Piotr Mandrysz były trener Zagłebia!

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Piotr Mandrysz nowym trenerem Zagłebia!

Postprzez comitam 2016-11-28, 4:17 pm

w zapasie jest Darek Kubicki i to on zastąpi Mandrysza, choć sam wolałbym żeby to Mandrysz prowadził bo chłop wie jakie umiejętności i kondycję potrzeba zawodnikom na Ekstraklasę. Jak klubem kierują działacze Legii lub piłkarze to dużych sukcesów nie wróżę i nawet gdyby awansowali to spadek będzie podobny jak ostatnio i może nawet na dłużej.Sprowadzić nowego rozgrywającego i obrońcę, a panów zawadiaków przenieść do rezerw jak to robi się w Legii. Wychodzi na to, że panowie piłkarze specjalnie obniżyli loty i postanowili stracić parę punktów.
comitam

Postprzez slawekchicago 2016-11-28, 4:22 pm

Panie trenerze BEZ GWALTOWNYCH DEZYCJI , POWALCZMY O AWANS , Naraze sie wielu , ale ta sprawa i tak podziela Nasza ZAGLEBIOWSKA BRAC , jesli mialbym wybierac , glosuje za trenerem

Moze jakas sonda na stronie ?...
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez mexicano 2016-11-28, 4:28 pm

Duży artykuł na Polsatsport.pl

Wojna domowa w Sosnowcu. Wywiad Dudka na pożegnanie Mandrysza?[/b]

Wojna domowa, która w Sosnowcu trwa od kilku tygodni, ujrzała światło dzienne. Sebastian Dudek, kapitan Zagłębia, w szokującym wywiadzie po niedzielnym meczu z Pogonią Siedlce, oskarżył trenera Piotra Mandrysza o brak kontaktu z zespołem i brak szacunku do zawodników. Czy to koniec pracy Mandrysza na Stadionie Ludowym?

Wyprawa do prezesa

Jaka jest geneza konfliktu? Od samego początku Mandrysza w Sosnowcu mówiło się, że doświadczony szkoleniowiec nie znalazł z piłkarzami wspólnego języka. Jeszcze w listopadzie członkowie Rady Drużyny – Dudek, a także 37-letni Krzysztof Markowski i 31-letni Łukasz Matusiak – spotkali się z prezesem klubu Marcinem Jaroszewskim. W trakcie rozmowy padły słowa także na temat współpracy na linii trener-piłkarze. O wizycie w prezesowskim gabinecie dowiedział się Mandrysz, który miał odebrać to jako „zamach stanu”. Zareagował, odsuwając zawodników od składu. W tym samym czasie szatnia wrzała. Narzekano na brak komunikacji z trenerem, psującą się atmosferę, a nawet treningi. Tą wersję potwierdził w rozmowie telefonicznej prezes Jaroszewski. - Nie było to donoszenie, a jedynie zainicjowana przeze mnie merytoryczna dyskusja. Uwagi przekazałem trenerowi, wiedział z kim rozmawiałem. Chciałem tylko zasugerować, że nie wszystkie jego metody działają na zespół pozytywnie. Byłem neutralny, nie stawałem po żadnej ze stron. Robiłem tylko za pośrednika - tłumaczy szef drużyny z Zagłębia Dąbrowskego.

Fatalna atmosfera stała się tajemnicą poliszynela. Mówiło się o niej nie tylko na Stadionie Ludowym, ale i w klubowych korytarzach w Zabrzu, Tychach czy Siedlcach. Milczenie przerwał dopiero Dudek w naszej pomeczowej transmisji: „Byłem zaskoczony tym, że wszedłem na boisko. Szczerze powiedziawszy sądziłem, że będę po raz kolejny siedział na ławce i nawet się z niej nie podniosę. Przykre to jest… Praktycznie przez dwa i pół roku jestem tutaj i grałem w 98 proc. spotkań w pierwszym składzie, jeszcze pełnię rolę kapitana, i tak się nie robi – że sadza się na ławce rezerwowych bez żadnego słowa”. Później z jego ust padły znacznie mocniejsze oskarżenia.

Były sobie wersje trzy

Pierwszy symptom kłopotów pojawił się przed meczem Zagłębia z liderem tabeli, Chojniczanką Chojnice. Gdy Mandrysz zdecydował o odstawieniu Dudka, Markowskiego, a także Żarko Udovičicia, nikt nie zdawał sobie sprawy z tego, co tak naprawdę się dzieje. Na pytanie, czy takimi decyzjami trener chciał wywołać w zespole reakcję szokową, usłyszałem w odpowiedzi: „Nie możemy zapominać o jednej kwestii: że Krzysiek i Sebastian są piłkarzami zaawansowanymi wiekowo. Zbliża się koniec roku, koniec rundy, oni do tej pory grali wszystko, więc mają prawo odczuwać tego skutki”. Na pierwszy rzut oka tłumaczenie było logiczne.

Minęło jednak kilka dni, nadszedł pojedynek z GKS-em Tychy i okazało się, że cała trójka wciąż jest zmęczona. Po raz kolejny zapytałem więc o odstawionych na boczny tor piłkarzy. Tym razem Mandrysz odpowiedział: „Powodem jest m.in. to, że blok obronny spisywał się dobrze [w meczu z Chojniczanką – red.]. W drugiej linii dzisiaj od początku postawiliśmy natomiast na Konrada Budka z określonymi zadaniami, stąd zabrakło miejsca dla Sebastiana”.

Z Tychami sosnowiczanie przegrali jednak w fatalnym stylu, od remisu z Chojnicami minął tydzień - a więc wydaje się, że czas wystarczający na odpoczynek - a zmian w składzie wciąż nie było. Na trzecie pytanie o brak trzech podstawowych do niedawna zawodników Mandrysz odparł lapidarnie: „Codziennie trenujemy i na podstawie obserwacji zawodników podejmuję decyzje o składzie…”. Czujny widz z niezłą pamięcią mógł się zorientować, że ani „czas na odpoczynek”, ani „dobra forma obrońców”, ani „obserwacja treningowa” nie była powodem rezygnacji z wspomnianego tria. Na początku przedmeczowego wywiadu przed starciem z Pogonią Siedlce zagadnąłem trenera, czy aby wszystko w Zagłębiu jest dobrze – ale nie na boisku, a w szatni. Odparł - skądinąd słusznie - że miejsce na załatwianie takich spraw nie jest przed kamerą. Inne zdanie na ten sam temat miał jego podopieczny.

Co dalej?

Według nieoficjalnej wersji, którą usłyszałem jeszcze na stadionie w Siedlcach, odejście trenera Mandrysza, a także jego asystenta Bartłomieja Bobly, ma zostać ogłoszone na początku tego tygodnia. Ostatnią deską ratunku może być szczera rozmowa z piłkarzami. Ta w teorii jest możliwa, chęć do takiej wyraził na koniec wywiadu Sebastian Dudek. Dobrze poinformowani twierdzą jednak, że na tego typu konwersacje ochoty nie ma szkoleniowiec.

Jeśli do zmiany trenera faktycznie dojdzie, będzie to już czwarty (!) szkoleniowiec zatrudniony w Zagłębiu w tym sezonie (po Jacku Magierze, Jarosławie Araszkiewiczu i Piotrze Mandryszu).

Trenera Piotr Mandrysz odmówił komentarza, o który prosiłem go trzykrotnie. Najpierw przed meczem, gdy na antenie Polsatu Sport odparł, że przed kamerami nie będzie o sporze rozmawiał, a także dwukrotnie po spotkaniu z Pogonią Siedlce – gdy poprosiliśmy go o ustosunkowanie się do słów Dudka i następie, gdy zaproponowałem rozmowę telefoniczną w poniedziałek, gdy opadną emocje.
mexicano

Postprzez django 2016-11-28, 4:56 pm

mexicano napisał(a):Dudek raz już jechał z trenerem(Lenczykiem) na łamach mediów.

Najwyraźniej Seba po prostu tak ma, że nie lubi trenerów, którzy czegoś wymagają.
django

Postprzez August 2016-11-28, 5:03 pm

Prezes się wziął do roboty:
Marcin Jaroszewski, prezes Zagłębia Sosnowiec: Wiedziałem o konflikcie Dudka z Mandryszem

Wojciech Todur
Marcin Jaroszewski, prezes Zagłębia Sosnowiec wybiera się w poniedziałek z wizytą do trenera Piotra Mandrysza. Czy szkoleniowiec straci posadę?

Runda się zakończyła, ale w Sosnowcu emocji nie brakuje. Zaczęło się od wypowiedzi Sebastiana Dudka. Kapitan Zagłębie po meczu z Pogonią Siedlce (2:0) powiedział, że trener Mandrysz nie rozmawia z zawodnikami. Dudek określił szkoleniowca "osobą, która prowadzi zespół".

Poprosiliśmy Piotra Mandrysza, żeby skomentował tę wypowiedź. - Do słów Sebastiana Dudka na pewno się odniosę, ale jeszcze nie teraz. Wcześniej muszę porozmawiać z prezesem klubu. Osoby, które mnie znają wiedzą nie wypowiadam się na temat relacji z piłkarzami. Staram się być w tej kwestii powściągliwy. Wszystko jednak do czasu... - stwierdził szkoleniowiec.

Wydawało się, że trener spotka się z prezesem we wtorek. Sprawa wygląda jednak na poważną. Marcin Jaroszewski wybiera się z wizytą do szkoleniowca już w poniedziałek. Będzie mu towarzyszył Robert Stanek, dyrektor sportowy klubu.

- Będziemy rozmawiać, bo tej sytuacji na pewno trzeba zarazić. O tym, że Sebastian Dudek pozostaje w konflikcie z trenerem wiedziałem od pewnego czasu. To dla mnie nowość. Prezesem jestem od 3,5 roku i takiej sytuacji jeszcze nie było. Trudno więc mówić o jakiejś normie, to raczej incydent, z którym trzeba się zmierzyć - mówi Jaroszewski, który uchyla się od odpowiedzi na pytanie czy wizyta w Rybniku może skończyć się dymisją szkoleniowca. - Jedziemy porozmawiać. Spokojnie porozmawiać - zaznacza.
http://sosnowiec.wyborcza.pl/sosnowiec/ ... lem-o.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez novack 2016-11-28, 5:06 pm

Wydaje się, że jednak Mandrysz poleci i przyjdzie nam szukać nowego trenera, ale ja już nie ośmielę się doradzać!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez django 2016-11-28, 5:07 pm

Nie bój nic, Seba doradzi.
django

Postprzez August 2016-11-28, 5:11 pm

django napisał(a):
mexicano napisał(a):Dudek raz już jechał z trenerem(Lenczykiem) na łamach mediów.

Najwyraźniej Seba po prostu tak ma, że nie lubi trenerów, którzy czegoś wymagają.

Faktycznie, Wygląda tak jakbyśmy mieli powtórkę z rozrywki:
Sebastian Dudek ma dość siedzenia na ławce rezerwowych i chce odejść ze Śląska Wrocław. Planował pożegnać się z Oporowską już latem, ale deklaruje, że co nie wyszło mu w wakacje, może się udać już w zimie. I możliwe, że na decyzję doświadczonego piłkarza ma wpływ konflikt z trenerem drużyny Orestem Lenczykiem.
http://www.tuwroclaw.com/wiadomosci,kon ... 8763.html#!
August

Postprzez robercik 2016-11-28, 5:39 pm

Powiem tak. Nie podobala mi sie taktyka trenera w ostatnich meczach ale to moze wynikalo z calej tej sytuacji z kapitanem. Jednak w calej tej sytuacji wole by zostal trener. Pilkaz ma grac a nie uprawiac polityki.
Zobaczymy co zrobi prezes. Czy pokaze jaja i zachowa sie jako rozjemca czy pojdzie po najmniejszej lini oporu.
NIE dla bylejakości w zarządzaniu Zagłębiem
robercik

Postprzez robercik 2016-11-28, 5:39 pm

Powiem tak. Nie podobala mi sie taktyka trenera w ostatnich meczach ale to moze wynikalo z calej tej sytuacji z kapitanem. Jednak w calej tej sytuacji wole by zostal trener. Pilkaz ma grac a nie uprawiac polityki.
Zobaczymy co zrobi prezes. Czy pokaze jaja i zachowa sie jako rozjemca czy pojdzie po najmniejszej lini oporu.
robercik

Postprzez zag23 2016-11-28, 6:14 pm

Najgorzej jak Jaroszewski zawiesi lub wywali Dudka...nie zdziwi mnie nic w naszym klubie
zag23

Postprzez August 2016-11-28, 6:43 pm

zag23 napisał(a):Najgorzej jak Jaroszewski zawiesi lub wywali Dudka...nie zdziwi mnie nic w naszym klubie

No, najlepiej by było żeby Seba został pierwszym trenerem, Markowski drugim a Łysy asystentem. Sęk w tym, że najpóźniej wiosną Sebuś może powiedzieć przed kamerami tiwi, że nie ma chemii między nim a "pozostałymi osobami w sztabie szkoleniowym, a jeszcze przed końcem sezonu pójdzie do Prezesa naskarżyć na samego siebie :lol:
August

Postprzez Tomcjo 2016-11-28, 7:04 pm

Mandrysz to idiota . Zamiast spotkać sie z dziadkami i spróbować sie dogadać a potem po prawie pewnym ze sie nie dogadają mógłby ogłosić ze nie bedzie budował drużyny na starych graczach bo nie zapewniają juz odpowiedniego poziomu . I wtedy kibice pozgrzytaliby zębami ale przyznaliby mu racje bo najważniejszy jest awans lub dalszy wzrost siły drużyny . Tymczasem on wali focha stawiając sie ja albo oni . No i wyleci a to mimo jego błędów nie jest dobre dla klubu . Kubicki to tez nie jest asior a wyróżniający sie w lidze trener Chrobrego nie koniecznie bedzie równie dobry u nas i tez nie daje gwarancji ze da sobie rade po awansie . Jakby sie nie obrócić to dupa z tyłu .
Tomcjo

Postprzez August 2016-11-28, 7:10 pm

Tomcjo napisał(a):Mandrysz to idiota

A Dudek mądry? Bądźmy obiektywni. W tym konflikcie niewinnych nie ma.
August

Postprzez robercik 2016-11-28, 7:22 pm

Ciekawe jak rozmowy prezesow z trenerem.
robercik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna