Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez PawełK 2009-07-22, 8:47 pm

SO_1906 napisał(a):
Blajpios napisał(a):Wczoraj bodaj Wyborcza podawała, że mogą zagrać na Stadionie GKSu Katowice. Ponoć tam już jest podgrzewana murawa, światła chyba też...

Przecież światła były zawsze i to nawet 4000 lux, więc nie wiem o co Ci chodzi. Chyba że je ściagali ostatnio do remontów czy konserwacji o czym mi nie wiadomo... A co do meczów Craxy to też słyszałem właśnie że w Katowicach mają grać.

Do nagrywania w technologii HD potrzebne jest około 2000 lux (1800 lux minimalnie - u nas oświetlenie spełnia te wymogi) chyba Ci się zera pomyliły :lol: Nie znam Stadionu na którym jest 2500 lux a co dopiero 4000...
PawełK
pyszałek

Postprzez Landryn 2009-07-22, 9:50 pm

4000 lux ? No to naprawdę wiele , o wiele za dużo .
Dla porównania , przy oscyloskopie przyłożony luxor ma koło 3tyś lux.
Landryn

Postprzez django 2009-07-22, 9:57 pm

Tak dla porównania Camp Nou ma 2200 luksów.
django

Postprzez SO_1906 2009-07-23, 9:23 am

No było takie coś i podobno na ligę włączali tylko połowe mocy a 4 tys na puchary... Ale nie wiem jaki by to miało sens
SO_1906

Postprzez django 2009-07-23, 11:15 am

SO_1906 napisał(a):No było takie coś i podobno na ligę włączali tylko połowe mocy a 4 tys na puchary... Ale nie wiem jaki by to miało sens

No właśnie ja też nie wiem jaki byłby sens montowania w Katowicach najmocniejszych jupiterów na świecie. BTW - znalazłem na necie, że tam było 1800 lx.
django

Postprzez Blajpios 2009-07-25, 5:51 pm

Wczorajszy bodaj Sport, który do mnie dotarł - podaje analizę II ligi przed sezonem. Odniosę się do dwóch części tej analizy.
Pierwsza - redakcyjna. W gruncie rzeczy chyba adekwatna ocena poszczególnych zespołów, ciekawy schemat (omawiają pozycje: lider zespołu, "spektakularny transfer", które mają trochę wnikliwych obserwacji; następnie dane zbiorcze transferów i przewidywane miejsca w sezonie). Jako kandydatów na miejsca 1-3 podają Polkowice, Zawiszę, Radzionków. Natomiast Zagłębie, Tychy, chyba Raków i jeszcze ktoś miejsca 4-7. W gruncie rzeczy chyba "realistycznie w wersji optymistycznej", jeżeli chodzi o Zagłębie. Gdyby Zagłębie jeszcze miało jednego pewnego napastnika, rozwojowego, to może optymistycznie można by mówić o 1-3 (też trochę na wyrost). Czyli - w obecnym stanie - nie najgorsza "wycena".
Druga część - wypowiedzi trenerów z województwa katowickiego. Tutaj - Zagłębie jest przez wszystkich wymieniane jako kandydat (przynajmniej jeżeli chodzi o Raków, Tychy, Radzionków; Pierścionek - dość ostrożnie).
Natomiast ciekawostka, przykry zgrzyt, smutna albo humorystyczna historia: trener Rakowa, L. Ojrzyński, skądinąd sympatyczny i niezły fachowiec, prezentując kto się będzie liczyć w walce o czub tabeli, wymienia (cytuję z pamięci) - no i tradycyjnie zespoły z obrębu Śląska: Radzionków, ZAGŁĘBIE, Tychy.
Blajpios

Postprzez bolo73 2009-07-25, 6:59 pm

Nie widziałem tej analizy, natomiast wg mnie faworytami są (kolejność nie ma znaczenia):
Zagłębie,Zawisza,Radzionków (pod warunkiem,że "dziadki" dadzą radę i nie pękną),Polkowice ze znakiem zapytania.Nikt inny raczej nie powinien się "wtrącić" pomiędzy wyżej wymienionych.
Słabe ekipy to Lechia Z.G.,Polonia Słubice,Elana Toruń,Jarota Jarocin,Czarni Żagań.
Średniaki:Tychy,Olimpia Grudziądz,Tur Turek,Miedź,Ślęza,
Słabsze niż w poprzednim sezonie:Nielba,Raków,Janikowo.
Co do Bałtyku to nie mam na razie zdania.
A jak będzie w rzeczywistości to się okaże.Dzisiaj zaskoczyła mnie Unia ponieważ myślałem,że przegra w Grudziądzu (do przerwy przegrywała 2:0 ale po przerwie w 10 minut walnęła 3 bramki i wygrała).
Zawisza też raczej zgodnie z oczekiwaniami wygrał w Częstochowie (2 bramy Lilo,tego który miał niby u nas grać).Polkowice prowadzą do przerwy z Turem,tak więc raczej bez niespodzianek oprócz tej Janikowskiej.Awans Zagłębia jak najbardziej prawdopodobny,byleby tylko grać swoje i przynajmniej u siebie nie tracić głupich punktów.
bolo73

Postprzez NHK12 2009-07-28, 5:27 pm

Troche mnie dzisiaj zaskoczyła wypowiedz dziennikarza dotycząca licencji dla Cracovi ( tvn24 na żywo) ,mianowicie ,że Craxa ma grac na ludowym , z tego co wiem najpierw były prowadzone na ten temat rozmowy,jednak zakonczyły sie fiaskiem, i nagle jak Craxie pali sie grunt po nogami mają grac u nas , nie wyobrażam sobie tego ,aby na przemian miała tu grac i Wisła i Craxsa. Nie zapominajmy ,że to nasz stadion i pod katem Zagłębia powinno byc wszystko podporządkowane , a nie jak do tej pory -bo gra Wisłą to my i tak juz mamy dziwny terminarz 3 wyjazdy jeden u siebie i 4 wyjazdy. Chore to jest i oby nikt potem nie mówił ze gdyby nie mecze Wisły i nie daj BógCraxy. Ja rozumiem ,że były by z Tego korzysci materialne ,ale bez przesady
Pozdrawiam
NHK12

Postprzez Blajpios 2009-07-28, 5:57 pm

Wczoraj cytaty z prasy krakowskiej na ten temat wkleiłem w temacie "Wisła na Ludowym", pisząc, że już chyba trzeba będzie obserwować - w perspektywie zaś zmieniać tytuł wątku. Z tych relacji - w skrócie przypomnę - wychodziło, że wczoraj w Sosnowcu dzień był bardzo "krakowski". Kandydat do wyrzucenia z Wisły, by pokazać (?) że dobrze pracuje, J. Bednarz miał być wg pracy w Sosnowcu, by dogrywać policyjne pozwolenia. Zaś z Cracovii była cała ekipa, łącznie z właścicielem, J. Filipiakiem i co najmniej wiceprezesem. Rzecz w tym, że mają nóż na gardle. Tym razem z kolei - to trochę mi ich żal, bo - o ile prawdą jest, o czym pisał np. J. Sarzało - to teraz w bambuko chcą zrobić Cracovię. Rzecz w tym, że Cracovia podała we wniosku licencyjnym Stadion Zagłębia na podstawie promessy, czyli umowy przedwstępnej. No i chyba - Sarzało twierdzi, że widział w regulaminie osobiście - jest to podstawa do wydania licencji, ponoć. Jeżeli tak - to teraz napad na Cracovię jest naprawdę żenujący. Bo jest gadka, że to był przekręt. Niestety, po PZPNie już nie można chyba nawet tygodnia jednego się spodziewać, marzyć, że będzie bez szwindlów, normalny i uczciwy. Powtarzam - jeżeli rzeczywiście tak jest w regulaminie i oni tak przedstawili we wniosku, to co jest minimalnie potrzebne: to jest świństwo robić teraz medialną zadymę, jak to oni źli. W każdym razie, z tej racji była cała delegacja, łącznie z Właścicielem w Sosnowcu. Jak bardzo mają nóż na gardle pokazuje dzisiejsza jakaś wypowiedź w prasie krakowskiej: że jednak nie będą mogli grać, bo policja się nie zgodziła. Ale to też tłumaczy to, co Filipiak mówił, co w tej wczorajszej wiadomości było: zagrają na pewno w Sosnowcu, choćby przy pustych trybunach. Bo dzisiaj też było gdzieś zagrożenie, że zawieszą ponoć (za licencję zgodną z regulaminem, by wychodziło na to) Cracovii licencję, czyli będą dostawać walkowery. Stąd determinacja, by grać w Sosnowcu choćby bez publiczności. Bo na to chyba policja się zgodzi. Choć znając ten świat - to też nie jest pewne...
Blajpios

Postprzez koniu1906 2009-07-28, 6:18 pm

Zal zalem ale przeciez w ten sposob oni zaoraja nam murawe-niech se pykaja nizej jak nie maja stadionu. Ile mieli czasu na zalatwienie stadionu. Umowa przedwstepna byla podpisana pewnie dlatego ze nie bylo pewne ze Wisla u nas zagra bo niewierze ze ktos normalny zgodzilby sie na obie krakowskie druzyny. Gra Wisla i moim zdaniem nie powinno byc mowy o Craxie. Ciekawy jestem co na to zielona architektura (chodzi o gwarancje na murawe...). Widze ze Cracovia ma tez bardzo profesjonalnie dzialajacy zarzad liga rusza za trzy dni a ci bez stadionu-Szydera na maxa :niezle:
koniu1906

Postprzez Blajpios 2009-07-28, 6:45 pm

Żal nie dotyczy braku operatywności. Dotyczy - jeżeli tak jest, czyli rzeczywiście Cracovia postąpiła zgodnie z regulaminem i jest zaszczuwana - poszkodowania przez kolejny szwindel PZPNu. Co do operatywności - można rzeczywiście nad nią się zastanawiać, jakkolwiek cały ten kabaret, jaki odgrywa PZPN, to mógł zdezorganizować pracę zarządowi Cracovii - no, bo jak podpisywać umowę, jak nie wiadomo, czy będzie potrzebna. Nawet warunkowo - niezbyt pasuje.
Co do zaś wspierania - oczywiście, że zależy od warunków eksploatowania, od tego, co przewiduje umowa z Zieloną Architekturą... No i od innych czynników, społecznych, chociażby...
Blajpios

Postprzez mayday77 2009-07-28, 7:53 pm

Inwazja Krakusów na „Ludowy”

Cracovia chce wynajmować Stadion Ludowy. Umowa nie została jeszcze podpisana, jednak jeśli strony dojdą do porozumienia, samo parafowanie może okazać się skomplikowanym zadaniem.

Decyzja należy do działaczy Zagłębia Sosnowiec. Umowa byłaby podpisana na podobnych zasadach, tak jak w przypadku drugiego krakowskiego klubu - Wisły. Jednak właściciel Zagłębia, Krzysztof Szatan chce wcześniej spotkać się z kibicami, by porozmawiać na ten temat. Włodarze sosnowieckiego klubu zdają sobie sprawę z nieprzychylności fanów ich klubu, którzy nie chcą się dzielić stadionem z krakowianami, dlatego nie zamierzają podejmować decyzji na siłę. Jednocześnie przekonują, iż pieniądze posłużyłyby na wywalczenie awansu, a następnie budowę silnej drużyny w I lidze. Sosnowieccy działacze, w razie aprobaty tego pomysłu, chcą zaznaczyć w umowie, iż w razie zniszczenia murawy koszt remontu lub kładzenia nowej murawy poniesie krakowski klub. Sprawa będzie finalizowana w czwartek, najpóźniej w piątek. Ekstraklasa rusza już w najbliższy weekend.

Utrudnieniem może być fakt, iż pełnomocnik Zagłębia, Łukasz Sławczyk (Rada Nadzorcza nominowała go do podpisywania umów, gdy Paweł Hytry przebywał na urlopie) wypoczywa aktualnie w Meksyku. Jednak jak przekonują w klubie, wszystko jest do załatwienia za sprawą Internetu i notariusza. Czy ostatecznie Cracovia, Wisła i Zagłębie w nadchodzącym sezonie będą korzystać z jednego stadionu?

Trzech gospodarzy na jednym stadionie to raczej pomysł nietrafiony. Są to drużyny, których kibice, delikatnie mówiąc, nie przepadają za sobą. Na pewno pieniądze - i to nie małe - kuszą, jednak wystarczy już umowa z krakowską Wisłą, która została podpisana bez zgody większości kibiców. Wtedy tłumaczono, iż jest to ukłon w stronę ludzi, którzy będą mogli obejrzeć eliminację Ligi Mistrzów, a później wybrać się na Ekstraklasę w stolicy Zagłębia Dąbrowskiego. Jak się później okazało, biletów w Sosnowcu nie można było nabyć, oglądać zresztą też nie było co (nawet pogoda tamtego dnia pokazała, co o tym wszystkim myśli). Za to w telewizji, sosnowieccy kibice musieli oglądać flagi obcego klubu na własnym terenie. Dodatkowo w razie dwóch spotkań w jednym tygodniu naszym zawodnikom zostanie tylko jedna godzina treningu na głównej płycie. Na pewno doszłoby również do zmian w terminarzu rozgrywek. Lepiej tej decyzji niczym poza pieniędzmi nie tłumaczyć, bo jeśli to ma być promocja Sosnowca, to ja za taką promocję dziękuję. Nasze miasto wtedy będzie dobrze promowane przez piłkę nożną, jeśli Zagłębie wróci tam gdzie jego miejsce, czyli do Ekstraklasy.

Źródło:sportowezaglebie.pl
mayday77

Postprzez Przemek26 2009-07-28, 7:56 pm

Żadnego ścierwa w Sosnowcu już jedne kur** nożownicy sa .
WYPIER****

Spokojnie Przemku ;) // Smazu
Przemek26

Postprzez django 2009-07-28, 8:10 pm

To ja jeszcze proponuję, żeby Ruch grał na Ludowym. Pewnie znowu będą potrzebowali stadionu na wiosnę. A Zagłębie można tymczasowo przenieść na Niwkę albo na Klimontów.
django

Postprzez mlody1906zak 2009-07-28, 10:00 pm

Cracovia w Sosnowcu, ale bez kibiców?
Szymon Opryszek2009-07-28, ostatnia aktualizacja 2009-07-28 20:34
Jeśli działacze przedstawią dziś PZPN-owi umowę na użytkowanie stadionu Zagłębia Sosnowiec, drużyna nie zostanie zdegradowana, a ekstraklasa wystartuje w terminie
Wbrew medialnym doniesieniom przy Kałuży mogą być już pewni gry w ekstraklasie. - Klubowi grozi nawet degradacja, ale tylko w przypadku, gdyby działacze nie dowieźli umowy na użytkowanie stadionu Zagłębia do środy. Opinia policji nie interesuje związku, bo przecież można rozgrywać mecze bez publiczności - zapewnia Jakub Kwiatkowski, rzecznik prasowy PZPN-u.

Cracovia miała siedem dni na podpisanie umowy od decyzji piłkarskiej centrali o składzie ekstraklasy. W poniedziałek w Sosnowcu gościli prezes Janusz Filipiak i wiceprezes Jakub Tabisz i dogadali się z tamtejszymi urzędnikami i działaczami. Dzisiaj przedstawiciel Cracovii powinien złożyć dokumenty w siedzibie PZPN-u. Pierwsze mecze ekstraklasy krakowianie będą rozgrywać najprawdopodobniej bez kibiców.
http://www.sport.pl/sport/1,67926,68696 ... icow_.html
mlody1906zak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna