TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: re

Postprzez marcin06 2005-03-05, 5:50 pm

Qba napisał(a):Blajpios wobec tego zadam Ci pytanie: czy tak bardzo wazne jest to, jak jestesmy postrzegani przez innych? nie sadzisz, ze wazniejsza jest to, "co jest w nas"? wkurza mnie to, ze czasami jak gdzies jade, to mowia, ze jestem ze slaska, ale nie przykladam do tego duzej wagi, poniewaz czuje w sobie przywiazanie do mojego regionu i nic/nikt tego nie zmieni

pozdrawiam

Nie trzeba gdzies jechac zeby sie dowiedziec ze jest sie Slazakiem.. Na 10 mieszkancow Sosnowca czy DG polowa powie ze jest Slazakami bo mieszkaja w woj. Slaskim.. wiem to z wlasnego doswiadczenia. Dla wielu Zaglebiakow woj. Slaskie=Slask. I nawet jesli w Sosnowcu bylyby mistrzostwa Europy to cala Polska by trabila ze to na Slasku, chyba ze prezydent przemowilby z oredziem do narodu i wytlumaczylby Polakom roznice miedzy Zaglebiem, a Slaskiem :wink: taka prawda :twisted: Dlatego zgadzam sie z Qba, ze trzeba czuc w sobie przywiazanie do regionu i przekazywac je z pokolenia na pokolenie.
A.. jeszcze jedno. Kilka razy gdy mowilem, ze Zaglebiacy to nie Slazacy bylem nazywany rasista :roll:
marcin06

...

Postprzez Krawiec 2005-03-05, 6:52 pm

Sorry marcin ale zgubiłeś jeden szczegół . Jeśli te mistrzostwa jakimś cudem rozgrywane byłyby na naszym terenie , to zgłaszamy się jako Zagłębie Dąbrowskie (patrz petycja, bannery, artykuły ).

Jeszcze 1998 roku ponad 90 % mieszkańców utożsamiało się z Zagłębiem (badania prof.Krzemińskiego z PAN) . Nazwa woj. robi rzeczywiście - tak jak powiedział marcin - duże zamieszanie i młode pokolenia mają trudności z określeniem siebie. Dlatego ostatni dzwonek na to żeby reanimować zagłębiowskość. Jeśli powiemy sobie, że nie trzeba nikomu nic udowadniać to za jakis czas garstka Zagłębiaków nie będzie w stanie wytłumaczyć większości mieszkańców ZD o co chodzi.

Moim zdaniem trzeba teraz skoncentrować się na miastach, które Zagłębiem są bez wątpienia (4) , a później rozszerzać to dalej - tak żeby para nie poszła w gwizdek. Dlatego nie przemawia do mnie na dzień dzisiejszy wizja wilekiego(terytorialnie) Zagłębia, którą lansuje Blajpios.

Wracająć do meritum, nie ma lepszego obiektu, który byłyb symbolem zagłębiowskiej tożsamości niż satdion. Teatr, Opera czy inne elitarne obiekty owszem integrują ale w wąskiej skali. Takim symbolem , który dziła w szerokim zakresie jest stadion Bayernu dla Bawarczyków.

Zatem Stadion Zagłębia Dabrowskiego powinien byc traktowany jako nasza racja stanu.

Zobaczcie na to co pisza ci, którzy chcą nas podzielić. Wmawiją nam, że Zagłębia nie ma i nasze miasta powinny być czymś w rodzaju dzielnic wielkich Katowic.

Ale proszę was trzymajmy się tematu stadionu(ów). Blajpios, o ZD w szerszym zakresie możemy sobie pogadać w HP - jest taki wątek.
Ostatnio edytowano 2005-03-05, 8:08 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 4 razy
Krawiec

Postprzez marcin06 2005-03-05, 7:32 pm

Wlasnie Krawiec, wracajac do tematu stadionu.. Wiadomo juz cos na temat terminu sesji rad miejskich w sprawie stadionu? Bo porozdawalem znajomym petycje i nie wiem kiedy mam je zawiezc aby nie bylo za pozno..
marcin06

Postprzez Krawiec 2005-03-05, 7:48 pm

marcin06 napisał(a):Wlasnie Krawiec, wracajac do tematu stadionu.. Wiadomo juz cos na temat terminu sesji rad miejskich w sprawie stadionu? Bo porozdawalem znajomym petycje i nie wiem kiedy mam je zawiezc aby nie bylo za pozno..

Podpisy pod petycją zbieramy do końca marca. Jeszzce nie ma terminów. Najpierw spotkają się ludzie odpowiedzialni za sport z UMiejskich. Będzie to na początku przyszłego tyg. i z pewnością będzie o tym głośno.
Ostatnio edytowano 2005-03-05, 10:22 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

gdzieoczym dyskutować - tzn.: przy stadionie o Zagłębiu też!

Postprzez Blajpios 2005-03-05, 9:42 pm

Zaznaczałem co najmniej 2 razy, kiedy choćby Qba "wchodził chętnie" w wątek Zagłębia - byśmy go "ostrożnie" tutaj traktowali, bo nie jest to temat typowo kibicowski. Więc, wybacz Krawiec, przypominanie o tym, trochę mi brzmi, jak zachęta "idź Blajpios, wygadaj się tam, gdzie nikt Cię nie będzie słuchał". Cieszy mnie, że Krawiec tłumaczy pewne rzeczy, bo znany lepiej, więc szybciej Mu uwierzą internauci - dobrze więc i jeżeli odpowiadając Marcinowi: cytuje to, co jest dobrą u Marcina percepcją już dawniej głoszonych poglądów, w dużej mierze i przeze mnie - i przez innych - wyłuszczanych, że trwa ześląszczanie poprzez nazwę województwa. Cieszę się też, że popiera i to, co piszę długi czas (choć i tego nie zaznacza wyraźnie), że na ratowanie poczucia zagłębiowskiego jest "ostatni gwizdek". Z pewnością byłoby równie skuteczne, zważywszy autorytet Krawca w tym środowisku, gdyby tak zachęcił i do innych działań "w wymiarze zagłębiowskim", jak wszelkie zaangażowanie w dziedzinie konsolidacji (nie chcę powtarzać reszty postulatów moich i dodawać jeszcze innych ludzi, bo to przecież wątek kibicowski) - zachęta Krawca na pewno ma swój wymiar.
Jak to zaznaczyłem wyraźnie, rozumiem też iż z racji "czysto kibicowskich" - łączenie "stadionu" z ideą "wielkiego Zagłębia" może nie narzucać się "rozstrzygająco". Tak samo więc, z tego co pisał Krawiec, rozumiem, że "kibicowsko" to można mówić: zróbmy najpierw ten stadion dla nas. Tu mamy pewne "osadzenie", my go czujemy. "Porywanie się" na szerszy zakres odniesienia może nawet skończyć się utraceniem "wróbla w garści", czyli tej dotychczasowej żywiołowości kibiców, jaka jest wokół Zagłębia. Mam nadzieję, że Krawiec uwierzy, że zastanawiałem się nad tym poważnie. Bo to jest wartość - i dla kibiców wartość podstawowa, którą też zresztą czuję i którą u kibiców trzeba uszanować.
Wszystko niby ładnie.
Do momentu, kiedy mówię sobie: kurcze, nic nie rozumiem. Krawiec przecież napisawszy jedno zdanie - zaraz sobie przeczy. Być może mniej sobie przeczy, jeżeli w ogóle mówienie o "Wielkim Zagłębiu" uważa za bajdurzenie nawiedzonego i w gruncie rzeczy tylko dyplomatycznie je toleruje. W gruncie rzeczy jednak nie, sądzę, że widzi to po prostu w dalszej perspektywie. Jakkolwiek jednak - pisać wyraźnie to, do czego i ja nawiązuję i co się samo narzuca: że rola stadionu integracyjna w rejonie jest szczególnie nośna, przemożna, choćby z racji szerszego oddziaływania emocji: a zarazem napisać mniej więcej, że nie ma żadnego związku z tym tematem Stadionu Zagłębia to, czy ma on być nośny dla Zagłębiaków z Wielkiego Zagłębia czy tylko dla dotychczasowych kibiców z kilku miast: to, przyznam, już trochę "za trudne do przełknięcia".
Przecież - to jak najbardziej ten wątek!
W tle wątku stadionu - jest sprawa Zagłębia, jego rozumienia, jego zagrożenia poprzez spychanie na margines! Idąc dalej: Jaworzno - to także kwestia łatwiejszego przepchnięcia z racji tego, że udało się ostatnio wywalczyć coś zagłębiowskiego, jakąś podstrefę - i konsekwntne zastosowanie tego podziału geograficznego przy czymś tak nośnym propagandowo jest potwierdzeniem dla ludzi stamtąd, że naprawdę chce się tej współpracy - i stwarza większą szansę wykorzystania myślenia, na które z trudem przystali urzędnicy centralni, że jednak jest jakieś Zagłębie, ma sensowne wymiary, jest to określony region. To zaś - dodatkowy argument, by "ośrodki centralne" widziały inicjatywę jako sensowną.
Więc trochę dziwi, trochę boli mnie - ale mam i nadzieję, że to po prostu częściowe różnice zdań: jeżeli Krawiec tak od jednego do drugiego łatwo przeskakuje. Nie wierzę, skoro ma sprawę Zagłębia przemyślaną "nie przez pięć minut", by nie rozumiał skali mocy "przeciwzagłębiowskich sił" i w związku z tym tego, że potrzebna jest konsolidacja mocna, dużo lepiej jeżeli na terenie, który centralne władze mogą uznać za sensowny aniżeli wtedy, gdy rzecz będzie się dziać tylko na obszarze kilku dzielnic 4 miast. Bo potrzeba Zagłębia sensownego, zdolnego do bycia żywym organizmem - a tu "Wielkie Zagłębie" wydaje się nawet "planem minimum", biorąc pod uwagę realia, w których mieszczą się i dekrety państwowe systematycznie eliminujące Zagłębie. Naprawdę - jest ostatni dzwonek.
Toteż - konsekwentne działanie także w tym kierunku przy okazji stadionu: jak najbardziej jest kwestią chwili. Krawiec to rozumie, bo przecież pisze, że tu chodzi o integrację także, to nie tylko sprawa kibicowska. Sądzę, że dlatego właśnie - choćby i polityków łatwiej dało się zainteresować. Oni bowiem wiedzą, że to coś nośnego także w szerszym zakresie aniżeli kwestia jednego czy drugiego meczu. Za 30 lat dołączać tu - "resztę Wielkiego Zagłębia" to może być już za późno, po prostu.
To pisanie tutaj jak najbardziej odnosiło się do wątku tego tematu a nie części dużo mniej uczęszczanej niniejszego Forum - bo chodzi o to, jakie rozumienie Zagłębia ma "stać za tym stadionem", oby jak najbardziej integrujące region! Prócz tego - nie ma czasu czekać na samorzutną integrację, tylko ją trzeba tworzyć: i przy łączeniu jej ze stadionem nie ma co czekać, bo te kwestie rozgrywają się w tych tygodniach, miesiącach.
Natomiast oczywiście jest i jeszcze co innego. Sprawa decydującego rozegrania na miejscu, przez ludzi zaangażowanych. Nie chcę tu być "rozbijaczem", mieszającym szyki działającym w tej sprawia, w dodatku samemu nie wnosząc za dużo. Tu - po prostu trzeba zaufać działającym. Mogę im przedkładać pewne rzeczy. Tak jak napisałem: uważam, że jest dobra okazja wykorzystać krok w kierunku integracji Wielkiego Zagłębia a przeoczenie go może być błędem, który będzie bardzo trudno odrobić. Niemniej - historia tu jeszcze się nie kończy, to na pewno. A przede wszystkim: trzeba powierzyć tę kwestie tym, co działają bezpośrednio. Ponieważ jestem w oddaleniu od Zagłębia permanentnie (fizycznym), bywam tylko godzinami: to bezpośrednio do petycji nie miałem się jak dopisać. Wysłałem więc mój akces listem poleconym do Prezydenta Miasta - i tyle mogę, prócz niniejszego przekonywania.
Co do niego zresztą - też niniejszym kończę, bo rzeczywiście, powracanie w tym wątku byłoby już tylko powtarzaniem tego samego, rozszerzaniem tematu poza wątek, jakim ma być stadion - a zarazem mogłoby być rozbijaniem działań tych, których trzeba wesprzeć w przeprowadzeniu go jak najlepszym. Chcę wesprzeć, dlatego pisałem, "pokazywałem" pewne myślenie - ale mieszać nie będę. Co najwyżej liczę na to, że wciąż siła argumentów się liczy - i wciąż będzie trwało myślenie nad tym wszystkim, co tu jest poruszane.
Pozdrawiam!
Blajpios

...

Postprzez Krawiec 2005-03-05, 10:19 pm

Zależy mi na tym żeby informować na bieząco o akcji bez wdawania się w plemiki na temat spraw ogólnych więc dlatego zaprosiłem Cię Blajpios do dyskusji w wątku, który założyłem kiedyś na HP. Jeśli cię to uraziło to przepraszam.

Blajpios, możesz być spokojny, że idea Wielkiego Zagłębia jest mi również bliska. Różnimy się tylko strategią. Ty chciłbys żeby to stało się od razu, a ja wolałabym rozłożyć power na dwa razy . Najpierw (4 miasta główne) później reszta. Mam nadzieję, że powrócimy już do spraw bieżących.
Krawiec

Postprzez LucasUSA 2005-03-05, 10:41 pm

Jeszcze jeden komentarz w sprawie "wielkiego Zaglebia". Ja zgadzam sie calkowiecie z wizja Krawca. Jezeli powstanie silny, zintegrowany osrodek (4 miasta), to naturalna sila rzeczy okolica zacznie ciazyc ku temu osrodkowi. Jezeli jednak teraz zaczniemy przekonywac mieszkancow Olkusza, ze sa Zaglebiakami... :? - nie zartujmy. Poza tym stare przyslowie mowi - "gdzie kucharek szesc, tam nie ma co jesc" :) . Czym wiecej partnerow w ewentulanej spolce, tym gorzej sie to moze skonczyc.
Kol. Blajpios, jezeli Zaglebie zacznie odnosic sportowe sukcesy, mozemy spodziewac sie fan-klubow w calej Polsce . Wtedy bedzie to naprawde "Wielkie Zaglebie" :) .
Pozdrawiam!!!
LucasUSA

dodatek krótki, by nie rozmywać.

Postprzez Blajpios 2005-03-05, 11:51 pm

Przede wszystkim, do Kol. Krawca, bo też ważne to wyjaśnienie. Nie, nie było to aż tak mocne, bym poczuł się dotknięty, choć trochę "zdezorientowany": tak; w każdym razie dzięki za dbałość o to, by na "urażeniu" nie skończyło się. Też nie chciałbym z mej strony do czegoś takiego dopuścić względem Kolegi (czy innych).
Raczej tak wyczuwałem naszą różnicę podejścia, powiedzmy, taktycznego jak opisujesz; nie mając wszak pewności pisałem także inne możliwości, choć raczej odbierałem je (chciałem), by były jedynie "abstrakcyjną hipotezą". No i chodziło mi o wyjaśnienie - że nie piszę tego nie dostrzegając różnicy między wątkami; chciałem podkreślić, że to piszę w ramach także dyskusji o stadionie.
Wracając do niego, jak pisałem, nie chcę mieszać, bo za dużo dywagacji może rozbijać - a wygląda na to, że już obranego kierunku się nie odwróci. Choć uważam, że te argumenty, które podawałem, mogły być rozstrzygające, by szansy "integracyjnej" próbować. Może, gdyby ten ruch zagłębiowski już osiągnął dalszy postęp niż "wygadanie się przez parę dni w internecie" - byłoby łatwiej taką linię zrozumieć. Nie zmienia to faktu, że też doceniam siłę argumentów "zdrowego rozsądku" "liczenia zamiarów na siły", czy to w postaci, jak pisałem - "lepszy wróbel" czy jak pisze LucasUSA "gdzie kucharek sześć". Toteż - teraz pozostaje chyba kibicować i wspierać jakiemukolwiek skutecznemu przeprowadzeniu akcji.
Jeszcze tylko ad vocem po tym, co wspomniał LucasUSA - wyrażając pewnie opinię podobnie myślących. Oczywiste jest, że w Olkuszu chyba jeszcze mniejsza niż w Jaworznie jest "zagłębiowska otwartość". Niemniej - także "elementem zagłębiowskim" jest choćby i poczucie "zostawienia samym sobie bez jasnej akceptacji przez innych wielkich" (Kraków, Śląsk itp). Podobnym jest też poczucie zagrożenia. Oczywiste jest, że wzmacniając się także znaczeniem historycznym choćby w Olkuszu: Zagłębie musi umieć "się rozszerzyć" do tej wspólnoty (by nie napisać: "dorosnąć" do wzajemnego ubogacenia w tworzeniu nowego, rozszerzonego wizerunku". Niemniej - to swoista konieczność, jednych i drugich: i to można wygrywać. Zaś co do tego "braku otwarcia w Olkuszu na Zagłębie". (LucasUSA pisze "nie żartujmy"). Hm. Przy tak ostrym rozgraniczeniu - to "obyście się mylili". Oczywiście, jest słabe. Ale - można choćby w portalach o jurze zobaczyć, że jako naturalny punkt odniesienia tak jak Kraków widzą i Zagłębie (np historia jury http://www.jura.art.pl/pl/historia.php?go=19) czy to na portalu miejskim Olkusza typowo kibicowski wątek, gdzie Zagłębie jako klub Olkusza jest zwalczane - ale i akceptowane: http://www.info.olkusz.pl/forum/index.p ... win&id=612 czy też dyskusje na forum "Olkusz" GazWyb np http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 29&v=2&s=0 lub http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? ... 43&v=2&s=0 czy też w końcu wyniki w sondzie niestrudzonego Michaleusa ze stron walki z silenizacją Zagłębia, gdzie bynajmniej tak drastycznie powiat olkuski nie został odrzucony jako część Zagłębia.
No, ale dobrze, to było tak a propos, ale kończę, by jednak nie wywrócić tego wątku, jedynie zachęcam do dalszego myślenia.
Tak więc, co do Stadionu Zagłębia: jakkolwiek, to teraz jest ważne chyba prowadzenie wciąż tej akcji nagłaśniającej, dobrze, że zbierane są petycje. A tak sobie myślę. Może byłaby możliwość zwrócenia się poprzez nauczycieli wychowania regionalnego, czy jak się to zwie: czyli w Zagłębiu zapewne krzewicieli "Zagłębiowskiego ducha" - z prośbą o wsparcie i przeprowadzenie konkursu, choćby rysunkowego, wśród dzieci "Stadion Zagłębia - jak go widzę, jako miejsce łączące Zagłębiaków"?
No, to już mnie poniosło znowu.
Hej!
Blajpios

Postprzez Misiek1924 2005-03-06, 12:18 am

LucasUSA napisał(a): Jezeli jednak teraz zaczniemy przekonywac mieszkancow Olkusza, ze sa Zaglebiakami... :? - nie zartujmy.

Święte słowa - albo ktoś czuje się Zagłębiakiem albo nie. Nie można nikogo do tego zmusić, a jesli ktoś tego nie czuje to przekonywanie nic nie da. A nawiasem mówiąc nikomu nie są potrzebni przyjaciele na siłę - bo tacy kołyszą się tak jak wiatr zawieje- takie moje zdanie ( przy czym nie mam nic do miasta Olkusza itd) 8)
Misiek1924

więc dlatego dawałem te linki, by pokazać, że są np wOlkuszu

Postprzez Blajpios 2005-03-06, 11:44 am

... ludzie, którzy mają świadomość zagłębiowską Olkusza. Tak jak Jaworzna itd. Reszta - to kwestia rozwoju. Nie narzucania - ale odnajdywania wspólnoty. Oczywiste jest, że chodzi o tożsamość własną, z zaangażowania, serca własnego. To jednak i coś, jak rodzina. Samo "czucie" nie wystarczy. Nie wystarczy czuć tej swojej, którą się ma. Co trochę trzeba rozwijać ją, założyć nową, przyjąć dzieci. Jednym słowem: życie, rozwój. Co do "czucia" jeszcze - jest także coś takiego, jak "wzbudzanie". Krawiec już to też tłumaczył, że jest potrzebna i taka akcja, bo inaczej, to może Wy jeszcze będziecie się "czuć" Zagłębiakami, ale czy Wasze wnuki, to już pewne nie jest - też pisali przedmówcy jak w Zagłębiu obecnie wśród młodych to wygląda. Tylko - że już naprawdę następne tego typu rozważania, to do innego działu trzeba by przenieść, bo ten wątek, to stadion. Tak więc - przynajmniej przez pewien czas, bo potem znów się może zmienić okoliczność jakaś - nie będę teraz odpowiadał tutaj w sprawach kwestii zagłębiowskiej! - pozostaje dział ZD.
A co do stadionu, nie mam teraz innego pomysłu więc wrócę do tego z poprzedniego posta - co więc z konkursem dla dzieci na choćby rysunek "jak widzę Stadion Zagłębia łączący Zagłębiaków"?
Blajpios

...

Postprzez Krawiec 2005-03-06, 12:08 pm

Pomysł jest sympatyczny ale teraz mamy zbyt mało czasu żeby jeszcze zajmować się regionalną edukacją młodzieży przy okazji tej akcji. Może kiedyś, za parę miesięcy.
Krawiec

re

Postprzez Qba 2005-03-06, 12:27 pm

tak, tak Blajpios.. masz racje, wynikiem konkursu bedzie pierwsza nagroda i druga nagroda (na dwie startujace osoby)... ja mysle, ze jak stadion nowy bedzie, to integracja sila rzeczy sama sie rozpocznie - kazdy bedzie chcial zobaczyc nowy obiekt, a jak pojdzie raz, to juz nie ma wyboru - nalog...

pozdrawiam
Qba

Qba, to mało jeszcze wiesz o kreatywności dzieci

Postprzez Blajpios 2005-03-06, 4:01 pm

Tego typu konkursy z zaangażowaniem wyobraźni dzieci sprawdzają się nie od dziś i nie od dziś przynosiły pomysły świeże, które przy dobrej "obróbce" pozwalały coś tworzyć nowego dorosłym. Nie mówiąc już o tym, że tutaj w dodatku jest to "uruchomienie" także swoistego pragnienia bycia tam - jeszcze zanim dziecko będzie ten "pierwszy raz". W dodatku: jest to coś, przy czym można skorzystać z zainteresowania i zaangażowania nauczycieli nauki "patriotyzmu regionalnego", bowiem ta idea budowy stadionu przez nich raczej dobrze będzie przyjęta, jako coś, co daje im do ręki ciekawy sposób zainteresowania regionem, zwłaszcza tworzeniem regionu. Budzeniem poczucia Zagłębiaka, budzeniem zaangażowania w budowanie regionu. To chyba dość racji, argumentów, by wykorzystać w dwóch kierunkach sprawę budowy stadionu: w kierunku poszerzania "zaplecza i sił nacisku" na rzecz pomysłu (bo jak inaczej wciągnąć w to dzieci?) - i w kierunku budowania właśnie tożsamości zagłębiowskiej wśród najmłodszych, czyli w sprawie integracji najważniejszej, bo emocjonalnie zapadającej w psychikę dziecka oraz rzutującej na długie lata przyszłości.
Co innego zaś racje praktyczne. Tak więc, podobnie jak z poruszaną wcześniej przeze mnie sprawą, jeżeli teraz takie są możliwości organizacyjne, to trudno. Napisał tak Krawiec zaangażowany w tę sprawę - i to jest argument, który trafia bezpośrednio. W tej chwili jest tak a tak: i tyle. Nie zmienia to nic w kwestii sensowności konkursu, co do którego można dyskutować, czy akurat teraz go przeprowadzić, czy jest akurat najlepszym dostępnym sposobem - ale nie ma co "kasować" w stylu "nie, bo nie, bo głupie". Dlatego - że takie całkiem głupie to to nie jest.
Blajpios

...

Postprzez Krawiec 2005-03-09, 12:02 pm

Listy pod petycjami będą krążyć na hokeju w niedzielę.

Informuje ponadto, że podpisy można przesyłać listownie (tak jak to uczynił Tadeusz Wiśniewski) lub faxem na adres Gigalandu ( info na stronie głównej 100 %).
Krawiec

Postprzez Lars 2005-03-09, 8:50 pm

nieiwem gdzie to napisac wiec pisze tu. Wojtek co wspolnego mają rozgrywki wiosenne, ich opóźnienie, oraz rozważania na temat zmiany formy rozgrywek z tematem remontu stadionu? moim zdaniem niewiele...
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna