TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

...

Postprzez Krawiec 2005-02-24, 9:21 pm

Powtarzam to do znudzenia Stadion Ludowy nigdy nie będzie nowoczesny ze względu na własność gruntów - nic na to nie poradzimy i nie poradzi Górski.

Kosztu przygotowania stadionu to :

- zapłacenie odszkodowania 180 tys (to jest akurat pryszcz dla budżetu)

- odkupienie działek na stadionie i poza nim (parkingi) . Trudno oszacować ale skoro właściciele mówią ze mógłby tam powtać hipermarket bo teren jest atrakcyjny, to będa żadac wielomilionowych sum każdy. Szacuję w sumie jakieś 15 -20 mln - tyle kosztował grunt pod Geanta.

Poza tym doszłyby koszty

- zburzenia tego co zostało zrobione
- zburzenia boisk treningowych i postawienia parkingów.

W dodatku terny są podmokłe , nie ma ekspertyz gologicznych a transmisje telewizyjne ok. godz 20-stej , kiedy ze Stawików i Brynicy podnosi się mgła byłyby utrudnione .

Dokończenie modernizacji musi być bo Zagłębie przez jakiś czas musi gdzies grać ale właściciele w kadzej chwili mogą sprzedać teren albo zarządać rozebrania trybun.

Trzeba postawić na nową lokalizację. Moment jest zaje... dzisiaj Górski na sesji RM podniecał się tym pomysłem i zadeklarował radnym, że będzie czym prędzej rozmawiał z prezydentami innych miast ZD.

Obrazek
Ten stadion (Kielce) będzie kosztował z zadaszeniem i oświetleniem 40 mln złotych. Więc właśnie ten projekt przedstawiliśmy jako dowód taniego i nowoczesnego budowania samorządowcom. Nam potrzeba trochę więcej pojemności na początek(22 tys.) więc nawet 60 mln rozłożone na 3 lub 4 miasta i z dofinansowaniem województwa, ukfisu i UE to betka na jedno miasto .

Podpisujcie się pod petycją , to niczemu nie zaszkodzi .
Krawiec

Postprzez WAB 2005-02-25, 3:23 pm

WOJTEK napisał(a):LUDZIE. OPAMIETAJCIE SIĘ . CHYBA NIKT ZDROWY NA UMYŚLE NIE WIERZY , ŻE POLSKA DOSTANIE ORGANIZACJĘ MISTRZOSTW. A JEŚLI JUŻ JAKIMŚ CUDEM SIĘ TO WYDARZY TO NA PEWNO NIE SOSNOWIEC BĘDZIE ORGANIZATOREM JAKIEGOKOLWIEK MECZU. PODBIJANIE BĘBENKA NIC NAM NIE DA. ZAPYTAM WPROST : CO POLITYKÓW OBCHODZĄ OPINIE SZAREJ MASY ?? GDYBY SIĘ TYM PRZEJMOWALI TO JUZ DAWNO MIELIBYŚMY STADION, HALĘ I CHOLERA WIE CO JESZCZE. NAWET TAK "PRIORYTETOWA" SPRAWA JAK BUDOWA STADIONU LEKKOATLETYCZNEGO ŚLIMACZY SIĘ STRASZNIE. BEZ OBRAZY - DLA MNIE TO JEST TYLKO I WYŁĄCZNIE PRÓBA WYPŁYNIĘCIA PRZED ZBLIŻAJĄCYMI SIĘ WYBORAMI.
FAJNIE , ŻE SĄ TE PETYCJE , PRÓBY, ALE NA MÓJ STETRYCZAŁY GUST DA TO TYLE CO ZWYKLE - PRZYKRYJE TO KURZ . :cry:

A mnie się wydaje, że operowanie na abstraktach ( jak ME w Zagłębiu) sprawia co poniektórym pewną trudność. :mrgreen: Natomiast przeglądając te kilka stron wcześniej od razu można wyselekcjonować grupę dyżurnych krytyków, których jedynym osiągnięciem życiowym jest stukanie w klawiaturę i pierdzeniew stołek. Gratuluję i współczuję.
WAB

Postprzez LucasUSA 2005-02-26, 6:11 pm

WAB, nic dodac, nic ujac. Niestety, duzo latwiej jest krytykowac i mowic potem: "A nie mowilem..." - to nic nie kosztuje. I jest to tez bardzo polskie podejscie do sprawy - niestety jestesmy w duzej mierze narodem malkontentow i frustratow. Dlatego podziwiam ta inicjatywe - moze szalencza, ale jesli sie nie sprobuje to na pewno nic sie nie wydarzy. Brakuje czasem amerykanskiego "will do" - czyli - "zrobi sie", niewazne, jak wysoko postawiona byla poprzeczka. W koncu Las Vegas powstalo na srodku pustyni, bo ktos mial wizje czegos wielkiego (i troche mafijnej kasy :wink: ). Takze jak niektorzy nic nie robia, to chociaz niech nie krytykuja na zawolanie.
LucasUSA

Postprzez 19^RaDeK^06 2005-02-26, 6:29 pm

[/b]WSZYSTKO JEST OK KASA MOZ BY SIE ZNALAZŁA ALE DLACZEGO MIELI BY WYBRAĆ WŁAŚNIE SOSNOWIEC ?? JAK NAM NAWET NIE MOGĄ STADIONU DOKOŃCZYĆ RENONTOWAĆ JA BYM OSOBIŚCIE WOLAŁ ŻEBY SKOŃCZYLI TO CO ZACZELI NIECH DOKOŃCZĄ MAM STADION DO KOŃCA
19^RaDeK^06

Postprzez bankier 2005-02-26, 6:38 pm

A ja bym osobiście wolał aby kol. Radek nie wpisywał się w tym temacie...

ps. przeczytaj jeszcze raz cały wątek i dojdziesz do wniosku, ze na poważną modernizację Ludowego nie ma szans do czasu wyjaśnienia kwestii własności gruntów na których wybudowano stadion. a niestety - przez pazernosc spadkobierców wywłaszczonych moze nigdy do tego nie dojść...
bankier

Postprzez CZaRnYY 2005-02-26, 7:56 pm

bankier napisał(a):A ja bym osobiście wolał aby kol. Radek nie wpisywał się w tym temacie...

ps. przeczytaj jeszcze raz cały wątek i dojdziesz do wniosku, ze na poważną modernizację Ludowego nie ma szans do czasu wyjaśnienia kwestii własności gruntów na których wybudowano stadion. a niestety - przez pazernosc spadkobierców wywłaszczonych moze nigdy do tego nie dojść...

Popieram Bankiera
Ludowy jest przestarzałym stadionem i możliwości jego modernizacji są ograniczone, a jeśli już chciałoby się zrobić modernizację poważniejszą byłoby to całkowicie nieopłacalne w porównaniu z budową nowego obiektu.
Tereny na których się znajduje nie tylko mają nieuregulowaną sytuację własnościową, ale też niepewne grunty (czyt. podmokły teren przez który tak wlecze się budowa Aquaparku).

Poza tym słyszałem, nie wiem czy to prawda, zdaje się, że to Górski mówił, że istnieje ryzyko, że pobliskie zbiorniki wodne (Stawiki & Bagry), a właściwie to co się z nich wytrąca w powietrzu (mgła czy coś takiego) może zakłócić pracę ewentualnego oświetlenia, chociaż nie wiem czy to może być prawdą - niech się wypowie ktoś kto bywał na meczach Zagłębia przy sztucznym oświetleniu, czy coś to przeszkadzało.
CZaRnYY

...

Postprzez Krawiec 2005-02-26, 8:02 pm

Wkradło się myślenie albo - albo . Modernizacja będzie dokończona ale na zasadzie wylewki dwóch sektorów obok krytej. Wywłaszczenie na pewno nie będzie , jedynie wchodzi w grę odkupienie gruntów, a to sa dziesiatki milionów. Tak jak pisałem wcześnie zeby zrobić w miarę porządny stadion należałoby ponadto wyburzyć to co zaostało zrobione, oraz wyburzyć boiska treningowe pod parkingi. Trzebaby wpakować w to wszystko ponad 20 mln .

Rozmawialiśmy z osoba, która jest ekspertem od inwestrycji sportowych i twierdzi ona, że stadion za 100 mln ( full wypas) mozna postawić majac 25 % środków własnych . Zatem 25 mln rozłożone na 3, 4 miasta to pestka, mając na uwadze, że hala w DG kosztowała 38 mln, Patelnia 130 mln , stadion na Mireckiego 10 mln.

Nawet jeśli nie ma pieniędzy w planach inwetycyjnych przewidzianych na taki cel to mozna spokojnie je wygospodarować. DG ma np 40 mln nadwyżki budżetowej.

Najważniejsze jest to że mamy szanse wybudować obiekt który będzie naszą wizytówką w Polsce i Europie. Z czym kojarzyłyby się Katowice bez "Spodka" ? Zagłębie Dąbrowskie budując obiekt pomiędzy granicami miast ma szansę na prawdziwą integrację. Zaden teatr , zadna opera , czy kompleks handlowy nie spełni szerokiej funkcji integracyjnej .

Szkoda, że niektórzy zawieszeni są na pomyśle Euro 2012 w Sosnowcu , który przepadł już na wstępie rozmów w Grupie Integracyjnej ponad 2 tygodnie temu.

