Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez August 2020-12-22, 12:39 pm

Ja sobie pozwolę wtrącić swoje 3 grosze do poniższej wypowiedzi Imperatora bo reszta to i tak się nie trzyma kupy.

Cyt.: "Ciągłe porażki pierwszej drużyny sprawiają, że niemal nikt nie dostrzega i nie docenia naprawy finansów, która ma w Zagłębiu miejsce. Klub jest sukcesywnie oddłużany. Długi wobec ZUS-u i Urzędu Skarbowego, które zostały po poprzednikach i sięgały siedmiu milionów złotych, spadły o połowę – wylicza prezydent"

Powyższa wypowiedź ma świadczyć, że za rządów Jaroszewskiego nastąpiła poprawa sytuacji finansowej klubu bowiem został on znacząco oddłużony. Tak. Tyle, że to odnosi się li tylko i wyłącznie do należności podatkowych wobec fiskusa oraz innych danin (składki wobec ZUS-u). Nie wchodząc w szczegóły bo to nie wszystkich musi interesować, zgodnie z prawem zadłużony podmiot ma prawo złożyć wniosek o ulgę w spłacie takich należności do właściwego organu i po spełnieniu określonych warunków taki organ bez problemu np. rozkłada zadłużenie na raty w formie albo decyzji (skarbówka) albo umowy (ZUS). I zadaniem takiego podmiotu jest zapewnienie środków (np. otrzymywanych z Miasta) na spłatę poszczególnych rat. I tyle trzeba uważać bo jak się nie spłaci w terminie to kwota z takiej ratki jest od razu wymagalna(np. w formie egzekucji) a 3 niezapłacone raty powodują wygaśnięcie ulgi.
Natomiast co do zadłużenia klubu w ostatnich latach kształtowało się następująco (dane dot. zobowiązań wynikających z bilansów, dokumentów ogólnodostępnych z mocy prawa:
2016 r.– zobowiązania (wraz z utworzonymi rezerwami na zobowiązania – 6.134.556,95 zł z czego zobowiązania krótkoterminowe czyli takie, które powinny być spłacone w ciągu kolejnych 12 miesięcy) – 2.360.100,59 zł
2017 r. – zobowiązania –6.621.161,4 zł w tym zobowiązania krótkoterminowe – 3.390.550,23 zł
2018 r. – zobowiązania -8.66.966,16 zł w tym zob. krótkoterminowe- 5.903.886,85 zł,
2019 r. – zobowiązania – 11.621.379,8 zł, zob. krótkoterminowe – 9.656.450,87 zł.

Z powyższego wynika, że:
- W ostatnich 2 latach zadłużenie klubu drastycznie wzrosło. Fakt, że graliśmy w tym okresie w esa może świadczyć, że gra na tym szczeblu porządnie rozłożyła klub na łopatki
- w ciągu 4 lat całkowite zadłużenie klubu wzrosło niema dwukrotnie ale co gorsza wysokość zobowiązań z krótszym okresem spłaty (krótkoterminowych) wzrosła o blisko 7,3 mln zł czyli o ponad 4-krotnie. I wysokość zobowiązań ze skarbówki czy zusu zastanych przez Prezesa wszechczasów na początku swoich rządów absolutnie nie ma tu znaczenia. Fakt, że spłata rat powoduje zmniejszanie się starego zadłużenia wobec fiskusa i zus (ulga powoduje, że nowych odsetek się już nie nalicza) ale jak widać powyżej zadłużenie klubu bardzo się zwiększyło. Dlatego uważam, że Chęciński w swej wypowiedzi mocno zmanipulował fakty.
Mam nadzieję, że jakoś udało mi się wytłumaczyć nie tylko konkretnie ale i zrozumiale.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez novack 2020-12-22, 12:52 pm

Warto pamiętać w jaki sposób Jaroszewski "załatwiał" tę ulgę w Skarbowym, czyli słynny prezent w postaci biletów na mecz na dodatek klubu którego nie był Prezesem. Aż strach pomyśleć jaki prezent byłby w obrocie gdyby Jaroszewski zamiast prezesem klubu sportowego, był np. właścicielem warzywniaka i miał sprawę w urzędzie do załatwienia, pewnie prasa pisałaby o prezencie w postaci kosza cebuli i buraków. Prezes poważnego klubu z ponad stuletnią tradycją na rozmowę z Naczelnikiem Urzędu decyduje się uzbrojony w PREZENT, podczas gdy przysłowiowa Pani Grażynka z przysłowiowego warzywniaka na takie rozmowy wybiera się z pełnomocnikiem, najlepiej w postaci doradcy podatkowego. Ale przecież nic się nie stało i w następnym meczu drużyna wystąpiła w koszulkach "100% poparcia dla Prezesa".
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Adam1906 2020-12-22, 12:53 pm

August napisał(a):Mam nadzieję, że jakoś udało mi się wytłumaczyć nie tylko konkretnie ale i zrozumiale.

Bardzo zrozumiale.

Panie prezydencie Chęciński, ale tak szczerze: powie Pan, czy wspólnie z prezesem Jaroszewskim i "skautem" Tomczykiem naprawdę uważacie Nas - kibiców za bandę niedouczonych prostaków i debili?!?... :twisted: :redface:
Adam1906

Postprzez August 2020-12-22, 1:10 pm

Jeszcze jedno. Powyższe informacje nie mają w ogóle nic wspólnego z jakimikolwiek najmniejszymi chociaż insynuacjami związanymi z podejrzeniami o łamanie prawa czy czymkolwiek co na podstawie ww. informacji mogłoby mieć jakiekolwiek uzasadnienie zgłoszenia nieprawidłowości do prokuratury.
Powyższe ma li tylko pokazać manipulację wypowiedzi Prezydenta i jednocześnie wskazać, że nie tylko nie nastąpiła naprawa finansów ale znaczne ich pogorszenie.
Piszę to dlatego, że gdy poprzednim razem przedstawiłem sytuację finansową klubu, osoby zaimpregnowane w swoim światopoglądzie zarzucały mi, że z takimi rzeczami powinienem iść do prokuratury.
PS. Nie byłem, nie jestem i nie zamierzam być członkiem PiS-u ani żadnej innej formacji będącej w opozycji do miłościwie nam panującego Prezydenta.
August

Postprzez Adam1906 2020-12-22, 1:16 pm

Odpowie? Nie odpowie? Odpowie? Nie odpowie?...
https://twitter.com/AdamTorello/status/ ... 28386?s=20

Obrazek
Adam1906

Postprzez RUDI 2020-12-22, 1:16 pm

August napisał(a):PS. Nie byłem, nie jestem i nie zamierzam być członkiem PiS-u ani żadnej innej formacji będącej w opozycji do miłościwie nam panującego Prezydenta.

Dobrze że to zaznaczyłeś ,bo teraz np . zwrócenie uwagi na brak maseczki w sklepie albo na to że pies wielkości kucyka biega sobie bez smyczy kończy się hasłem "je....ny pisior " ;-)
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez novack 2020-12-22, 1:19 pm

Jeśli odpowie, to co najwyżej w podobnym stylu co w wywiadzie, czyli że powiedział to samo co August, tylko innymi słowami :) Ciekawe dlaczego na oficjalnej stronie Zagłębia nie ma forum kibiców? :) :) :)
Ostatnio edytowano 2020-12-22, 1:24 pm przez novack, łącznie edytowano 2 razy
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez RUDI 2020-12-22, 1:20 pm

novack napisał(a): czyli że powiedział to samo co August, tylko innymi słowami

Dokładnie ,w punkt :niezle: .Oczywiście jeżeli "zniży" się do dyskusji z "plebsem"
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez August 2020-12-22, 1:28 pm

Adam1906 napisał(a):Odpowie? Nie odpowie? Odpowie? Nie odpowie?...

Ewidentnie chłopu święta psujemy. Już mu tam magistrat odpowiedź przygotuje. Nie martw się...
August

Postprzez Adam1906 2020-12-22, 1:40 pm

Znalezione w necie :lol:

Obrazek
Adam1906

Postprzez wojtaszko 2020-12-22, 1:44 pm

Pan prezes tak sie rozkręcił ze straszy policja w sporcie. Normalnie nie wiem czy będę mógł spac :lol: :lol:
wojtaszko

Postprzez novack 2020-12-22, 1:47 pm

novack

Postprzez August 2020-12-22, 1:53 pm

Co najwyżej może straszyć prokuraturą i ew. sądem. Jak z Zabrzem.
August

Postprzez Adam1906 2020-12-22, 2:07 pm

klub podejmie kroki prawne, przeciwko godzącym w jego dobre imię i ludzi w nim pracujących.

Wierzą, że już niedługo policja zapuka do drzwi tych, którym wydaje się, że mogą być bezkarni.

Chyba komuś pojebało się w dyni :twisted: Choć to zdanie wiele tłumaczy, dlaczego pojawił się strach przed krytyką wesołych poczynań za pieniądze podatników:

Najważniejsze, żeby nie udało się rozbić nas od środka, żebyśmy nie poddali się nagonce

Beton, beton, qrwa jebany beton :redface:

Po tym "wywiadzie" już kategorycznie śmiem twierdzić, że ten Pan powinien dostosować się do hasła ze Strajku Kobiet...
Adam1906

Postprzez Lars 2020-12-22, 2:09 pm

To jest dramat. Ten człowiek powinien jak najszybciej złożyć rezygnację.

:czerwona:

ale to też ma swój urok. Prezes klubu piłkarskiego, kibiców tegoż klubu straszy... policją. :lol: :brawo:
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna