (mogę tak długo - ale nie będę więcej nudził ).

Mam nadzieję ze się mylę mówiąc że długo nie będziemy mieli stadionu z prawdziwego zdarzenia, mam bardzo wielką nadzieję .

Równiez pozdrawiam...
Arek.
SCORPARO

kasa na stadion

Postprzez GrzegorzBorowiecki 2005-05-31, 9:29 pm

jedno jest pewne ... jutro moze sie wiele wyjasnic w sprawie STADIONU !!! jesli Zagłębie wygra to samo wywalczy pieniadze na remont !! NIKT NIE ODMAWIA WYGRANYM !!!

mam nadzieje ze jutro o tej porze bedziemy mogli głośno zapytac !! Panie Prezydencie sa sukcesy kiedy wiecej pieniedzy na remont ... kiedy zajmie Pan oficjalne stanowisko w sprawie Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego !!
GrzegorzBorowiecki

Re: kasa na stadion

Postprzez Mati_1987 2005-05-31, 10:32 pm

GrzegorzBorowiecki napisał(a):jedno jest pewne ... jutro moze sie wiele wyjasnic w sprawie STADIONU !!! jesli Zagłębie wygra to samo wywalczy pieniadze na remont !! NIKT NIE ODMAWIA WYGRANYM !!!

mam nadzieje ze jutro o tej porze bedziemy mogli głośno zapytac !! Panie Prezydencie sa sukcesy kiedy wiecej pieniedzy na remont ... kiedy zajmie Pan oficjalne stanowisko w sprawie Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego !!

nie zgodze się z Tobą...
Górskiego możnaby JUŻ zapytać.. o jego stanowisko w tej sprawie..
piszesz że jak wygrają jutro.. a czy niewidzisz wcześniejszych sukcesów??
ilości wygranych meczy??...
Mati_1987
Os.Piastów oficial fans

Postprzez ATR 2005-06-03, 12:38 pm

Dyrektor MOSiR-u Zbigniew Drążkiewicz poinformował, że 15 czerwca zostaną otwarte oferty na budowę dwóch sektorów przy trybunie głównej Stadionu Ludowego na ok. 900 miejsc łącznie. Sektory będą gotowe na inaugurację nowego sezonu piłkarskiego. 15 czerwca poznane zostaną też oferty na przebudowę holu wejściowego i nagłośnienia stadionu.
ATR

Postprzez zgredos 2005-06-03, 1:17 pm

Wczoraj w Sporcie pisało też że będą rozpatrzone oferty oswietlenia na Ludowym
zgredos

Postprzez Robson_sc 2005-06-03, 2:29 pm

Jeżeli faktycznie to co pisze Zgredos stanie sie faktem to jest bardzo dobra wiadomosc. Wiadomo jak swiatla wplywaja na widowiskowosc meczow. Wazne, ze cos sie zaczyna krecic ku lepszemu. nawet jesli to dopiero poczatek dzialan.
Robson_sc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna