JACEK MAGIERA - były trener Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: JACEK MAGIERA - Nowy trener Zagłębia

Postprzez GrubyPerez 2016-08-31, 8:45 am

Adam1906 napisał(a):Może trener spróbuje przynajmniej przez jedną połowę zagrać na dwóch napastników? Ciekaw jestem jak wyglądałoby to przy Sanogo i Maticiu na szpicy?...

bardzo się boi widać Jacek Magiera takiego właśnie ustawienia, nie próbuje tego nawet w sparringach. Szkoda, choć teoretycznie ustawienie z jednym napastnikiem wcale nie jest mniej ofensywne
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Anakin 2016-09-05, 10:04 am

Anakin

Postprzez lesław1 2016-09-05, 1:00 pm

ja się spytam gdzie są Ci frajerzy, którzy gwizdali i krzyczeli "Magiera wyp....laj do Warszawy! " ??
lesław1

Postprzez Anakin 2016-09-05, 1:23 pm

lesław1 napisał(a):ja się spytam gdzie są Ci frajerzy, którzy gwizdali i krzyczeli "Magiera wyp....laj do Warszawy! " ??

Takie zachowanie niezależnie od racji świadczy najzwyczajniej w świecie o chamstwie i prostactwie nawet na trybunach stadionu. Abstrahując jednak od tego trzeba zaznaczyć że zatrudnienie Magiery budziło uzasadnione wątpliwości o i bez doświadczenia i kolejny gość związany z Legią i z fuchami w Motorze gdzie doradzanie mu chyba nie wyszło i praca w Polsacie. I nie odżegnuję się bynajmniej od stwierdzenia że były to i moje wątpliwości tym przyjemniej jest mi przyznać się do błędu bo na te chwile naprawdę wygląda to fajnie. Jakkolwiek powtórzę to co napisałem kilka dni temu. Na fanfary jeszcze za wcześnie. Poczekajmy chociaż na koniec rundy i trzymajmy kciuki za trenera i drużynę. Obyśmy równie z zadowoleniem jak teraz omawiali piłkarska jesień na forum.
Anakin

Postprzez lesław1 2016-09-05, 1:54 pm

jestem daleki od stawiania pomnika Magierze, aczkolwiek podobała mi się np odwaga grą na 3 obrońców z Wisłą jak musieliśmy gonić. jednak cięzko mi nazwać to bydło na meczu sparingowym ze Stalą kibicami naszego klubu- i z tego co zauważyłem nie byli to gówniarze z gimnazjum(tak jak to np było z wyzywaniem Baczyńskiego) tylko dorosłe stare chuje, którym ewidentnie żony nie dają już dłuższy czas i gdzieś muszą przelać swoją frustrację- a, że zwolenników stwierdzenie stadion to nie teatr jest sporo- to znaleźli idealne miejsce do ujścia swoim emocjom.
lesław1

Postprzez Anakin 2016-09-05, 2:01 pm

lesław1 napisał(a):dorosłe stare chuje, którym ewidentnie żony nie dają już dłuższy czas i gdzieś muszą przelać swoją frustrację

:niezle: Powinieneś pomyśleć nad pracą w marketingu. Najlepiej w naszym klubie. Oj działoby się
Anakin

Postprzez Blajpios 2016-09-05, 9:57 pm

Anakin napisał(a):(...)
:niezle: Powinieneś pomyśleć nad pracą w marketingu. Najlepiej w naszym klubie. Oj działoby się

Oj, przyznam, że czytając te słowa przeżyłem jedno z większych zadziwień pośród tych, których doznałem na tym forum... Nie spodziewałem się fascynacji akurat Kolegi stylem, do którego Kolega odnosi się ze swoimi gratulacjami. To jedno. Drugie - i naprawdę Kolega sądzi, że ten styl, to coś, co może mieścić się w dobrze i skutecznie prowadzonym marketingu? Naprawdę taki byłby marketing, którego Kolega życzyłby Zagłębiu?
Wracając zaś do trenera Jacka Magiery... Akurat należę do sceptyków niekoniecznie o podobnej charakterystyce, jak pozostali... Ba, wprost pisałem, że widzę podstawy do liczenia na to, że jako trener wypali - ceniłem go jeszcze jako zawodnika, później jako trenera zdobywającego doświadczenie, uważałem jego wypowiedzi za sensowne a nawet regionalnie bliski Zagłębiu. Doświadczenia zebrane podczas pracy człowieka analizującego ME - dodatkowo jeszcze mogły być pozytywne. Choć stawiałem również i znaki zapytania przy jego zaangażowaniu w Motor trwającym tak długo, nawet gdy podejmował pracę w Zagłębiu, również wskazywałem na znaki zapytania, co do tego, że nie od razu jest z zespołem - wskazywałem jednak w tym samym momencie możliwe pozytywne tłumaczenia sytuacji - że skoro uczciwie np. chce dokończyć dzieła tam, gdzie się zobowiązał - to może i w Zagłębiu podejdzie do obowiązków podobnie. Nadto - parę jeszcze pobocznych aspektów...
W kierunkach powyższych - wydaje się, że wszystko jest na dobrej drodze, by potwierdzić te pozytywne tłumaczenia postaci J. Magiery i wykluczyć to, co jawiło się jako możliwości negatywne. Jak to tu już nieraz padało, również chyba Kol. Anakin wspominał - jest jeszcze za wcześnie, by takie pozytywne podsumowania ferować jako ostateczne. Jest wszystko na dobrej drodze, niemniej nie jest pewne.
Wskazywałem jednak wyraźnie dla mnie jedno kluczowe pytanie, które mogłoby przekreślić pozytywy, nawet jeżeliby potwierdzały się one całkowicie w zakresie przeze mnie zaraz po nominacji J. Magiery ukazywanym - a może nawet w jeszcze większej skali.
Tą kwestią kluczową nazywałem wtedy pytanie, jaka jest pewność, że nie jest kolejnym namiestnikiem - i to ukrytym - Legii. Ba, właśnie to: "ukrytym" byłoby najgorsze. Niestety, w tej kwestii wciąż nie ma jakiegoś jednoznacznego wyjaśnienia, wykluczenia możliwości, że J. Magiera jest takim kolejnym "ukrytym namiestnikiem". W ostatnich tygodniach- nawet takie niepokoje znów zyskały swój przysiółek: ostatnio dokonany transfer do Zagłębia - zawodnika, którego Legia próbowała, niemniej nie decydując się na zaangażowanie, nie odcięła się całkowicie od zainteresowanie tym zawodnikiem. Stąd - posłanie go do jakiegoś podległego klubu, satelity czy filii, gdzie w dodatku jest trener zorientowany w interesach Legii (czy nawet ich pilnujący): to mogła być szczególnie pożądana przez Legię koncepcja rozwoju Dominika Böttchera...
Niestety, przy całym szacunku dla sukcesów w poukładaniu tej drużyny i nauczeniu jej mądrej gry, jaki mam za ten początek pracy trenera J. Magiery - i przy szczerym życzeniu kontynuowania tych sukcesów: wg mnie wspomniana kluczowa kwestia wciąż jest kluczową - i wciąż jest niejasną, nierozstrzygniętą.
Blajpios

Postprzez lesław1 2016-09-06, 2:12 am

Anakin napisał(a):
lesław1 napisał(a):dorosłe stare chuje, którym ewidentnie żony nie dają już dłuższy czas i gdzieś muszą przelać swoją frustrację

a słyszałeś co było na sparingu ze Stalą?
widzisz gdize jest teraz ta super Stal a gdzie my.....
lesław1

Postprzez django 2016-09-06, 10:05 am

lesław1 napisał(a):ja się spytam gdzie są Ci frajerzy, którzy gwizdali i krzyczeli "Magiera wyp....laj do Warszawy! " ??

Abstrahując od poziomu umysłowego niektórych krzykaczy, jesteś chyba ostatnią osobą na tym forum, która powinna ich uczyć kultury. Frustraci są wszędzie i nawet statystycznie trudno ich uniknąć na trybunach Ludowego.

Co do samego Magiery, to dziwi mnie hurraoptymizm niektórych po kilku kolejkach. Ci sami, którzy stawiają mu teraz pomniki będą pierwsi do mieszania go z błotem, jeśli powinie mu się noga. Ja wstrzymuję się z oceną do końca sezonu. Przy czym wyznacznikiem nie powinien być sam awans lub jego brak, ale przerwa zimowa, polityka transferowa, przygotowanie kondycyjne i forma przez cały sezon
django

Postprzez wilczy_jezdziec 2016-09-06, 12:07 pm

Tak naprawdę, to czy Magiera jest dobrym trenerem wyjdzie dopiero na wiosnę. Zagłębie od lat choruje na jakiś "syndrom 2 rundy" i w sumie ciągnie się to jeszcze od czasów Wyrobka. Schemat jest zawsze ten sam, dziwię się, że jeszcze nikt tu o tym nie wspomniał. Przychodzi nowy trener, w pierwszej rundzie ma dobre wyniki, w drugiej już kiepskie, po czym się go zwalnia i zatrudnia nowego. I tak w koło Macieju, przez Wyrobka, Kmiecia, Smyłę i Derbina. Dlaczego Zagłębie przez lata było nazywane "Rycerzami Wiosny"? Bo przeważnie zmiana trenera następowała w zimę lub pod koniec rundy jesiennej. Ostatnio Derbina zatrudnili latem, więc zmienił tę tendencję. Ciekawy jestem jak będzie z Magierą.
wilczy_jezdziec

Postprzez mexicano 2016-09-06, 2:05 pm

Blajpios napisał(a):W ostatnich tygodniach- nawet takie niepokoje znów zyskały swój przysiółek: ostatnio dokonany transfer do Zagłębia - zawodnika, którego Legia próbowała, niemniej nie decydując się na zaangażowanie, nie odcięła się całkowicie od zainteresowanie tym zawodnikiem. Stąd - posłanie go do jakiegoś podległego klubu, satelity czy filii, gdzie w dodatku jest trener zorientowany w interesach Legii (czy nawet ich pilnujący): to mogła być szczególnie pożądana przez Legię koncepcja rozwoju Dominika Böttchera...

Fajna teoria,szkoda tylko,że "z dupy" :lol: Ten typ był wciskany przez menedżera na testy do wielu zespołów (w czerwcu np. w Ruchu Chorzów) i wszędzie był odpalany.Na wiosnę załapał się do Kotwicy Kołobrzeg,gdzie dupy nie urywał.Dziwię się,że Zagłębie go wzięło bo ten zawodnik dysponuje ogromną szybkością,ale umiejętności piłkarskich wielkich nie ma.
mexicano

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-09-06, 6:17 pm

Od samego początku - kiedy trenerem Zagłębia został Jacek Magiera
nie godziłem się z tymi słowami krytyki kierowanymi pod adresem
naszego trenera i łączenie jego osoby za wszelka cenę z Legią Warszawa.
Dla mnie trener Zagłębia to wzór pokory, skromności i profesjonalizmu
a to się bierze z pracy nad sobą i tak Wykształcenie Wyższe + Licencja
UEFA PRO dla młodszych powiem iż podobne parametry posiadał nasz
zawodnik a póżniej trener GIGA Majewski. A ktoś mi powie a co ma
wykształcenie do trenerki - według moich (Kibica) parametrów ma i to
bardzo dużo - to widać i słychać w wypowiedziach Jacka Magiery.
Proponuję dajmy naszemu trenerowi popracować w spokoju i nie
krytykujmy bez podstaw. Trener Magiera ma kontrakt z Zagłębiem do
końca sezonu 2016/2017 z możliwością przedłużenia - OBY
Wszystkie transfery do Zagłębia są akceptowane przez trenera Jacka
Magiera.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Blajpios 2016-09-06, 9:41 pm

mexicano napisał(a):
Blajpios napisał(a):W ostatnich tygodniach- nawet takie niepokoje znów zyskały swój przysiółek: ostatnio dokonany transfer do Zagłębia - zawodnika, którego Legia próbowała, niemniej nie decydując się na zaangażowanie, nie odcięła się całkowicie od zainteresowanie tym zawodnikiem. Stąd - posłanie go do jakiegoś podległego klubu, satelity czy filii, gdzie w dodatku jest trener zorientowany w interesach Legii (czy nawet ich pilnujący): to mogła być szczególnie pożądana przez Legię koncepcja rozwoju Dominika Böttchera...

Fajna teoria,szkoda tylko,że "z dupy" :lol: Ten typ był wciskany przez menedżera na testy do wielu zespołów (w czerwcu np. w Ruchu Chorzów) i wszędzie był odpalany.Na wiosnę załapał się do Kotwicy Kołobrzeg,gdzie dupy nie urywał.Dziwię się,że Zagłębie go wzięło bo ten zawodnik dysponuje ogromną szybkością,ale umiejętności piłkarskich wielkich nie ma.

Sprostuję, bo wyraźnie napisałem, że sprawa Böttchera to tylko możliwy przyczynek do - jeżeli już tak chcemy nazwać - teorii o zależności J. Magiery wciąż od Legii. Cóż, teoria to też nie jest - bo jeżeli już, to hipoteza, w dodatku, którą chce się poddać sprawdzeniu. I nie o Böttchera tu chodzi, bo to właśnie jeden możliwy kolejny, być może przejaw. Dlatego napisałem, że niepokoje co do sprawy (hipotezy, teorii) powiązań J. Magiery zyskała kolejny przysiółek (przykład, przejaw) w postaci sprawy Böttchera. Powtarzam - co do walorów J. Magiery, widziałem możliwości, że "się sprawdzi". Natomiast dotychczasowe sukcesy - nawet jeżeli sprawdzą się i po roku, to nie wyjaśniaj do końca jeszcze niczego, jeżeli chodzi o kwestię dla mnie istotną: czy faktycznie J. Magiera nie jest jakoś "kolejnym namiestnikiem w filii Legii zwanej Zagłębiem". OK! - sprawa Böttchera w Zagłębiu może być wolną od wpływów Legii (a może i nie jest mimo wszystko wolna, nie ma żadnych rozstrzygających danych w tej materii) - ale nie na niej budowana jest "teoria", tylko ona do "teorii" jest jakimś przyczynkiem. Nie weryfikuje się pozytywnie przyczynek - ale nijak to nie wpływa na sprawę główną. I tyle. Dla mnie sprawa istotna - wciąż nie jest jednoznacznie wyjaśniona i czekam na takie wyjaśnienia.
Blajpios

Postprzez bbartek 2016-09-08, 11:52 am

Należe do tych którzy mieli duże wątpliwości zatrudnienia JM.
Dzisiaj, po 7 meczach, i nie chodzi tylko ilość punktów i miejsce w tabeli, ale o jakość gry, taktyke , spokój prowadzenia Zespołu widze dużą poprawę w stosunku do poprzedniego sezonu.
Co jest ważne zawodnicy czują tą różnice która daje im JM i staraja sie założenia JM realizować podczas gry.
Oczywiście Zespół został wzmocniony i nie wiem w jakim stopniu to zasługa JM, manadżerów czy Stanleya ( ?), ale zakładam,że JM brał w tym udział a może i decydował.
Podoba mi sie też wyprzedzanie pewnych możliwych sytuacji np. wprowadzanie Najemskiego ( Markowski ?), czy pozyskanie Dominika( Bartczak, Ryndak), VS to była konieczność, ale po powrocie Fidzia , jeżeli zostanie, bedzie ciekawy duet.
Nasz słaby punkt to 2-gi bramkarz i tutaj konieczne jest pilne działanie.
Co do związków JM z Legią, nie jestem zwolennikiem umowy, której nikt nie zna, ale to jest naturalnie i zobaczymy jak JM sam sobie poradzi z tą sytuacja i to będzie prawdziwy sprawdzian poza boiskowy.
bbartek

Postprzez GrubyPerez 2016-09-08, 12:12 pm

tak mi się nasunęło skojarzenie że mamy spółkę JMMJ :)

Czekam czy i kiedy nasz treneiro zdecyduje siÄ™ na zagranie dwoma napastnikami.
I nie ulega wątpliwości [ WK] :) że wyznacznikiem klasy trenera będzie zima, jej przepracowanie i ewentualne roszady personalne dokonane w tym czasie.

póki co - chwilo trwaj!
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników