Książka na wakacje

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Książka na wakacje

Postprzez Gość 2004-07-21, 9:15 pm

Ponieważ HP jest zamknięty zaryzykuję taki temat tutaj.

Sezon wakacyjny, właśnie skończyłem kolejną książkę T. Clancy'ego i mam kłopot. W domu mam około tysiąca tytułów ale żaden nie potrafi mnie zainteresować. Pomóżcie mi!!!! Proszę!!!! Czytam wszystko oprócz fantazy i książek nudnych jak flaki z olejem. Najchętniej czytam sensacje (ogólnie książki gdzie akcja jest wartka), nie pogardzę też innymi gatunkami.
Doradzcie mi książkę na wakacje!! Lekką, przyjemną i interesującą!!

Czekam na Wasze propozycje :)
Gość

Postprzez Franz 2004-07-21, 9:28 pm

Ja ostatnio w szkole jak mi się nudziło to przecztałem "Zaułek Zła", całośc czytałem jakieś 6 godzin :) . Książka z początku wydawała się ciekawa lecz później autor (nie pamiętam nazwiska) chyba stracił wenę i powieść straciła na atrakcyjności :| .

P.S. Również jestem za reaktywacją HP :!: .
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez DaMi 2004-07-21, 9:39 pm

No właśnie kiedy będzie HP :?: :?: :evil:
DaMi

Postprzez Tomano 2004-07-22, 12:19 am

Mistrz i Malgorzata! Wypas!
Tomano
Adventure Group

Postprzez robercik 2004-07-22, 6:46 am

Patterson "Purpurowe rzeki" - wlasnie czytam, jestem w polowie i jak dla mnie jest bardzo wciagajaca.
robercik

Postprzez bankier 2004-07-22, 7:25 am

Zvi Aharoni "Operacja Eichman" 8)
bankier

Postprzez warchlak 2004-07-22, 7:31 am

a ja polecam 2 biografie:
1 Wojtek Kowalczyk "Kowal-prawdziwa historia"
2 Kurt Cobain "Dzienniki" (były lider Nirvany dla nie wtajemniczonych)
warchlak
Prowokator

Postprzez bankier 2004-07-22, 7:35 am

Warchlak - jestem niewtajemniczony :mrgreen: i nie wiem któż to ten Wojciech Kowalczyk....

:wink:
bankier

Postprzez ARAS1906 2004-07-22, 8:04 am

Polecam książki Jonathana Carroll'a 8) 8) 8)
ARAS1906
Åšrodula

Postprzez Gość 2004-07-22, 8:48 am

Panowie aż serce się raduje gdy widzę tyle propozycji ale mam do Was małą prośbę. Oprócz tytułu czy autora napiszcie jaki to jest gatunek i mniej więcej o czym książka jest (Bez zdradzania zakończenia).
Dzięki

Ja zacznę od książki którą właśnie skończyłem po raz drugi czytać:

Tom Clancy "Czerwony Sztorm".

Tom Clancy to najlepszy pisarz powieści sensacyjnych i thrillerów politycznych. W "Czerwonym Sztormie" przedstawia nam całkiem realną wizję wybuchu 3 wojny światowej. W Rosji w wyniku zamachu terrorystycznego przestaje istnieć największa rafineria. Rosyjska gospodarka staje na skraju załamania. Politbiuro (rzecz dzieje się w czasach schyłku ZSRR) wpada na przerażający pomysł zdobycia ropy w drodze podboju i wojny z NATO. Akcja toczy się w wielu miejscach równocześnie: na froncie w Niemczech, pasjonujące potyczki na Atlantyku oraz na Islandii.

Akcja gwarantowana przez całe 750 stron powieści gorąco polecam, a to cytaty reklamujące tą książkę w prasie amerykańskiej:

"Fascynujący i ... przerażająco wiarygodny scenariusz III wojny światowej"
Publisher Weekly

"W tej książce jest wszystko: nocny rajd Stealthów nad Niemcami, walki okrętów podwodnych na Północnym Atlantyku, broń satelitarna oraz... desant spadochroniarzy na Islandię"
Wall Street Jourlnal

Koszmarnie prawdziwa wizja współczesnej wojny światowej. Tej książki nie da się szybko zapomnieć"
San Francisco Chronicle

Mniej więcej o to mi chodziło. Króciutki opis książki mile widziany.

P.S.
Mam nadzieję, że przy okazji zachęcę kogoś to lektury książek tego autora. Jeśli by ktoś chciał w miarę pełny wykaz z krótkim opisem proszę na priv. Książki naprawdę godne uwagi.
Gość

Postprzez robercik 2004-07-22, 9:27 am

robercik napisał(a):Patterson "Purpurowe rzeki" - wlasnie czytam, jestem w polowie i jak dla mnie jest bardzo wciagajaca.

Nota wydawcy
W Alpach, nieopodal miasteczka uniwersyteckiego Guernon, policja odnajduje okaleczone zwłoki mężczyzny. To początek serii bestialskich mordów, które wstrząsną spokojną dotąd okolicą. Do prowadzenia śledztwa zostaje oddelegowany z Paryża jeden z najlepszych w kraju policjantów, Pierre NiĂŠmans. W tym samym czasie w innej miejscowości ktoś dokonuje profanacji grobu kilkuletniego chłopca. Dochodzenie prowadzi młody, nieprzebierający w środkach porucznik, Karim Abdouf. Wkrótce okazuje się, że obie sprawy są ze sobą powiązane. Dwaj niekonwencjonalni w działaniu policjanci łączą swe siły, aby rozwiązać makabryczną zagadkę...

Jest to thriller
robercik

Postprzez Sebastian 2004-07-22, 9:30 am

Tomano napisał(a):Mistrz i Malgorzata! Wypas!

właśnie zacząłem czytać 8) jestem na 70 stronie 8)
Sebastian

Postprzez Asja 2004-07-22, 10:02 am

No to moze ja polece "Okręt" Lothar - Gunther Buchheim. Ostatnio znowu sobie zafundowałam tą lekturkę - z tym że gatunkowo nie wiem czy Ci podleci bo to ksiązka o tematyce wojennej, ale baaardzo polecam - super książka :wink:
Asja
Gwiazda

Postprzez fabian 2004-07-22, 10:08 am

Jako, że ksiązka ma byc na wakacje :D polecam:
Nick Hornby "Futbolowa gorączka" Historia miłości do :D najlepszego :D klubu na wyspach kibica "niekumatego". Cytuję: "Futbolowa gorączka to skomplikowane studium obsesji, rodziny, męskości, pochodzenia społecznego, osobowości, dojrzewania, wierności, depresji i radości."

Oprócz tego z czystym sumieniem na wakacje mogę polecić ksiązki Tony Parsonsa. W skrócie: to takie romanse pisane z męskiego punktu widzenia. Dowcipne z jednej strony i życiowe z drugiej. Z okładki "mężczyzna i chłopiec" : "Jeden z największych bestsellerów rynku brytyjskiego ostatnich lat, porównywany do "Dziennika Bridget Jones", ale pisanego z męskiego punktu widzenia."

A w ogóle to nie HP i zaraz zamknę ten temat :D :D :D
fabian

Postprzez WAB 2004-07-22, 10:28 am

Takie dwie absolutnie wakacyjne pozycje:
1. Autobiografia Nicka Leesona pt. " Lajdak na gieldzie". Rzecz generalnie o tym jak majac koncowke komputera i uprawnienia tradera zrobic 800 mln. funtów straty i polozyc najstarszy bank w Anglii ( tzw. Bank Królowej). Niby dla amatorów gieldy ( albo zboczencow takich jak ja), ale moze Cie zainteresuje, szczególnie ukazujac dosyc prosty mechanizm zarabiania i tracenia kasy.
2. James Jones "Stad do wiecznosci". Moze za stary jestes, ale jezeli nie czytales to warto. Niby wojenna historia, ale ma drugie dno. Przedstawia zmagania jednostki z systemem i niesie przeslanie, ze nawet za najwyzsza cene nalezy zawsze byc przyzwoitym czlowiekiem. Banal, ale jaki wciagajacy. Taki Hemingway ( meska rzecz), ale w realiach ówczesnej popkultury (?).
WAB

Następna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników