Policja Wróci Na Stadiony ? ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Policja Wróci Na Stadiony ? ...

Postprzez Erazmus 2004-05-06, 5:04 pm

Jak już informowaliśmy, działacze chorzowskiego Ruchu zaproponowali, by wszystkie mecze I i II ligi w najbliższej kolejce rozpoczęły się z pięciominutowym opóźnieniem. Chodzi o zwrócenie uwagi opinii publicznej na nasilający się problem społecznego poczucia zagrożenia.

Na apel odpowiedział prezes Piłkarskiej Ligi Polskiej i Górnika Zabrze, Zbigniew Koźmiński.

- Popieramy ten pomysł, obejmiemy akcję naszym patronatem, a wszystko odbędzie się pod hasłem powrotu policji na stadiony - zapewnia Koźmiński. - Jakiś sabotażysta wymyślił, żeby policjantów nie było w czasie meczu na obiektach piłkarskich. Sprawę chuliganów pozostawiono firmom ochroniarskim, które nie dają sobie z tym rady. W takiej sytuacji gest solidarności jest oczywisty. Wczoraj trafiło na prezesa Krystiana Rogalę, dziś to może spotkać mnie, a jutro kogoś następnego. Czas z tym skończyć!

Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że kontrowersyjna propozycja Koźmińskiego nie zostanie przeforsowana. Oznaczałoby to bowiem zrobienie kilku kroków wstecz w walce o zaprowadzenie porządku na stadionach ligowych. Sporym postępem była właśnie wprowadzona kilka lat temu reforma przepisów dotyczących zabezpieczania imprez masowych i usunięcie policji ze stadionów piłkarskich. Na efekty nie trzeba było długo czekać. Raptownie zmniejszyła się liczba przypadków naruszania porządku i "zadym" w czasie meczów piłkarskich. Wiele stadionów ligowych już teraz zyskało miano bezpiecznych i szkoda byłoby zaprzepaścić ten dorobek i wrócić do sytuacji z mrocznej połowy lat 90-tych.

Pojedyncze przypadki wybryków chuligańskich w Białymstoku, Gliwicach czy Chorzowie to tylko dowód na nieuzasadnione oszczędności w infrastrukturze stadionów, niekompetencję organizatorów i ochrony meczów oraz nieprzystosowanie działaczy i stadionów w tych miastach do rozgrywania meczów podwyższonego ryzyka. Nie może to w żaden sposób rzutować na ocenę przystosowania pozostałych klubów i stadionów.
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez BrzydaL 2004-05-06, 5:07 pm

Precz z Policją na stadionach :!:
BrzydaL

Postprzez IQ 2004-05-06, 10:34 pm

Skoro precz z policją na stadionach to jaki jest wybór ?? Nasz klub płaci kilkadziesiąt tysięcy ochronie która i tak ucieknie gdy będzie trzeba coś zadziałać. Inne rozwiążanie to kibice jako ochrona - tak było na Łks i skończyło się dymem, tak jest na Ruchu i efekt był taki, że ochroniarze od początku meczu mieli przy sobie te maseczki chirurgiczne na rękawach i podczas zadymy wypieprzyli kaftany ochrony, założyli maseczkli i latali z drągami po murawie. Słyszałem też, że na Lechu ochrona (czyli hools Lecha) prowokuje przyjezdnych. A w samodyscyplinę kibiców jakoś nie wierzę. Nikt tego oficjalnie jeszcze nie napisał, ale gdyby policja w Chorzowie nie oddzieliła Łks od Ruchu to mielibyśmy prawdziwą tragedię i znowy wszyscy paliliby świeczki <"> i pisali takie tam duperele. Jest takie zdjęcie z Chorzowa gdzie gościu bierze zamach na policjanta taką metrową rurką - policjant ma tarcze, kask i jest szkolony. A gdyby ten palant z tą rurą wpadł do sektora ŁKS i walnął jakiegoś łebka to by go zabił. Nie jestem fanem policji ale wolę gliniarzy (nie prowokujących i profesjonalnie wykonujących swoje zadanie) na stadionie niż oglądać wypływający mózg jakiegoś dzieciaka po ciosie metalową rurą którego wina polegała na tym, że był kibicem innego klubu. Tak się rozpisałem, ale dymy na stadionie i to do tego ze sztachetami jakoś mi się nie podobają. Kto ma inne zdanie niech sobie zobaczy jeszcze jedno zdjęcie - dwóch ojców obejmujących kurczowo swoje małe dzieci w oczach których widać ogromny strach. Jak się ktoś chce lać to można to zrobić gdzie indziej i niech w tym uczestniczą ci co chcą, albo się z tym liczą, a nie przypadkowe małe dzieciaki.
IQ

Postprzez fcv 2004-05-07, 9:07 am

IQ napisał(a):. Nie jestem fanem policji ale wolę gliniarzy (nie prowokujących i profesjonalnie wykonujących swoje zadanie)

Marzyciel....
fcv

Postprzez amstat 2004-05-07, 9:40 am

fcv napisał(a):
IQ napisał(a):. Nie jestem fanem policji ale wolę gliniarzy (nie prowokujących i profesjonalnie wykonujących swoje zadanie)

Marzyciel....

Zjadłem buta buhahahahahaha
amstat
Fanatyk

Re: Policja wróci na stadiony ?

Postprzez fabian 2004-05-07, 9:58 am

IQ, tym razem sie nie zgodze. Tu lezy sedno sprawy:

Erazmus napisał(a):Pojedyncze przypadki wybryków chuligańskich w Białymstoku, Gliwicach czy Chorzowie to tylko dowód na nieuzasadnione oszczędności w infrastrukturze stadionów, niekompetencję organizatorów i ochrony meczów oraz nieprzystosowanie działaczy i stadionów w tych miastach do rozgrywania meczów podwyższonego ryzyka. Nie może to w żaden sposób rzutować na ocenę przystosowania pozostałych klubów i stadionów.
fabian

Postprzez zgredos 2004-05-07, 6:18 pm

Zgadzam się z IQ skoro kluby płacą wielkie pieniądze ochraniarzą tylko za to żeby stali to lepiej przekazać te pieniądze na inne cele. Przez kilka lat byłem w ochronie wiem że jest to wielka fikcja
zgredos

Postprzez IQ 2004-05-07, 11:58 pm

Fabian OK problem leży też ".......nieuzasadnione oszczędności w infrastrukturze stadionów, niekompetencję organizatorów i ochrony meczów oraz nieprzystosowanie działaczy i stadionów w tych miastach do rozgrywania meczów podwyższonego ryzyka...." Tyle, że byłem na kilkunastu stadionach w Polsce i żaden z nich !!!!!!! nie był przystosowany do organizacji meczów podwyższonego ryzyka. Powtarzam żaden !!!!!. A byłem min we Wrocławiu (stadion Śląska to dramat, a Polar to szkoda słów) , Ostrowcu (teraz podobno już jest całkiem inaczej), Opolu (jedna trybuna to trochę za mało), Łks, Mielcu, Chorzowie, Katowicach (wszystkie trzy są super :-) i wielu innych, a o naszym to nic nie będę pisał...... Tak naprawdę to powinno się zaorać wszystkie stadiony i zbudować je od nowa tyle, że nie ma na to kasy. A co do ochrony to to są darmozjady którzy biorą sporą kasę za nic. To są zmarnowane pieniądze i tyle. Ktoś przecież musi pilnować porządku na stadionach i jeśli nie policja, ochrona to kto ? Sami się przypilnujemy - bez jaj.
PS Amstat - smacznego - nie ma to jak konstruktywna krytyka.
IQ

Postprzez Leyton 2004-05-08, 12:47 am

Nic nie napiszę na ten temat bo ani trochę nie znam się na tym :D . Kiedyś zostałem nawet przez młodzież uświadomiony, bo pisałem brzydkie słowa i nie dawałem plusów tym, którym bezwzględnie się należały. :P
Leyton

Postprzez Baryla 2004-05-08, 7:16 pm

IQ zastanow sie co piszesz :!: nie wiem czy wiesz ale wiekszosc awantur na stadionach polskich prowokuje policja i ich obecnosc na 100% nie poprawi atmosfery na stadionach a jest bardzo duza szansa na to ze bedzie jeszcze gorzej wiec lepiej nie doprowadzac do sytuacji gorszej niz jest teraz-a jest moim zdaniem lepiej niz bylo :!:
Baryla
Zagłębiak

Postprzez IQ 2004-05-08, 9:00 pm

"...wiekszosc awantur na stadionach polskich prowokuje policja i ich obecnosc..." - to ja ci opiszę te awantury które widziałem osobiście:
1. Zagłębie - Ruch (2-1) ok 1989 r. - nasi atakują Ruch na stawikach
2. Zagłębie - Janina Libiąż - kibice usiłują zrobić lincz na sędziach
3. Janina - Zagłębie - przed meczem część usiłuje się dostać na stadion bez biletów i jest dym z policją; po meczu nasi (mała grupa) wpada na boisko i jest dym (z tego co pamiętam to w akcji była polewaczka)
4. Zagłębie - Odra Opole (III liga) - po nieudanej akcji na flagę Odry rozpoczyn się dym - Nasi atakują Odrę.
5. Zagłębie - Lech - Nasi na murawie i próba podejścia do Lecha
6. Stal Stalowa Wola - Zagłębie - atak Stalówki na nasz sektor
7. Hutnik Kraków - Zagłębie - spory dym Zagłębia z ochroną - potem wkracza policja
8. Odra Opole - Zagłębie (II liga bramki Adamczyka :-))) Odra wyłamuje kraty i wpada na murawę - powstrzymuje ich policja z ochroną
9. Polonia Bytom - Zagłębie - kilku z Poloni leci w stonę naszego sektora i rzuca racami
10. Ruch Radzinków - Zagłębie - nasi wyłamują bramę i część wchodzi bez biletów lejąc ochronę
11. GKS Jastrzębie - Zagłębie atak Jastrzębia (z Zawiszą i Kędz.) na nasz sektor
11. Inne mecze: GKs - Śląsk atak kilku katowiczan na sektor Śląska, Gks- Górnik dymy z ochroną, Polska-Rumunia i niezła wtopa Zagłębia od Arki i inne których teraz nie pamiętam.
Większość awantur wynika z tego, że gospodarze chcą dokopać przyjezdnym, goście chcą wjechać gospodarzom pod kasy, częsć chce wejść na mecz bez biletu, ewentualnie powodem dymów są niekorzystne wydarzenia na boisku. Ja jestem zadeklarowanym przeciwnikiem ochrony - patałachów i darmozjadów - szkoda na nich nawet 1 zł. Za kilka miesięcy będziemy mieć na ludowym Cracovię i Ruch - kto nad tym zapanuje - ochrona ???, czy może nasi kibice się umówią z nimi że nie robimy dymu na Ludowym (w to jakoś nie mogę uwierzyć). A że jestem kibicem Zagłębia to bardziej zależy mi na miejscu mojego klubu w lidze (oby kiedyś w I) niż na tym, czy nasi skopią dupy Ruchowi - a jeśli już to proponuje to robić gdzieś indziej niż na Ludowym - Świątyni Prawdziwych Kibiców Zagłębia :-). I tak na koniec taki mały przykład - bardzo nie lubię drogówki :-( ale niestety gdyby ich nie było to bałbym się przejść na pasach na drugą stronę drogi, a po mieście 100 km/h to byłby standard. A na stadionie jak jest spokój to policji nikt nie potrzebuje, ale jak rozkręci się taka awantura jak na Ruchu (sztachety, mertalowe pały itd) to ktoś musi zapewnić bezpieczeństwo tym których liga hools nie interesuje. I niestety tylko policja ma takie możliwości.
Pzdr
IQ

Postprzez lukes 2004-05-10, 11:45 am

IQ napisał(a):Nie jestem fanem policji ale wolę gliniarzy (nie prowokujących i profesjonalnie wykonujących swoje zadanie) na stadionie .

z calym szacunkiem IQ ale po ostatnich wydarzeniach w Poznaniu, Lodzi a nawet Chorzowie to co napisales to jakis zart dodam, ze nia na miejscu :wink:
powiedz to rodzinom ofiar :cry:
co sie dzieje?? Chorzow, Poznan, Juwenalia, parada gejow, Szczecin (tez pokazowka ochrony) - wszedzie dymy :cry:

a tu macie forum Policji :roll:

http://www.przepisy.e-box.pl/phpbb/viewtopic.php?t=2340
http://www.przepisy.e-box.pl/phpbb/viewtopic.php?t=2334

:shock: :? jak czytam niektore posty to rece opadaja - no niestety nie dane mi bylo zadac pytania - kazdy post oczekuje na decyzje moderatotra :shock: - moj chyba sie komus nie spodobal :wink: (wcale im sie nie dziwie)
lukes
no spin

Postprzez amstat 2004-05-10, 11:54 am

IQ normalnie ma informacje z akt komendy glownej w Sosnowcu :lol:
Konfitura !!!!!!!!!!!!!
amstat
Fanatyk

Postprzez fabian 2004-05-10, 12:39 pm

lukes to wejdz sobie na kibice.net. Tam dopiero rece opadaja.

Nikogo nie bronie ale policjanci:
1) maja taka sama opinie o kibicach jak reszta spoleczenstwa
2) jak sie wczytasz, to nie rozrozniaja oni kibicow, dla nich to jedno bydlo takie, ktore znajduje radosc w bezpodstawnym napierdalaniu ich brechami.
3) z niczego to sie nie wzielo
4) na to jaka maja indoktrynacje na szkoleniach to i tak spoko :shock: To jest generalnie w duzej mierze wina szkolenia i zarzadzania policja.
5) to nie policjanci sami decyduja, kazdy z osobna, tylko wykonuja rozkazy, swoja prace, a kamieniem niestety nie dostaje szef. Pamietacie tego starego, siwego palanta z Walki? Nawet mnie wyprowadzil z rownowagi :roll:

Lukes, a przepraszam, dlaczego dales przyklad Chorzowa ???

IQ, rozumiem Twoje intencje i je popieram, ale to w ten sposob nie zadziala. Po prostu u niektorych na widok policjanta zapala sie czerwona lampka i (nie oceniajac zadnej ze stron) wystarczy iskra...

Musisz przyznac, ze jesli chodzi o porzadek na stadionie, to tak, jak jest teraz na Ludowym to daawno nie bylo.
fabian

Postprzez Erazmus 2004-05-10, 12:52 pm

fabian u nas też jest spokojnie ale po awansie do II ligi wcale tak lajtowo być nie musi. Wiadomo że mecze z Arką , Ruchem czy ŁKS to jednak coś innego niż mecze z Promieniem czy Rozwojem . Oby nigdy nie spotkało nas to co wydarzyło się na Cichej .

Pozdro
Erazmus
Wrocławianin

Następna strona

Powrót do Kibice