Korupcja w Polskiej piłce

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Przemek26 2008-03-28, 3:10 pm

przech napisał(a):a moze zaglebie kupi mecz w grodzisku? bo przeciez duzy kurs : - )

No kurs rośnie , już jest 10
Przemek26

Postprzez Mathof 2008-03-28, 3:17 pm

Zawodnicy sprzedali.
Spotkali sie obgadali co i jak wiedząc ze i tak spadną do III ligi, co łączy sie z odejściem z klubu bo wynagrodzenie w 3 lidze sie zmniejszy.
To woleli coś jeszcze dorobić przed odejściem, a nie ma to jak postawić na mecz w którym nikt nie jest faworytem a kursy są po 3 zl jak nie więcej.(nie będę tu wspominał już o dokładnym wyniku)
No i jeszcze to 3-0 do szatni to tez śmieszne wystarczy popatrzeć na powtórki ja rozumiem ze obrona nie jest najwyższych lotów ale to jak sie zachowywali w momencie straty 3 bramek daje wiele do myślenia żaden piłkarz Łks nie był dokładnie kryty porostu piłkarze zagłębia stali przy nich a lks grał swoje tzn to co ustalili przed meczem.
Mam nadzieje ze ta sprawa sie wyjaśni bo nie po to place za bilet żeby oglądać ustawki

,,że piłkarze są jak prostytutki - na koniec sprzedadzą siebie i trenera"
Mathof

Postprzez bolo73 2008-03-28, 3:20 pm

Pytanie nr 1:
Które firmy bukmacherskie wystąpiły z wnioskiem do PZPN (naziemne czy internetowe?dwie naziemne już odpadają ponieważ Toto-mix oraz Prof-Fortuna nie wnosiły żadnych zastrzeżeń)
Pytanie nr 2:
Skoro poszło dużo kasy na ten konkretny mecz to dlaczego nie został on zablokowany - wycofany z oferty?A z pewnością nie został (przynajmniej u tych znanych dużych firm)bo siedzę w tym na bieżąco.Dlaczego info o domniemanym ustawieniu meczu dociera do opinii publicznej dopiero po tygodniu od rozegrania spotkania skoro kasiorkę firma/y musiała/y wypłacić już następnego dnia (lub w przypadku internetowych tuż po jego rozegraniu)?
bolo73

Postprzez psv 2008-03-28, 3:50 pm

To wszystko to jest przemyślana zagrywka listkiewicza i jego kompanów. Nie pozwolą aby nasze Zagłębie skorzystało z abolicji i tak jak ktoś wcześniej napisał aby było ostatnim zespołem zdegradowanym. Przestańcie doszukiwać się ustawionego meczu! Nasze Zagłębie poprostu jest słabe i tyle a co do formacji obronnej 42 bramki stracone mówią wszystko.
psv

Postprzez mike79 2008-03-28, 5:21 pm

No tak. Mecz Zagłębia z ŁKS-em został sprzedany?!?! Jasne. A PZPN pewnie jest związkiem sportowym ?!?! Wolne żarty. Bliżej im już do zorganizowanej grupy przestępczej...
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez Warson 2008-03-28, 5:23 pm

Kibice mogą jednak sami wydać wyrok na klubie i odwrócić się od niego.

P.H.: Właśnie tego tylko się boję. Nie boję się rozstrzygnięcia tej sprawy, jestem przekonany, że mecz ze strony Zagłębia był całkowicie czysty, boję się jednak że kibice uwierzą tym wszystkim bredniom, że odwrócą się do nas plecami. A ci, którzy sprowokowali i wymyślili całą tą sprawę będą triumfować.

jak słysze takie słowa to szcerze wole zeby ten wynik 3-1 był sprzedany Niż nasi grajkowie ktory zagrali NA SERIO TAKĄ ŻENADE!!!
Warson

Postprzez Strooś 2008-03-28, 5:24 pm

kobra napisał(a):A czy to czasami nie jest tak żeby wyciszyć sprawę Widzewa,Lubina,Cracowi i innych,to puszcza się w mediach fałszywą informację,którą przez jakiś czas będą się fascynować redaktorki przeciwne naszemu klubowi.Najlepiej się dokłada słabszemu.
Czemu nie wezmą się za reprezentację,czy nie sprzedała meczu USA.Teraz każdy wynik może być podważony.Najlepszym rozwiązaniem jest rozwalić korupcyjny PZPN.

Myślę podobnie zwłszcza, że wczoraj i dzisiaj zatrzymali ludzi z przebogatej korony i aby odwrócić od tego uwagę podali do mediów taką sensację - to stare ubeckie metody. Zresztą co się dziwić jeśli w pzpn są sami byli ubecy.
Strooś

Postprzez przech 2008-03-28, 5:38 pm

Warson napisał(a):
Kibice mogą jednak sami wydać wyrok na klubie i odwrócić się od niego.

P.H.: Właśnie tego tylko się boję. Nie boję się rozstrzygnięcia tej sprawy, jestem przekonany, że mecz ze strony Zagłębia był całkowicie czysty, boję się jednak że kibice uwierzą tym wszystkim bredniom, że odwrócą się do nas plecami. A ci, którzy sprowokowali i wymyślili całą tą sprawę będą triumfować.

jak słysze takie słowa to szcerze wole zeby ten wynik 3-1 był sprzedany Niż nasi grajkowie ktory zagrali NA SERIO TAKĄ ŻENADE!!!

no to chyba wolisz 4 lige(jesli w ogole) niz 3, a to nie jest normalne
przech

Postprzez django 2008-03-28, 5:50 pm

bolo73 napisał(a):Pytanie nr 1:
Które firmy bukmacherskie wystąpiły z wnioskiem do PZPN (naziemne czy internetowe?dwie naziemne już odpadają ponieważ Toto-mix oraz Prof-Fortuna nie wnosiły żadnych zastrzeżeń)
Pytanie nr 2:
Skoro poszło dużo kasy na ten konkretny mecz to dlaczego nie został on zablokowany - wycofany z oferty?A z pewnością nie został (przynajmniej u tych znanych dużych firm)bo siedzę w tym na bieżąco.Dlaczego info o domniemanym ustawieniu meczu dociera do opinii publicznej dopiero po tygodniu od rozegrania spotkania skoro kasiorkę firma/y musiała/y wypłacić już następnego dnia (lub w przypadku internetowych tuż po jego rozegraniu)?

I to są dwa kluczowe pytania, na które brak odpowiedzi przekonuje mnie, że ta cała afera jest grubymi nićmi szyta.
django

Postprzez daro 2008-03-28, 6:29 pm

Mam nadzieje ze jednak z LKS ZAGRALI TAK SLABO. Przeciez qrwa jakis honor trzeba miec ! Nie chce nikogo osadzac przed zakonczeniem tej sprawy,ale sam fakt ze o tym meczu mowia w tv,to juz smierdzi !!!
daro

Postprzez czeladzianin 2008-03-28, 7:15 pm

A ja wam powiem tak, firma bukmahcerska zglosila sie do PZPNu przed meczem a nie placzac po meczu, dlatego PZPN wyslal swoja delegacje na ten mecz. Nie uwazam tez , że ZS jest zaslona dymna dla afery Korony, Z. Lubin, Cracowi czy innego jeszcze klubu, media praktycznie juz nie wypowiadaja sie o ZS bo juz nikogo to nie interesuje. Jesli chodzi o komisje, wlasnie Strejlal sie wypowiadal, ze bedzie pierwszym ktorzy bedzie przeciwny abolicji wiec to tez nie to, zeby ostatnim ukaranym klubem bylo ZS. Za duzo tych zbierznosci by pozwolilo mi wierzyc w to, ze nasze ZS jest zupelnie czyste i wszyscy chca tylko zle, nikt nie lubi Naszego klubu i kazdy sobie wyciera nim morde. Jest jedna mozliwosc, ze moze zarzad nie wiedzial ale ustawienie meczu przez pseudo grajkow wcale nie jest nieprawdopodobne. Nie chce byc w ich skorze jesli to naprawde zrobili i w naszej skorze tez bo wtedy wyrok moze byc tylko jeden wykluczenie ze struktur PZPN. Oby zawodnicy grajacy z naszym herbem byli uczciwi!!! lepiej dla nich i dla nas!!
czeladzianin

Postprzez Blajpios 2008-03-28, 8:08 pm

Przede wszystkim należy zachować jednak ostrożność w sądach. Za "podejrzanym charakterem" tych rewelacji świadczyć może choćby owo sformułowanie użyte w pierwszej wiadomości prasowej "Wydział Dyscypliny ma się zwrócił do prokuratury we Wrocławiu". Cóż, nieodparcie może się kojarzyć, że skoro coraz bliżej "puka" prokuratura do Warszawy (wychodzi poza "grupę Fryzjera" a wchodzi w strefę "warszawsko-lubelską", jak to ktoś określił): to trzeba im rzucić jakieś zajęcie, bo za blisko Centrali już są? Tym bardziej, że - należy zapytać, a dlaczego do Wrocławia? Czy mecz był na terenie działania prokuratury, względnie którychś z tych klubów ma takie usytuowanie bądź siedziba jest tych dwóch firm bukmacherskich we Wrocławiu? Prokuratura wrocławska rozszerza śledztwo idąc jednak "od wątku do wątku", bo zaczęła w sprawie zgłoszonej zgodnie z właściwościami, czyli dotyczącej Dolnego Śląska. Zgłoszenie jednak powinno być do właściwej prokuratury. Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że to może być właśnie taki pomysł "na zyskanie czasu" na przykład. No i oczywiście - jest jeszcze i innych kilka wątków podobnych. Choćby na przykład - wychodziłoby na to, że ktoś na rzecz ŁKSu kupował. Kto - bankrutujący klub, z którego udziałowiec się wycofuje? Itd.
Niestety, również oczywiście - nie można wykluczyć i innego przebiegu, mianowicie, że ktoś rzeczywiście w Zagłębiu był zaangażowany w jakieś przekręty - skoro rozważamy teoretycznie. Ktoś bliżej klubu mógłby więcej powiedzieć. Wydaje mi się - choć to na zasadzie zaufania - że to jednak tylko teoretyczne rozważania. W klubie ludzie jednak mają możliwości rozpoznania z bliska - po reakcjach. Nie wydaje mi się, by z takim oburzeniem występowali, gdyby widzieli, że u kogoś nie ma żywej reakcji jak na oszczerstwa przystało. Nie wydaje mi się też by w grę wchodziły jakieś przekręty - z prostych racji. Dla nowego Właściciela i Zarządu - byłoby to samobójstwo, czyli utrata pieniędzy i prestiżu nie tylko sportowego. Dla związanych dłuższymi kontraktami i dla po prostu Zagłębiaków, związanych z klubem, czy w ogóle młodych chłopaków chcących jeszcze grać wiele lat: podobnie. Ewentualność pozostaje - u kończących karierę, karierę w Sosnowcu, by dorobić; względnie chcących "zyskać u tajemniczego wujka, któremu zależy". Nie chce mi się w to jednak wierzyć, czy inaczej - chcę wierzyć, że jest czysto tym razem. Włączenie się w takie działania oznaczałoby z premedytacją dążyć do zniszczenia klubu, gorzej nawet niż poprzednio, gdy część sobie "dorabiała" powodując krach dla klubu. Jako działania świadomie wrogie należałoby osądzać sytuację - gdyby teraz znów ktoś podjął się takiej próby; takie należałoby wywlec konsekwencje. Pamiętać też należy, że to najcięższe oskarżenia - nie wolno więc tak sobie pochopnie ich wytaczać. Co więcej - należy przeciwdziałać, by pomóc do mobilizacji zawodnikom. Ufam bowiem, że to mimo wszystkok zagrywki przeciw klubowi a nie wina zawodników - więc można wyobrazić sobie, jaka to presja na nich i należy wspomóc, by wykazać mogli charakter, walczyć; by walczyć - muszą wiedzieć, że po coś warto. Dla Zagłębia - i siebie.
Cóż, dość dużo jest takich medialnych wątków, które się pojawiają, które pozwalają podejrzewać, że to są nie tylko dziennikarskie szukania sensacji, ale "rozgrywki".
Wydaje się, że tu już zaczynają być "grube interesy w grze". Tak należy widzieć tło tej sprawy. Interesy, które związane są przez lata z toczącym się "biznesem", które związane są z ludźmi z wysokich umocowań - toteż nie można zapominać o tym, trzeba brać pod uwagę, że walka może pójść na całego, łącznie z "przetrącaniem karku niejednej osobie", choć to tylko obrazowe stwierdzenie, myślę, że aż do tego stopnia to nie będzie się toczyć gra, niemniej fałszywe donosy, niszczenie kariery itp - jak najbardziej mogą mieć miejsce.
1. Dlatego pamiętać trzeba - mobilizacja jest potrzebna wokół Zagłębia i na rzecz Zagłębia, nawet rozumianego jako region, jak to zdaje się sugerować Prezes Hytry; potrzebna ta mobilizacja nawet też, jeżeli okazałoby się, że ktoś przeniknął do Zagłębia i od wewnątrz chciał zadać morderczy cios sztyletem, czyli uczestniczył w niecnym procederze. Tym bardziej więc - jeżeli okazałoby się, że to jest niecna walka z zewnątrz: może z Zagłębiem, może kosztem Zagłębia.
2. Jednak nie można tylko od kibiców czy społeczeństwa Zagłębia domagać się takiego wsparcia, czy konsolidacji, zaniedbując odpowiednie kroki od strony klubu. Wydaje mi się - zresztą, rzec można, znowu, bo przecież od dawna jest taka sytuacja: że nie wystarczy tylko defensywnie. Czyli znowu: płakać, że są przeciw nam, atakować PZPN w sposób, który ich tylko rozsierdzi ale nie zaszkodzi itp. Może - trzeba oficjalnie zapytać bukmacherów, czy to oni i na jakiej podstawie tak się wypowiadali? Może - nie czekać na zjazd antykorupcyjny ale już ogłosić projekt walki z korupcją, jaki Zagłębie miało wnieść na zjeździe: co do założeń przynajmniej. W nich - domagać się, by zjazd uznał, że problem korupcji przeżarł cały system od lat 50tych: i konieczne jest zbiorowe odcięcie się, by nie kłamać, że to tylko z ostatnich lat problem. Po uznaniu tego oficjalnym przez zjazd, wybitnych reprezentantów itd - dopiero można marzyć o odnowie, rozważając ewent. abolicję dla wszystkich, choć pod pewnymi warunkami. Gdyby brakło odwagi - to należy poddać pod obrady wersję prostszą, zakładającą np, że abolicja może polegać jedynie na nie doprowadzaniu do powtórnego karania klubu i ma obejmować wszystkich - natomiast wprowadza się obecnie konsekwencje także wobec zawodników i trenerów. Chodzi w każdym razie o jakąś ofensywę ze stronu klubu, wykazującą wolę rozwiązania problemu korupcji i to w sposób realny, podkreślając to, co już dla oczyszczenia klub zrobił. Dopiero w tym kontekście warto wykazywać napaści na dobre imię klubu niezasłużone. W tym duchu więc też - warto by może zwrócić się do prokuratury i nagłośnić medialnie to wystąpienie o przeprowadzenie w pierwszym rzędzie przesłuchań w Zagłębiu, jeżeli uznano by że są podstawy do śledztwa, bo podjęto decyzję natychmiastowego zawieszenia podejrzanych.
3. Znów powtórzę - wydaje mi się, że taka przemyślana, ofensywna taktyka jest tym bardziej konieczna, że już wiele niechęci przylgnęło do Zagłębia, także w rozumieniu regionu, bo jak to już tu podkreślano, "słabego kopie się najłatwiej". Stąd - by wyjść z opresji, tym bardziej trzeba używać rozsądku ale i pewnej brawury połączonej z odpowiednio bystrym myśleniem.
Blajpios

Postprzez Łuki19 2008-03-28, 8:42 pm

ciekawe to co sie stanie z tym sedzią ktory podtyktował karnego z kapelusza za taki faul za ktory gwizdnąc nie powinien
Łuki19
Obserwowany

Postprzez kamilwacek 2008-03-28, 9:37 pm

W STS płacą za wygraną Zagłębia 8,60zł.
Pójde se jutro do buka,w końcu musimy wygrać na wyjeździe.
A wracając do meczu z ŁKS to zawodnicy nie ryzykowaliby na tym etapie afery korupcyjnej.Teraz to żadne ustawione spotkanie nie przejdzie bez echa PZPN i Zagłębie by ich zawiesiło.To jest nierealne.
kamilwacek

Postprzez Raul75 2008-03-28, 10:15 pm

argumenty tych,którzy mówią i piszą "widać było po grze, że sprzedali" są niepoważne. Równie dobrze możnaby oskarżyć piłkarzy Legii o to, że nie za bardzo chcieli strzelić nam gola; że bramki dla nas padły w takich i takich sytuacjach. Mimo wszystko to jest sport i zdarzyć się może wszystko natomiast trudno mi uwierzyć, że w sytuacji kiedy prokuratura ciągle poszerza krąg zamieszanych w afery korupcyjne piłkarze dalej handlują meczami. Jakoś nie mieści mi się to w głowie ale jak mówią nidgy nie mów nigdy. Ze strony klubu powinna być mocna presja na PZPN o wyjaśnienie tej sytuacji, bo dotychczas nie słyszałem o takim precedensie jak w naszym przypadku.
Raul75

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna