Podsumowanie sezonu 2005/2006

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Podsumowanie sezonu 2005/2006

Postprzez olo69 2006-03-20, 7:03 pm

Pomimo, że sezon 2005/2006 faktycznie jeszcze się nie zakończył (nie znamy jeszcze mistrza i spadkowicza) pozwolę sobie na kilka słów podsumowania.
Będąc przed sezonem na spotkaniu kibiców z prezesami Bernatem i Pawłowskim usłyszałem, że przed druzyna postawiono 2 cele:
- utrzymanie,
- dogranie spokojnie sezonu do końca (bez żadnych perturbacji, szczególnie finansowych - patrz sezon 2002/2003 - sam zresztą o to pytałem mając w pamięci porażki z Krynicą w ply-off, gre 12 zawodnikami czy też kłopoty z rozegraniem meczu z powodu braku lekarza).
Cel pierwszy zrealizowano, można nawet powiedziec, że przed czasem, jesli chodzi o cel nr 2 to jako kibic nie wiem jak wygladają rozliczenia finansowe klubu z zawodnikami, jednakże dość długa ławka w decydujących meczach ze Stoczniowcem zdaje się potwierdzać fakt, iż nie wyglądało to najgorzej.
Sezon zaczęlismy bardzo dobrze od niespodziewanego zwycięstwa nad aktualnym Mistrzem Polski, póxniej wszystko wróciło do normy tzn. z reguły wygrywaliśmy u siebie z tym z kim mielismy wygrać tj. Sanokiem i Stoczniowcem czasami robiąc miłe niespodzianki w postaci zwycięst nad Unią, Toruniem, czy Cracovią (jedynie Podhale okazało się dla nas za mocne - mam zreszta swoję teorię na temat meczów z ta druzyna i czekam kiedy Zagłebie udowodni mo, że nie mam racji). kiedy rozegralismy kilka niezłych meczów i pojawiła się teoretyczna szansa walki o czwórkę, nastąpiłą krótka przerwa w rozgrywkach a po niej seria kilkunastu porazek i zwiazana z tym zmiana trenera (wydaje mi sie, że była to rozsądna decyzja która sie sprawdziła; przez cały sezon w 2 tercjach siedziałem za ławką Zagłębia i miałem okazje słyszeć w jaki sposób podczas meczu K. Podsiadło kieruje drużyna (cały czas zachęcanie do aktywnej gry, jazdy i nieustanne kierowanie z boksu ustawieniem drużyny- mnie się to podoba, wolę trenerów żyjących w boksie od tych usypiających.
W pierwszej połowie stycznia kiedy powoli klarowała się tabela i Stoczniowiec stawał się powoli naszym pierwszym ptrzeciwnikiem w play-off napisałem, (na podstawie dotychczasowych pojedynków z nimi) że jeste śmy w stanie ich pokonać - po bardzow wyrównanych meczach udało się i z tego należy się cieszyć.
Jeśli chodzi o zawodników - przed sezonem byłem na sparingach z Jastrzębiem i kims tam jeszcze (nie pamietam) w meczach tych wyrózniali się dwaj zawodnicy (jeździli szybciej od innych i grali bardziej agresywnie) jak się poźniej okazało byli to Teddy i Gabriel Da Costa.
Od nich zacznę też ocenę zawodników (wymieniam tych co do których wyrobiłem sobie zdanie na plus lub minus)
Teddy (+) najlepszy chyba zawodnik w drużynie potrafiący indywidualną akcją rozstrzygnać losy meczu i szarpnąć grą całej drużyny - duzym sukcesem byłoby zatrzymanie go na kolejny sezon.
Gabriel (+) przydatny i waleczny chociaż za dużo niepotrzebnych fauli szczególnie w strefie obronnej rywali
Szałaśny (+) sprawdził się powinien zostać
Labryga (+) pomimo zawirowań na początku sezonu jego gre oceniam pozytywnie (najmocniejszy chyba strzał w druzynie)
Jasicki (+) z upływem sezonu grał coraz lepiej
Bernat, Frączek, Wojtarowicz (+) wszyscy Ci zawodnicy zdecydowanie lepszą miel pierwszą cześć sezonu wyjątkiem 2 bramki Wojtarowicza w decydującym spotkaniu
Marek Cholewa (+) mimo, iż zagrał tylko 4 mecze to mozna napisać, że znalazł się we właściwym miejscu i czasie tam gdzie było trzeba (bramka i asysta to na 4 mecze dobry wynik na obrońcę) zresztą o nim więcej napiszę po następnym sezonie - myślę, że wspólnie z Kucem będa wyrózniającą się para obrońców :)
Blot () wielka szkoda gdyż zapowiadał się naprawde nieźle
Duszak, Podsiadło () coraz lepiej ale jeszcze wiele trzeba się uczyć
Rutkowski, Sosiński (-) za wolni na ten szczebel rozgrywek - szczególnie ten pierwszy
Mraz Tokosz Saglo (-) wolę ogladać naszych juniorów
Maj, Mejka Tkacz Danieluk (-) oczekiwałem od nich więcej.
Kibice - widać, że jest grupa 400-500 osób która na meczach pojawia się stale, niektóre spotkania jak np: mecze przedostatniej szansy ze Stoczniowcem udowodniły, że hokeiści potrafią ściągnąć na trybuny większą ilość kibiców(i możliwy jest spontaniczny całkiem głośny doping)
Na przyszły sezon należy życzyć sobie aby nie było gorzej, jest w lidze kilku naszych wychowanków którzy pewnie chętnie zagraliby w strojach Zagłebia plus zawodnicy których nie oceniłem negatywnie i myslę, że możliwa byłaby walka o czwórkę (szczególnie biorąc pod uwagę nienajlepszą sytuację w Unii, nie wiadomo jak będzie wyglądała sytuacja w Stoczniowcu i Toruniu - po niezrealizowaniu przez nich przedsezonowych celów, Tychy tez raczej mistrza nie zdobedą i nie wiadomo jak zostanie to odebrane przez ich zarzad)
Następny sezon zapowiada się nizwykle ciekawie, teraz do akcji przystąpić powinni działaczei myslę, że jesli będa sponsorzy i fundusze to za rok możemy mieć jeszcze więcej radości z hokeja niż w ostatnich dwóch sezonach-oby.
Taka jest moja subiektywna ocena mijającego sezonu.
PS Przebiłem chyba Blajpiosa :shock:
olo69