Działałamy przede wszystkim na rzecz "Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego"
a Euro 2012 w ZAGŁĘBIU DĄBROWSKIM ma być sprawą która nagłośni temat ( warto przeczytać przynajmniej teksty ze strony głównej 100 % - pod banerem)

Informacja z ostatniej chwili , prezydenci rozpoczeli rozmowy na temat gruntów i spraw formalnych.

Teraz potrzebujemy PODPISOW i kto je ma złożyć jak nie kibice Zagłębia ?
Jak mówili WAB , Bankier i Lukas USA więcej wiary - to nic nie kosztuje.
Tym bardziej, że idea Stadionu jest naprawdę realna.
Krawiec

re

Postprzez Qba 2005-02-26, 9:59 pm

juz zaangazowalem czesc znajomych i tez zbieraja... efekt pewnie marny bedzie, ale dobre mialem intencje :) (mam juz 80 podpisow :)
Qba

Re: re

Postprzez Krawiec 2005-02-27, 10:45 am

Qba napisał(a):juz zaangazowalem czesc znajomych i tez zbieraja... efekt pewnie marny bedzie, ale dobre mialem intencje :) (mam juz 80 podpisow :)

:D Gliwiczanie też popieraja budowę Stadionu Zagłebia Dąbrowskiego !
Krawiec

re

Postprzez Qba 2005-02-27, 11:43 am

chca, czy nie chca - nie wazne, musza :D:D:D:D
Qba

Postprzez Pesto 2005-02-27, 12:16 pm

kilka pytań :

gdzie dokładnie postawionoby nowy stadion ?
kto byłby właścicielem ? trzy miasta czy klub ?
do czego wykorzystanoby Ludowy ?

--------------------------------------------------------------------------------------

przy okazji gratulacje dla autorów petycji , że odeszli od wiązania idei nowego stadionu z nierealnym pomysłem ME w Sosnowcu.

utopie mają to do siebie , że mogą udupić nawet ciekawe plany (jak ten z budową stadionu).

jeśli nie opłaca się modernizować Ludowego , jestem na tak dla nowego.

resztę napisałem WABowi na priv.
Pesto
kumaty

Postprzez Krawiec 2005-02-27, 4:56 pm

Noey stadion Zagłębia Dąbrowskiego miałby powstac na granicy Sosnoiwca, Bedzina i Dąbrowy Górniczej . Już prezydent poczynił pewne kroki aby sprawzić powierzchnie działek w okolicach ulicy Sokolskiej i Zuzanny.

Najlepiej gdyby wykorzystano model partnerstwa publiczno-prywatnego tak jak w Kielcach. W tym momencie włascicielem byłyby trzy miasta i jakiś partner lub grupa partnerów prywatnych.

Ludowy i okolice za parę lat po ewentualnym powstaniun nowego Stadionu ZD świetnie nadawałby się na bazę szkoleniową - nie tylko dla piłkarzy.

Koszty jakie miałyby ponieść 3,4 miasta to w sumie jakieś 20-25 mln czyli niewiele na jedno miasto (dla porównania hala w DG kosztowała miasto 38 mln.)

Pozdro !
Krawiec

Postprzez Pesto 2005-02-27, 5:09 pm

Krawiec napisał(a):Noey stadion Zagłębia Dąbrowskiego miałby powstac na granicy Sosnoiwca, Bedzina i Dąbrowy Górniczej . Już prezydent poczynił pewne kroki aby sprawzić powierzchnie działek w okolicach ulicy Sokolskiej i Zuzanny.

dobrze by było , gdyby zlokalizowano stadion na terenie jednej gminy.
przykład Bukowej nie jest zbyt zachęcający.

a znam też przypadek schroniska na Luboniu Wlk. , akurat na granicy trzech gmin (Rabka,Mszana Dln.,Lubień) ===>później na granicy trzech powiatów (Nowy Targ,Limanowa, Myślenice).

każda z gmin / powiatów przyznawały się do schroniska (i przekaźnika TV), gdy przychodziło do opłat komunalnych :lol:

zadam jeszcze pytanie o docelową pojemnośc stadionu. bo gigant świecący pustkami (patrz Lubin) to ostatnia rzecz , której nam potrza do szczęścia.

pzdr
Pesto
kumaty

Postprzez Franz 2005-02-27, 5:41 pm

Na stronie głównej pisze że 22 tys. z mozliwością rozbudowy do 30tys jak dostaniemy org. ME 2012 (czyli 22 tys).
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez Siara 2005-02-27, 6:05 pm

Coraz bardziej realna jest wizja stadionu,czytajac Wasze wpisy,na jedno miasto wyjdzie kilka milionow zlotych wiec nawet ich to nie posmyra;) teraz mysle ze bedzie to tylko zalezalo od dobrej woli politykierow
Siara
Żółta kartka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna