Dlaczego FB poza strukturą? Gdyż cała ich siła polega na oddolnym zorganizowaniu i braku faktycznej kontroli zewnętrznej. Jeżeli taka grupa wchodzi w tryby organizacji, to traci inicjatywność. A do chłopaków nic nie mam i zawsze na meczu wrzucam coś do puszki.
Stowarzyszenie powinno integrować różne środowiska ( FB, Moje Zagłębie, Netfans ), a przede wzystkim reprezentować to środowisko na zewnątrz, organizując strumienie finansowania dla różnych inicjatyw.
Roczny budżet musiałby wynosić na tą chwilę ok. 100 tys. zł. Moim zdaniem lepiej te pieniądze zarobić, niż liczyć na mityczne 1000 członków i ich 10 zł. Bałbym się w takim przypadku przede wszystkim kłopotów organizacyjnych, oraz tego co można nazwać naszym charakterem narodowym. Ale z mojej pozycji zgreda na pewno wygląda to inaczej, dlatego też ostatnie słowo powinno należeć do twórców inicjatywy. Tak więc nie odbierajcie moich słów jako krytyki, gdyż chciałbym aby taka organizacja na trwale wpisała się w nasz pejzaż, a nie była tylko kilkumiesięczną efemerydą.