przez regard 2005-01-08, 10:13 pm
Postarajmy się podsumować dyskusje o CzZ. Poza paroma skrajnymi opiniami, reszta wpisów jest w/d mnie jasna. Nikt nie kwestionuje roli i wagi wydarzeń 1905 roku jako właściwego okresu dla określania Naszego Regionu jako CzZ. W sumie Krawiec jesteś alfa i omegą w tym temacie, znasz się najlepiej z nas na tym i to nie jest żadna ironia z mojej strony. Druga sprawa. Zarzuciłeś mi wcześniej, że niepoważny jestem proponując pracę od podstaw w temacie uświadamiania o przeszłości CzZ powołując sie na podobne wydarzenia w historii (powstanie warszawskie, wielkopolskie, sląskie ) Spójrz na to z innej strony. Dla przeciętnego Polaka jest to zasadnicza różnica. Tamte powstania kojarzą sie równoznacznie - walka o wolność. CzZ kojarzy się również równoznacznie. Każdy wie jak. Zejdź na chwile ze swojego konika - historii - spójrz obiektywnie. To hasło nie prowokuje do dyskusji o historii naszego regionu, to hasło utrwala postrzeganie Zaglębia Dąbrowskiego jako enklawy PZPR, SLD itd. Czy tego chcesz czy nie. Wykształcenie. Też sprawa którą poruszyłeś w jednej ze swych wypowiedzi. Są ludzie po wyższych studiach, którzy nie wiedzą , kto był pierwszym królem Polski, sa ludzie po 7 klasach podstawówki , którzy znają calą dynastię Jagiellonów z datami panowania. Nie generalizujmy. Kwestia zainteresowań. Kolejna sprawa. Piszesz o tym, ze ludzie ,,na ulicy" dyskutują o historii naszego regionu. Gdzie i kiedy? Może innymi ulicami chadzamy, powiedz gdzie to ma miejsce, ja się jeszcze nie spotkałem, a chętnie bym się przekonał. Podsumowując. Rodzielmy dwie sprawy: sport (forum Zagłębia i stadion) od historii regionu (CzZ - niewątpliwie pozytywne wartości). Kto ma wiedzieć co to było CzZ, ten wie. Dla kogo sie to kojarzy negatywnie, ten sobie tylko to ugruntuje. I choćbyś nie wiem co robił tego nie zmienisz. Niestety.
Pozdrawiam