Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez mdc dg 2006-12-13, 11:44 am

"Kazimierz Górski: Na pewno mieszkańcy Sosnowca czy Dąbrowy Górniczej woleliby, abyśmy mówili o związku śląsko-zagłębiowskim. Na razie jednak kwestia nazwy jest wtórna. Najważniejsza jest sama sprawa. Te animozje śląsko-zagłębiowskie, które ma pan chyba na myśli - na naszych oczach zanikają."

Prosze ja ciebie "panie czerwony" gdzie zanikają :lol: W takiej sprawie musi się odbyć referendum innej opcji nie widze.Nie godze się na to że jakis byle prezydent Dąbrowy, Sosnowca czy Będzina będzie decydował za mieszkańców w tak ważnej kwestii.
mdc dg

Postprzez WOJTEK 2006-12-13, 11:59 am

Sprawa prosta: referendum. O wynik jestem dziwnie spokojny.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Pasta 2006-12-13, 1:05 pm

mdc dg napisał(a):"Kazimierz Górski: Na pewno mieszkańcy Sosnowca czy Dąbrowy Górniczej woleliby, abyśmy mówili o związku śląsko-zagłębiowskim. Na razie jednak kwestia nazwy jest wtórna. Najważniejsza jest sama sprawa. Te animozje śląsko-zagłębiowskie, które ma pan chyba na myśli - na naszych oczach zanikają."

Prosze ja ciebie "panie czerwony" gdzie zanikają :lol: W takiej sprawie musi się odbyć referendum innej opcji nie widze.Nie godze się na to że jakis byle prezydent Dąbrowy, Sosnowca czy Będzina będzie decydował za mieszkańców w tak ważnej kwestii.

Przeczytaj dalej
Tomasz Pietrzykowski: W tej chwili dopóty, dopóki nie ma ustawy górnośląskiej, członkami Górnośląskiego Związku Metropolitalnego mogą być tylko miasta na prawach powiatu, co - tymczasem - wyklucza z tego grona takie miejscowości, jak Będzin, Knurów i Czeladź. To jednak tylko kwestia tymczasowa. Mam nadzieję, że ustawa za chwilę otworzy drzwi także dla innych.

Zygmunt Frankiewicz: Myślę, że lista członków związku powinna zamknąć się na tej "siedemnastce". Nie jestem zwolennikiem rozszerzenia listy miast. Myślę, że obecnie jest ich dokładnie tyle, ile potrzeba.

Janusz Moszyński: Także jestem tego zdania. Jeśli zaczniemy przyjmować każdego chętnego, to za chwilę sięgniemy po tereny zamorskie.

Ja mówię nie zrzeszaniu się z Katowicami a zostawianie za plecami innych zagłębiowskich miast. A Wojtek ma rację o wyniki referendum możemy być spokojni, tylko boję się że obawiając się takiego rezultatu nikt tego referendum nie przeprowadzi.
I żeby nie było że jestem całkowicie na nie. Jestem jak najbardziej za tym żeby zjednoczyć się aby móc decydować o sprawach dla nas wspólnych (np wspomniane korzystniejsze kontrakty na wodę i energię) ale nie na takich zasadach że jedni będą lepsi inni gorsi a jeszcze innych wcale tam nie będzie(patrz Będzin, Czeladź). Nie może to też przybrać takiej formy jak proponowana, że cała kasa idzie na wspólny cel i odgórnie z Katowic będzie "uczciwie" dzielona. No i oczywiście sprawa nazwy - nie ma mowy o nazwach Katowice, Śląsk, Silesia itp.
Pasta

Postprzez Krawiec 2006-12-13, 1:20 pm

Autorzy projektu są pro-rozwojowi, opanowani, kreatywni, racjonalni, tryskają pozytywną energią...natomiast przeciwnicy kierują się animozjami, nienawiścią, uprzedzeniami, wrzeszczą i tupią jak male dzieci... a tak w ogóle to zanikają... i tak się robi miasto Silesia... ehhh.

Najpierw była mowa o Górnośląskim Związku Metropolitarnym czyli związku komunalnym teraz mówimy o hipermieście Silesia gdzie nie ma możliwości żeby poprzez nazwę zaakcentować uczestnictwo naszego regionu - co automatycznie czyni z nas Ślązaków - czyli dalszy ciąg zasypywania podziałów między Ślązkiem a Zagłębiem poprzez zasypywanie Zagłębia...

Druga sprawa to do czego prowadzi to całe zamieszanie? Słyszałem osobiście (nawet mam to nagrane) i zapewne tysiące telewidzów w wiadomościach tvp3 jak poseł PiS-u mówił o ingerencji zarządu tego hipermiasta w budżety poszczególnych miast... więc o co chodzi i w jakim kierunku zmierzamy? Czy prezydent Górski mówiąc o tym, że chętnie się niektórych kompetencji wyzbędzie, a wcześniej, że jeszcze nie jesteśmy gotowi na to hipermiasto chce jednak, żeby Sosnowiec stał się dzielnicą Katowic, tylko nie od razu...stopniowo.

W związku z tym moje pytania wybiegną w przyszłość, do której się zmierza. Najważniejsza kwestia, na której się skoncentruję to autentyczne - a nie te wynikające z megalomanii autorów pomysłu - korzyści dla Zagłębia.

Pytania zaglebie.info do Prezydenta Kazimierza Górskiego

Wielokrotnie podczas spotkań podkreślał Pan, że Śląsk nas traktuje po macoszemu, że od lat nie dostajemy pieniędzy na finansowanie obiektów użytecznści publicznej i instytucji, że wszystkie te zadania miasto dźwiga na własnych barkach. Czy to się zmieni po planowanym wejściu do tego hipermiasta , o którym tak entuzjastycznie mówili wszyscy zebrani w red. DZ?

Czy dzięki naszemu uczestnictwu będą realizowane kluczowe dla Zagłębia projekty rozwojowe jak: port w Sławkowie, a przede wszystkim Drogowa Trasa Śradnicowa na odcinku Dąbrowa Górnicza-Sosnowiec? A jeśli tak to kiedy i z jakich źródeł?

Kolejna kwestia jak pan to nazwał wtórna czyli kwestia nazwy. Dlaczego podziały między Śląskiem i Zagłębiem zasypuje sie poprzez zasypanie Zagłębia? Czy uważa Pan, że region Zagłębie należy wyrzucić na śmietnik historii. Czy to robienie z nas Ślązków na siłę nie przełoży się - jak to zwykle bywa przy siłowych rozwiązaniach - na siłową reakcję tych, którzy poświęcili życie dla kultywowania tradycji naszego regionu Zagłębia Dąbrowskiego?
Tu nie chodzi o animozje ale o obronę własnej tożsamości.

I na koniec... dlaczego nie zrobimy swojego Związku Metropolitarnego Zagłębie ? Przecież wszystkie te entuzjastyczne argumeny za GZM tudzież Silesią pasują również do naszej sytuacji - mielibyśmy wówczas pewność, że środki zostaną u nas, a nie pójdą na finansowanie podupadającego Bytomia czy Siemianowic...
Poza tym mniejsze metropolie są lepiej zarzadzane niż te ogromne.

(czekamy na odpowiedzi z UM)
Krawiec

Postprzez Pasta 2006-12-13, 1:30 pm

Krawiec napisał(a):I na koniec... dlaczego nie zrobimy swojego Związku Metropolitarnego Zagłębie ? Przecież wszystkie te entuzjastyczne argumeny za GZM tudzież Silesią pasują również do naszej sytuacji - mielibyśmy wówczas pewność, że środki zostaną u nas, a nie pójdą na finansowanie podupadającego Bytomia czy Siemianowic...

Pytanie jak najbardziej trafne jeżeli chodzi o sens tylko w którymś z artykułów odnośnie tego tematu czytałem, że aby powołać Związek Metropolitarny miasta członkowskie muszą mieć razem ponad 500tys. osób. Dlatego też uprzedzając tego typu odpowiedź ze strony UM warto może zmienić w pytaniu na Związek Miast Zagłębia
Pasta

Postprzez stulatek 2006-12-13, 3:48 pm

Pasta napisał(a):
Krawiec napisał(a):I na koniec... dlaczego nie zrobimy swojego Związku Metropolitarnego Zagłębie ? Przecież wszystkie te entuzjastyczne argumeny za GZM tudzież Silesią pasują również do naszej sytuacji - mielibyśmy wówczas pewność, że środki zostaną u nas, a nie pójdą na finansowanie podupadającego Bytomia czy Siemianowic...

Pytanie jak najbardziej trafne jeżeli chodzi o sens tylko w którymś z artykułów odnośnie tego tematu czytałem, że aby powołać Związek Metropolitarny miasta członkowskie muszą mieć razem ponad 500tys. osób. Dlatego też uprzedzając tego typu odpowiedź ze strony UM warto może zmienić w pytaniu na Związek Miast Zagłębia

Sosnowiec, Dąbrowa, Będzin, Czeladź, Wojkowice razem mają 461576tyś mieszkańców jeżeli dodamy jeszcze Jaworzno ponad 95000 nie będzie problemu
stulatek
fryta

Postprzez buli11 2006-12-13, 6:12 pm

Przeciez Jaworzno to juz Malopolska :roll:
buli11

Postprzez Socio 2006-12-13, 6:56 pm

No ale 'genialny plan' wojewody i uszoka nie bierze pod uwage ze w ich SLASKIM miescie maja niby byc miasta z Zaglebia i Malopolski. Chory pomysl. Czytalem wywiad z paroma prezydentami na sosnowiec.info i dramat co ci ludzie mowia. Jakie wspolne miasto ?!?!?! Czy ich pogielo ? Czy w Trojmiescie ktos zlikwidowal Gadnsk, Gdynie - czy ludzie nie czuja sie ze z Gdanska,dyni albo Sopotu ? To samo w Zaglebiu Ruhry. K... szlag moze czlowieka trafic jak sie cos takiego czyta. Zwiazek komunalny ok. Mamy KZK GOP, tramwaje i ok. Wiadomo jedno miasto nie jest w stanie poniesc takich wydatkow i celowe porozumienie sie w sprawie np budowy DTS do Dabrowy itp. jest w porzadku. Ale jakie wspolne miasto ?!?! Przeciez sami mieszkancy, zarowno Zaglebia jak i Slaska i Malopolski (ktora geograficznie nie administracyjnie jest Jaworzno), w referendum nie zgodza sie na likwidacje ich wlasnych miast. Takiej glupoty chyba nikt na swiecie by nie wymyslil.
Socio

do buli

Postprzez Misaki 2006-12-13, 8:34 pm

skoro Jaworzno to Małopolska to My w sumie też
Misaki

Postprzez BuBy_MaDnEss_#4 2006-12-13, 8:39 pm

raczej nie :shock:
BuBy_MaDnEss_#4

Re: do buli

Postprzez mlody1906 2006-12-13, 8:50 pm

Misaki napisał(a):skoro Jaworzno to Małopolska to My w sumie też

od zawsze do 1975 tak bylo...
mlody1906
Adventure Group

Postprzez kwachu 2006-12-14, 10:42 am

WOJTEK napisał(a):Sprawa prosta: referendum. O wynik jestem dziwnie spokojny.

No nie wiem, wielu ludzi nie patrzy na to w kontekście zagrożeń, ale w kontekście uzyskania dodatkowych inwestycji. Nie zastanawia ich to, że Śląsk będzie miał w tym zwiazku przewagę, że kasa wcale nie musi isć na Zagłębie. Najpierw w kolejności do kasy będą Katowice i Gliwice, potem rozpadające się zadupia typu Ruda Śląskia, Siemianowice, a na końcu my...

Zresztą zobacz sobie wyniki ankiety na www.sosnowiec.info.pl i komentarze pod ankietą.

PS. Oczywiście wolę referendum niż wcielenie nas do tego "tworu" poprzez decyzję prezydenta miasta.
Ostatnio edytowano 2006-12-14, 12:21 pm przez kwachu, łącznie edytowano 1 raz
kwachu

Postprzez Przemek26 2006-12-14, 11:41 am

A to ankieta z portalu Naszemiasto.pl z dzisiaj:

W naszym mieście

Tak (27)
Nie (17)
Nie mam zdania (5)

W województwie
Tak (477)
Nie (209)

Nie mam zdania (27)

:evil: :evil:
Przemek26

Postprzez Krawiec 2006-12-14, 12:19 pm

Ankieta na największym niezależnym forum DG
http://www.dabrowa-gornicza.org/index.p ... topic=1079

Śląsk 6 głosłow
Zagłębie 19 głosów
bez zdania 3 głosy

Zapraszam do głosowania na forum Sosnowca
http://www.forum-sosnowiec.pl/viewtopic.php?t=79

Ps. Jaworzno było wpisane w Zrównoważoną Strategię Rozwoju ZD(niestety sprawa na razie przyćmiona przez tą Silesię), Jest w okręgu wyborczym sosnowieckim i w Diecezji Sosnowieckiej więc związki z Sosnowcem i Zagłębiem są.
Krawiec

Postprzez Misaki 2006-12-14, 11:11 pm

Po wynikach ankiety z województwa nasuwa mi się jedno Na Śląsku chcą naszej kasy Oni już dobrze wiedzą jak podzielić wspólny budżet Będziemy finansować zdegradowane śląskie dzielnice bobrek rozbark lipiny karb i wiele innych Ładnie sobie to wymyślili no no :) Dodam jeszcze że Czeladż i Dąbrowa Górnicza mają najlepsze budżety w województwie a Sosnowiec jest (obok Katowic i Gliwic) jednym z ośrodków mających ambicje stania się ośrodkim centralnym a nie jak to sobie zaplanowali za Brynicą peryferiami
Misaki

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice