Zakaz pokazów Ultras

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Zakaz pokazów Ultras

Postprzez Blaszany 2004-05-25, 11:34 am

Dzis na 90 minut pl przeczytalem ze pzpn ma zamiar zakazac pokazow pirotechnicznych na trybunach moim zdaniem to bez sensu i nie za dobra to wiadomosc dla Fb :evil:
Blaszany

Postprzez ARAS1906 2004-05-25, 11:40 am

Koniec z pirotechniką
25.05.2004 08:58

Takie obrazki znikną z polskich stadionów / legia.net
PZPN zamierza zakazać pokazów pirotechnicznych na meczach ligowych. Takie są wytyczne UEFA, które do tej pory nie były rygorystycznie stosowane, ale teraz ma to się zmienić.

"UEFA od kilku lat surowo karze finansowo kluby za wnoszenie rac na stadion. Także polskie występujące w pucharach m.in. warszawską Legię" - powiedział w "Życiu Warszawy" prezes PZPN Michał Listkiewicz.

"Zapalone race mogą być bardzo niebezpieczne. Niedawno byłem świadkiem pożaru, jaki wybuchł po odpaleniu fajerwerków przez kibiców Olympique Marsylia podczas meczu z Newcastle. Spotkanie zostało przerwane. Tylko szybka interwencja straży pożarnej zapobiegła tragedii. Organizator meczu słono zapłaci za to, że pozwolił kibicom wnieść race" - stwierdził w "ŻW" Listkiewicz.

Do tej pory PZPN nie egzekwował zakazu wnoszenia na polskie stadiony środków pirotechnicznych. Race można było odpalać przed, w przerwie i po meczu. Piłkarska centrala zagroziła tylko, że za rzucanie fajerwerków na murawę kluby będą karane. "Teraz będziemy musieli te ustalenia zmienić. Wszystko dla bezpieczeństwa widzów oraz dobra naszych klubów, by nie narażać ich na kary ze strony UEFA. Pokazy pirotechniczne na stadionach muszą się skończyć - powiedział w "ŻW" Listkiewicz.

(INTERIA.PL/Życie Warszawy)

:evil: :evil: :evil:
ARAS1906
Środula

Postprzez Artur 2004-05-25, 12:11 pm

nie no to już przesada, co im te race przeszkadzają, ja wiem, że pożar i tak dalej, ale meczu Zagłębia bez rac już sobie nie wyobrażam, za bardzo sie przyzwyczaiłem do tego widoku.

Fakt faktem zdażały sie przypadki u nas że race lądowały na murawie (patrz Śląsk Wroclaw) czy też w utworzonej kupie z serpenty. Ale to nie powód aby zaraz zakazywać wnoszeniua rac. Dla mnie to bezsens
Artur

Postprzez WOJTEK 2004-05-25, 1:10 pm

ALE MAJĄ PROBLEM.I TAK POLSKIE DRUŻYNY SZYBKO ODPADAJĄ Z PUCHARÓW WIĘC NIE MA PROBLEMÓW.RAPTEM TYLKO LEGIA MOŻE SIĘ POKAZAĆ NA WYJEĹšDZIE..NIE MA O CO KRUSZYC KOPI.W 2 LIDZE UEFA CHYBA NAM NIE PODSKOCZY.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Zygu 2004-05-25, 1:20 pm

paranoja!!! co im to przeszkadza?? :( niech sie lepiej w tym PZPN zajma drykowaniem meczow a nie oprawa eh

......::::::ZAGŁEBIE 1906 SOSNOWIEC::::::......
Zygu

Postprzez Gość 2004-05-25, 2:43 pm

Niech mnie w dupę pocałują pierdolone matoły...Panie Listkiewicz proponije jeszcze zakazać wywieszania flag na płotach nosznia wszelkich barw klubowych śpiewania i wstawania na meczach że nie wspomnę o kartoniadach baloniadach i innych elementach oprawy na koniec tylko 2 słowa JEBAĆ PZPN
Gość

Postprzez fabian 2004-05-25, 2:53 pm

Kilka słów uzupełnienia. Teoretycznie taki zakaz już obowiązuje, nie mniej kluby przymykają na niego oko.

Jeśli chodzi o nowe przepisy to mają one dotyczyć nie tylko gier w pucharach, ale własnie naszych ligowych rozgrywek niestety. Pewnie wywalą jakieś kosmiczne kary, takie, że kluby nie będzie już stać na dogadywanie się z ultrasami.

Dla mnie to kretynizm, bo znowu przez czyjąś głupotę będą cierpieć wszyscy. Wg. mnie np. u nas, odpowiedzialność za te materiały ponoszą chłopaki z FB i nie dają ich byle jakim kretynom, więc nie wiem o co chodzi :/
fabian

Postprzez zgredos 2004-05-25, 5:05 pm

Dziwne że pokazy pirotechniczne przeszkadzają panu Listkiewiczowi a to co wyprawiają w ostatnich kolejkach Górnik P, Świt to dla prezesa normalne.
W niektórych krajach mówi się już że nie są to kolejki cudów tylko "polskie kolejki"
zgredos

Postprzez Gość 2004-05-25, 6:28 pm

Może panu listkiewiczowi ktoś zasłonił jak młyn krzyknął wszyscy wstają i śpiewają i teraz wydaje zakazy. Zakaz pirotechniki (bo się sparzyć można), zakaz dopingowania (bo hałas podobno szkodzi), zakaz wstawania (bo stanie niedobre na żylaki) zakaz noszenia barw (bo to może prowokować policję ;) ). CO JESZCZE??

A tak na marginesie to ostatnio w kraju zapanowała jakaś moda na idiotyczne przepisy. Słyszeliście o jaskółkach i wiatrach w stajni? Który głupszy? :D
Gość

Postprzez Greg1906 2004-05-25, 7:37 pm

Niestety ten stary cap cały problem egzekwowania nakazu zrzuci na kluby, które będą karane za to, że poprzez zezwolenia na oprawy chcą zwiększyć frekwencje na swoich stadionach. Typowa polska paranoja. Ale kiedy trzeba interweniować w naprawdę konkretnych sprawach to tego palanta już nie widać. Boguś W. od tylu lat dorabia się na wpuszczanych bramkach i cisza, nikt tego nie rusza. Wójcik kupuje mecze i cisza, Korona robi co chce, Polar rozdaje punkty na prawo i lewo i nic. Ale tutaj Listkiewicz się pokaże bo sprawa będzie prosta, on wprowadzi przepis i niech kluby się martwią o resztę.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez Fan 2004-05-25, 7:43 pm

Na to co sie dzieje w naszej lidze i jak dzialaja organy krotko: PZPN, PZPN jebac, jebac PZPN
Fan
Working Class

Postprzez warchlak 2004-05-25, 11:16 pm

oj listek listek ty masz dość ładnie nawalone we łbie :evil: taki zakaz jest bezsensowny ponieważ widowiska sportowe dużo tracą na atrakcyjności :? nie wiem co komu przeszkadza jak grupka ludzi odpali pare rac i pomacha nimi :?: oczywiscie sie nimi trzeba umieć posługiwać ale jak każdy zauwazył na naszym stadionie ludzie umieją zachować ostroznośc trzymając race.oczywiście nie popieram rzucania rac na murawe bo tutaj i owszem zgodze się z kara nakładaną przez pzpn na kluby których fanowie nie dostosowali sie do regulaminu
warchlak
Prowokator

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-05-26, 6:19 am

Widze ,ze wszyscy sie wypowiadaja poza FB :) Ktore powinno byc najbardziej zainteresowane ta sprawa !
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Re: :)

Postprzez DaMi 2004-05-26, 6:34 am

^m@rcin^ napisał(a):Widze ,ze wszyscy sie wypowiadaja poza FB :) Ktore powinno byc najbardziej zainteresowane ta sprawa !

No masz racje bo PsiQs już nie jest w FB :D
DaMi

Postprzez DaMi 2004-05-26, 6:47 am

DaMi

Następna strona

Powrót do Kibice