http://www.pilkanozna.pl/news.php?ID=87103
Dawid Skrzypek odchodzi z Zagłębia
Dawid Skrzypek, piłkarz związany przez niemal całą karierę z Zagłębiem Sosnowiec, przechodzi do walczącego o awans do drugiej ligi norweskiego klubu Mo Idretsslag.
Kilka dni temu kontrakt z tym samym klubem podpisał inny zawodnik Zagłębia, bramkarz Szymon Gąsiński. Skrzypek zwiąże się z norweskim trzecioligowcem trzymiesięczną umową. Ostateczną decyzję podjął po odsunięciu go przez trenera Piotra Pierścionka od składu na wyjazdowy mecz z Groclinem.
- Po czwartkowym treningu trener podszedł do mnie i powiedział, że nie widzi mnie w składzie na mecz w Grodzisku, bo nie pasuję do jego koncepcji taktycznej na to akurat spotkanie. Już wcześniej pojawiła się oferta z Norwegii, przedstawiciele tego klubu nalegali, prosili, ale ja cały czas odmawiałem. Teraz jednak, wobec tego, że nie jestem w stanie przewidzieć, czy będę grał w Zagłębiu, zdecydowałem się ją przyjąć. Tym bardziej, że liga norweska w czerwcu kończy rozgrywki i zawsze będę mógł wrócić do Sosnowca - wyjaśnia Skrzypek.
Na transfer zgodził się również zarząd Zagłębia. Władze klubu postawiły na odmładzanie składu i wprowadzanie do gry wychowanków, którzy w przyszłym sezonie mają stanowić już trzon kadry meczowej. W tej sytuacji 30-letni już Skrzypek otrzymał zielone światło do zmiany klubu.
- Zarząd rzeczywiście nie robił mi przeszkód, tym bardziej, że Zagłębie też zarobi na tym transferze. Nie jestem już najmłodszy, ale chcę jeszcze pograć w piłkę, a w Zagłębiu w tej chwili stawia się na młodzież. Jestem jednak związany z tym miastem i ludźmi. Przed wyjazdem postaram się spotkać z kibicami i wyjaśnić im całą sytuację - obiecuje Skrzypek.
(ASInfo/Piotr Tafil)