a dyskusja widzÄ™ wrze
Greg1906 napisał(a):
inni jak kolega z terrorysta w avatarze pisze o pieknych czasach, ktorych nie powinnismy sie wstydzic (sic!),
To jak mniemam o mnie, :lol: przypominam,że nigdy nie wspomniałem,że nie powinniśmy się wstydzić gierka braku wolności słowa itd. Podobnie jak Krawcowi, chodziło mi w temacie o wydarzenia 1905-6. Jestem ciekaw czy do tej pory byłem rozumiany opacznie.
Ja niestety nie mam wśród przodków uczestnika ów Rewolucji w Zagłębiu, ale jestem już 3 pokoleniem mieszkającym na Tych ziemiach i ta historię uznaje za swoją, z tymi ludzmi się identyfikuje! I napewno nigdy za nich się nie będe wstydził! bo przypominam raz jeszcze że w tym kontekscie pisałem
Krawiec: odnośnie prawicowego Zagłębia...
Na Zagłębiu uczestnictwo ludności w szczególności Robotników w tym okresie w obrządkach kościoła, było jedne z mniejszych w Polsce!
Pozwolę sobie zacytować: XXw w parafiach Dąbrowa Górnicza i Zawiercie w Nabożeństwach niedzielnych uczestniczyło od75% do 85%.. a jeszcze mniej w Sosnowcu, gdzie trzecia część parafian okazywała niechęć wobec religii i Kościoła
Andrzej Chwalba Hist.Polski 1795-1918 str.118
w przeciwieństwie jak mniemam do Śląska, tam chyba od zawsze Polska była kojarzona najczęściej z kościołem, a bycie Polakiem tyle co katolikiem
---> więc w tym kontekscie nie zgodze się także ze słowami Biskupa: 8) Zagłebie nie było czerwone od miłości do Boga , ale fakt ładne brzmiay i były dość pocieszne:) więc jesli komuś ma to pomóc niech sobbie to tak tłumaczy...
A co do BBWR-u, to trudno,zeby nie rządzili skoro lewica, ale nie tylko bo ptrzeciez centrum, PSL i ogólne niepiłsudczycy byli tępieni jak i gdzie się tylko dało.
Nalezy dodac ,że w tym samym okresie gdzie zwykle wygrywało BBWR (niedemokratyczna ordynacja)W Zagłębiu do bodajże kas chorych,( już nie jestem pewny co do nazwy kas,a nie mam obecnie dostępu do odpowiedniej literatury) wygrywało PPS bądź nawet KPP.
Więc niepodważalny wydaję się fakt,że Zagłębie pomimo napływu różnych ludzi z kulturowo odmiennych regionów wciąż pozostaje Czerwone. W głównej mierze właśnie dzięki tym ludziom, którzy byli na tyle uczciwi by nie drwić, nie szydzić i przede wszystkim szanować i kultywować tradycję Czerwonego Zagłębia
Pesto a ty widze nie zrozumiałes jak pisałem,że wyjechałem z Zagłębia i mnie nie ma... no nic
A fakt że Cię przeprosiłem , potwierdzam, gdyż na prv trochę mnie poniosło(nieporozumienie :oops: ) i trochę zdarzyło mi się nabluzgać :wink:
Pozdrawiam