Postprzez BrzydaL 2006-03-20, 10:03 pm

Kazdy wychowanek Zagłębia ktory niegra w Sosnowcu chce wrocic i grac tutaj. W Sosnowcu jest taki klimat wewnatrz druzyny ze niema takiego w zadnej druzynie, mowi to kazdy kto tu gral. Ale chciec to nieznaczy moc (glownie chodzi tu o sprawy na lini zawodnik-zarzad)

Jak dla mnie Kowalowka i Tkacz do wyjebania.
Ostatnio edytowano 2006-03-22, 9:11 pm przez BrzydaL, łącznie edytowano 2 razy
BrzydaL

Postprzez Przemek26 2006-03-20, 10:18 pm

Punktacja kanadyjska:
1.Marian Kacir (Wojas Podhale) 57 pkt. (31G + 26A)
2.Leszek Laszkiewicz (Cracovia ComArch) 56 pkt. (34G + 22A)
3.Zdenek Jurasek (Stoczniowiec) 49 pkt. (25G + 24A)
4.Damian Słaboń (Cracovia ComArch) 44 pkt. (19G + 25A)
5.Adam Bagiński (GKS Tychy) 40 pkt. (22G + 18A)
6.Jarosław Różański (Wojas Podhale) 40 pkt. (16G + 24A)
7.Tomasz Proszkiewicz (TKH TKE) 36 pkt. (10G + 26A)
8.Waldemar Klisiak (Dwory Unia) 35 pkt. (16G + 19A)
9.Mariusz Puzio (Dwory Unia) 34 pkt. (18G + 16A)
10.Jarosław Dołęga (TKH TKE) 33 pkt. (19G + 14A)

Najlepsi strzelcy:
1.Leszek Laszkiewicz (Cracovia ComArch) 34 gole
2.Marian Kacir (Wojas Podhale) 31 goli
3.Zdenek Jurasek (Stoczniowiec) 25 goli
4.Adam Bagiński (GKS Tychy) 22 gole
5.Teddy Da Costa (Zagłębie Sosnowiec) 20 goli
6.Jarosław Dołęga (TKH TKE) 19 goli
6.Damian Słaboń (Cracovia ComArch) 19 goli
8.Mariusz Puzio (Dwory Unia) 18 goli
9.Karel Horny (Cracovia ComArch) 17 goli
9.Michal Belica (GKS Tychy) 17 goli

Najwięcej minut karnych:
1.Bogusław Rąpała (KH Sanok) 145 min.
2.Piotr Ciepły (KH Sanok) 100 min.
3.Michal Belica (GKS Tychy) 95 min.
4.Artur Gwiżdż (GKS Tychy) 92 min.
5.Adam Bagiński (GKS Tychy) 87 min.
6.Jacek Rutkowski (Zagłębie) 82 min.
7.Maciej Radwański (KH Sanok) 81 min.
8.Marian Csorich (Cracovia ComArch) 77 min.
9.Grzegorz Piekarski (Dwory Unia 71 min.
9.Jacek Zamojski (Wojas Podhale) 71 min.

Puchar fair play:
1.TKH TKE Toruń 570 min. (13,57 na mecz)
2.Cracovia ComArch 684 min. (16,20 na mecz)
3.Dwory Unia 693 min. (16,50 na mecz)
4.Wojas Podhale 719 min. (17,10 na mecz)
5.GKS Stoczniowiec 775 min. (18,40 na mecz)
6.Zagłębie 793 min. (18,80 na mecz)
7.GKS Tychy 881 min. (20,97 na mecz)
8.KH Sanok 906 min. (21,57 na
Przemek26

Postprzez Ader 2006-03-21, 12:14 pm

Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Madball 2006-03-21, 1:20 pm

Biorąc pod uwage możliwosci finansowe i kadrowe naszego Zagłębia to sezon był jak najbardziej udany.Zapewnienie sobie utrzymania już w meczach ze Stocznią było niespodzianką choć na pewno nie sensacją.Największe rozczarowania tego sezonu to słaba postawa Czechów i sprawa z Blotem.Bardzo miłym zaskoczeniem było ponowne pojawienie się na lodzie Marka Cholewy.

Szałaśny-udany transfer,aż strach pomyślec co by było gdyby się nie sprawdził.Dobra postawa w PO,srednia 2 bramki na mecz.
Labryga-niesamowity power w rękach,niezły w ofensywie troche gorzej w obronie.
Kowalówka-drugi obronća pod wzgledem zdobytych punktów w naszej drużynie.Troche brakuje mu doswiadczenia,ale ogolnie na plus.
Sosiński,Rutkowski-zdecydownie za wolni.
Duszak-według mnie najbardziej waleczny i zadziorny z naszych obrońców.
Kotuła-niezła postawa,duży spokój.
Mejka-spodziewałem się troche wiecej
Wojtarowicz-jezeli chodzi o skutecznośc to zdecydowanie najlepszy 19 goli w sezonie zasadniczym i te dwie najwazniejsze w ostatnim meczu ze Stocznią.
T.Da Costa-co tu dużo pisac największe objawienie w Zagłebiu i w całej lidze.Ma chłopak fantazje czasem nawet za duzą.
G.Da Costa-technicznie gorszy od brata,ale ma serce do walki.
Bernat-dobra postawa ,ale spodziewałem sie troche wiecej.
Frączek-ogólnie na plus.Troche duzo przerw miał spowodowanych kontuzjami.
M.Kozłowski-waleczny,szybki,wszedzie go było pełno.
Plutecki-dobry poczatek sezonu,potem niestety co raz gorzej.
Jasicki-jak wracał do gry to miałem obiekcje czy sobie poradzi calkiem nie potrzebnie.Dobra gra ciałem, potrafił zrobić miejsce kolegom w tercji przeciwnika i znalezc sie tam gdzie pownien.
T.Kozłowski,Podsiadło,Danieluk- jak na młodych zawodników nie było najgorzej.
Tkacz,Golec-zdecydowanie na minus.
Madball

ho, ho, no, no - super!

Postprzez Blajpios 2006-03-22, 6:22 pm

Nie wiem czemu system (lub mój błąd jakiś) zmusza mnie do powtórnego wpisania treści - już wczoraj zareagowałem, ale jakoś "nie przyjęło" mojego wpisu. Może chodzi o podkreślenie tych gratulacji na końcu? ;-)
W każdym razie, najpierw co do ogólnie tego podsumowania, cieszy, bo zgadza się z powszechnymi odczuciami radości z racji spełnienia planu minimum hokeistów, łącznie z godną szczególnego podkreślenia postawą M. Cholewy. Autor podsumowania idzie jednak jeszcze dalej: podsumowanie gry poszczególnych zawodników, też chyba zgodne z odczuciem powszechnym, dodatkowo uzasadnione. Dziękujemy :D
Ale jeszcze koniec spowodował, muszę coś napisać ;-)
olo69 napisał(a):PS Przebiłem chyba Blajpiosa :shock:

Hm. :shock: Chyba rzeczywiście! :oops:
GRATULACJE !!! :D :D :D
Blajpios

Postprzez MrCricket 2006-03-22, 6:48 pm

Cel został osiągnięty i z tego rozliczajmy drużynę. Na dzień dzisiejszy miejsce szóste to chyba najlepsze na jakie było nas stać.
Za dużo tych porażek z rzędu, drużyna straciła wiarę we własne możliwości i dobrze, że w pore przyszedł Podsiadło i potem jakoś szło z górki. Poza kilkoma starszymi panami, mamy bardzo młodą drużynę(o ile się nie mylę najmłodszą w lidze) . Żeby myśleć o walce o medale musi znacznie zostać wzmocniona obrona, bo z tymi, których posiadamy teraz - niestety to z pewnością nie wystarczy. Atak to naprawdę młodzi zawodnicy, mają już niezłe umiejętności, a prawdopodobnie dalej będą robić postępy. W Sosnowcu jest po prostu przyszłość dla hokeja. Teraz nadchodzi długa przerwa, trzeba znów nasłuchiwać co w "trawie piszczy",miejmy nadzieję, że działacze staną na wysokości zadania i wzmocnią odpowiednio drużynę zawodnikami gwarantującymi udział w walce o medale w przyszłym sezonie.
MrCricket

Postprzez mike79 2006-03-23, 10:29 am

SEZON JAK NAJBARDZIEj NA "+".
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Powrót do Hokej