Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez misiek1906 2004-10-03, 5:32 pm

Ale rozbujany temat :shock:
misiek1906

Postprzez Foxx 2004-10-03, 6:21 pm

Zajebisty. Dawajcie Panowie dalej.
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-10-03, 8:54 pm

Kolego ZGREDOS bylem na meczu w Chorzowie z Ruchem i nie witano nas Chlebem i Sola ale nie bylo bijatyki kijami, kamieniami czy racami. Owszem byla slowna wymiana zdan.
Nie trzeba bylo jechac na Slask, aby roznic sie z Kibicami i tak na LUDIWYM w przerwie meczu z Gornikiem Zabrze miala miejsce woja na kule sniegowe. Rozgrywki wowczas nieco inaczej byly rozgrywane w czasie.

Zadyma jaka urzadzili Kibice Slaska Wroclaw na LUDOWYM ze sztachetami itd itp - Policja miala duzo do roboty.

Na zakonczenie powiem tak, ze kiedys nie jezdzily tak liczne grupy i nie bylo ich tak widac a pozatym nie bylo tyle agresji.

Stwierdzam w sposob jednoznaczny co wyrazilem wczesniej - nie Kocham Kibicow z tamtej strony Brynicy, ale nie uprzedzam sie bez konkretnej przyczyny.

Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

...

Postprzez Krawiec 2004-10-03, 9:46 pm

W uzupełnieniu do wątku historycznego doadam , że znany jest przypadek zaatakowania w 1939 roku Wojska Polskiego, zmierzającego do obrony Katowic i Chorzowa , przez Ślazaków (na mostku miedzy Sosnowcem a Szopienicami )

Ten przypadek oraz przypadki wojenne wytworzyły w Zagłębiu przeświadczenie, że Ślązacy zdradzili Polskę. Dlatego po wojnie mecze przeciw śląskim drużynom zwłaszcza Ruchowi Ch. cechowały się sporym napięciem, a nawet zamieszkami.

Trudno mi powiedzieć czy to przeświadczenie było uzasadnione. Natomiast wiem ,że nie powinno się Ślązka oceniać jedna miarą.
Jak wiemy z historii w okresie plebiscytów część Ślązaków opowiedział się za Polską, a część za Niemcami. Dlatego trudno powiedzieć czy była to zdrada czy po prostu ci , którzy wcześniej poszli za Niemcem , później w czasie wojny konsekwentnie zachowali swoją opcję i to oni pomagali faszystom .

Ja osobiście jestem b.ostrożny w ocenie Ślązaków jako całości bo to grupa regionalna wielokulturowa i skomplilkowana.
Krawiec

Re: ...

Postprzez JeRry 2004-10-03, 11:44 pm

Krawiec napisał(a):W uzupełnieniu do wątku historycznego doadam , że znany jest przypadek zaatakowania w 1939 roku Wojska Polskiego, zmierzającego do obrony Katowic i Chorzowa , przez Ślazaków (na mostku miedzy Sosnowcem a Szopienicami )

Ten przypadek oraz przypadki wojenne wytworzyły w Zagłębiu przeświadczenie, że Ślązacy zdradzili Polskę...

Nie chciałem sie wypowiadac na tym forum , ale logika wyżej przedstawiona jest porażająca. Rozumiem , że byłeś na tym mostku i widziałeś kto strzelał.A ponadto pytałeś o przekonania rzekomo strzelających.

Krawiec napisał(a): Z literatury obozowej znane są przykłady sprawowania funkcji kapo przez Śązaków...

To pewnie nie słyszałeś o tym że kapo w obozach bywali Polacy, Żydzi, Niemcy,Austriacy, Rosjanie

PS. Tak , pewnie Grota-Roweckiego w Warszawie też sypnęli Ślązacy.
JeRry

Postprzez amstat 2004-10-04, 12:28 am

pewnie tak
amstat
Fanatyk

Postprzez Foxx 2004-10-04, 6:38 am

JeRry - taką retoryką można zamknąć twarz rozmówcy na każdy temat - "a byłeś w Katyniu, widziałeś kto strzelał, pytałeś o przekonania rzekomo strzelających?", "w Powstaniu Warszawskim?", "w Powstaniach Śląskich?", "na Wołyniu?", "w walkach wileńskiego okręgu AK z Litwinami?". Bez sensu.

Krawiec napisał(a):Ten przypadek oraz przypadki wojenne wytworzyły w Zagłębiu przeświadczenie, że Ślązacy zdradzili Polskę. Dlatego po wojnie mecze przeciw śląskim drużynom zwłaszcza Ruchowi Ch. cechowały się sporym napięciem, a nawet zamieszkami.

Trudno mi powiedzieć czy to przeświadczenie było uzasadnione. Natomiast wiem ,że nie powinno się Ślązka oceniać jedna miarą.

Jest to wypowiedź wyważona i mądra. Jeżeli uważasz, że coś się nie zgadza - poszperaj w bibliotece, albo necie i przedstaw jakiś argument (tak jak to zrobiłeś, bez potrzeby sięgania do źródeł, w sprawie kapo - i w tej kwestii masz oczywistą rację).
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez JeRry 2004-10-04, 11:13 am

Foxx
Sprowadzenie do absurdu było odpowiedzią na uogólnienie na podstawie jednego przypadku, że Ślązacy zdradzili Polskę bo ktoś tam , gdzieś strzelał.
Pytanie retoryczne. Kogo zdradzili strzelający do Wehrmachtu Ślązacy z Domu Powstańca na Matejki.

Cyt. Krawiec:
„...doadam , że znany jest przypadek zaatakowania w 1939 roku Wojska Polskiego..”

„...Ten przypadek oraz przypadki wojenne wytworzyły w Zagłębiu przeświadczenie, że Ślązacy zdradzili Polskę..”

Takich sytuacji jak ta na moście w Szopienicach we wrzesniu ’39 w całej Polsce były setki (poczynając od Bydgoszczy)

Nie odnosiłem się do całej wypowiedzi Krawca.

Foxx, rozumiem, że jako Warszawiak (chyba) znasz z autopsji tematy Śląsko-Zagłebiowskie i w przyszłości będziesz kumpli z Sosnowca wspierał merytorycznie a nie tylko jako adwokat. PozdRawiam.
Tyle z mojej strony na tym forum. Niedziela ,godzina 13.
JeRry

...

Postprzez Krawiec 2004-10-04, 7:36 pm

Tak jak powiedział Foxx , coż to za absurdalny argument w rozmowie o historii "byłes widziałes" ? . W ten sam spsób moznaby dowodzic, że to Krzyżacy wygrali bitwę pod Grunwaldem. W ten sposób moznaby zamknac usta wszystkim historykom. Zatem ten argument proponuje włożyć do kosza.

Teraz konkretnie . Przypadków ataków V kolumny na Wojsko Polskie było wiele w kraju ale co nas one obchodza w kontekście zródeł antagonizmu ślasko-zagłębiowskiego ? Ponieważ nie jest to forum historyczne nie wymagaj ode mnie pisania przypisów. Napisałem o przypadkach wojennych w prosty sposób dla wszystkich forumowiczów ale skoro chcesz się zapoznac z materiałem historycznym to polecam pozycje "Zagłębie Dabrowskie w okresie II Wojny Światowej" autorstwa J.P. Zielinskiego. Jest tam opisany ten krwawy szopienicki przypadek , który odbił się w Zagłębiu głośnym echem.

Nie wiem czy pamietasz taki serial "Blisko, coraz blizej". RAS-iowcy zarzucą mu propolskosć ale jedna rzecz zastanawia. Mieszkaniec Sosnowca mówi w jednym z odcinków "nienawidze hanysów, mojego brata zabił żołnierz wehrmahtu , rodem z Katowic". To jest motyw jakby spoza walki ideologicznej o narodowość Górnego Śląska.

Nie chcesz chyba powiedzieć , że Ślazacy nie służyli powszechnie w wehrmahcie ? Przeciez jest to fakt powszechnie znany i mówi sie o nim obecnie otwarcie. Sprawa jest skomplikowana bo część poszła tam siłą, a cześć proniemiecka dobrowolnie - i ja to podkreśliłem . W kontekście genezy antagonizmu ten fakt ma niemałe znaczenie bo jak wiesz przypadki negatywne mocniej zapadają w pamięć.

To co napisałem oparłem równiez na opowieściach mojej rodziny (mój dziadek walczył w podziemiu , i babcia opowiadała mi że tłumaczem gestapowców, którzy robili naloty byli zawsze Ślązacy). Równiez wiele listów od Zagłębiaków pamietajacych II wojnę do redakcji Ekspresu Zagłębiowskiego - z okresu kiedy Kutz wydał Zagłębiu oficjaną wojnę piszac o nas jako Azjatach , bolkszewikach, barbarzyńcach - mówi o zdradzie Ślązaków.

Takie było przeświadczenie i jak słusznie zauważył Foxx ja nie stanałem za tym przeświadczeniem jednoznacznie. Przeczytaj jeszce raz na spokojnie , zwłaszcza zakończenie mojego poprzedniego postu i post z poprzedniej strony, w którym piszę o zróznicowaniu społecznosci i historii Górnoślazaków

......

OK , skoro podważasz to co napisałem to, jak Ty wyjaśnisz źródło zamieszek i nienawiści podczas powojennych spotkań między naszymi klubami ? A pytanie drugie, jaki masz nick na forum Ruchu bo tam dopminuje "narodowosc sląska" i nie natknałem się na przywoływanie przykładów polskosci Śląska - może Twoje wpisy przeoczyłem :roll:
Ostatnio edytowano 2004-10-04, 8:15 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 4 razy
Krawiec

Postprzez WOJTEK 2004-10-04, 7:48 pm

POLECAM PRYWATNE SKRZYNKI PANOWIE. TO JEST FORUM KIBICÓW NIE HISTORYKÓW CZY SĘDZIÓW.
WOJTEK
Adventure Group

??

Postprzez ^m@rcin^ 2004-10-04, 7:51 pm

WOJTEK napisał(a):POLECAM PRYWATNE SKRZYNKI PANOWIE. TO JEST FORUM KIBICÓW NIE HISTORYKÓW CZY SĘDZIÓW.

Wojtek a co ci to przeszkadza ?
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Krawiec 2004-10-04, 8:02 pm

WOJTEK napisał(a):POLECAM PRYWATNE SKRZYNKI PANOWIE. TO JEST FORUM KIBICÓW NIE HISTORYKÓW CZY SĘDZIÓW.

Wojtek zobacz jaki jest temat tego watku. To nie jest temat stricte piłkarski ani kibicowski.

Przeciez nasz antagonizm sięga czasów sprzed kilkudziesięciu lat, więc nie da się uniknąć historii, a jeżeli odpowiada ci wyjaśnienie pt. :... jakis starszy kibic opowaiadał, że był jakis napis na murze albo jakaś flaga i od tego się zaczeło , po czym okazuje sie, że ten starszy kibic ma 25 lat to wybacz.

Teoria X-generation i olewanie historii to wielki bład . Demony wojny odrodzą sie z jeszcze wiekszą siłą.

Ps. Jeśli kogos nie interesuje co sie tu pisze, to nie musi tego czytać.
Krawiec

Postprzez DaMi 2004-10-04, 10:12 pm

NAZI POVER napisał(a):I co kurwy gyby nie slask i HANYSY to by ten kraj by sie nie odbódował a wy dalej byście popierdalali z kosa po polu.PIERDOLONE pastuchy.GOROLE JEBANE

Coś czuje że ban :D
DaMi

Postprzez Foxx 2004-10-05, 6:14 am

Krawiec napisał(a):

Wojtek zobacz jaki jest temat tego watku. To nie jest temat stricte piłkarski ani kibicowski.

Przeciez nasz antagonizm sięga czasów sprzed kilkudziesięciu lat, więc nie da się uniknąć historii, a jeżeli odpowiada ci wyjaśnienie pt. :... jakis starszy kibic opowaiadał, że był jakis napis na murze albo jakaś flaga i od tego się zaczeło , po czym okazuje sie, że ten starszy kibic ma 25 lat to wybacz.

Teoria X-generation i olewanie historii to wielki bład. Demony wojny odrodzą sie z jeszcze wiekszą siłą.

Ps. Jeśli kogos nie interesuje co sie tu pisze, to nie musi tego czytać.

Obrazek Lepiej bym tego nie ujął. Jednak jestem tu gościem i się dostosuję. Moim zdaniem temat jest bardzo interesujący...

JeRry - chyba sam dobrze widzisz, że nikt tu adwokata nie potrzebuje :twisted: .

Pzdr.
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez WOJTEK 2004-10-05, 6:28 am

NIE O TO CHODZI. TEMAT MOŻE SIĘ ZAKOŃCZYĆ KŁÓTNIĄ (VIDE NAZI POVER) .DOPÓKI TEGO NIE MA JEST OK.
P.S. JA NIE WNIKAM W TAKIE RZECZY . :lol:
WOJTEK
Adventure Group

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice