Czerwone Zagłębie - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: ...

Postprzez (d)RedStar 2005-01-05, 7:40 pm

Mam net uf
a dyskusja widzÄ™ wrze

Greg1906 napisał(a):

inni jak kolega z terrorysta w avatarze pisze o pieknych czasach, ktorych nie powinnismy sie wstydzic (sic!),

To jak mniemam o mnie, :lol: przypominam,że nigdy nie wspomniałem,że nie powinniśmy się wstydzić gierka braku wolności słowa itd. Podobnie jak Krawcowi, chodziło mi w temacie o wydarzenia 1905-6. Jestem ciekaw czy do tej pory byłem rozumiany opacznie.
Ja niestety nie mam wśród przodków uczestnika ów Rewolucji w Zagłębiu, ale jestem już 3 pokoleniem mieszkającym na Tych ziemiach i ta historię uznaje za swoją, z tymi ludzmi się identyfikuje! I napewno nigdy za nich się nie będe wstydził! bo przypominam raz jeszcze że w tym kontekscie pisałem

Krawiec: odnośnie prawicowego Zagłębia...
Na Zagłębiu uczestnictwo ludności w szczególności Robotników w tym okresie w obrządkach kościoła, było jedne z mniejszych w Polsce!

Pozwolę sobie zacytować: XXw w parafiach Dąbrowa Górnicza i Zawiercie w Nabożeństwach niedzielnych uczestniczyło od75% do 85%.. a jeszcze mniej w Sosnowcu, gdzie trzecia część parafian okazywała niechęć wobec religii i Kościoła
Andrzej Chwalba Hist.Polski 1795-1918 str.118

w przeciwieństwie jak mniemam do Śląska, tam chyba od zawsze Polska była kojarzona najczęściej z kościołem, a bycie Polakiem tyle co katolikiem

---> więc w tym kontekscie nie zgodze się także ze słowami Biskupa: 8) Zagłebie nie było czerwone od miłości do Boga , ale fakt ładne brzmiay i były dość pocieszne:) więc jesli komuś ma to pomóc niech sobbie to tak tłumaczy...

A co do BBWR-u, to trudno,zeby nie rządzili skoro lewica, ale nie tylko bo ptrzeciez centrum, PSL i ogólne niepiłsudczycy byli tępieni jak i gdzie się tylko dało.
Nalezy dodac ,że w tym samym okresie gdzie zwykle wygrywało BBWR (niedemokratyczna ordynacja)W Zagłębiu do bodajże kas chorych,( już nie jestem pewny co do nazwy kas,a nie mam obecnie dostępu do odpowiedniej literatury) wygrywało PPS bądź nawet KPP.
Więc niepodważalny wydaję się fakt,że Zagłębie pomimo napływu różnych ludzi z kulturowo odmiennych regionów wciąż pozostaje Czerwone. W głównej mierze właśnie dzięki tym ludziom, którzy byli na tyle uczciwi by nie drwić, nie szydzić i przede wszystkim szanować i kultywować tradycję Czerwonego Zagłębia

Pesto a ty widze nie zrozumiałes jak pisałem,że wyjechałem z Zagłębia i mnie nie ma... no nic
A fakt że Cię przeprosiłem , potwierdzam, gdyż na prv trochę mnie poniosło(nieporozumienie :oops: ) i trochę zdarzyło mi się nabluzgać :wink:
Pozdrawiam
(d)RedStar

Postprzez Greg1906 2005-01-05, 9:53 pm

(d)RedStar napisał(a):Mam net uf
a dyskusja widzÄ™ wrze
To jak mniemam o mnie, :lol: przypominam,że nigdy nie wspomniałem,że nie powinniśmy się wstydzić gierka braku wolności słowa itd. Podobnie jak Krawcowi, chodziło mi w temacie o wydarzenia 1905-6. Jestem ciekaw czy do tej pory byłem rozumiany opacznie.

No to sie nie zrozumielismy, napisales, ze gratulujesz pomysłu, projektu , wykonania i odwagi. Flaga nawiazuje do PRL-owskiego ustroju takze dla mnie bylo to jednoznaczne. No i jeszcze to zdanie o wstydzie za swoja historie...
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez quickstarter 2005-01-05, 11:16 pm

Ten watek powstal z uwagi na flage nie piszcie wiec by nie mieszac dwoch spraw - flagi i CzZ - bo tu wlasnie o ten zwiazek chodzi. Krawiec - odnioslem sie do Twych pytan poprzednim razem ale chyba nie przeczytales mego postu. I mowiac o fladze nie pluje na robotnikow z 1905 roku ale wyrazam swoj stosunek do tego ze cos tak ochydnego wisi na Ludowym. A RedStar - przyjales totalna jednolitosc (czerwona) wsrod bylych i obecnych mieszkancow Zaglebia? Zapewniam cie ze tak nie jest nie bylo i nie bedzie.
Krawiec piszesz: "Kolego to ty wyskoczyłes z obraźliwym stereotypowym hasłem w stylu Romana albo Kutza, które dotykaja czci moich przodków więc nie pierdol o twoim uszczerbku na honorze cyt :
>>A czerwien ta - wbrew opowiesciom o Bogu, papiezu, biskupie itp - winna byc postrzegana jako krew rodakow na rekach pacholkow << "
Krawiec - jesli twoi przodkowie byli czerwonymi ludkami (z SDKPiL?;) trudno - nie chce ich obrazac ale podtrzymuje swoje zdanie. I rozumiem ze czerwien w kazdej fladze i herbie oznacza czerwone scierwo?? ;D Zrob przeglad flag - polecam szczegolnie norweska, niemiecka i usa rzecz jasna :D
quickstarter

re

Postprzez Qba 2005-01-06, 12:46 am

powiem tak: zalozylem ten watek z mysla o dyskusji na temat flagi, ale oczywiscie "tematy pokrewne" sie scisle z tym wiaza...

ja znowu swoje: jestem uparty jak osiol i mowie "NIE"..

nikogo nie trzeba uswiadamiac o naszej historii (nic na sile), przynajmniej ja nie czuje takiej potrzeby, swoje wiem, starcza mi to, jezeli ktos bedzie chcial sie czegos dowiedziec, to w prosty sposob moze zasiegnac literatury i zaspokoic swoja ciekawosc...

jezeli flaga mialaby inne haslo pod spodem (np. takie jakie zaproponowal Krawiec) to nie odezwalbym sie slowem, bo przeslanie byloby oczywiste, ale jest jak jest i niektore osoby staraja sie przeksztalcic cala sytuacje.. jak dla mnie wszystko jest jasne: moze i autorzy mieli dobre intencje, ale niestety im to nie wyszlo, a szkoda...

pozdrawiam

PS. niech nikt nie marudzi, ze p***le glupoty, bo od tego jest forum, zeby wyrazac swoje zdanie
Qba

...

Postprzez Krawiec 2005-01-06, 1:08 am

Quickstarter : Przyznaje, że pomyliłem się bo uznałem, że jest to kontynuacja obszernego tematu sprzed ponad roku ale to nie zmienia kontekstu bo w tej dyskusji odnosze się do tez ogólnych na temat CzZ z któymi się nie zgadzam. Przyznam równiez, że potrafisz odpowiadac na pytania odnoszac sie do wszystkiego tylko nie do istoty - dlatego zadałem ci powtórnie te same pytania ale w skróconej formie. Z ostatniego postu wnioskuję, że nie byłeś w stanie odpowiedzieć na 2 pierwsze pytania i stąd ten wymyk.

Krawiec napisał(a):
3)Chcez powiedzieć, że mój pradziadek, który walczył z bolszewikami w 1920r i dziadek, który przeżył obóz jeniecki i partyzantkę w oddziałach zbrojnych PPSu wchodzących w skład AK to byli pachołkowie ???

SDKPiL ? Zacytowałem powyżej siebie (strona wcześniej). Teraz sam widzisz jak to punkt po punkcie odnosłeś się do moich pytań. Do twojej niewiedzy dotyczącej historii naszego klubu ( barw ) odnosze się ponizej w tekście. Mniemam, że na temat innych bardziej doniosłych wydarzeń w ZD nic mi nie odpowiesz więc już ci daje spokój w tym zakresie.

Red Star : Polecam ci ksiażkę St. Radka "Sztandar buntu" (autentyczny dokument opisujacy lewice zagłębiowską , zakazany po wojnie ze względu na prawdę o stosunku sił PPS do KPP czy SDKPiL) . Nie twierdze, że PPS nie była antyklerykalana . Myślę, że tak jak teraz my tak wówczas oni mieli prawo do krytyki polityki kościoła. Kościół przecież był najiwększym wrogiem uwałaszczenia chłopów , które przeprowadził Piłsudski (wiadomo, że chodziło o włości i władzę tzn. konserwacje feudalizmu ). Nie znaczy to jednak, że PPSiacy byli nie wierzący w Boga i Ojczyznę (wiem to po swojej rodzinie) mimo, że uczestnictwo wynosiło tylko czy aż 75 - 85 % . Mieliśmy przed wojną swoje sanktuarium na górze Dorotce a i znanych jest kilka nazwisk wybitnych księży z naszego regionu. Nie wiem czy znana jest ci postać ks. Augustynika budowniczego kościłoa w centrum DG, który mimo bierności koscioła w 1905 roku włączył się w pomoc dla powstańców. Patriotyzm lokalny wykazał również proboszcz kościoła na Niwce. Kiedy władze kościelne i rząd naciskał na wyburzenie wielkiej cerkwi św Mikołaja (dzisiaj stoi tam galeria Extravagance) on postanowił obronić obiekt poprzez przemianowanie. Niestety nie udało się to ze względu na zacietrzewienie pewnego ministra. W efekcie nie mamy obiektu , który byłyby nr 1 na mapie zabytków Zagłębia.

Te dane z Hist. Powszechnej można też tłumaczyć w ten sposób, że na terenie Zagłebia mieszkało ponad 20 % ludności żydowskiej i kilka procent prawosławnej oraz protestanckiej. Nie wiem czy dane dotyczą wszystkich wyznań czy tylko rzymsko-katolickiego.

Nie można więc powiedzieć, że prawica odwgrywała w Zagłębiu marginalną rolę i wybór BBWR był wynikiem fałszerstw lub zastraszenia ludności. Rządy BBWR oraz Artura Michaela jako prezydenta Sosnowca zapisały się pozytywnie w historii miasta wg Jana Zielinskiego.

Wydaje mi sie, że myślimy w skrajnych kategoriach typu albo Zagłębie jest czerwone albo nie jest - zamiast szukać w rewolucji 1905 symbolu pojednania we wspólnej sprawie i tak naszą czerwień traktować. Myślę więc, że lepiej byłoby to pojęcie traktować jako punkt i symbol w historii tak jak np. Solidarność 80 . Właśnie teraz nasuwa mi się odpowiednie porównanie. Lechia odwołuje się do Solidarności i jak mniemam nie chodzi tutaj o gloryfikacje Wąsacza, Jamrożego, Steinhoffa, Wieczerzaka, Hantke i innych "asów" z okresu AWS. Tak samo Czerwone Zagłebie symbolizuje ideę niepodległościowo-egalitarną i nie powinno się kojarzyć z późniejszymi wynaturzeniami spowodowanymi powojenną marginalizacją lewicy patriotycznej (PPS).

Tak jak kupiecko-administracyjna (dzisiaj powiedzielibyśmy menadżerska) Victoria ku chwale zagłębiowskiego sportu była w stanie połaczyć się z lewicowym KS Sosnowiec ( tutaj zwracam uwagę quickstartera bo nie odpowiedział mi na pytanie o czerwień w naszym herbie tylko znowu gada od rzeczy jak nie o Jezuitach to o flagach państwowych), który zaistniał jako KS Milowice w 1906 r. dając początek historii naszego klubu , tak prawicowa część kibiców powinna dziś uszanować historię CzZ.

W kwestii flagi już się wypowiadałem . Jestem na tak ale z tekstem o 1905 roku i akcją uświadamiającą pt. kiedy powstało to pojęcie, jaka lewica dominowała w Zagłębiu przed wojną i o co chodziło powstańcom.

PS Qba pierd ... głupoty ;-) . Zartuję oczywiście ale zastanów się czy nie jest naszym obowiazkiem mówienie prawdy o naszej historii ? Jeśli przyjmiemy taką postawe jak proponujesz to nigdy nie wyzwolimy sie z tego fałszywego skojarzenia CzZ z Gierkiem i PRlem i będzie nas to dotyczyć do końca życia. Walczmy więc o prawdę, a flaga nam to ułatwi bo prowokuje i zmusza do dyskusji.
Ostatnio edytowano 2005-01-06, 2:05 am przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez Greg1906 2005-01-06, 2:04 am

Krawiec napisał(a): Walczmy więc o prawdę, a flaga nam to ułatwi bo prowokuje i zmusza do dyskusji.

Ta flaga nie dosc, ze nie ulatwila to nawet pogrzebala wszelkie dyskusje jak to ladnie nazwales "na miescie". Gdybym byl zlosliwy napisalbym, zrobmy flage "dzieci Stalina", to by byla kolejna prowokacja i zmuszenie do mega dyskusji.
Dyskutowac mozemy tu na forum w parenascie osob, reszta to zlewa, a cala Polske nasza dyskusja nic nie obchodzi. Cala Polska widzi tylko PRL-owska flage.
Greg1906
Nadzieja białych

...

Postprzez Krawiec 2005-01-06, 2:11 am

Greg ja widze coś wręcz przeciwnego. Tutaj nie dojdziemy do prawdy bo to nasze subiektywne odczucia.

Myślę że taki sposób dyskusji tzn sprowadzanie rzeczy do absurdu nic nie daje bo flaga nawet w tej formie jest zajeb... daleko od Stalina dzięki biało-czerwonej fladze w reku robotnika po prawej stronie flagi.

Nie będę się upierał przy swoim bo sam mam spore wątpliwości ale jeśli nie teraz (100-lecie powstania) powiemy sobie nawazjem i światu o tym czym jest CZZ to kiedy ?

Greg wydaje mi sie, że niedoceniasz zasięgu internetu i naszego i nie tylko naszego forum.

Podczas dyskusji z quickstarterem nasunelo mi sie takie proste pytanie , które chciałbym zadać wszystkim przeciwnikom czerwonego koloru i lewicy jako takiej :

Czy mamy potępić i wymazać z histori klubu czerwony KS Sosnowiec ? W związku z tym co z naszą datą 1906 i z naszymi barwami ?
Krawiec

re

Postprzez Qba 2005-01-06, 8:41 am

PS Qba pierd ... głupoty . Zartuję oczywiście ale zastanów się czy nie jest naszym obowiazkiem mówienie prawdy o naszej historii ? Jeśli przyjmiemy taką postawe jak proponujesz to nigdy nie wyzwolimy sie z tego fałszywego skojarzenia CzZ z Gierkiem i PRlem i będzie nas to dotyczyć do końca życia. Walczmy więc o prawdę, a flaga nam to ułatwi bo prowokuje i zmusza do dyskusji.

Ta flaga nie dosc, ze nie ulatwila to nawet pogrzebala wszelkie dyskusje jak to ladnie nazwales "na miescie". Gdybym byl zlosliwy napisalbym, zrobmy flage "dzieci Stalina", to by byla kolejna prowokacja i zmuszenie do mega dyskusji.
Dyskutowac mozemy tu na forum w parenascie osob, reszta to zlewa, a cala Polske nasza dyskusja nic nie obchodzi. Cala Polska widzi tylko PRL-owska flage.

Ad1. Krawiec o czym Ty mowisz? :) rozumiem, ze Twoj swiatopoglad nie pozwala na kojarzenie CzZ z Gierkiem? no co tu sie ludzic.. przeciez tak wlasnie bylo i jest.. Zaglebie to jest skupisko komuchow.. powiedzmy sobie to wprost... wiec to skojarzenie nie jest wcale falszywe

Ad2. Dokladnie!!! o to wlasnie mi chodzilo!!! Krawiec nie dotrzesz do wsztstkich... Twoje "mysli przelane na html" docieraja do bardzo waskiego grona, maja maly zasieg.. natomiast reszta albo o tym nie wiem, albo ma to w glebokim powazaniu.. wiec jak Ty chcesz wyzwolic sie z CzZ a'la Gierek? takie dzialania moga odsniesc skutek, co do kilku, kilkudziesieciu osob.. to tyle

pozdrawiam
Qba

Postprzez Greg1906 2005-01-06, 11:44 am

Krawiec napisał(a):Nie będę się upierał przy swoim bo sam mam spore wątpliwości ale jeśli nie teraz (100-lecie powstania) powiemy sobie nawazjem i światu o tym czym jest CZZ to kiedy ?

Wlasnie. Doszlismy do punktu ktory juz pare razy przewijal sie w tym temacie. TO BYLA ZNAKOMITA OKAZJA NA ZMIANE (ALBO PRZYNAJMNIEJ PROBE ZMIANY) ZNACZENIA NAZWY "CZERWONE ZAGLEBIE" W SWIADOMOSCI PRZECIETNEGO POLAKA. Wystarczylo dolaczyc jakies stosowne haslo. I wtedy faktycznie moglibysmy sie smiac z glupich ktorzy kojarzyliby te flage z PRLem. Ale teraz oni smieja sie z nas i maja racje.
Greg1906
Nadzieja białych

...

Postprzez Krawiec 2005-01-06, 11:45 am

Qba skoarzenia są różne np. Zagłębie - gołębie albo Buzek - na wózek. Skojarzeniami to kierują się dzieci w przedszkolu, a nie rozumni ludzie. Komuchy, czerwonoarmiści to są slogany służące do walki politycznej ale jak to się ma do rzeczywistości pokazuje nauka zwana historią oraz socjologia.

Tak jak mówiłem wcześniej ludzie na ogół mają krótką pamięć i kojarzą np. Solidarność z AWS-em ubabranym - jak zaraz wyjdzie - w aferę przy której Orlen i Rywin gate to betka czyli prywatyzacje PZU . Czy to powód żeby np Lechia nie szczyciła się tym, że ich miasto jest kolebką Solidarności ?

Wczoraj np. delegacja Cracovii była u papieża a wcześniej 4 tys kibiców tego klubu sfotografowało się z flaga pozdrawiającą Karola Wojtyłę.
Czy należy wywnioskowac, że kibice Cracovii są klerykałami , przeciwnikami aborcji i nie szanują niewierzących kibiców tego klubu ?

Nie ! Po prostu są dumni z tego, że największy i chyba jedyny uznany autorytet na ziemi zawsze wsominał o jego Cracovii.

Czy w imię poprawności politycznej - co by skojarzenie w żadnym wypadku kogoś nie uraziło mamy zrezygnować z choinki w miejscach publicznych ?

Flaga jest i mam nadzieję, że znajdzie się tam duży napis 1905(doszycie) , a prawicowcom proponuję zrobienie flagi zielono - białej z napisem Bóg - Honor-Ojczyzna i wieszanie jej obok Czerwonego Zagłębia . Cała Polska zdurnieje , historia naszych barw i klubu (Unia) będzie żywa jak nigdy dotąd.

To jest wg mnie lepsza postawa niż chowanie głowy w piasek w imię neutralności i zaszywanie się w kółkach dyskusyjnych oraz rozmowach na prv.

Nie odpowiediałeś mi na proste pytanie postawione w poprzednim poście i wynikające nie z mojego światopogladu politycznego tylko z historii.
Ostatnio edytowano 2005-01-06, 11:49 am przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez Greg1906 2005-01-06, 11:49 am

Nie wiem czy to pytanie bylo do mnie, nie jestem przeciwnikiem lewicowych pogladow ani czerwieni naszego regionu. Jestem przeciwnikiem ludzkiej glupoty.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez Krawiec 2005-01-06, 11:54 am

Greg1906 napisał(a):Nie wiem czy to pytanie bylo do mnie, nie jestem przeciwnikiem lewicowych pogladow ani czerwieni naszego regionu. Jestem przeciwnikiem ludzkiej glupoty.

Równiez do ciebie greg. Co robimy z czerwonym KS Sosnowiec , czy do 1931 w naszym klubie grali i kierowali nim "pachołkowie z krwią rodaków na rękach" ?

Jeśli jesteś przeciwnikiem ludzkiej głupoty to dlaczego nie odniosłeś się do tego sformułowania ?

Zostawiając tamten spór z qickstarterem i qbą myślę greg, że doszedłeś greg do dobrego wniosku i ja się z tym w pełni zgadzam.

Reasumując należy:

- utożsamić CZZ z datą 1905 . Nawet przed wojna Zagebiem rządziła prawica więc nie jest prawdą, że Zagłebie było zawsze lewicowe.

- objasniac gdzie tylko można czym była rewolucja 1905 i jaka lewica dominowała w Zagłębiu.

- podkreślac historię prawicy na naszym terenie (słownie bądż poprzez flagę nawiazująca do barw Victorii S-c)

- przyjąć, że dziś Zagłebie jest czerwono-zielono-białe czyli zjednoczone we wspólnej sprawie jaką jest dobro klubu i regionu (nawiązanie do Unii Sosnowiec)

OK ?
Krawiec

re

Postprzez Qba 2005-01-06, 5:17 pm

Krawiec sam chcesz zmieniac te "skojarzenia", wiec po co, skoro posluguja sie nimi dzieci w przedszkolu? ja nie mowie, ze wszystko jest fe, po prostu ten napis na fladze jak dla mnie jest jasny.. po co przypinac mu etykietke historyczna?? probujesz jakos bronic tej flagi? haslo jest wybitnie nie trafione, a Ty stale probujesz wpisac w to wszystko jakis kontekst historyczny, ktorego np. ja w ogole nie potrafie dostrzec

w pelni popierdam Cie, jezeli chodzi o doszycie daty, ale to juz chyba pozostaje w kwestii autorow... wtedy przeslanie flagi zmieni calkowicie sens

pozdrawiam
Qba

...

Postprzez Krawiec 2005-01-07, 1:05 am

Autorzy inspirowali się wątkiem na forum i moimi wpisami więc może wezma pod uwagę to o czym piszemy teraz.

Qba jeśli doszyjemy 1905 to przedstawienie kontekstu historycznego bedzie potrzebne bardziej niz teraz. Jesli chodzi o te skojarzenia to hasło o dzieciech skierowalem do ludzi piszacych w tym wątku. Jak mniemam kazdy z was / nas niezależnie od pogladów powinien kierowac się czymś głebszym niz tylko proste skojarzenie - bo to chyba obowiazek człowieka wykształconego.
Krawiec

Postprzez Tomaszek 2005-01-07, 7:02 am

Krawiec napisał(a):a prawicowcom proponuję zrobienie flagi zielono - białej z napisem Bóg - Honor-Ojczyzna . . .

a gdzie czerwony? Zagłębie ma barwy Czerwono Zielono Białe i takie też powinny być flagi... !
napewno wyszlibyśmy lepiej niż nz czerwonym Zagłębiu !
a najlepiej to by było, żeby kibice niewpierdalali się w politykę !
Tomaszek
Żółta kartka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników