Zagłębie Sosnowiec - Widzew Łodź (kibicowsko)

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Przemo z Ksawery 2004-10-24, 5:17 pm

atr skąd ty sie urwałeś?
Przemo z Ksawery

Postprzez BuBy_MaDnEss_#4 2004-10-24, 5:18 pm

Dzisiaj byłem zaskoczony pozytywnie i negatywnie. Pozytywnie : Baaaardzo dobre oflagowanie, Jednak była oprawa ( M@rcin móił ze nie bedzie). Negatywnie : Baaaardzo kontrowersyjna flaga Czerwone Zagłebie. Według mnie to jest wprowadzanie polityki na stadiony ( to tylko moje skromne zdanie).

Pozdro dla NORMALNYCH kibiców co byli z Legii. Ale pewnien kolega z Warszawy (ksywa na koszulce DARMEN) wkurwił mnie na maxa chodził i zebrał na alkohol, straszyłdziecie przed wejsciem i kasami . Jak tacy "przyjaciele" z Wa-wy jak pan DARMEN maja przyjeżdzac to trzeba im powiedzieć stanowcze : DOWIDZENIA !! (rozumiem jeszcze tzreżwych z Wa-wy co chodzili i zbierali na pociag powrotny ale oni tesh jak jadą powinni mieć kase )
BuBy_MaDnEss_#4

Re: !!

Postprzez asdf 2004-10-24, 5:24 pm

^m@rcin^ napisał(a):
ATR napisał(a):O ile wiem to Sosnowiec i Elbląg nic poza Legią nie łączy. Chcielibyście też na Ludowym flagę Pogoni?

Jak nie wiesz jak jest to nie pisz lepiej nic.

jak nie wie jak jest to chyba lepiej napisac i zapytac. W takim razie ja sprobuje: co laczy nas z Olimpia Elblag ze wieszamy ich flagi na Ludowym :?:
asdf

Postprzez Carlos 2004-10-24, 5:25 pm

dlaczego Legia pod kasami zbierała kase an oprawe meczów Zagłębia ??
Carlos

Postprzez Przemo z Ksawery 2004-10-24, 5:26 pm

madness jedź kiedyś na Łazienkowską i poobserwuj niektórych "kibiców" Zagłębia jak się zachowują
a chyba normalne jest to że jak ziomki przyjeżdżają to są impry...
Przemo z Ksawery

Postprzez BuBy_MaDnEss_#4 2004-10-24, 5:31 pm

Przemo z Ksawery napisał(a):madness jedź kiedyś na Łazienkowską i poobserwuj niektórych "kibiców" Zagłębia jak się zachowują
a chyba normalne jest to że jak ziomki przyjeżdżają to są impry...

Mogą pic nawet przez 3 miesiące bez przerwy nawet tylko jush k**wa bez przesady zeby jakiś łebków po 12-13 lat starszyc jak maja odliczoną kase na słonecznik i bilet ! Wez nie przesadzaj
BuBy_MaDnEss_#4

Postprzez Przemo z Ksawery 2004-10-24, 5:35 pm

przecież ja nie mówie że jest ok jak ktoś dzieciaków straszy.
Przemo z Ksawery

Postprzez PARASOL 2004-10-24, 5:39 pm

dracoola napisał(a):
Co do flagi Czerwone Zagłębie, to dla mnie jest to straszna porażka. I jeszcze te debilne texty o nowym ładzie i zjadnoczeniu pod jedną flagą. Ja pierniczę nie ma 2 takiej flagi w Sosnowcu, która bardziej dzieli. Miało nie być polityki na stadionie, czy "grupa trzymająca władzę" już tego nie pamięta?? co się takiego zmieniło, wyraźnie deklarowaliście "nie" dla tej flagi, amstat??

No właśnie.Flaga graficznie wyglada bardzo ładnie,tylko po co było ja robić?Dzisiaj na stadionie słychać było wiele niepochlebnych opinii na jej temat (choc wielu też sie podobała).Nawet w dyskusji na forum widać bylo,że bedzie bardziej dzielić niz łączyć.
Tym,co radzą traktować ją z przymrużeniem oka (a poza tym i tak wszyscy traktują nas jako zwolenników Gierka) proponuję przypomnieć sobie tłumaczenia kibiców Ruchu dotyczące płótna "Oberschlesien".Ona też powstała by prowokować,drażnić i też jest kontrowersyjna.I tak samo jak część z nas wkurza CZ,tamta flaga wnerwia niektórych Niebieskich.Teraz my bedziemy się tłumaczyć przed reszta Polski,o co chodziło autorom flagi.

A jest się z czego tłumaczyć.Mozna strawić samo hasło "Czerwone Zagłębie" (pamiętamy o socjalistycznej tradycji regionu), ale koniecznie ktos musiał okrasić całość dodatkowymi akcentami-jak zobaczyłem część dot. "nowego ładu" to się zagotowałem.Trzeba było jeszcze dodać coś z nowomowy odnośnie "podwalin nowego systemu", ew. podsumować jakąś złotą myślą Lenina, albo błyskotliwym fragmencikiem z książeczki Mao.

No ale cóż,jak pokazało doświadczenie,swoją historię można podkreślać na dwa sposoby:drażliwy i neutralny.Ślązacy mają swoje denerwujące "Oberschlesien" i -muszę przyznać-na swój sposób pomysłową "Pierońskie hanysy", natomiast my sami stworzyliśmy dwie flagi odnoszące się do robotniczych korzeni: "CZ" i świetną "Working Class" (która ponadto akcentuje aktywność ludzi,którzy ją zrobili, a o których mowa w górnej części flagi).Z tej drugiej jestem dumny,z tej pierwszej,mimo zapewne dobrych chęci pomysłodawców,dużo,dużo mniej.
Pozdrawiam!
PARASOL

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-10-24, 5:50 pm

^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez emgie 2004-10-24, 5:58 pm

IMHO policja przesadziła z łapankami w drodze do centrum, po meczu oczywiście
w sumie co poniektóre gnojki stojąc dwa metry od radiowozu rzucały głupie hasła ale potraktowanie pałką 10-latka na oczach kilkuset ludzi to lekka przesada :roll: :evil:
aha i po co były te zielone chorągwie na kijkach skoro tylko raz były w ruchu :roll: :?:

PS fajnie piesek piłą dostał ;]]]
emgie

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-10-24, 6:00 pm

emgie napisał(a):aha i po co były te zielone chorągwie na kijkach skoro tylko raz były w ruchu :roll: :?:

Mogli nimi machac caly mecz !!
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Rujewit 2004-10-24, 6:04 pm

flaga CZERWONE ZAGŁEBIE jest super! od dzisiaj to moja ulubiona flaga!
już moja prababcia opowiadała mojej babci a Ona mnie że Zagłębie już wtedy było Czerwonym Zagłębiem! Więc zrozumcie to że CZERWONE ZAGŁĘBIE jest starsze od Gierka czy PRL-u razem wziętych! a to że niektórym kojarzy się tylko z PRL-em to świadczy tylko o tym że nie znają historii Polski czy naszego regionu, moja babcia która urodziła się jeszcze pod zaborem rosyjskim w Sosnowcu mówi że Zagłębie jest Czerwone od robotniczej krwi, tak się mówiło z 80 lat temu już, dlatego ta flaga jest dla mnie symbolem naszego regionu i najważniejsze jest po polsku! a nie po niemiecku czy angielsku, pozdrawiam!
Rujewit

Postprzez PARASOL 2004-10-24, 6:29 pm

Rujewit napisał(a):flaga CZERWONE ZAGŁEBIE jest super! od dzisiaj to moja ulubiona flaga!
już moja prababcia opowiadała mojej babci a Ona mnie że Zagłębie już wtedy było Czerwonym Zagłębiem! Więc zrozumcie to że CZERWONE ZAGŁĘBIE jest starsze od Gierka czy PRL-u razem wziętych! a to że niektórym kojarzy się tylko z PRL-em to świadczy tylko o tym że nie znają historii Polski czy naszego regionu, moja babcia która urodziła się jeszcze pod zaborem rosyjskim w Sosnowcu mówi że Zagłębie jest Czerwone od robotniczej krwi, tak się mówiło z 80 lat temu już, dlatego ta flaga jest dla mnie symbolem naszego regionu i najważniejsze jest po polsku! a nie po niemiecku czy angielsku, pozdrawiam!

Teraz to już na pewno wszystkim Zagłebie będzie sie kojarzyło nie z tymi, którzy wysiedli z pociągu o nazwie socjalizm na stacji niepodległość (taki obraz mieszkanców Zagłębia zapamiętałem z historii), a którzy stanowili sól tej ziemi,ale z tymi, którzy chcieli budowac "nowy ład" po zburzeniu dotychczasowych struktur społecznych.
Wszystko trzeba robić z głową, a ta flaga raczej utrwali u innych obraz naszego regionu jako komunistycznego,a nie socjalistycznego( w wydaniu PPS-owskim).Taki jest mój zarzut,tak więc na drugi raz spytaj się babci jak czytać ze zrozumieniem.I nie zarzucaj innym nieznajomości historii powołując sie na tak miarodajne źródło historyczne jakim jest Twoja babcia (którą w tym miejscu serdecznie chcialbym pozdrowić).

Co do meczu,to Widzew mnie rozczarował.Nie tyle ilością,ile dopingiem (jego jakością) i ilością flag.Rozumiem,że wkrótce derby,ale mimo wszystko myślałem,że stać ich na więcej.Taka np. Korona wypadła dużo lepiej.
PARASOL

Re: :)

Postprzez BuBy_MaDnEss_#4 2004-10-24, 6:31 pm

^m@rcin^ napisał(a):http://www.fb03.prv.pl/flagi/czerzag.jpg

Nie wiem czemu ale to zdjecie wchodzi mi tylko do połowy :roll: tzn widze tylko drzewa i kawałek murka :roll: może mam cos z netem :?
BuBy_MaDnEss_#4

Postprzez Gość 2004-10-24, 6:43 pm

Masz pewnie cenzurę ;)
U mnie działa.

Trochę kontrowersyjna, wręcz nawet prowokująca flaga.
Gość

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice