LucasUSA napisał(a):Gosciu, sam sobie przeczysz. Przeczytaj swoj podpis - my narod slaski. Poza tym czujesz sie urazony literowka w Oberschleisen (mam nadzieje, ze sie pomylilem :twisted: ) i nazywasz to "cos" ojczyzna :evil: - dla mnie ojczyzna jest jedna - POLSKA. Jakby ktos napisal Gorny Slask z bledem, to bym zrozumial, ale ty oburzasz sie na blad w niemieckiej nazwie POLSKIEGO regionu. Mowisz, jak to Ruch sie nie utozsamia z Niemcami, a za chwile piszesz cos o laczonych szalikach w barwach niemieckich, jakie mozna spotkac pewnie w duzej ilosci na waszych trybunach. Koncze, bo wyczerpuja sie zapasy mojej tolerancji.
Mieszkasz w USA i uważasz sie za Polaka, jakbys sie czuł, gdyby ktos wyrażał sie pogardliwie o Twojej ojczyźnie i zabraniał sie z nia identyfikować?
A co do tego polskiego regionu, to mam rozumieć, że gdy Górny Śląsk był np. w Prusach był niemieckim regionem? I ludzie nie mogli mówic o sobie Górnoślązak tylko Oberschlesier, a to pierwsze określenie powinno być wyśmiewane, tępione?
Foxx napisał(a):Ja tylko napiszę, że literówka była tylko literówką i powinieneś się zorientować z reszty tekstu (np. "Chorzowianie" z dużej litery - wbrew polskiej, ale nie niemieckiej , pisowni), że nie wynikała z braku szacunku do rozmówcy.
To dobrze, ale zwróciłem Ci uwage nie dlatego, że sie przyczepiam do każdej pierdoły, tylko bardzo wiele osób celowo przekręca słowo Oberschlesien, przykładów nie trzeba szukać daleko spójrz na ostatni post Lucasa USA.
Foxx napisał(a):Natomiast co do meritum - faktycznie sobie przeczysz. Reasumując: twierdzisz, że czymś naturalnym na Ruchu są szaliki z niemiecką flagą, a język niemiecki jest czymś zupełnie normalnym i przyjmujesz nick "wolfik" (dobrze, że nie "vehrwolfik" ). Oczekujesz jednocześnie, że osoby, dla których jest to język katów powiedzą: "acha..." i przestaną kojarzyć Ruch z sympatiami proniemieckimi .
Nie za bardzo rozumie mi Twój nick kojarzy sie z językiem angielskim, mam z tego wysnuwać wniosek, że jesteś Anglikiem? Język niemiecki jest czymś tak normalnym jak język polski. A po Twojej wypowiedzi odnosze wrażenie, że cały czas żyjesz II wojna światową. Czy prawdziwy Polak jak usłyszy język niemiecki powinien dać człowiekowi używajacemu tego języka po prostu w morde, bo to jego "kat"?
Foxx napisał(a):Przypomnę Ci jednak, że to HKS był ekipą która wprowadziła na polskie stadiony hasło "Polska bez Śląska!" (my to podjeliśmy na zasadzie "jak się nie podoba, to...")
Po prostu wielu Ślązakom nie podoba sie władza sprawowana przez polską administracje. A musisz wziąść poprawke na to, że hasła śpiewane na stadionach sa dużo radykalniejsze od rzeczywistych opinii.
Foxx napisał(a):"polskie świnie"
a gdzie to słyszałeś?