przeszłość fanclubu Wojkowice Zagłebia Sosnowiec

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Andgaw 2005-08-17, 6:26 pm

Witam!
Pamiętam mecze Górnika Wojkowice z RKS Grodziec, gdy grali w 4 lidze.
A zwłaszcza jeden , na początku lat 90 - tych , gdy RKS wygrał w Wojkowicach 1:0. Mecz był w tym samym czasie co mecz z Lechem w Sosnowcu (4:1 dla Zagłębia). Ja wybrałem oczywiście mecz w Sosnowcu i na tamtym meczu w Wojkowicach niestety nie byłem. Podobno działo się coś niecoś między nami. Z Grodźca było wtedy dużo osób. Podobno jeszcze wtedy nie padło z Waszej strony ani jedno słowo o sympatii do Zagłębia, w przeciwieństwie do kibiców RKS.
Pamiętam również czasy lat 80 - tych, kiedy w Wojkowicach byli kibice Polonii Bytom (głównie w Żychcicach, Kamycach, Bobrownikach).
Cieszę się, że teraz w Wojkowicach są wyłącznie kibole naszego Zagłębia, tak jak w Grodźcu (niestety mało nas jeździ obecnie).

Pozdrawiam kibiców Zagłębia z Wojkowic i Grodźca.
Andgaw

Postprzez Przemko8 2005-08-17, 7:01 pm

Jeśli chodzi o to że kibice Górnika Wojkowice nie lubili kibicow z Grodzca to szybko to minęło bo potem wielu kolesiów z Wojkowic poznało ludzi z Grodzca z którymi pili i bawili się.Zresztą nie jestem żadnym zadymiarzem czy chuliganem.Ja tylko czasami sie pojawiałem na meczach Górnika Wojkowice w latach 90 i obserwowałem różne wydarzenia.Jeśli chodzi o mecze między Górnikiem Wojkowice a RKS grodziec to prawda jest taka że kibice z Grodzca rzucili się na kibiców z Wojkowic przeleciał RKS całą trybune boczną ale co się działo tego nie pamietam bo nigdy nie byłem w młynie kibiców Górnika Wojkowice i nie jestem żadnym szalikowcem tylko zwykłym kibicem który lubi popatrzeć jak grają piłkarze.Na tym meczu nie padły jeszcze okrzyki o Zagłebiu Sosnowiec z ust kibiców Górnika Wojkowice tak samo jak na meczu w nastepnym sezonie z CKS w III lidzie gdy CKS na piechote maszerował po meczu z Wojkowic do Czeladzi.Może zdarzały się jakies nieprzyjemne okrzyki na tych meczach o jakiś klubach ale chyba śpiewali to pojedynczy kibice.Bo tak czy siak kibice Górnika Wojkowice zostali przy Zagłebiu Sosnowiec a po wejsciu w połowie lat 90 Górnika Wojkowice do III ligi to wiele ryzykowali swoją sympatią do Zagłebia Sosnowiec bo jeżdzili na wyjazdy na Górnika Wojkowice w III lidze w szalikach Zagłebia Sosnowiec i Legii Warszawa tak ubrani pojawiali sie na meczach w Rudzie Sląskiej ,Gliwicach.
Przemko8

Postprzez Przemko8 2005-08-17, 7:37 pm

w sumie nie lubienie w Wojkowicach kibiców CKS Czeladż i RKS GRodziec szybko minęło zostały zawarte jakies osobiste znajomości między kibicami z tych miast i spoko i to mi się podoba tylko ze mi chodzi o połowe lat 90 a jak jest w czasach obecnych to nie wiem.
Przemko8

Postprzez Przemko8 2005-08-17, 8:40 pm

a tak przy okazji wspomne że mecze Górnika Wojkowice czy w III czy w IV lidze to była fajniutka sprawa mieszkasz w małym miasteczku i masz klub na który możesz chodzić i mu kibicować albo w młynie szalikowców albo spokojnie wśród publiczności.Ja to robiłem wśród publicznosci.Ale dzięki meczom w Wojkowicach III ligowym można było się zetknąć z szalikowcami z innych miast.Młyn Górnika Wojkowice na meczach u siebie na niektóry meczach wynosił od 20 do 40 młodych ludzi ale w Wojkowice przeżywały różne najazdy np.kibiców Jastrzębia ,Odry Opole,Concordii Knurów(raz przyjechali w dwa autokary) Cks Czeladz( raz byli w 200 osób)Rks grodziec ( dwa razy) BKS Bielsko(raz) czy Górnika Ledziny olimpia(raz).A jak mieszka sie na takim malutkim miasteczku to za darmo można było ogladać mecze III ligowe w koncu wchodziło się przez brame.
Przemko8

Postprzez Przemko8 2005-08-17, 9:26 pm

ziomku z Grodzca w wojkowicach w latach 80 nie było ruchu kibicowskiego napisałem na pocżątku w poscie że niby dominowała Polonia Bytom w Wojkowicach w latach 80 a to polegało na czytaniu wyników Polonii Bytom w gazetach.. W Wojkowicach nigdy nie było osoby co by zawitała na stadion Polonii Bytom Kibice piłkarscy w Wojkowicach pojawili sie na początku lat 90 i to byli kibice Zagłebia Sosnowiec.TYlko Zagłebia Sosnowiec i jego przyjaciół.A że w Wojkowicach był jeszcze klub Górnik Wojkowice to tez jemu kibicowano w Wojkowicach.Nigdy zadna flaga Wojkowic nie wisiała na żadnym sląskim stadionie,jedynie raz wisiała flaga Górnika Wojkowice na śląskim stadionie ale wtedy jak została skasowana ukradziona.Tak sie składa że rocznik przynajmniej od 1979 do młodszych w Wojkowicach kibicują Zagłebiu Sosnowiec ,tak sie składa że wojkowicki fan club Zagłebie Sosnowiec w latach 90 chodząc na mecze III ligowe Górnika Wojkowice i jezdząc na wyjazdy tego klubu w szalikach i koszulkach ryzykował wiele a tam nie było osiłków.
Przemko8

Postprzez Przemko8 2005-08-17, 10:35 pm

dobra zamęcze was dalej historią fanclubu Zagłebia Sosnowiec z Wojkowic.Jej początek to lata 93 i 94.Kibice Górnika Wojkowice od swoich początków byli kibicami Zagłebia Sosnowiec i przyjaciół Zagłebia.Może były takie sytuacje na początku lat 90 ze były może jakieś animozje z kibicami z Grodzca i z kibicami CkS Czeladz.Jeśli chodzi o Grodziec to wiele osób z Wojkowic z kimś z Grodzca sie skumało no i było spoko stosunki jeśli chodzi o kibiców CKS Czeladz to zgoda z Wojkowic zapanowała coś w roku 98.Więc nie było wrogości między zagłebiowskimi kibicami bo i tak byc powinno.Fan Club Zagłebia Sosnowiec z Wojkowic często wspierał dopingiem sportowców sosnowieckiego kluby czy to hokeistów czy koszykarzy w latach 90.Potem musze ekipka rozsypała się ale przyszli z tego jak wynika następni kobice Zagłebia Sosnowiec z Wojkowic.Bo Wojkowice obecnie to 100% zagłebie Sosnowiec.i tak trzymać.
Przemko8

Postprzez Leyton 2005-08-17, 10:52 pm

przemko8 napisał(a): napisałem na pocżątku w poscie że niby dominowała Polonia Bytom w Wojkowicach w latach 80 a to polegało na czytaniu wyników Polonii Bytom w gazetach.. W Wojkowicach nigdy nie było osoby co by zawitała na stadion Polonii Bytom

No i tutaj się nie mogę zgodzić. Nie wiem czy na stadion, ale na hokej do Bytomia na 100% jeździła z Wojkowic grupa gówniarzy w niebiesko-czerwonych szalikach. A było to w czasach kilkuletniej walki pomiędzy Zagłębiem, a Polonią o Mistrzostwo Polski czyli właśnie w latach 80-tych.
Leyton

Postprzez Marcin79 2005-08-18, 9:45 am

Przemko ty mieszkales na plaka?To musimy sie napewno znac.Obecnie Wojkowice to 100%ZAGLEBIE,moze sa jakies wyjatki.Na kazdym meczu ZAGLEBIA czy to u siebie,czy na wyjezdzie jest kilka osob z Wojkowic.Leyton,Masz racje z ta polonia bytom,bo wiem ze w latach 80 jezdziło kilka osob do bytomia.A co do kosy z grodzcem,zawsze byla dla mnie dziwna(moze dlatego,ze nie mieszkam od urodzenia w Wojkowicach,tylko sie przeprowadzilem w 1989 z bedzina),ze dwie zaglebiowskie miejscowosci,kibicujace ZAGLEBIU,czuja do siebie taka nienawisc,podobnie bylo z czeladzia,choc ja osobiscie nigdy do grodzca nic niemialem,mialem ta duzo znajomych.Podobnie bylo z czeladzia,dopiero pozniej,kibice w obu tych miastach przejzeli na oczy,ze łaczy ich ZAGLEBIE i tak powstala zgoda,a nie tak jak mowisz Przemko,ze to dlatego jest zgoda bo w Wojkjowicach gra kilku czeladzian,jakie to ma znaczenie,ze oni grają?Acha jeszcze do Andgaw,zgodze sie z toba ze kamyce,zychcice to byli kibice poloni,ale Bobrowniki to nie Wojkowice.I nie przypominam sobie takiego meczu z grodzcem(a bylem na kazdym meczu w Wojkowicach,moze mnie pamiec myli)zeby Wojkowice przegraly 0:1i uciekały przed GrodzcemPamietam za to wygrana6:2 i skrjenie wszystkich flag Grodzcowi.
Marcin79

Postprzez Greg1906 2005-08-18, 10:13 am

Nie chcę zakładać osobnego tematu, może w tym ktoś opowie jakie są przyczyny powstania kosy między Górnikiem Piaski a CKS-em? Dla mnie to tak samo dziwna historia jak te "wojenki" Grodźca z Wojkowicami.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez ASTER 2005-08-18, 12:27 pm

A w Bobrownikach są kibice Zagłębia?
ASTER

Postprzez Dawid. 2005-08-18, 12:53 pm

W Bobrownikach są w większości kibice Górnika Zabrze. Natomiast w Rogoźniku sa kibice Zagłebia
Dawid.

Postprzez emdżej 2005-08-18, 1:40 pm

.::DAWID#88::. napisał(a):W Bobrownikach są w większości kibice Górnika Zabrze. Natomiast w Rogoźniku sa kibice Zagłebia

W Rogoźniku? To mnie teraz zdziwiłeś. Jak tam nie mówią po polsku tylko "godoją"
Ostatnio edytowano 2005-08-18, 1:51 pm przez emdżej, łącznie edytowano 1 raz
emdżej

Postprzez R_o_b_e_r_t 2005-08-18, 1:44 pm

Greg1906 napisał(a):Nie chcę zakładać osobnego tematu, może w tym ktoś opowie jakie są przyczyny powstania kosy między Górnikiem Piaski a CKS-em? Dla mnie to tak samo dziwna historia jak te "wojenki" Grodźca z Wojkowicami.

Greg mieszkam w Czeladzi od urodzenia i sam nie znam odpowiedzi na to pytanie
R_o_b_e_r_t
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Przemko8 2005-08-18, 2:44 pm

nie wiem jakie są przyczyny kosy CKS z Piaskami nie wiem naprawde.Ale w sumie dobrze że nie ma już w Wojkowicach wojenek z Czeladzią i Grodzcem.Dobrze że zniknęło to ubliżanie na murach miasta Wojkowice.Dobrze ze nie ma jakiś bijatyk miedzy kibicami z Wojkowic a Grodzcem czy Wojkowic a Czeladzią.Pozdrawiam wszystkich.
Przemko8

Postprzez YOOSHKY 2005-08-18, 3:33 pm

emdżej napisał(a):W Rogoźniku? To mnie teraz zdziwiłeś. Jak tam nie mówią po polsku tylko "godoją"

Mylisz się. To wioska na pograniczu, po stronie Zagłębia.
YOOSHKY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice