Przed sezonem 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Re: Przed sezonem 2009/2010

Postprzez kret75 2009-05-28, 4:54 pm

Radim Antonovič wraca do Šumperka
http://www.hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/

Radim Antonovič – jeden z najskuteczniejszych napastników zeszłego sezonu wraca na Słowację. Jak podaje oficjalny serwis Šumperka Słowak podpisał już dwuletni kontrakt z zespołem, z możliwością zmiany po roku. Odejście Antonoviča to kolejne poważne osłabienie kadry, zawodnik w minionym sezonie strzelił dla Zagłębia 23 bramki oraz zaliczył 21 asyst.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez August 2009-05-28, 7:55 pm

Podhale zdaje sie w gorszej sytuacji od nas:

Firma obuwnicza wycofuje się ze sponsorowania Podhala. - Te same pieniądze, ale inaczej zainwestowane, mogą przynieść większe korzyści - zaznacza Wiesław Wojas, właściciel 18-krotnych mistrzów Polski
Oficjalnym powodem wycofania jest brak efektów promocyjnych. - Zmieniamy strategię marketingową i nie będziemy reklamować się przez finansowanie drużyny - podkreśla Wojas.

Powodów decyzji jest kilka, bo z roku na rok problemów w nowotarskim hokeju przybywało, a Wojas przy ich rozwiązywaniu nie mógł porozumieć się z władzami Nowego Targu. Przedsiębiorca apelował o większe zaangażowanie miasta, ale bez efektów. Największym problemem było miejskie lodowisko. Niemal co roku tafla przy ul. Parkowej była zamrażana z opóźnieniem i zawodnicy musieli jeździć na inne obiekty, a Wojas za to płacić.

Przedsiębiorcę mógł też zniechęcić ostatni sezon. Drużyna po fazie zasadniczej zajmowała pierwsze miejsce, a skończyła tylko z brązowymi medalami. Wojas od kilku lat narzekał także na działania Polskiego Związku Hokeja na Lodzie.

Przedsiębiorca ma 90 proc. akcji klubu, więc drużyna nadal będzie nosiła nazwę Wojas Podhale Nowy Targ. - Nie oznacza to jednak, że jeżeli znajdzie się inny sponsor strategiczny, to nazwa nie ulegnie zmianie. Nie wykluczam także sprzedaży udziałów - podkreśla Wojas, którego pieniądze stanowiły ok. 75 proc. klubowego budżetu.

Decyzję niechętnie komentują zawodnicy. - Nikt nam nie przedstawił, jak teraz będzie funkcjonował klub, więc jesteśmy trochę zaniepokojeni. Nowy Targ bez hokeja wyglądałby jednak dziwnie - przyznaje Daniel Galant.

Aleksander Bukański, wiceprezes Podhala: - Treningi przebiegają zgodnie z planem. Zarząd spółki podjął wszelkie starania, by zespół został przygotowany do sezonu. Do końca czerwca przewidujemy zakończenie rozmów z potencjalnymi sponsorami.

Wojas inwestował w Podhale od 2001 roku. Od tego czasu nowotarżanie zdobyli złoty, srebrny i trzy brązowe medale.

http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,35800, ... okeja.html

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez kret75 2009-05-28, 8:27 pm

Teddy Da Costa na rok w Dukli :twisted:
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/

Ulubieniec sosnowiczan podpisał roczny kontrakt z Duklą Trecin. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że Francuz z polskim paszportem złożył podpis już w marcu.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez kret75 2009-05-29, 6:48 am

Lezo "Księciem"
http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... sieciem%22,

37-letni słowacki napastnik podpisał z francuskim klubem roczną umowę. Lezo rozegrał w ostatnim sezonie dla sosnowieckiego klubu 37 spotkań sezonu regularnego, w których strzelił 7 goli i zanotował 18 asyst. W rywalizacji playoffs dołożył 2 gole w 5 spotkaniach, a w walce o miejsca 5-8 4 asysty i mimo, że początkowo sosnowieccy działacze chcieli go zatrzymać w klubie to w związku ze zmianami regulaminowymi w PLH nie było dla niego miejsca w składzie drużyny z Zagłębia Dąbrowskiego na sezon 2009/10.

Dla doświadczonego słowackiego gracza, który w trakcie ostatniego sezonu nosił się z zamiarem zakończenia kariery z powodów zdrowotnych "Książęta" z Dijon to już jedenasty klub w karierze, a najbliższy sezon będzie jego szesnastym w rozgrywkach seniorskich. Największymi osiągnięciami w karierze Lezo są dwa tytuły mistrza Słowacji (z Duklą Trenczyn w 2004 i MsHK Żylina w 2006 roku), które zaowocowały także dwukrotnym udziałem w turniejach poprzednika Hokejowej Ligi Mistrzów, Europejskiego Pucharu Mistrzów. W sumie w tych rozgrywkach Lezo rozegrał 4 spotkania, ale nie punktował.

Ponadto w swojej karierze występował m.in. w Extralidze czeskiej (HC Litvínov), słowackim MHC Martin i węgierskim Újpest Budapeszt. Nowy klub słowackiego środkowego w ostatnim sezonie zasadniczym francuskiej Ligue Magnus zajął 12. miejsce i w kwalifikacjach do playoffów przegrał 1-2 z Les Gothiques d'Amiens.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez kret75 2009-05-29, 6:58 am

Hokej jest w rękach nas wszystkich
całość; http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... wszystkich

W czwartek w siedzibie firmy Wojas S.A. odbyła się konferencja prasowa w której udział wzięli prezes Spółki Akcyjnej Wojas - Wiesław Wojas oraz wiceprezes Wojas Podhale Nowy Targ – Aleksander Bukański. Podczas spotkania Wiesław Wojas poinformował dziennikarzy, że Wojas S.A. nie będzie sponsorowała już drużyny Wojas Podhale Nowy Targ.

"Jako osoba prywatna wyraził także swoją opinię i wątpliwości związane z sytuacją w polskim hokeju – W poprzednim zarządzie PZHL widziałem, że dzieje się źle, a w obecnym zarządzie jest jeszcze gorzej. System rozgrywek jest zły. Nic nie zmienia się na lepsze, a ta tendencja nie poprawi wizerunku hokeja w Polsce, ani jego sytuacji organizacyjnej i finansowej. – mówił Wojas - Nie widzę tam przyszłości. Działania obecnego zarządu, których efekty widać po występach reprezentacji i po systemie rozgrywek, jaki centrala próbuje wprowadzić na nowy sezon. Mój postulat żeby sędziów rozliczała centrala, który zgłosiłem kiedy byłem członkiem zarządu spółki, nadal nie został wprowadzony przez nowy zarząd. W centrali nikt nie dba o koszty klubów. Nie widzę sensu wspierania dalej hokeja w Polsce, gdyż nic się nie dzieje."
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez kret75 2009-05-30, 9:15 am

Turniej jednak z Polską

Sierpniowy turniej o puchar Prezydenta Sosnowca mimo, że odbędzie się pod koniec wakacji już wzbudza różnorakie emocje. Po rezygnacji Reprezentacji działacze zaprosili do udziału w imprezie łotewskiego ekstraligowca – drużynę Liepâjas Metalurgs. Tymczasem okazało się, że Polska zagra jednak w turnieju, lecz reprezentować ją będą zawodnicy do 23-lat ;-) (w tym czasie pierwsza kadra rozegra sparingi z Francją oraz Rosją!).W rezerwie w dalszym ciągu oczekiwać będzie Valerenga, która w razie potrzeby zastąpi którąś z drużyn. Hokeiści Zagłębia w ramach przygotowań do sezonu rozegrają 14 sparingów, w tym wezmą udział w turniejach w Sosnowcu i Novej Vsi.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez slawek_71 2009-05-30, 9:15 am

kret75 napisał(a): W centrali nikt nie dba o koszty klubów. Nie widzę sensu wspierania dalej hokeja w Polsce, gdyż nic się nie dzieje."

Proste slowa ale niestety prawdziwe. Caly zarzad PZHL-u pomalutku stacza sie po rowni pochylej a z nim nasz Polski hokej. ;-(
slawek_71

Postprzez nemoz 2009-05-31, 8:12 am

To jest FORUM? czy licytacja kto wcześniej wklei nowe wiadomości które są ogólnie dostępne na stronach związanych z hokejem? Z reguły nie wypowiadam się na forum wolę czytać info od ludzi będących w temacie.Czy nikomu nie przeszkadza to,że Tadek robił wszystkich w ch..ja? I te pretensje o obiady? Od strony sportowej Go rozumiem, ma 23 lata chciałby spróbować czegoś nowego ale dlaczego taka ściema zamiast powiedzieć wprost?I może ktoś będący na zebraniu zabrałby głos?
nemoz

Postprzez Przemek26 2009-05-31, 8:24 am

nemoz napisał(a):To jest FORUM? czy licytacja kto wcześniej wklei nowe wiadomości które są ogólnie dostępne na stronach związanych z hokejem? Z reguły nie wypowiadam się na forum wolę czytać info od ludzi będących w temacie.Czy nikomu nie przeszkadza to,że Tadek robił wszystkich w ch..ja? I te pretensje o obiady? Od strony sportowej Go rozumiem, ma 23 lata chciałby spróbować czegoś nowego ale dlaczego taka ściema zamiast powiedzieć wprost?I może ktoś będący na zebraniu zabrałby głos?

Tadek przyciął w huja fakt. Pojechał na testy w marcu do Dukli a podpisał kontrakt na rok( nie przedwstępny, jak pisało w wybiórczej) . Przez ten cały czas trenował z Zagłębiem , mówiąć że jeszcze trochę , kiedy dawali mu kontrakt. A kilkanaście dni temu okazłało się że podpisał tam , a przez ten czasy czas po prostu kłamał.
Szkoda że nie miał odwagi powiedzieć , nikt by mu nie miał tego za złe, a wręcz przeciwnie. Facet zrobił wiele dla nas i każdy rzyczyłby mu powodzenia a tak zostaliśmy bez najleszego środkowego ligi i bez godnego zastępcy
Przemek26

Postprzez KalF92 2009-05-31, 9:23 am

Szkoda że zostajemy bez Tadka bo był najlepszy. Mam tylko nadzieję że znajdą kogoś kto go godnie zastąpi.
KalF92

Postprzez kret75 2009-05-31, 11:10 am

Zagłębie nie martwi się odejściem swoich liderów
http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... ch,liderow
Teddy Da Costa oraz Radim Antonovic, czyli jedni z najważniejszych zawodników, odeszli z Zagłębia. W Sosnowcu śpią jednak spokojnie.

- W żadnym wypadku nie ma mowy o kruszeniu się zespołu. Drużyna prawie skompletowana. Trener jest zadowolony z ekipy, którą prowadzi - uspokaja Adam Bernat, prezes Zagłębia, na wieści o odejściu czołowych zawodników.

Szczególnie odczuwalny może być brak popularnego "Tadka”, który był niekwestionowanym liderem zespołu. To właśnie na niego szef sosnowiczan liczył najbardziej. - Sprawy Teddy'ego nie mam już siły komentować. Zwodził nas bardzo długo aż w końcu sobie poszedł (podpisał roczny kontrakt z Duklą Trecin - przy. red.). Chyba sam za bardzo nie wie, czego chce - rzuca zdenerwowany Bernat, ale po chwili dodaje ze spokojem: Gry zespołowe charakteryzują się tym, że siła nie tkwi w jednostce, a w całości ekipy. Nam udało się stworzyć drużynę, z którą spokojnie możemy przystąpić do rozgrywek.

Po odejściu Francuza, Antonovica i Antona Lezo w klubie powstała szansa na zatrudnienie jeszcze kogoś z zagranicy. - Miejsce jest, ale jeżeli już mamy brać, to musi być ktoś z górnej półki - przyznaje Bernat. Sosnowiczanie myśleli o obrońcy, Alesu Holiku. - Jego wymagania finansowe są jednak zbyt wygórowane - wyjaśnia prezes. Zamiast Czecha, pojawi się defensor Orlika Opole, Bartłomiej Bychawski. Grający w poprzednim sezonie w Polonii Bytom hokeista już w poniedziałek powinien dołączyć do treningów z Zagłębiem.

Nie rozumiem ? z górnej półki, a Holik jest za drogi :!: przecież inni też się cenią i za grosze żaden klasowy zawodnik nie przyjdzie ;-)
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez Snow Patrol 2009-05-31, 11:37 am

Przemek26 napisał(a):Tadek przyciął w huja fakt. Pojechał na testy w marcu do Dukli a podpisał kontrakt na rok( nie przedwstępny, jak pisało w wybiórczej)

Da Costa niczego nie podpisał. Pewnie podpisze, ale na razie tego nie zrobił a opowieści o marcu to sobie można między bajki włożyć.Nie wiem o co Ci chodzi z "wybiórczą", bo jak nie lubię stylu Todura tak wtej sytuacji jako jedyny napisał jak dziennikarz, a nie kopiarka słów Bernata.
Snow Patrol

Postprzez lunatyk 2009-05-31, 12:52 pm

Na stronie Dukli nie ma ani słowa o Tadku. Jeżeli faktycznie podpisał, to dziwne, że o tym nie ma żadnej wzmianki. Brak takiego zawodnika na pewno boleśnie odczujemy.
lunatyk

Postprzez kret75 2009-06-01, 7:11 am

Nie róbmy na siłę ze wszystkich Crosbych!
http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... h,crosbych!

Piotr Sarnik zdecydował się na powrót do macierzystego klubu z Sosnowca, postanowiliśmy porozmawiać z zawodnikiem o szansach nowego klubu na medal, reprezentacji Polski czy zmianach w lidze. - Są u nas utalentowani młodzi zawodnicy, ale nie róbmy na siłę ze wszystkich Crosbych. - powiedział Sarnik o zmniejszeniu limitu obcokrajowców.

Dlaczego tak długo trwały Twoje przymiarki do gry w Zagłębiu Sosnowiec?

- Nie długo, tylko chciałem przejść w taki sposób w którym nie skrzywdziłbym żadnego z klubów. Klubowi z Tychów bardzo dużo zawdzięczam.

Rozpocząłeś treningi z GKSem, teraz trenujesz z Zagłębiem, czy treningi diametralnie się różnią?

- Tychy pewnie w tej chwili trenują podobnie. Różnicą w treningach jest tylko to że w Tychach drużynę przygotowuje fizjolog a w Sosnowcu trenerzy.

Przez 5 lat reprezentowałeś barwy GKSu Tychy, czy nie żal Ci opuszczać ten zespół?

- To była naprawdę trudna decyzja. W Tychach czułem się jak w domu. Przyzwyczaiłem się do miasta, ludzi i drużyny. Ale myślę że w Tychach już ...nie pomógł bym w osiągnięciu sukcesu. Czasami trzeba zmienić otoczenie. Miasto Sosnowiec znajduje się jak by troszkę bliżej niż Tychy.

Działacze chcieli byś został, nie dałeś się jednak namówić, jaka była główna przyczyna odejścia? Czy finanse i ich zaległości które w Tychach mają miejsce?

- Odnośnie finansów w Tychach są wzloty i upadki, ale tak jest w wielu klubach. Nie było tak źle. Warto podkreślić że w Tychach jest świetna atmosfera w klubie i w drużynie.

W Zagłębiu doszło do dość poważnych roszad w składzie, połowa zespołu została wymieniona, myślisz że to dobry krok co sezon zmieniać taką ilość zawodników?

- Nie wiem. Nie mnie to oceniać. Ja przyszedłem do Zagłębia bo chciałbym w mieście w którym się wychowałem osiągnąć sukces. Będzie to bardzo trudne, ale byłaby to wspaniała chwila.

Do Sosnowca przyszło kilku klasowych i uznanych w lidze zawodników jak Ty czy Różański, myślisz że Zagłębie już w tym roku stać na medal?

- Myślę że w zeszłym roku mógł być medal w Sosnowcu. Nie można mieć gwarancji że wzmacniając drużynę będzie się mieć mistrza. Chociaż na przykładzie Cracovii jest to bardzo prawdopodobne.

Myślisz jeszcze o powrocie do reprezentacji?

- Nigdy nie odmówiłem gry w reprezentacji. Po Mistrzostwach Świata w Chinach zostałem skreślony z listy reprezentantów. Myślę że w ostatni sezon nie błyszczałem formą, więc to zrozumiałe że nie dostałem powołania.

W kadrze zapowiadają się zmiany na ławce trenerskiej, czy nadzieja i chęć pokazania się odżyły ponownie?

- Na meczach ligowych nigdy nie wychodzę by się komuś pokazać. Gram dla drużyny i robie to co jest potrzebne, a nie to co się podoba trenerowi kadry. Poza tym każdy zna moje możliwości więc co tu pokazywać. Będzie wysoka forma, będzie wszystko wychodzić na lodzie, będę zauważony przez trenera kadry.

Co sądzisz o reorganizacji ligi i dopuszczenie najlepszych drużyn z 1 ligi?

- Nie będę się wypowiadał na ten temat. Każda zmiana ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Dla nas zawodników to chyba obojętne.

A zmniejszona ilość obcokrajowców?

- Z jednej strony to dobry pomysł ze względu na młodzież której ciężko jest się przebić do składu. Ale czy będzie trzech czy pięciu obcokrajowców i tak trener będzie korzystał tylko z młodych dobrych zawodników a młodzi słabi będą dalej w rezerwie. Poza tym w Polsce jest zbyt mało zawodników. Powinna być nieograniczona liczba obcokrajowców, ale to powinien być taki obcokrajowiec który grał w najlepszych ligach Świata. Czyli m.in. takich elit jak Szwecja, Czechy czy Słowacja. Żeby podnosili poziom ligi. Tylko taki obcokrajowiec mógł by grać w PLH. Wtedy jestem pewien że maksymalna ilość obcokrajowców nie przekroczyła by 3. Ponieważ byli by za drodzy.

Dokładnie, czy więc to nie wymusi na trenerze jeszcze większej eksploatacji najlepszych i doświadczonych zawodników? Bo na dobrą młodzież trzeba czekać latami, z tych co są i nie grają nagle nie stanie się Owieczkin...

- Nie ma trenera na świecie który wypuszcza na lód zawodnika, który mu nie pomoże w zwycięstwie. I jeśli chce zdobyć Mistrza Polski nie będzie patrzył czy to jest Czech, Kanadyjczyk młody czy stary. Daje na lód najlepszych. I czy będzie miał 40 lat czy 18 to nie ma znaczenia. Są u nas utalentowani młodzi zawodnicy, ale nie róbmy na siłę ze wszystkich Crosbych.

Ale eksplorowanie najlepszych zawodników i granie na 2,3 piątki nie pomoże reprezentacji, po takim intensywnym sezonie, kto będzie miał wystarczająco siły po sezonie na kadrę i walkę o awans do Elity?

- Wiemy że kadra a PLH to dwie odrębne sprawy. Francja w Chinach była bez przygotowań. Przyleciała prosto po zakończeniu ligi i ograła wszystkich. I tak ciężko cokolwiek na trenować w 14 dni.

Jak myślisz lepiej grać w Mistrzostwach prosto po zakończeniu ligi czy intensywne treningi tuż przed turniejem ? Ostatnie lata pokazały że takie metody zamęczają zawodników, którzy i tak po sezonie mają dość wszystkiego ...

- Najlepiej moim zdaniem brać na Mistrzostwa tych zawodników którzy w play-off byli w wysokiej formie. Czyli byli szybcy, skuteczni i dobrze wyglądający kondycyjnie. Nie patrząc na to czy młody czy stary, czy był kiedyś na kadrze czy nie. Takie jest moje zdanie. Trudno żeby zawodnik który w play off był bez formy, nagle się oświecił.

Rozmawiał: Sebastian Królicki (skh)
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez kret75 2009-06-01, 9:48 pm

Bychawski trenuje z Zagłębiem

W dniu dzisiejszym treningi z Zagłębiem rozpoczął Bartłomiej Bychawski. Bychawski jest obrońcą i został wypożyczony z Orlika Opole. Dzisiaj sosnowiczanie trenowali na stadionie AKS. Z drużyną do nowego sezonu przygotowują się już również Tomasz Koszarek i powracający po kontuzji Jarosław Kuc.

Galeria - Nowe twarze w Zagłębiu
http://www.hokej.zaglebie.sosnowiec.pl/ ... tegory/68-
kret75
Osiedle Piastów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej