Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52
- czeladź była wtedy miastem.min. sosnowiec i te całe okoliczne wsie(czeladz,rogoźnik,wojkowice)
- a krakowianie sa narodowosci malopolskiej, poznaniacy narod. wielkopolskiej, warszawiacy nar. mazowieckiej, a gorale narodowosci goralskiej. Wszystkie regiony Polski roznia sie w jakis sposob od siebie, a ze gorni slazacy tak latwo dali sie zniemczyc, co slychac w ich gwarze, to chca teraz w jakis sposob usprawiedliwic swoja uleglosc i tworza jakis narod slaski.Dlaczego nie potraficie zrozumieć ,że Ślązak to nie niemiec, polak .. tylko przedstawiciel narodowości sląskiej
- Ludnosc Sosnowca, oto dane: 1939r - 129 610 ludzi, 1946r - 77 800 ludzi. Roznica ok 60 000 ludzi. Od tego trzeba odjac 23 000 zydow wywiezionych z Sosnowca w czasie wojny to zostaje 37 000 ludzi, a byli to zolnierze ktorzy zgineli lub zostali w innych czesciach Polski i Europy, ludize ktorzy przeniesli sie na ziemie odzyskane min. na gorny slask. ( http://www.sosnowiec.info.pl/modules/ne ... hp?id=1696 oraz http://pl.wikipedia.org/wiki/Sosnowiec# ... 5.9Bciowym )A teraz na koniec przypomnienie z historii,w 1945 roku gdy armia sowiecka wyzwoliła nasze reriony dziwnym trafem liczba mieszkańców sosnowca w szybkim tempie zmniejszyła się o 60 tyś mieszkańców .. Katowice powiększyło o te właśnie 60 tyś
silesia napisał(a):Nie słyszałem aby inne regiony po za Kaszubami okazywały swoja obrebnośc .
silesia napisał(a):.Dziwnym trafem prawie 200 tys obywateli Górnego Śląska( a znam przypadki gdzie nie chciano wpisywać takich narodowości bo pani oznajmiała że nie można dokonywać takich wpisów) deklarowało właśnie narodowośc śląskąNie słyszałem aby inne regiony po za Kaszubami okazywały swoja obrebnośc .Czy nie widzisz ,ze asymilacje na siłę w stylu pana Grażyńskiego nie przyniosły efektów?.Stdiowałem socjologię na UŚ i kurwice mnie krała jak ludzie pokroju pana J,Wódz wypowiadaja się o Śląsku .Skąd on jest chyba dobrze wiesz.Zreszta zawsze UŚ nazwany był czerwonym , w rankingach stoji na samym dnie .. a szkoda.
Wojna napisał(a):Jedz do Bytomia i krzyknij ze jestes z Sosnowca,powodzenia.Jak jeszcze nie jezdziłem na mecze mialem Kumpla z Myłowic co jakis czas przyjezdzałem do niego i zdazyło sie dostac mi oklep za to ze jestem Sosonwiczaninem.Pozatym dazenie do autonomi i inne ich pierdolenie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników